内容正文:
词句猜测题
阅读理解题型练(六)
A
(2025·河北石家庄摸底考试)I often wake up to my alarm after a short night and step out of bed to a day I've fought through countless times.I rush my morning routine and run to my car.My radio switches to my favorite song, but I have to listen to an audible (听得见的) book for an assignment due tomorrow.
When I get to school, I start with Spanish,my hardest class.Despite being around all year, I have no clue what's going on.I then walk to my English class, in which I am stuck in the language rules.The assignments take so much energy that my perfectionist nature is unable to take them on in school, so I save them for later, most probably late at night.
This is my reality as a student with dyslexia, a learning disorder in reading and spelling: assignments that take three times as long as they're meant to, late nights and early mornings to even slightly keep up with my classes.
I was told that Advanced Placement U.S.History would be my hardest class.But here, I am in my element.Despite being three assignments behind, I'm actively engaged.Yes,my passion for history heightens my focus, but my teacher's willingness to work with me is what allows me to fly high.
Teachers need to offer alternative structures that make learning more accessible.I've had teachers who teach lecture-based classes where students are expected to take notes and listen.As a student with dyslexia, this doesn't work.A fix for that is as simple as providing alternative resources: a slide show students can go back to after class, or perhaps even an activity that further plays with the concepts.
Now, many schools are shifting to approaches that meet the needs of all kids.However,advocacy work can still be done to support students with dyslexia.If school systems are willing to provide support and education by creating an accessible class structure from the start, students won't be stuck in academic tracks that don't push them to their full potential.
[语篇解读] 本文是一篇夹叙夹议文。文章描述了患有诵读困难症的作者的日常生活和学习情况。作者希望学校创建一个面向更多人的课程结构来提供支持和教育,使学生能够充分发挥自己的潜力。
1
2
3
4
1.Why does the author have to do his homework late at night?
A.He is assigned extra homework.
B.He fails to manage his spare time.
C.He needs time to do it well enough.
D.He dislikes tasks related to languages.
答案:C
解析:细节理解题。根据第二段中的最后一句“The assignments take so much energy...most probably late at night.”可知,作者天生是一个完美主义者,这些作业需要花费很多精力,作者在学校无法完成,所以作者把它们留到以后,很可能是在深夜。也就是说作者希望多花点时间把作业做好,故选C。
1
2
3
4
2.What does the underlined part “in my element” in paragraph 4 mean?
A.Burning the midnight oil.
B.Biting off more than I can chew.
C.Feeling like a fish in water.
D.Having butterflies in my stomach.
答案:C
1
2
3
4
解析:词义猜测题。根据第四段首句可知,作者被告知这门课程对作者来说将是最难的,根据表示转折的but可知,此处表示其实对作者来说这门课程并不难。下文内容(作者对历史的热情增强了作者的专注力,老师愿意帮助作者能让作者在学习方面取得很大成功)也说明了作者在该课程方面如鱼得水,故选C。
1
2
3
4
3.What does the author think of lecture-based classes?
A.Satisfying. B.Inspiring.
C.Rewarding. D.Demanding.
答案:D
解析:观点态度题。根据题干中的“lecture-based classes”可将答案定位在倒数第二段,根据其中的“I've had teachers who teach lecture-based classes...this doesn't work.”可知,在基于讲座的课上,作者需要一边听课一边记笔记,这种方法是行不通的,因此对作者而言这样的课要求很高,故选D。demanding“要求高的,需要高技能(或耐性等)的,费力的”。
1
2
3
4
4.What does the author advise schools to do for students?
A.Offer classes with alternatives.
B.Ask educational experts to give lectures.
C.Advocate out-of-class activities.
D.Get teachers trained in special education.
答案:A
1
2
3
4
解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“A fix for that is as simple as...with the concepts.”可知,解决方法很简单,就是提供替代资源:比如一份学生可以在课后回顾的幻灯片,或者一个在更大程度上新奇运用概念的活动。故选A。
1
2
3
4
语料积累
必备
单词 Para.1:countless adj.无数的,数不胜数的 switch v.(使)改变,转变,突变 assignment n.(分派的)工作,任务 due adj.预定,预期,预计
Para.2:perfectionist n.完美主义者
Para.4:heighten v.(使)加强,提高
Para.6:advocacy n.提倡
必备
短语 Para.2:be stuck in被困在……中 take on承担
Para.5:play with sth.巧妙地利用某物,新奇(或幽默等地)运用某物
B
(2025·贵州贵阳摸底考试)My family had a room that we called the Library, but even back then I knew it was just our dining room with a few bookshelves around a small table.When I was a kid, I was told that all these books are precious things—they must never be folded, bent, or broken.Any dirty marks or notes on a book are banned and our reading should always be a clean activity since it's what separates us from the beasts.Preservation of all texts was the most important thing in the world.
Years later, when I began reading everything I could in my early teens, I tiptoed into the Library one day and discovered, to my horror, that all the books were still extremely new.It was row after row, shelf after shelf.Something clicked and I knew I had found a horrible secret about my family: They had bought these books to be displayed like jewellery, rather than to be read.
In that moment I knew that all those silly rules around reading and books were dead wrong and that there was nothing sadder in this world than an unused book—clean, without any trace of the reader at all.
Now here's the secret: Good reading is messy reading.If I want the kind of novel that gets deep into my bones, the sort of non-fiction mystery that stays with me years after the fact, then I must bring sticky notes (便利贴) and let my books get scuffed (磨损) along the way.I should always walk away from a book with visible progress of my reading.
After years of treating my books as if they ought to be preserved in a museum, I now believe that you should honour the books by breaking them.Read them all so messily! Truly read the books, anytime and anywhere, no matter how much we fold them, bend them, or tear them! Throw them into your backpack or leave them open by the side of your bed.Don't worry about stains or torn edges after years of reading.That is what a book is.That is what a book is for.
[语篇解读] 本文是一篇夹叙夹议文。作者孩童时被告知阅读应该永远是一个干净的活动,保存所有的文本是世界上最重要的事情。然而数年后,作者意识到好的阅读是杂乱的阅读。真正的阅读,不用担心经年累月的阅读会留下污渍或破损的边缘。
5
6
7
8
5.Where did the author's family store their books?
A.In the study.
B.In the dining room.
C.In the bedroom.
D.In the living room.
答案:B
解析:细节理解题。根据第一段的第一句“My family had a room that we called the Library, but even back then I knew it was just our dining room with a few bookshelves around a small table.”可知,作者家有一间他们称之为图书馆的房间,但其实是作者家的餐厅,即作者家的书放在餐厅里。故选B项。
5
6
7
8
6.What does the author imply about his family's book collection?
A.It was piled in a mess.
B.It was mainly for decoration.
C.It was large and various.
D.It was kept for a good price.
答案:B
5
6
7
8
解析:推理判断题。根据第二段中的“They had bought these books to be displayed like jewellery, rather than to be read.”可知,作者发现自己家买这些书是为了像珠宝一样展示,而不是为了阅读。由此可推知,作者暗指自己家的书主要是用来装饰,故选B项。B项中的“decoration”是对原文中的“to be displayed like jewellery”的同义转换。
5
6
7
8
7.What does the underlined part “Something clicked” mean?
A.I clicked the mouse.
B.I suddenly felt puzzled.
C.Something made a sound.
D.Something occurred to me.
答案:D
5
6
7
8
解析:词义猜测题。画线部分前的“to my horror, that all the books were still extremely new”讲作者惊恐地发现,家中所有的书都还是全新的;画线部分后的“I knew I had found a horrible secret about my family...rather than to be read”讲作者知道自己发现了一个关于自己家人的可怕秘密,即他们买这些书是为了像珠宝一样展示,而不是为了阅读。由此可知,画线部分后的内容是作者的一个顿悟。故画线部分应表示作者突然明白,与D项的含义最为接近,故选D项。occur to sb.“(主意或想法突然)浮现于某人脑中,被某人想起”。
5
6
7
8
8.Which opinion may the author agree on?
A.Good books are valuable jewellery.
B.Books are the ladder of human progress.
C.Read thousands of books regardless of their state.
D.Protect books as they're the source of knowledge.
答案:C
5
6
7
8
解析:推理判断题。根据第五段中的“I now believe that you should honour the books by breaking them...Don't worry about stains or torn edges after years of reading.”可知,作者认为人们应该通过“折腾”书籍来表示对书籍的尊重。真正地阅读书籍,无论我们如何折叠、弯曲或撕破它们,又或是把它们扔进背包,或把它们打开放在床边。不用担心经年累月的阅读会留下污渍或破损的边缘。由此可知,作者认为无论书籍的状态如何,人们都应该真正地阅读它们。故选C项。
5
6
7
8
语料积累
必备
单词 Para.1:preservation n.保存,保护,维护;保持,维持
Para.2:tiptoe v.踮着脚走,蹑手蹑脚地走
Para.3:trace n.痕迹,遗迹,踪迹
Para.4:messy adj.肮脏的,凌乱的,不整洁的 visible adj.看得见的,可见的
Para.5:stain n.污点,污渍
熟词
生义 Para.3:dead常用义:adj.死的,去世的 文章义:adv.完全地
第5题A选项:study常用义:v.& n.学习,研究 文章义:n.书房
必备
短语 Para.4:along the way在过程中
C
(2025·湖北重点中学第二次联考)A Chinese student studying in the UK shared a heartwarming story online about her tutor who quit her job to pursue a unique mission: knitting sweaters for penguins in Antarctica. The tutor's email reply to the student read, “Thank you for your email. I have left to pursue my dream of making sweaters for penguins in Antarctica and no longer work for the School of Economics. I will be out of office on a permanent, indefinite, open-ended basis until my penguin friends are happy.”
This act of kindness is part of a larger charity initiative that began after a major oil spill near Phillip Island, Australia, in the late 1990s. The spill severely affected the local penguin population, leading to a decline in their numbers and health over the following breeding seasons. When little penguins become oiled, they will try to clean the poisonous oil from their feathers with their beaks (喙),and ingesting it can kill them. It also damages their delicate feathers, which exposes their skin to extreme temperatures and they are left cold, heavy and unable to swim or hunt for food.
In response to such incidents, the Penguin Foundation and Phillip Island Nature Parks launched a campaign urging knitting enthusiasts worldwide to knit sweaters for the affected penguins. These sweaters serve a dual purpose: They provide temporary warmth and prevent the penguins from reaching their oily feathers with their beaks. The last significant oil spill around Phillip Island occurred in 2001, affecting 438 little penguins. With the help of these sweaters, 96% of them were successfully rescued and released back into the wild.
The penguin jumper program has been running for over 20 years, and during this time, more than 200,000 sweaters have been knitted for penguins by generous knitters across the globe.
While some argue that the sweaters could potentially add extra pressure to the penguins' bodies or cause them to overheat, the Penguin Foundation explains that the sweaters are used temporarily to keep penguins warm before their bodies are washed and feathers recover. Besides, penguins need sweaters made of all wool, and only those sweaters that meet the standard for wear can be received by the Penguin Foundation.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章以一名教师辞职去给南极洲的企鹅编织毛衣的事例引出对一项慈善活动的介绍,该活动呼吁全世界的编织爱好者为受石油泄漏影响的企鹅编织羊毛毛衣。
9
10
11
12
9.Why did the tutor quit her job?
A.She was more attracted to knitting.
B.She decided to protect penguins in Antarctica.
C.She was dissatisfied with the School of Economics.
D.She was offered a position at the Penguin Foundation.
答案:B
解析:细节理解题。根据第一段中的“her tutor who quit her job to pursue a unique mission: knitting sweaters for penguins in Antarctica”可知,该教师辞职是为了给南极洲的企鹅编织毛衣;再结合第三段中的“These sweaters serve a dual purpose: They provide temporary warmth and prevent the penguins from reaching their oily feathers with their beaks.”可知,毛衣可以为受石油泄漏影响的企鹅提供暂时的温暖,并防止企鹅用喙接触沾上石油的羽毛。由此可知,该教师辞职是为了保护南极洲的企鹅,故选B。
9
10
11
12
9
10
11
12
10.What does the underlined word “ingesting” mean in paragraph 2?
A.Taking in.
B.Feeding on.
C.Breathing in.
D.Sweeping away.
答案:A
解析:词义猜测题。根据第二段中的“When little penguins become oiled, they will try to clean the poisonous oil from their feathers with their beaks”可知,当小企鹅被石油污染时,它们会试图用喙清理羽毛上的有毒石油。画线词后的it指代上文的“the poisonous oil”,再结合常识可知,此处表示有毒石油会通过喙被吞入体内,从而杀死这些小企鹅,故画线词的意思与A项“吞入(体内)”最为接近。
9
10
11
12
11.What harm will the oil spill cause for the penguins?
A.It will make them overheated.
B.It will pose a threat to their survival.
C.It will make them more visible to the hunters.
D.It will make them fat and unhealthy.
答案:B
9
10
11
12
解析:细节理解题。根据第二段中的“When little penguins become oiled...they are left cold,heavy and unable to swim or hunt for food.”可知,被石油污染后的企鹅会试图用喙清理羽毛上的有毒石油,而吞入有毒石油可能会杀死它们;有毒石油还会损害企鹅脆弱的羽毛,使它们的皮肤暴露在极端温度下,它们会感到寒冷、沉重,无法游泳或觅食。由此可知,石油泄漏会对企鹅的生存构成威胁,故选B。
9
10
11
12
12.Which of the following would be the best title for the text?
A.Antarctic Penguins: A Call for Sweaters
B.Knitting for Conservation: A Global Issue
C.Antarctic Oil Spills: A Disaster on Penguins
D.Warmth in Every Stitch: Sweaters for Oiled Penguins
答案:D
9
10
11
12
解析:标题归纳题。本文主要介绍了为受石油泄漏影响的企鹅编织毛衣的活动,故D项“每一针的温暖:为被石油污染的企鹅准备的毛衣”最适合作为本文的标题。
语料积累
必备
单词 Para.1:heartwarming adj.暖人心房的 knit v.编织,针织,机织 pursue v.追求,致力于 permanent adj.长久的,永久的,永恒的 indefinite adj.无限期的,期限不定的;模糊不清的 open-ended adj.无期限的,无限制的
Para.2:initiative n.倡议,新方案 spill n.洒出(量),泼出(量),溢出(量)v.(使)洒出,泼出,溢出 poisonous adj.引起中毒的,有毒的
Para.3:launch v.发动,发起,开始从事(大型或重要活动)
Para.5:temporarily adv.暂时地;短暂地
D
(2025·湖北武汉调研)Olympic athletes pour everything into training for the Games, routinely pushing their physical and mental bounds to the limit—and beyond—for a shot at a gold medal.Yet they are often accompanied by an emotional comedown.
Emotions are heightened by the nature of the event itself.The Olympics are a massive cultural event—a combination of global public attention, financial investment and media coverage.New international celebrities are created,and some competitors' reputations are ruined
during various accusations.Athletes are under the pressure of representing their country and winning medals in front of the worldwide audience.“But then all of that publicity and intensity around being an Olympian falls off very quickly,” says Cogan, a lead sports psychologist.It's more about making a map of how to get to a destination.Once you get there, it's like,“Now what?”
A 2023 paper explained the identity crises athletes face as a result of overfocus on performance,leaving their non-sporting personalities underdeveloped.In a 2018 paper, Howells wrote that athletes with a greater “myopic” focus are more at risk of the “blues”.“It is common for top competitors to have this very high athletic identity,”says Howells.“They've sacrificed (牺牲) every other aspect of their identity for the purpose of being an Olympian.They seem unable to realize that their actions might have negative consequences in the future.”
Efforts to minimize this mindset have helped some athletes to open up more about their mental health.Experts advise Olympians to start conversations about mental health support well before the Games begin.Olympians should also discuss mental health monitoring strategies before, during and after the Games.Athletes and experts say the sporting industry has, in the last decade, been promoting better work-life balance outside of the game.Briana, a soccer goalkeeper, says that her team and coaches actively encourage spending quality time with families and significant others, as well as finding hobbies that feel joyful and rewarding.
[语篇解读] 本文是一篇议论文。奥运会运动员在高强度的训练和比赛后,往往会经历情绪上的低谷。专家建议,奥运会运动员在比赛开始前进行有关心理健康支持的交谈,也应当讨论奥运会前、期间和赛后的心理健康监测策略。
13
14
15
16
13.What is the main cause of Olympic athletes' mental breakdown?
A.A sense of loss.
B.The pressure of competition.
C.The media coverage.
D.The audience's attention.
答案:A
解析:细节理解题。根据第二段中的“‘But then all of that publicity and intensity around being an Olympian falls off very quickly,’ says Cogan...Once you get there, it's like, ‘Now what?’”可知,首席运动心理学家Cogan认为,随后(比赛后),作为一个奥运选手所受到的所有关注和压力很快就会消失。这更像是制作一张如何到达目的地的地图。一旦你到达那里,就会想,“那接下来呢?”,所以奥运会运动员在比赛前后出现了很大的心理落差,故选A。A项中的“loss”与原文中的“falls off”是同义转换。
13
14
15
16
14.What does the underlined word “myopic” in paragraph 3 mean?
A.Ridiculous.
B.Short-sighted.
C.All-around.
D.Unexpected.
答案:B
13
14
15
16
解析:词义猜测题。根据第三段首句“A 2023 paper explained the identity crises athletes face as a result of overfocus on performance, leaving their non-sporting personalities underdeveloped.”可知,一篇2023年的报告解释了过度专注于运动表现的运动员的非体育人格没有发展完善,而这导致了他们的身份危机。画线词所在句表明,Howells在2018年的报告中指出,那些更“myopic”地专注于运动的运动员更容易感到沮丧。因此,画线词“myopic”应与过度专注于某个方面(即“短视”)相关。故选B。short-sighted“目光短浅的,无远见的”。
13
14
15
16
15.What might be a fundamental solution to the athletes' identity crises?
A.Having higher athletic identity.
B.Discussing their problems publicly.
C.Developing a sense of identity outside the sport.
D.Making greater achievements in sporting industry.
答案:C
13
14
15
16
解析:推理判断题。根据第三段中的“A 2023 paper explained the identity crises athletes face as a result of overfocus on performance,leaving their non-sporting personalities underdeveloped.”可知,运动员的身份危机是过度专注于运动表现而导致他们的非体育人格发展不足。因此,根本的解决方案应是发展运动之外的身份认同。第四段提到的“promoting better work-life balance outside of the game”也支持了选项C,即在运动之外发展自我认同感。
13
14
15
16
16.Which of the following is the best title for the text?
A.From Bad to Worse: Athletes' Well-being
B.Olympic Athletes Suffering from Stress
C.Athletes Adapting to the Post-Olympic Period
D.From Hero to Zero: The Post-Olympic Blues
答案:D
13
14
15
16
解析:标题归纳题。文章重点讨论了奥运会运动员在赛后面临的情绪低落和身份危机问题,并提供了应对策略。D项“从英雄到无名小卒:后奥运忧郁症”不仅提到了文章关注的问题“Post-Olympic Blues”,还概括了“从英雄到无名小卒”这一主要原因,与文章内容高度契合,因此为本文的最佳标题。
13
14
15
16
语料积累
必备
单词 Para.2:massive adj.巨大的;非常严重的 combination n.结合,组合 coverage n.覆盖范围;新闻报道 accusation n.指控;指责 publicity n.宣传,报道,关注 intensity n.强烈,紧张,剧烈
Para.3:consequence n.后果,结果
Para.4:promote v.促进,推动 rewarding adj.值得的,有益的
熟词
生义 Para.2:fall off 常用义:掉下,跌落 文章义:减少,降低
必备
短语 Para.1:pour...into...大量投入……于……
Para.2:under the pressure of...在……的压力下
Para.3:at risk of...有……的风险 for the purpose of...为了……
感谢您的观看
$