Unit 2 Inspiring people课文解析(Section A部分) 2026-2027学年人教版九年级英语上册
2026-07-06
|
6页
|
116人阅读
|
1人下载
普通
资源信息
| 学段 | 初中 |
| 学科 | 英语 |
| 教材版本 | 初中英语人教版九年级上册 |
| 年级 | 九年级 |
| 章节 | Section A,1a-1d,2a-2d |
| 类型 | 教案-讲义 |
| 知识点 | - |
| 使用场景 | 同步教学-单元练习 |
| 学年 | 2026-2027 |
| 地区(省份) | 全国 |
| 地区(市) | - |
| 地区(区县) | - |
| 文件格式 | DOCX |
| 文件大小 | 39 KB |
| 发布时间 | 2026-07-06 |
| 更新时间 | 2026-07-06 |
| 作者 | 鹿哥教育 |
| 品牌系列 | - |
| 审核时间 | 2026-07-05 |
| 下载链接 | https://m.zxxk.com/soft/58661196.html |
| 价格 | 0.50储值(1储值=1元) |
| 来源 | 学科网 |
|---|
摘要:
该初中英语讲义以九年级上册Unit 2 A部分课文核心词句为基础,通过“用法讲解-常见搭配-典型例句-即时练习”的逻辑框架构建知识体系,分类归纳词汇多义性(如second的名词、序数词等用法)和短语固定搭配(如reduce to/by、play a part in),清晰呈现重难点分布及内在联系。
讲义亮点在于“语境化分层练习”设计,如用选择题辨析reduce to/by的区别、填空题巩固dream of doing sth结构、翻译题运用be full of短语,在实践中提升语言能力。对比advice与suggestion的用法培养思维品质,基础题与综合题结合满足不同学生需求,助力自主复习,为教师精准教学提供有效支持。
内容正文:
九年级英语上册
Unit 2课文解析
(A部分)
1.It was great of him to develop a new kind of rice and help reduce hunger.
对于他来说研发新型水稻帮助减少饥饿太伟大了。
【用法讲解】 reduce为动词,译为“减少”。
Eg: We need to reduce our expenses this month.
这个月我们需要减少开支。
【常见搭配】 reduce to... 减少到...(后接目标结果)
Reduce by... 减少... (后接变化量)
Reduce ...to doing sth. 被迫采取某种行为
Reduce sb./ sth.to a state 使某人/某物陷入某种状态
Eg: The staff was reduced to 50 employees.
员工数量缩减至50人。
Sales reduced by 15% last quarter.
上季度销售额减少了15%。
The drought reduced farmers to begging.
旱灾迫使农民乞讨。
The fire reduced the building to ashes.
大火将建筑物烧成灰烬。
【即学即用】
( )1.Reduce the number of employees _________ half of the original.
A.to
B.by
C.with
D.of
答案:A
2.He also played a big part in reviewing the Chinese calendar at that time.
他在当时修订中国历法方面也发挥了重要作用。
【用法讲解】 play part in为动词短语,译为“在...中起作用、参与...”。
Eg: Education plays a part in reducing poverty.
教育在减少贫困中发挥作用。
She played a part in organizing the event.
她参与了活动的组织工作。
【即学即用】
1.她在会议组织中发挥了关键作用。
She ______ ______ ______ ______ ______ organizing the conference.
答案:played a key part in
3.Do you have a second? 你有时间吗?
【用法讲解】 second为可数名词,其复数形式为seconds,译为“秒”;second还可为序数词,译为“第二”;second可为形容词,译为“第二的、次要的”;second还可为副词,译为“以第二位”。
Eg: This watch is accurate to the second.
这块手表精确到秒。
She finished second in the race.
她在比赛中获得第二名。
He is the second child in his family.
他是家里的第二个孩子。
He came second in the election.
他在选举中位列第二。
【常见搭配】 second hand 二手的、秒针
Second to none 无与伦比、首屈一指
Eg: I bought this car second hand.
我买的这辆车是二手的。
Her dedication is second to none.
她的奉献精神是无与伦比的。
【知识拓展】 hour 小时; minute 分钟。
【即学即用】
1.There are 60 ___________ (second) in a minute.
答案:seconds
4.Did he design the glass pyramid at the Louvre Museum?
他在卢浮宫设计了玻璃金字塔吗?
【用法讲解】 glass在此处为不可数名词,译为“玻璃”;glass还可为可数名词,译为“玻璃杯”,其复数形式glasses还可译为“眼镜”。
Eg: This window is made of glass.
窗户是玻璃做的。
She filled the glass with water.
她给玻璃杯倒满了水。
He wears glasses to read.
他戴眼镜看书。
【常见搭配】 a piece of glass 一片玻璃
Glass bottle 玻璃瓶
A glass of... 一杯...
Eg: Be careful! There is a piece of broken glass on the floor.
小心!地板上有一片碎玻璃。
We recycle glass bottles to protect the environment.
我们回收玻璃瓶以保护环境。
Can I have a glass of wine?
我能要一杯葡萄酒吗?
【即学即用】
1.请给我一杯橙汁。
Please give me _____ ______ _______ orange juice.
答案:a glass of
5.She is full of courage and wisdom. 她充满勇气和智慧。
【用法讲解】full为形容词,译为“满的”,也可译为“饱的”等意;其反义词为empty,译为“空的”。
Eg: The glass is full. 这个玻璃杯是满的。
I’m full. 我饱了。
【常见搭配】 be full of ...= be filled with ... 装满了...
Eg: The cup is full of water.= The cup is filled with water.
杯子里装满了水。
I’m full, I can’t eat any more.
我饱了,不能再吃了。
【即学即用】
1.篮球运动员们在球场上精力充沛。
The basketball players _____ ______ ______ ______ on the court.
答案: are full of energy
6.We listen to our teacher’s advice. 我们听取老师的建议。
【用法讲解】Advice为不可数名词,译为“建议”,可以用much, a little等词修饰。
【常见搭配】 a piece of advice 一条建议
Some advice 一些建议
Eg: I need some advice about how to learn English.
我需要一些关于如何学英语的建议。
【派生词】 advice的动词形式为advise,译为“建议”。
【常见搭配】advise sb.to do sth. 建议某人做某事
Eg: She advised me to go there by bus.
她建议我坐公交车去那。
【知识拓展】suggestion为可数名词,译为“建议”,可以用many, a few等词修饰。
Eg: There are many suggestions for improving the workflow.
有许多改进工作流程的建议。
【常见搭配】 make a suggestion 提出建议
Accept a suggestion 接受建议
Eg: May I make a suggestion about the schedule?
我可以对日程安排提个建议吗?
They accepted my suggestion to reduce costs.
他们接受了我消减成本的建议。
【派生词】 suggest为动词,译为“建议”。
【常见搭配】suggest doing sth. 建议做某事
Eg: I suggest going for a walk after dinner.
我建议晚饭后去散步。
注意:suggest后接that从句,从句中谓语动词用原形。
Eg: I suggest that you ask for advice.
我建议你咨询建议。
【即学即用】
( )1.My parents gave me a lot of good _______ when I was growing up.
A.advice B.advise
C.suggestions D.suggest
答案:A
7.Professor Gui’s childhood dream of becoming a space scientist came true through his efforts and hard work. 桂教授通过努力和勤奋实现了孩童时成为一名太空科学家的梦想。
【用法讲解】
dream为名词,译为“梦想、梦”;dream也可为动词,译为“做梦、梦想”。
【常见搭配】 have a dream 做梦
Dream of doing sth. 梦想做某事
Dream that 从句 梦见...
Eg: It’s my dream to travel around the world.
我的梦想是环游世界。
I had a dream about you last night.
我昨晚梦见你了。
He dreams a lot of strange things.
他经常做各种奇怪的梦。
She dreams of visiting Paris.
她梦想去巴黎。
I dreamed that I flew like a bird.
我梦见自己像鸟一样飞翔。
effort为可数名词,其复数形式为efforts,译为“努力、艰难的尝试”。
Eg: The team’s efforts resulted in a successful project.
团队的努力促成了一个成功的项目。
Despite his efforts, he failed the exam.
尽管努力了,他考试还是挂了。
【常见搭配】 make an effort 努力、尽力
Make every effort 尽一切努力
Spare no effort 不遗余力
In an effort to... 为了、试图
Eg: You should make an effort to be more polite.
你应该尽量更有礼貌。
She made every effort to finish the project on time.
她竭尽全力按时完成项目。
The company spared no effort to promote the new product.
公司不遗余力地推广新产品。
She studied hard in an effort to get good grades.
她努力学习以取得好成绩。
【派生词】 effortless为形容词,译为“不费力的、容易的”.
Eg: He made playing the guitar look effortless.
他弹起吉他来显得轻松自如。
【即学即用】
1.My d________ is to be a great football player.
2.我们必须尽一切努力保护环境。
We must _______ ______ ______ to protect the environment.
答案:1.dream 2.make every effort
8.Victor Hugo stood up for the common people he cared about.
维克多雨果为他所关心的普通人挺身而出。
【用法讲解】 care可作动词,译为“关心、愿意”;care也可为名词,译为“关心、照顾、忧虑”。
【常见搭配】 care for ... 喜欢、关心或照顾
Care about ... 关心、挂念
Take care of... 照顾 = look after
Take care 保重
Eg: She cares for her plants like they’re her children.
她像照顾孩子一样照顾她的植物。
We should care about the environment.
我们应该关心环境。
Can you take care of my cat while I’m away?
我离开的时候你能照顾一下我的猫吗?
Take care on your way home.
你在回家的路上要保重。
【派生词】 careful为形容词,译为“小心的、仔细的、认真的”;
careless为形容词,译为“粗心的”
【常见搭配】 be careful with ... 小心...
Be careful in doing sth. 做某事时要小心
Be careful to do sth. 小心做某事
Eg: Please be careful with your things.
请小心保管你的东西。
Be careful in crossing the street.
过马路时要小心。
He is careful to read every sentence.
他小心翼翼地读每一个句子。
She is so careless that she didn’t pass the exam.
她如此粗心以至于没有通过考试。
【即学即用】
( )1.He doesn’t care ______ the result of the exam.He just wants to have a good time.
A.with B.for
C.about D.at
2.Be _______ (care) when you cross the road.There are many cars.
3.保重,祝你旅途愉快。
________ _______ and have a good trip.
答案: 1.C 2.careful 3.Take care
9.In order to help defeat his enemies. 为了帮忙对抗他的敌人
【用法讲解】order作名词,可译为“订单、顺序”;order作动词,也可译为“命令、订购”等。
Eg: The books are arranged in alphabetical order.
这些书按字母顺序排列。
I placed an order for a new computer.
我订购了一台新电脑。
The doctor ordered the patient to rest.
医生命令病人休息。
I ordered 500 pairs of shoes from the factory.
我向这家工厂订购了500双鞋。
【常见搭配】 Out of order 故障或不正常
In order to do sth.(=so that) 为了做某事
Eg: The printer is out of order.
这台打印机坏了。
I study hard in order to get a good job.
= I study hard so that I can get a good job.
我努力学习是为了找到好工作。
【即学即用】
1.为了提高英语,我已经开始了英语课程。
I have started an English course ______ _______ ______ improve my English.
答案:in order to
10.And he finally succeeded in finding the Yuezhi people. 最后他成功找到了月氏人。
【用法讲解】 succeed为动词,译为“成功、继任、接替、紧接着”。
Eg: He succeeded at his new project.
他在新项目上取得成功。
The vice president will succeed the president.
副总统将继任总统。
Night succeeds day.
夜晚紧接着白天而来。
【常见搭配】 succeed in doing sth. 成功做某事
Succeed at sth. 在某种技能或学科上取得成就
Succeed to sth. 继承(地位、财产等)
Succeed with sth. 在某方面获得成功
Eg: We succeeded in repairing the engine.
我们成功地修好了发送机。
He succeeded at playing the piano.
他在弹钢琴上取得了成功。
She succeeded to the throne.
她继承了王位。
He succeeded with his business plan.
他的商业计划获得了成功。
【派生词】 success为不可数名词,译为“成功、胜利、成就”;
Successful为形容词,译为“成功的”;
successfully为副词,译为“成功地”。
Eg: Their success is due in large part to their determination.
他们成功在很大程度上应归于他们的决心。
Lu Xun is a successful writer.
鲁迅是一个成功的作家。
They successfully communicate their knowledge to others.
他们成功地把知识传授给他人。
【即学即用】
1.She succeeded in __________ (pass) the exam.
答案:passing
1
学科网(北京)股份有限公司
$
相关资源
由于学科网是一个信息分享及获取的平台,不确保部分用户上传资料的 来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系学科网,我们核实后将及时进行处理。