内容正文:
9年级下册译林
【寒假专版】F版词汇真题精讲
寒假专版
【Unit3】Robots
寒假词汇积累与运用
本讲核心词汇
1
9年级下册译林
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
robot/'raubDt/n.机器人
*battery/'baetari/n.电池
比
post /paust/t.邮寄(同mail)
customer/kAstama(r)/n.顾客
disadvantage disad'va:ntid3/n.
explore/k'splb:)/t.探究:探hold /hauld/t.拿着;持有
劣势:缺点
讨
through/Au/prep.穿过;通过risk /risk/n.风险
*outer space/,at'speIs//n.太put through/pot Oru:/短语接通after all/a:fta3:l/短语毕竟;终
空
(电话)
究
brain /brem/n.大脑
satisfied/saetisfaid/adj..满意的
electronic
goods /1 lek'tronik
whatever /wot'eva(r)/pron.任at the speed of/eti3spi:dpv/短gdz/短语电子产品
何,一切事物
语以…的速度
entertainment/enta'teinment/n.
order/'o:dr)/t.订购
uncomfortable/n'kAmftabl/adj.娱乐
*suit/ut/n.套装
不舒服的
dried food/drald fu:d/n.干粮
smoothly/'smu:li/adv.平整地;oxygen/'DksId3n/n.氧气
power pack/'pava paek/n.电源
顺利地
in the form of/n 0a fo:m Dv/短组
*iron/'aIa/t.熨烫
语以…的形式
up to standard /Ap tu:'staendad/
in general/m'd3 enral/短语总的tasty/'tersti/adj.美味的
短语符合标准
来说;大体上
specially/'spe∫ali/adv.专门地;product/'prDdAkt/n.产品
satisfy/'saetisfa/vt.满足,使满
特别地
regret /rI'gret/t.后悔:遗憾
意
loat/flat/vi.漂浮
completely /kam'pli:tli/adv.
need /ni:d/n.需要的事物:欲望compare with /kam'pe的w/短全地
*virus/'vamr3sn.病毒
语与…相比
quality/'kwplati/n.质量;特性
no longer /nau'lpng3((/短语不compar'e to /kam'pea tu:/短语把first of all /f3:tDvo:/短语首先
再
…比作
be satisfied with /bi 'saetisfaid
properly/'prDpali/adv.正确地,interplanetary
/.mta'plaenitri/wI/短语对…满意
适当地
ad.行星间的
all over again /5:1'aova a'gen/
complete /kam'pli:t/adj.完全的
network/netw3k/n.网络
语重新:再一次
mess/mes/n.混乱
challenging/'tfaelmd3/adj.有passenger/'paesmd3)/n.乘客
lay /ler/vt.放置
挑战性的
polluted /p3'lu:tId/adj.受污染
store/sta:(r)/n.商店;仓库
rapidly/raepidli/ad.迅速地
的
coin/kom/n.硬币
aware'wea)/adj.意识到的
crowded/kra5dd/adj.拥挤的
bi训bl/n.纸币:账单
circle/'s3kl/n.圈子;圆圈
planet/'plaenit/.n.行星
private/'prarvat/adj.私人的
agreement/A'gri:mant/n.协议;gravity/'graevati/n.重力;地心
paper/pepc)/n.纸
一致
引力
spread/spred/t.&vi.传播;展
distance/'distans/n.距离
sleeping bag/'slip四beg/n.睡
开
possibility/,pDs3'brlati//n.可能袋
wheel /wi:l/n.轮子
性
air tank/e3teyk/n.氧气瓶
*pill /prl/n.药片
alien/'erlien/n.外星人;外国人helmet/'helmit/n.头盔
unsure/,n∫ar)/adj.不确定
stranger/'streind3a(r)/n.陌生人Mar's /ma:z/n.火星
的
carry out/'kaeri aot/短语执行;
*forgetful/fa'getf1/adj.健忘的
实施
*stair/stea)/n.楼梯
percentage /pa'sentid3n.百分
9年级下册译林
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
直击真题高效讲
真题解析
1.真题1
-The new
can help my mom iron clothes smoothly.
Wow.that's really useful!
A.robot
B.brain
C.virus
答案:A
核心词汇:robot/'raubpt/n.机器人
核心知识点:
词性:可数名词,常见搭配如household robot(家用机器人)。
语境:结合“iron clothes”(熨烫衣服)可知,此处指能协助家务的机器人。
2.真题2
We need to
more about the history of Mars before sending astronauts there.
A.post
B.explore
C.order
答案:B
核心词汇:explore /ik'spl:(r)t.探究;探讨
核心知识点:
搭配:explore sth.(探究某事),如explore space(探索太空)。
词性:及物动词,名词形式exploration。
3.真题3
-Could you please
this letter for me on your way to school?
-Sure,no problem
A.post
B.iron
C.spread
答案:A
核心词汇:post/paust/t.邮寄(同mail)
核心知识点:
搭配:post a letter(寄信),post sth.tosb.(给某人邮寄某物)。
词性:动词/名词(邮件:职位)。
4.真题4
My brother is so
that he often forgets to take his keys when going out.
3
9年级下册译林
【寒假专版】
,F版词汇真题精讲
A.forgetful
B.satisfied
C.private
答案:A
核心词汇:forgetful /f3'getfl/adj.健忘的
核心知识点:
派生词:由动词forget(忘记)+后缀ful构成。
搭配:be forgetful of sth.(健忘某事)。
5.真题5
The
of the new product is high,so many customers want to buy it.
A.quality
B.mess
C.distance
答案:A
核心词汇:quality/'kwplati/n.质量;特性
核心知识点:
词性:不可数名词(质量)/可数名词(特性),常见搭配high quality(高质量)。
反义词:quantity(数量)。
6.真题6
-How do you feel about the robot service in the restaurant?
-1'm
It serves food quickly and politely.
A.unsure
B.satisfied
C.uncomfortable
答案:B
核心词汇:satisfied/'saetisfaid/adj.满意的
核心知识点:
固定搭配:be satisfied with sth.(对某事满意)。
词性:形容词,由动词satisfy(使满意)+后缀-ed构成。
7.真题7
You can
the clothes on the line to dry after washing them.
A.lay
B.hold
C.regret
答案:A
核心词汇:lay1ert.放置
核心知识点:
4
9年级下册译林
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
过去式/过去分词:laid,易混词lie(躺,过去式lay)。
搭配:lay sth.on.(把某物放在…上),如lay clothes(晾衣服)。
8.真题8
The
in the supermarket are friendly.They always help customers find what they need.
A.strangers
B.customers
C.batteries
答案:B
核心词汇:customer/'kAstama()n.顾客
核心知识点:
词性:可数名词,对应动词customer(无),反义词seller(卖家)。
搭配:serve customers(服务顾客)。
9.真题9
The car runs
100 kilometers per hour on the highway.
A.at the speed of
B.in the form of
C.all over again
答案:A
核心词汇:at the speed of/etǒspi:dDv/短语以…的速度
核心知识点:
用法:后接具体速度,如at the speed of light(以光速)。
10.真题10
We should wear a helmet and an air tank when we walk on
because there is no oxygen there.
A.Mars
B.stairs
C.wheels
答案:A
核心词汇:Mars /ma:z/n.火星
核心知识点:
专有名词:首字母大写,太阳系行星之一,相关词汇如Martian(火星人)。
11.真题11
Don't
your private information to strangers online.It's dangerous.
A.spread
B.complete
C.store
答案:A
5
9年级下册译林
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
核心词汇:spread/spred/t.&vi.传播;展开
核心知识点:
过去式/过去分词:spread(不规则变化)。
搭配:spread information(传播信息),spread out(展开)。
12.真题12
The old computer is
useful.We need to buy a new one.
A.no longer
B.after all
C.first of all
答案:A
核心词汇:no longer /nau'1pg3(r)/短语不再
核心知识点:
用法:置于be动词后或实义动词前,如He is no longer a child.(他不再是孩子了)。
13.真题13
-Can you
the phone number for me?I need to call the customer service.
-Wait a minute,let me find a piece of paper.
A.carry out
B.put through
C.write down
答案:B
核心词汇:put through /put Oru:/短语接通(电话)
核心知识点:
搭配:put sb.through to.(为某人接通…电话),如put me through to Mr.Li(帮我接通李
先生)。
14.真题14
The
of students in our class who like science is 70%
A.percentage
B.possibility
C.agreement
答案:A
核心词汇:percentage/p3'sentId3h.百分比
核心知识点:
搭配:a percentage of..(…的百分比),后接名词复数时谓语动词用复数。
易混词:percent(百分数符号%,如70 percent)。
真题精准训练
6
9年级下册译林
【寒假专版】F版词汇真题精讲
实战演练
一、
单项选择
1.The
in the shopping mall are always ready to help customers.
A.robots
B.customers
C.batteries
2.We should
more about the culture of different countries before traveling abroad.
A.post
B.explore
C.spread
3.My father is
because he often leaves his umbrella at the office
A.forgetful
B.satisfied
C.private
4.The new car runs
120 kilometers per hour on the highway.
A.at the speed of
B.in the form of
C.no longer
5.Don't
your email address to people you don't know online.
A.lay
B.post
C.spread
二、用所给单词的适当形式填空
1.This household
(robot)can help with cleaning and cooking.
2.The
(quality)of this cloth is very high,so it sells well.
3.She felt
(satisfy)with her exam results and smiled happily.
4.We need to
(explore)the forest carefully to find the missing dog.
5.My brother is so
(forget)that he even forgot his own birthday.
三、首字母填空
1.Mars is a planet in the solar system,and people call its residents M
7
9年级下册译林
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
2.Please 1
the wet clothes on the line to dry them in the sun.
3.The percentage of students who like English in our class is 80 p
4.The old mobile phone is n longer useful;I need to buy a new one.
5.You should wear an air tank when walking on M because there'sno oxygen.
四、语篇填空
阅读短文,用括号内所给单词的适当形式填空或根据上下文补全单词,使短文通顺。
Last month,my family bought a new household 1.
(robot).It can help my mom 2.
(iron)clothes and clean the floor.My mom is 3.
(satisfy)with its service because it works
very efficiently.
Yesterday,I needed to send a letter to my pen pal.The robot offered to 4.
(post)it for me on
its way to”charge'”(充电).On the way,it met a5._(customer)who was looking for a store.
The robot helped him find the way,and the customer thanked it warmly.
I think robots are very useful.They can not only help with housework but also 6.
(explore)
new things for humans,like going to 7.(Mars)to collect information.However,we should
never 8
(spread)private information through robots,as it's dangerous.
参考答案
I单项选择
1.A2.B3.A4.A5.C
Ⅱ.用所给单词的适当形式填空
1.robot 2.quality 3.satisfied 4.explore
5.forgetful
L.首字母填空
1.Martians
2.lay 3.percent 4.no 5.Mars
V.语篇填空
1.robot 2.iron 3.satisfied 4.post 5.customer 6.explore 7.Mars 8.spread
8