内容正文:
第五节 考点5 并列连词·定语从句·状语从句
分考点一 并列连词
1.(2022·黑龙江省齐齐哈尔市高三模拟考试)Several of my friends' fathers ________ worked for or owned garbagetrucking businesses.
答案:either
2.(2022·辽宁省沈阳市第二中学高三阶段测试)One tension that social media users face is whether to present themselves in a way that's ideal ________ in a way that's real.
答案:or
3.(2022·广西柳州市高三第三次模拟考试)Like many great inventions, the story is not just one of great idea ________ one of hard work and determination.
答案:but
4.(2022·浙江省舟山市普陀中学高三月考)But China has made it much more convenient and popular both in China ________ overseas.
答案:and
5.(2022·黑龙江省齐齐哈尔市高三模拟)She has no choice ________ to live with her parents.
答案:but
6.(2022·湖南省长沙市第一中学高三月考)I know people often speak about social media in a negative light ________ it's helped me grow.
答案:yet/but
7.(2022·江苏省泰州市高三调研测试)The Spring Equinox (春分), as the fourth term of the year starts on March 20 ________ ends on April 4 this year.
答案:and
8.(2022·陕西省高三质量教学检测(二))There are mentions of a similar game called yì made by Confucius and Mencius ________ it is not certain that it is the same game.
答案:but
9.(2022·河南省安阳市高三模考)The reason is that elephants are a common resource, ________ cows are private goods.
答案:while
10.(2022·内蒙古呼和浩特市高三一模)Enjoying a total investment of 31.17 billion yuan, the train will travel as fast as 300 km/h, ________ the trip between the two cities will only take 40 minutes.
答案:so
分考点二 定语从句
1.(2022·江西省南昌市高三二模)That is one reason ________ I am still here after 13 years!
答案:why
2.(2022·陕西省西安中学高三模拟考试)It was the 9th title 16 years later since the last championship in 2006, for ________ countless fans burst into tears behind the screens.
答案:which
3.(2022·辽宁省葫芦岛市高三一模)She added that the area ________ they lived had seen major “habitat loss”.
答案:where
4.(2022·内蒙古呼和浩特市高三一模)Beijing, together with Zhangjiakou, succeeded in getting the chance to host the 2022 Winter Olympic Games, ________ speeds up the development of Zhangjiakou City.
答案:which
5.(2022·江苏省南通市新高考高三联考)And that was also the y