内容正文:
细节理解题(二)
阅读理解题型练(二)
A
(2025·山东济南摸底考试)
The Student Photographic Competition
The 2025 competition is open to students attending Australian primary or secondary schools or colleges.It provides an excellent opportunity for students to become aware of the value and beauty of the Australian National Botanic Gardens (ANBG). By exercising their photographic skills, students can share that beauty with other visitors.
All entries must be digital photographs taken in the ANBG between 30 August, 2024 and 30 August, 2025, featuring some aspect of the Gardens such as plants, wildlife or scenery.
For full information about the competition and its conditions and categories, download the information sheets for secondary schools & colleges and for primary schools.
Enter online at www.friendsanbg.org.au/schoolscomp 2025.Entries must be received by the organisers before 5 p.m. on Saturday 30 August, 2025.To avoid delays and congestion (拥塞), submit your entry as early as possible.
Download the competition poster and share it with your other friends and networks.This poster features prize-winning photographs from previous years' competitions.
Cash prizes will be awarded:
- Award to
the student Award to the
school or college
First Prize $250 $200
Second Prize $150 $100
Third Prize - -
Certificates will also be presented to all winners.Prize winners' schools will be awarded celebratory native plants, too.Prize-winning entries will be on display in the Banksia Garden of the ANBG from Sunday 28 September to Monday 27 October, 2025.The selected photographs will be exhibited at A3 size.Presentation of prizes will be at 12 noon, Sunday 28 September, 2025.For further information, please email: schoolphoto@friendsanbg.org.au.
[语篇解读] 本文是一篇应用文。文章主要介绍了一个学生摄影比赛。
1
2
3
1.What is the purpose of the competition?
A.To raise money for the ANBG.
B.To offer photographic training.
C.To attract professional photographers.
D.To enhance appreciation of the ANBG.
答案:D
解析:细节理解题。由第一段中的“It provides an excellent...value and beauty of the Australian National Botanic Gardens (ANBG). ”可知,该比赛给学生提供了一个很棒的机会,让他们开始意识到 ANBG 的价值和美丽。故选D项。文中的“become aware of the value and beauty”与D项中的“appreciation”是同义转换。
1
2
3
2.What is a requirement for the entries?
A.They must be shot in the ANBG.
B.They should be printed at A3 size.
C.They should be submitted by postal mail.
D.They must be taken before 30 August, 2024.
答案:A
解析:细节理解题。根据第二段“All entries must be digital... such as plants, wildlife or scenery.”可知,所有的参赛作品必须是电子版的,而且必须是在ANBG拍摄的,时间必须在2024年8月30日到2025年8月30日之间。故选A项。文中的“taken”与A项中的“shot”是同义转换。
1
2
3
3.What will each prize winner get?
A.Some cash. B.A certificate.
C.Some native plants. D.A competition poster.
答案:B
解析:细节理解题。根据题干将答案定位至表格和文章最后一段中的“Certificates will also be presented to all winners.”,三等奖没有现金奖励,每一个获奖者都有证书。故选B项。文中的“all winners”与题干中的“each prize winner”是同义转换。
语料积累
必备
单词 Para.1:primary adj.初等教育的;小学教育的
Para.3:category n.(人或事物的)类别,种类
Para.4:submit v.提交,呈递(文件、建议等)
熟词
生义 Para.1:exercise v.常用义:训练 文章义:行使;使用;运用
Para.2:entry n.常用义:进入 文章义:参赛作品
必备
短语 Para.6:on display展览,公开展出
B
(2025·安徽合肥第一次教学质检)
Visit These Cultural Hot Spots in 2025
Guangzhou Museum of Art, Guangzhou, China
Covered with 21,008 pieces of “fish scales (鳞)” glass, Guangzhou Museum of Art looks like a blooming hero flower. This landmark building features seven floors of exhibits including ancient and contemporary Chinese paintings, watercolors, calligraphy and sculpture.
Opening Hours: Tuesday to Sunday: 9 a.m. - 5 p.m.
Closed: Monday
Istanbul Modern, Istanbul, Türkiye
In Istanbul, there's a 110,000-square-foot art space given to Renzo Piano, a famous Italian architect, to show modern art from Türkiye and beyond. The building has a shiny aluminum (铝) surface that mirrors the nearby Bosporus. Inside, glass-walled rooms feature large abstract paintings. The café at the top offers a breathtaking view of Asia, with a small “pool” that seems to stretch to the horizon.
Opening Hours: Tuesday to Thursday, Saturday
and Sunday:10 a.m. - 6 p.m.
Friday:10 a.m. - 8 p.m.
Closed: Monday
Folger Shakespeare Library, Washington, D.C., USA
Fans of the Bard will find the world's largest collection of Shakespeareana, including writings or items related to Shakespeare, at this newly restored and expanded museum and library reopening in June. Located in Washington, D.C.'s Capitol Hill neighborhood, the Folger has more First Folios—the rare 1623 book containing all of Shakespeare's plays—than anywhere else in the world. An Elizabethan-style stage presents both classic and new works.
Opening hours: Tuesday, Wednesday and Sunday:
11 a.m. - 6 p.m.
Thursday, Friday and Saturday:
11 a.m. - 9 p.m.
Closed: Monday
Canadian Canoe Museum, Ontario, Canada
One of the best things about visiting the world's largest collection of canoes (独木舟) and kayaks (皮艇)? You can actually row up to it.
The streamlined, boat-shaped facility, which has its grand opening in May, is located lakeside in Peterborough. After seeing more than 600 boats or learning to carve paddles (桨) with Anishinaabe artists, visitors can go on a group boat trip around Little Lake.
Opening hours: Monday to Friday (May to October):
10 a.m. - 5 p.m.
Monday to Friday (November to April):
10 a.m. - 4 p.m.
Saturday and Sunday: 1 p.m. - 4 p.m.
[语篇解读] 本文是一篇应用文。文章主要讲述的是2025年值得访问的文化热门地点,包括广州艺术博物馆、伊斯坦布尔现代艺术博物馆等。
5
6
4.What is a shared feature of Guangzhou Museum of Art and Istanbul Modern?
A.They have unique architectural designs.
B.They mainly display ancient art.
C.They have exactly the same opening hours.
D.They host some of the finest cafés.
答案:A
4
解析:细节理解题。文章介绍广州艺术博物馆时提到“Covered with 21,008 pieces of ‘fish scales’ glass, Guangzhou Museum of Art looks like a blooming hero flower.”,广州艺术博物馆看起来像一朵盛开的英雄花;而介绍伊斯坦布尔现代艺术博物馆时提到“The building has a shiny aluminum surface that mirrors the nearby Bosporus.”,它拥有闪亮的铝质外表面,反射出附近的博斯普鲁斯海峡的景象。两个博物馆都有独特的建筑设计。故A项正确。
5
6
4
5.What can visitors do at Folger Shakespeare Library?
A.View a collection of modern art.
B.Get copies of First Folio for free.
C.Restore the collected writings and items.
D.Enjoy plays on an Elizabethan-style stage.
答案:D
5
6
4
解析:细节理解题。根据题干将答案定位至“Folger Shakespeare Library, Washington, D.C., USA”部分。根据其中的“the Folger has more First Folios—the rare 1623 book containing all of Shakespeare's plays—than anywhere else in the world. An Elizabethan-style stage presents both classic and new works.”可知,这个图书馆收藏的《第一对开本》数量比世界上其他地方都多——这本罕见的1623年书籍包含了莎士比亚的所有剧作。图书馆中的一个伊丽莎白时代风格的舞台可以上演经典作品和新作品。所以可以推测,游客可以在这家图书馆欣赏在伊丽莎白时代风格舞台上呈现的戏剧。故选D。
5
6
4
6.What are the Sunday opening hours of the Canadian Canoe Museum in December?
A.10:00-16:00. B.10:00-17:00.
C.11:00-21:00. D.13:00-16:00.
答案:D
5
6
4
解析:细节理解题。根据题干将答案定位至Canadian Canoe Museum, Ontario, Canada部分,由Opening hours中的“Saturday and Sunday:1 p.m.-4 p.m.”可知,答案选D。
语料积累
必备
单词 landmark n.地标 feature n.特征v.以……为特色,是……的特征 exhibit n.展品,展出物v.展览,展出 contemporary adj.当代的 calligraphy n.书法 sculpture n.雕像,雕刻品,雕塑作品 architect n.建筑设计师 abstract adj.(画、设计等)抽象(派)的 breathtaking adj.壮观的,惊人的,激动人心的 stretch v.延伸,绵延 horizon n.地平线 restore v.整修 rare adj.珍贵的 facility n.设施
熟词
生义 mirror常用义:n.镜子 文章义:v.映照
C
(2025·河南信阳第二次教学质检)Five years ago, Ghanaian photojournalist Paul Ninson made an unexpected and meaningful discovery in the archives (档案馆) of New York: a wealth of African images that had been largely forgotten. This accidental finding sparked a fire in Ninson, inspiring him to create the Dikan Center in Accra, Ghana—a center devoted to preserving and displaying Africa's rich visual history. Recently, the center, which translates to “take the lead” in the Akan language, celebrated its second anniversary, marking a significant milestone in Ninson's mission.
Despite the fact that photography is not widely recognized as an art form in Ghana, Ninson's passion for it was lit up by the stories told by his family and the fascinating photographs taken by a friend. With determination, he sold his smartphone and watch to buy his first camera and undertook a self-taught journey to master the craft. He later received formal education at the International Center of Photography in New York, where he was impressed by the large collection of African visual history.
With the support of like-minded individuals, Ninson collected over 30,000 volumes for the Dikan Center, which opened its doors in December 2022. The center is home to two collections: one focusing on African and African American stories, and the other displaying the works of global photographers. More than just a library, the Dikan Center offers workshops, friendships, and seminars, attracting many industry professionals.
In addition to its educational programs, the center hosts a variety of exhibitions and film viewing, providing a platform for Africa' s diverse narratives. For Ghanaians, the Dikan Center offers a fresh and enriching perspective on their history, sparking a sense of hope and inspiring a new generation of storytellers. The center stands as a powerful symbol of the importance of storytelling and history preservation, showing Africa's rich cultural heritage and serving as a source of inspiration for the continent and the world at large.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了加纳摄影记者Paul Ninson在纽约档案馆意外发现大量被遗忘的非洲照片后,深受启发,创建了Dikan Center,它致力于保护和展示非洲丰富的视觉历史,为非洲文化传承和发展作出贡献。
8
9
7
7.What inspired Paul Ninson to establish the Dikan Center in Accra, Ghana?
A.His formal education at the International Center of Photography.
B.The lack of recognition for photography as an art form in Ghana.
C.Plenty of forgotten African visual historical images in New York archives.
D.His passion for photography lit up by family stories and a friend's photographs.
答案:C
10
解析:细节理解题。根据第一段中的“Five years ago,Ghanaian photojournalist Paul Ninson made an unexpected and meaningful discovery in the archives of New York: a wealth of African images that had been largely forgotten. This accidental finding sparked a fire in Ninson, inspiring him to create the Dikan Center in Accra,Ghana”可知,Paul Ninson在纽约的档案馆发现了大量被遗忘的非洲照片,这一意外发现激励他在加纳创建了 Dikan Center。故选C项。
8
9
7
10
8.How did Paul Ninson get the money for his first camera?
A.He borrowed money from friends and family.
B.He received a reward from a photography organization.
C.He sold some of his personal belongings like his smartphone.
D.He used savings from his previous job as a photojournalist.
答案:C
解析:细节理解题。根据第二段中的“With determination, he sold his smartphone and watch to buy his first camera and undertook a self-taught journey to master the craft.”可知,Paul Ninson卖掉了自己的个人物品,即手机和手表,用这些钱买了第一台相机。故选C项。
8
9
7
10
9.What does the Dikan Center do besides serving as a library?
A.Selling African art.
B.Exhibiting non-African works.
C.Offering workshops and seminars.
D.Promoting Ghanaian photographers only.
答案:C
解析:细节理解题。根据第三段尾句“More than just a library, the Dikan Center offers workshops, friendships, and seminars, attracting many industry professionals.”可知,Dikan Center还举办讲习班和研讨会等。故选C项。
8
9
7
10
10.What is the Dikan Center's goal through its educational programs and exhibitions?
A.To internationalize Ghanaian photographers.
B.To conserve and exhibit Africa's rich visual history.
C.To train professional photographers for global markets.
D.To inspire competition among Ghanaians through storytelling.
答案:B
8
9
7
10
解析:细节理解题。根据第一段中的“a center devoted to preserving and displaying Africa's rich visual history”以及最后一段中的“For Ghanaians,the Dikan Center offers...The center stands as a powerful symbol of the importance of storytelling and history preservation, showing Africa's rich cultural heritage...”可知,对于加纳人来说,Dikan Center为他们的历史提供了一个新的视角,激励了新一代的故事讲述者,它也是讲故事和保护历史的重要性的一个有力象征,展示了非洲丰富的文化遗产。由此可知,Dikan Center举办教育项目和展览的目的是保护和展示非洲丰富的视觉历史。故选B项。
8
9
7
10
语料积累
必备
单词 Para.1:spark v.激发,引发 visual adj.视觉的,视力的
Para.4:preservation n.保存,维护
必备
短语 Para.1:a wealth of大量的,丰富的 take the lead领先,带头
长难句
分析 Despite the fact that photography is not widely recognized as an art form in Ghana, Ninson's passion for it was lit up by the stories told by his family and the fascinating photographs taken by a friend.(Para.2)
分析:本句为主从复合句。句子主干为Ninson's passion for it was lit up;句中despite引导让步状语,其中that引导同位语从句;told by his family为过去分词短语作定语,修饰the stories; taken by a friend为过去分词短语作定语,修饰photographs。
译文:尽管摄影在加纳并不被广泛地认为是一种艺术形式,但Ninson对摄影的热情被他的家人讲述的故事和一位朋友拍摄的迷人照片点燃了。
D
(2025·吉林一模)Anyone who has felt that spark of joy when a favourite song comes on the radio at just the right moment—or wept along with a singer who is expressing heartache—will understand the emotional resonance (共鸣) of music.But now, a growing body of scientific evidence is actually demonstrating that music can be medicine, too.
In a review of 400 research papers looking into the neurochemistry of music, Daniel Levitin, a psychologist and neuroscientist in Montreal, found that playing and listening to music had clear mental and physical health benefits.
One 2007 study from a team of Spanish researchers found that listening to music before surgery had the same effect in reducing pre-operative anxiety as taking diazepam (安定)—an important finding, as anxiety before major surgery can affect post-operative pain and recovery time.Another Spanish study, conducted in 2018, found that patients participating in a music-therapy (音乐疗法) programme experienced significant decreases in tiredness, anxiety and breathing difficulties, as well as an increase in feelings of well-being.
The Center for Music and Medicine in Baltimore is taking music into the“precision medicine” (精准医疗) field.The Center is the brainchild of Dr.Alexander Pantelyat, who specialises in movement disorders like Parkinson's disease.Applying this kind of treatment to movement disorders is relatively new; previously, it was mainly the field of cancer therapies.Pantelyat explains, “Amazingly there is an understanding in the field of music medicine that there can be tailored interventions by using music that a person actually likes and that speaks to them culturally, personally or autobiographically.”
Kerry Devlin, the Center's senior music therapist, says there can be folks experiencing intensive symptoms, like a decline in their ability to verbally communicate.Music, she notes, can sometimes help such patients find ways to respond again.“I've had the honour of making music with people and all of a sudden they're coming up with new words.It turns into this beautiful unexpected moment.It's a powerful thing to witness someone find themselves again for a moment, and a song is the vehicle for that shift.”
[语篇解读] 本文是一篇说明文。现如今,越来越多的科学证据表明音乐可以当药用,可以给人们带来精神上和身体上的明显好处。
11.What can be learnt about music from paragraph 1?
A.It merely brings happiness to people.
B.It can indeed serve as a form of therapy.
C.It is mainly used for entertainment purposes.
D.Its emotional resonance isn't supported scientifically.
答案:B
11
12
13
14
解析:细节理解题。根据第一段中的“But now, a growing body of scientific evidence is actually demonstrating that music can be medicine,too.”可知,大量的科学证据表明,音乐也可以当药用。选项中的“therapy”和原文中的“medicine”为同义表达,故选B项。
12.How does listening to music affect patients according to researchers?
A.They can soon recover as well as before.
B.They don't need to take medicine before an operation.
C.They feel less energetic, anxious and breathless.
D.They have their worry greatly reduced before an operation.
答案:D
11
12
13
14
解析:细节理解题。根据第三段的内容可知,来自西班牙的研究团队发现,在外科手术前让病人听音乐和让其吃安定在缓解术前焦虑方面有同样的效果。另外一个西班牙的研究发现,那些参加音乐疗法项目的病人在疲劳、焦虑和呼吸困难方面大大改善,而且幸福感在增加。D项中的“worry”和原文中的“anxiety”为同义表达。故选D项。
11
12
13
14
13.What is special about music therapy according to Pantelyat?
A.It is a brand new therapy method.
B.It can be flexibly personalized.
C.It applies to movement disorders all along.
D.It plays a main role in cancer treatment.
答案:B
11
12
13
14
解析:细节理解题。根据题干中的Pantelyat将答案定位在第四段。根据这一段最后一句“Amazingly there is an understanding...that there can be tailored interventions...or autobiographically.”可知,在音乐医学领域有一种理解,即通过使用一个人真正喜欢且在文化、个人和自传层面与他们产生共鸣的音乐来进行量身定制的干预措施。B项中的“personalized”和原文中的“tailored”为同义表达。故选B项。
11
12
13
14
14.What can be inferred from Kerry Devlin's words?
A.Everyone can benefit from music.
B.The music moment is powerful.
C.Music may help improve the weakened speech.
D.Songs can guarantee the speech recovery.
答案:C
11
12
13
14
解析:推理判断题。根据题干中的Kerry Devlin将答案定位在第五段。根据第五段的内容可知,Kerry Devlin说有一些人会有严重的症状,比如口头交流能力下降,并指出音乐有时候能够帮助这样的病人再次找到回应的方法。故可推知,音乐也许可以帮助改善变弱的语言能力。所以选C项。该选项中的“help improve”和原文中的“help such patients find ways to respond again”呼应;该选项中的“weakened speech”和原文中的“a decline in their ability to verbally communicate”为同义表达。
11
12
13
14
语料积累
必备
单词 Para.1:demonstrate v.证明,证实,论证,说明
Para.3:surgery n.外科手术,外科学 well-being n.健康,安乐,康乐
Para.4:specialise v.专门研究(或从事);专攻 disorder n.失调,紊乱,不适,疾病 tailored adj.定做的 intervention n.干涉
Para.5:intensive adj.短时间内集中紧张进行的,密集的 vehicle n.手段,工具
熟词
生义 Para.2:review n.常用义:回顾;检查,评论 文章义:综述
必备
短语 Para.1:a body of大量,大批,大堆
Para.2:look into调查
Para.5:come up with 想出
感谢您的观看
$