内容正文:
高中必修第二册沪教版
【Unit2】
Roads to education
核心词汇精讲
【Unit2】Roads to education
沪教版·高中英语必修第二册
单元核心词汇
academic/eka'demik/adj..学业份
sail/se/v.(船)航行;(人)乘
的
signal/'signal/v.标志;表明:预船航行
procedure /pra3'si:d3a(r)/n.步骤示
tight/tart/adj.严密的:严格的:
aware/A'wea(r)/adj.知道;意识summarize/'sAmaraIz/v.总结:牢固的
到
概括
ocean/'n/n.大海;海洋
addicted/a'dktd/ad.入迷的
master/'ma:sta)/v.精通:掌握pursue /p3'sju:/v.追求:致力于
debate/d'beit/v.(正式)讨论;prevent/prI'vent/v.阻止:阻碍短语
辩论n.争论:辩论
cure /kjva(/n.药物;疗法V.治
rock band摇滚乐队
uniform/'ju:nifo:m/n.制服:校愈(疾病)
in charge of主管:照管:管理
服
cancer/'kaensa()/n.癌;癌症
sum up总结:概括
identity/ar'dentati/n.特征;身
Wi-Fi/wafa/n.无线保真
fade away(人)衰弱;病重死亡
直击真题高效讲
真题解析
1.真题1
Students should pay more attention to their
performance rather than just playing computer
games.
A.academic
B.aware
C.addicted
答案:A
核心词汇:academic/,ek'demik/adj..学业的
核心知识点:
词性:形容词,修饰名词performance。
搭配:academic performance(学业表现):academic research(学术研究)。
2.真题2
高中必修第二册沪教版
【Unit2】
Roads to education
Before starting the experiment,please read the
carefully to avoid mistakes.
A.procedure
B.signal
C.identity
答案:A
核心词汇:procedure /pra'si:d3a(r)/n.步骤
核心知识点:
词性:可数名词,复数形式procedures。.
搭配:follow the procedure(按照步骤):operating procedure(操作流程)。
3.真题3
We should be
of the importance of protecting the environment.
A.aware
B.tight
C.faded
答案:A
核心词汇:aware'wea(r)/adj.知道;意识到
核心知识点:
固定搭配:be aware of(意识到):be aware that+从句(意识到…)。
词性:形容词,反义词unaware。.
4.真题4
It's easy to get
to online shopping if you don't control your spending habits.
A.addicted
B.master
C.pursue
答案:A
核心词汇:addicted/'dktd/adj.入迷的
核心知识点:
固定搭配:be addicted to(对…入迷;沉迷于…)。
词性:形容词,动词形式addict(使沉迷)。
5.真题5
The students had a heated
about whether students should wear school uniforms
A.debate
B.uniform
C.cure
答案:A
核心词汇:debate/dr'bet/n.争论;辩论
核心知识点:
2
高中必修第二册沪教版
【Unit2】
Roads to education
词性:名词/动词,作名词时可搭配have a debate(进行辩论)。
动词用法:debate sth.with sb.(与某人辩论某事)。
6.真题6
All students are required to wear
on school days in our school.
A.uniform
B.ocean
C.Wi-Fi
答案:A
核心词汇:uniform/ju:nfo:m/n.制服:校服
核心知识点:
词性:可数名词,复数形式uniforms。
搭配:school uniform(校服):military uniform(军装)。
7.真题7
Please
the main idea of the passage in three sentences after reading.
A.summarize
B.signal
C.sail
答案:A
核心词汇:summarize/'sAmaraIz/V.总结;概括
核心知识点:
词性:动词,名词形式summary。
搭配:summarize the text(总结课文):summarize one's opinion(概括某人的观点)。
8.真题8
It takes years of practice to
a foreign language well.
A.master
B.prevent
C.cure
答案:A
核心词汇:master/'ma:tr)/v.精通:掌握
核心知识点:
词性:动词/名词,作动词时搭配master a skill(掌握技能)。
名词含义:大师:主人,如a chess master(象棋大师)。
9.真题9
Regular exercise can help
many diseases.
A.prevent
B.cure
3
高中必修第二册沪教版
【Unit2】
Roads to education
C.pursue
答案:A
核心词汇:prevent /prI'vent/v.阻止;阻碍
核心知识点:
固定搭配:prevent sb.from doing sth.(阻止某人做某事)。
词性:动词,名词形式prevention。
10.真题10
Scientists are trying to find a new
for this kind of cancer.
A.cure
B.cancer
C.procedure
答案:A
核心词汇:cure /kjva(r)/n.药物:疗法
核心知识点:
词性:名词/动词,作名词时搭配a cure for(…的疗法)。
动词用法:cure sb.of sth.(治愈某人的疾病)。
11.真题11
The ship will
across the Atlantic Ocean next month.
A.sail
B.pursue
C.fade
答案:A
核心词汇:sail/sel/v.(船)航行:(人)乘船航行
核心知识点:
搭配:sail across(横渡):sail to(航行到)。
词性:动词/名词,名词含义“帆”,如raise the sail(升帆)。
12.真题12
We should
our dreams no matter how difficult they are.
A.pursue
B.signal
C.sum
答案:A
核心词汇:pursue /p3'sju/v.追求;致力于
核心知识点:
搭配:pursue a goal(追求目标):pursue one's career(致力于事业)。
词性:动词,名词形式pursuit。.
高中必修第二册沪教版
【Unit2】
Roads to education
13.真题13
Could you please
the main points of the meeting before we end?
A.sum up
B.fade away
C.in charge of
答案:A
核心词汇:sum up总结:概括
核心知识点:
词性:动词短语,相当于summarize。
用法:sum up sth.(总结某事),如sum up the discussion(总结讨论内容)。
14.真题14
The old traditions will not
if we continue to pass them down to the younger generation.
A.fade away
B.rock band
C.in charge of
答案:A
核心词汇:fade away(人)衰弱:病重死亡;(事物)逐渐消失
核心知识点:
词性:动词短语,此处表示“逐渐消失”。
例句:Memories of childhood fade away as we grow up.(童年记忆随着成长逐渐消失。)
真题精准训练
实战演练
一、
单项选择
1.Students should focus on their
performance to improve grades
A.academic
B.aware
C.addicted
2.Follow the
step by step to complete the experiment safely.
A.procedure
B.signal
C.identity
3.Everyone should be
of the risks of smoking.
A.aware
5
高中必修第二册沪教版
【Unit2】
Roads to education
B.tight
C.faded
4.He got
to playing video games and forgot to do homework.
A.addicted
B.master
C.pursue
5.The class had a
on whether to have a picnic next week.
A.debate
B.uniform
C.cure
6.All teachers in this school wear formal
during workdays.
A.uniform
B.ocean
C.Wi-Fi
7.Can you
the story in your own words?
A.summarize
B.signal
C.sail
8.It takes years to
the art of playing the piano.
A.master
B.prevent
C.cure
二、用所给单词的适当形式填空
1.The doctor is trying to find a new
(cure)for this disease.
2.We need to
(pursue)our goals with determination.
3.The ship will
(sail)to Australia next month.
4.Please
(sum)up the main points of the report.
5.Old customs tend to
(fade)away in modern society.
6.The
(debate)between the two candidates was very exciting.
三、首字母填空
6
高中必修第二册沪教版
【Unit2】
Roads to education
1.The teacher asked us to wear school u
tomorrow.
2.Regular exercise can hprevent heart disease.
3.She is a of the fact that she needs to study harder.
4.The students had a heated d about environmental protection.
5.It's easy to get a
to social media without self-control
四、语篇填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空,使短文通顺、连
贯。
School life requires balance between study and hobbies.First,students must pay attention to their 1.
(academy)performance.Teachers often ask us to 2.
(summary)lessons after class and
3.
(debate)topics in groups.To avoid mistakes in experiments,we should read the 4.
(procedure)carefully.
Wearing 5.
(uniform)is a rule in many schools.It helps build team spirit.When facing
challenges,we need to 6.
(pursue)solutions actively and stay resilient.Remember,being 7.
(aware)of our goals and staying focused will help us 8.
(success)in the end.Never let
bad habits 9
(fade)away our potential.
参考答案
I单项选择
1.A2.A3.A4.A5.A6.A7.A8.A
II.用所给单词的适当形式填空
1.cure 2.pursue 3.sail 4.sum 5.fade 6.debate
I.首字母填空
1.uniform 2.help 3.aware 4.debate 5.addicted
V.语篇填空
1.academic 2.summarize 3.debate 4.procedures
5.uniforms
6.pursue 7.aware 8.succeed 9.fade
7