UNIT 3 Section Ⅰ Part Ⅰ Reading comprehension-【金版新学案】2026-2027学年高中英语必修第二册同步课堂高效讲义教师用书Word(人教版)
2026-10-12
|
17页
|
14人阅读
|
0人下载
教辅
摘要:
本讲义围绕“人与社会之互联网”主题,以Reading comprehension为核心,通过Pre-reading图片讨论激活背景知识,While-reading的主旨归纳、段落匹配、细节分析层层深入文本理解,Post-reading的难句解构、写作仿写及语法填空构建“引入-理解-应用”的学习支架。
资料亮点在于融合语言能力与思维品质培养,如While-reading通过段落匹配和细节题提升分析推断能力,Post-reading写作佳句仿写强化语言表达。课中助力教师引导学生深度理解文本,课后通过重点词块默写、语法填空及课时测评,帮助学生巩固知识、查漏补缺,提升自主学习能力。
内容正文:
主题语境:人与社会之互联网
Section Ⅰ Listening & Speaking & Reading
Part Ⅰ Reading comprehension
Step One:Pre-reading
Look at the pictures and discuss the questions in groups.
1.With the help of the Internet,what can we do?
We can surf the Internet to get information,chat with friends online,do shopping online,take online classes,use mobile payment,etc.
2.The Internet has brought us much convenience and many benefits,so it has no disadvantages.Do you agree?
No,I don't agree.Every coin has two sides.Although the Internet improves our life in many aspects,it also brings out some problems,such as cybercrime.In fact,whether the Internet is helpful or not depends on the way we use it.
Step Two:While-reading
Ⅰ.Read for the main idea
What's the main idea of the passage?
A.How the Internet has changed people's daily lives.
B.The development of the Internet.
C.All of us have access to the Internet.
D.Jan Tchamani has started an IT club.
答案:A
Ⅱ.Match the main idea with each paragraph
Para. 1 A.Jan started an IT club and helped many other older people.
Para. 2 B.The Internet has made our lives more convenient.
Para. 3 C.Jan's life has been greatly improved by the Internet.
Para. 4 D.Jan wasn't lonely,for the Internet removed the distance between her
and others.
Para. 5 E.Jan has learned more about how to use the Internet to make society
better.
答案:Paras.1~5 BDAEC
Ⅲ.Read for the structure
Ⅳ.Read for details
1.Read Para. 1 and answer the following question.
What is the main idea of the first paragraph?
A.There are a lot of articles on the Internet.
B.We no longer have to wait in line.
C.The Internet has changed people's lives.
D.We can download something useful from the Internet.
答案:C
2.Read Paras. 2-4 and answer the following questions.
(1)What helped Jan remove her loneliness?
A.Her students from her school.
B.The family support.
C.Getting advice from others.
D.Surfing the Internet.
(2)What's the purpose of the author by referring to the 59-year-old man and the 61-year-old woman?
A.To introduce two old people.
B.To explain how to apply for jobs online.
C.To prove they are successful.
D.To give two examples helped by Jan's club.
(3)Which of the following words is similar to the word “bridge”?
A.Remove. B.Design.
C.Broaden. D.Increase.
答案:(1)~(3) DDA
3.Read Para. 5 and answer the following question.
What do you think of Jan from the text?
A.Optimistic and independent.
B.Pessimistic and selfish.
C.Ready to learn and helpful.
D.Outgoing and adaptable.
答案:C
Step Three:Post-reading
Ⅰ.难句解构
1.There are countless articles telling us how the Internet has made our lives more convenient.
结构分析:此句是复合句。动词-ing形式短语telling us...在句中作后置定语,修饰名词articles;how引导宾语从句。
汉语翻译:讲述互联网如何使我们的生活变得更加方便的文章数不胜数。
2.She also joined an online group where she could talk about her problems and get support and advice from others.
结构分析:此句是复合句。where引导定语从句,修饰先行词group。
汉语翻译:她还加入了一个在线群组;在群里,她可以谈论自己的问题,获得其他人的支持和建议。
3.She realised that one of the greatest benefits of the Internet was its ability to remove the distance that usually exists between people.
结构分析:此句是复合句。第一个that引导宾语从句;第二个that引导定语从句,修饰先行词the distance。
汉语翻译:她意识到互联网的最大好处之一就是能够消除通常存在于人和人之间的距离感。
4.She believes that it is highly important to bridge the digital divide and make sure that everyone has access to the Internet and knows how to use new technology.
结构分析:此句是复合句。句中包含两个that引导的宾语从句,第一个宾语从句中it作形式主语,and连接两个动词不定式作真正的主语;第二个宾语从句中and连接两个动宾短语。
汉语翻译:她认为,消除数字鸿沟、确保每个人都能使用互联网并知晓如何运用新技术,是非常重要的。
Ⅱ.写作佳句
1.教材佳句 At age 50,she found herself out of work and stuck at home with only her computer to keep her company.(心理描写)
学后仿写 十三岁时,她发现自己被音乐吸引。
At age thirteen,she found herself attracted to music.
2.教材佳句 After a while,she discovered that surfing the Internet could help her feel less lonely and bored.(动作描写)
学后仿写 在她的科学课上,她发现自己对环境问题充满热情,受到可再生能源项目的启发,激励她加入学校的生态俱乐部。
In her science class,she discovered that she had a passion for environmental issues,inspired by projects on renewable energy,motivating her to join the school's eco-club.
Ⅲ.课文语法填空
Jan Tchamani,an English teacher in Birmingham,UK,suddenly developed a serious illness.She found herself out of work and 1.stuck (stick) at home.After a while,she discovered that 2.surfing (surf) the Internet could help her feel less lonely and bored.She could do all kinds of things online.She also joined 3.an online group where she could talk about her problems and get support and advice 4.from others.She realised that one of the greatest 5.benefits (benefit) of the Internet was its ability to remove the distance 6.that usually exists between people.7.Inspired (inspire) by the people online,she decided to start an IT club and taught older people how to use the Internet.She and her friends now organise events and collect money 8.to pay (pay) for private teachers.Jan has started taking online classes to learn more about how to use the Internet to make society 9.better (good).Jan's life has been 10.greatly (great) improved by the Internet!
Ⅰ.课文重点词块默写
1.make our lives more convenient 使我们的生活更便利
2.surf the Internet 上网冲浪
3.remove the distance between people 消除人与人之间的距离
4.raise money for children in poor countries
为贫困国家的儿童筹款
5.apply for work online 在线申请工作
6.start a charity website 创办慈善网站
7.go through tough times 经历艰难时期
Ⅱ.课文经典句式默写
1.At age 50,she found herself out of work and stuck at home with only her computer to keep her company (发现自己失业了,困在家里,只有电脑陪伴着她).
2.She believes that it is highly important to bridge the digital divide and make sure that everyone has access to the Internet and knows how to use new technology (缩小数字鸿沟, 确保每个人都能使用互联网并掌握新技术是极其重要的).
3.Thinking about other people's situations (想想他人的处境) inspired me to offer help.
课时测评9 Section Ⅰ Part Ⅰ Reading comprehension
(时间:35分钟 满分:50分)
(本栏目内容,在学生用书中以独立形式分册装订!)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共37.5分)
A
(2025·海南中学高一检测)
Best Apps for High School Students
Educational App Store has identified the best apps for high school students to help them study and save their time in the classroom.
Study Blue
Study Blue is a brilliant app which uses technology to help high school students and make learning an easy process.It is an amazing way to create smart notes/cards,share and learn them.As one of the best educational apps,it allows students to make cards of whatever topic they want,helping them study anywhere without carrying any materials with them.
My Study Life
Designed for high school students,this app lets you build your own timetable to easily keep track of your classes,assignments and exams.It lets you assign (布置) tasks to specific classes and comes with reminders so you don't forget a thing! Plus,it comes with day and week timetables,so you can easily pop in those classes that you only have every other week.
My Homework Planner
My Homework Planner can help you keep track of all your homework.Sorting it by due date,week and month,the app is more organized than a Trapper Keeper.By means of Questia,the world's largest online library,you can connect your reading materials to your assignments so you don't have to dig through a pile of papers to find the right information.
Socrative Student
This app offers an interactive environment for students and teachers to share their learning.Teachers can ask questions and make comments with real-time data when using,which makes it more engaging for students.Showing comprehension of their reading can occur straight through their hand-held device,and they are able to receive feedback quickly.
If you are interested in these apps,click here to find more.
【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章介绍了能帮助高中学生的四个最好的应用程序。
1.What does My Study Life have in common with My Homework Planner?
A.Both are helpful with assignments.
B.Both are designed to deal with exams.
C.Both are equipped with a reminder.
D.Both are connected with Questia.
答案:A
解析:细节理解题。根据“My Study Life”部分的第一句“这个应用程序是为高中生设计的,能够让你建立自己的时间清单来轻松地跟踪你的课程、作业和考试。”以及“My Homework Planner”部分的最后一句“通过世界上最大的线上图书馆Questia,你可以把阅读材料和你的作业连接,这样的话不用阅读一大堆材料就能找到合适的信息。”可知,两个应用程序的共同之处就是都对作业有帮助。故选A。
2.Which app focuses on both teens' and teachers' involvement?
A.Study Blue.
B.My Homework Planner.
C.Socrative Student.
D.My Study Life.
答案:C
解析:细节理解题。根据“Socrative Student”部分的第一句“这个应用程序提供互动环境,使得学生能够与老师交流他们的学习。”可知,这个应用程序专注于师生共同参与。故选C。
3.Where is this text most likely from?
A.A brochure. B.A website.
C.A guidebook. D.A magazine.
答案:B
解析:文章出处题。根据文章最后一句“If you are interested in these apps,click here to find more.”推知,本文选自网站。故选B。
B
(2025·河北省保定市高一检测)
Growing up in India,Dr.George Varghese had no interest in computers.Instead,he spent much of his time playing sports.
Varghese's interest in networks and how they function grew out of his studies in electrical engineering at Indian Institute of Technology (IIT) in Bombay.A teacher returning from the University of California-Los Angeles fired his curiosity about the performance of the Internet.“It was very theoretical (理论的),but it did interest me to create something new,” Varghese says.
Varghese's work to improve the speed of networks,and thus the Internet itself,developed further during his first job.While at Digital Equipment Corporation,he watched three world-class products being built—the first bridge,the DECNIS router,and the Gigaswitch.He recognized the potential (潜力) in the interplay between hardware design and systems that he later developed into the textbook Network Algorithmics:An Interdisciplinary Approach to Designing Fast Networked Devices.
The textbook is Varghese's proudest professional achievement,because the general rules in the book have held up since its first printing almost 20 years ago.“I was shocked that the world had changed so much with cloud computing.Yet it seemed to me that the rules still held.I hope they keep holding for many years as network technologies keep changing,” Varghese says.
As for his ongoing job to improve the Internet's performance,Varghese was influenced by Intel CEO Pat Gelsinger's book,The Juggling Act:Bringing Balance to Your Faith,Family,and Work.Gelsinger describes the Internet as a modern version (版本) of ancient Roman roads—both made business and the spread of ideas and culture faster.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章介绍了George Varghese作为一名网络方面专家的相关经历等情况。
4.What can we know about Varghese before he went to IIT?
A.He was active.
B.He was into computers.
C.He was quiet.
D.He was bored with sports.
答案:A
解析:推理判断题。根据第一段“Growing up in India... his time playing sports.”可知,他花了很多时间做运动,由此可推知,他很活跃,故选A。
5.Who fired Varghese's interest in the Internet?
A.A popular writer. B.A service engineer.
C.A fitness coach. D.A college teacher.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段“Varghese's interest...his curiosity about the performance of the Internet.”可知,是Varghese的大学老师激发了他对互联网的兴趣,故选D。
6.What does Varghese's work focus on?
A.Finding jobs for students.
B.Cutting the cost of networks.
C.Speeding up the Internet.
D.Testing out new computers.
答案:C
解析:细节理解题。根据第三段“Varghese's work...An Interdisciplinary Approach to Designing Fast Networked Devices.”可知,Varghese的工作致力于提高网络速度,故选C。
7.What is the text mainly about?
A.Varghese's dream.
B.A network expert.
C.Varghese's daily life.
D.A new textbook.
答案:B
解析:主旨大意题。通读全文可知,文章整体围绕着 Dr.George Varghese 展开,介绍了他从在印度理工学院学习,到工作中对网络相关工作的开展,以及其编写的很有影响力的教材等,重点是在介绍他作为一名网络方面专家的相关经历等情况,故选B。
C
(2026·浙江金华十校联考高一1月检测)
Founders of AI startups in Silicon Valley are valuing degrees less and seeking out those who can work quickly,adapt,and build AI models.
Fei-Fei Li,a Stanford professor and CEO of AI startup World Labs,is known as the “Godmother of AI” for her work building a big database of labeled images (标记图像),which changed how computers understand digital images and videos.
When seeking candidates,Li said she values their experience and relationship with AI tools more than their educational background.“When we interview a software engineer,I personally feel that the degree they have matters less to us now,” Li said in an interview on The Tim Ferriss Show.“Now,it's more about what you have learned,what tools you use,how quickly you can superpower yourself in using these tools—and a lot of these are AI tools,” she added.
For her own company,Li said she wouldn't employ those who refuse to use AI collaborative tools.She explained this is not because she believes AI software tools are perfect,but because she believes they show a person's ability to grow with fast-moving technologies and to use AI to their own benefit.
Li's view matches that of other leaders in the industry.In October,Mark Zuckerberg,a Harvard dropout,said skills outweigh a flashy college degree when hiring for Meta—but he noted that entry-level roles at his company still require a bachelor's.
As more tech leaders seek AI-fluent candidates,Li looks for those who can help realize her company's mission.World Labs aims to build AI that can process and reproduce the 3D world through spatial reasoning—an achievement that would change technology greatly again.
As she works toward the next AI breakthrough,Li said during the Fortune Most Powerful Women Summit in 2024 that AI could change the world,and that “everyone who cares” should have a place in the technological shift (转变).“It's so important that people from all backgrounds feel they have a role,” Li said.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要讨论在人工智能行业中,招聘方式发生的变化,即初创公司创始人更看重应聘者使用AI的能力而非学历。
8.According to Fei-Fei Li,which of the following is more valued in hiring software engineers?
A.Their ability to use AI.
B.Their willingness to help.
C.Their experience in AI firms.
D.Their educational background.
答案:A
解析:细节理解题。根据第三段中“Now,it's more about what you have learned,what tools you use,how quickly you can superpower yourself in using these tools—and a lot of these are AI tools”可知,在招聘软件工程师时,她更看重他们使用人工智能的能力。故选A项。
9.Which is closest in meaning to the underlined word “outweigh” in Paragraph 5?
A.Replace. B.Beat.
C.Match. D.Support.
答案:B
解析:词义猜测题。根据第五段“Mark Zuckerberg,a Harvard dropout,said skills outweigh a flashy college degree when hiring for Meta”并结合上文李飞飞更看重能力而非学历可知,这里表示技能比学位更重要,“outweigh”意思接近“Beat(比……更重要;胜过)”。故选B项。
10.What does Li mean in the last paragraph?
A.AI should be human-centered.
B.Technological shift needs speeding up.
C.AI shift should involve everyone who cares.
D.The next AI breakthrough is around the corner.
答案:C
解析:推理判断题。根据最后一段内容可知,她的意思是人工智能转变应该让每一个关心的人都参与进来。故选C项。
11.What is the main purpose of the passage?
A.To stress the importance of AI development.
B.To introduce Fei-Fei Li's new breakthrough.
C.To compare different tech leaders' hiring rules.
D.To discuss a change in hiring practices in the AI industry.
答案:D
解析:推理判断题。文章开篇指出硅谷人工智能初创公司创始人不太看重学位,更青睐能快速工作、适应并构建人工智能模型的人,接着以李飞飞为例阐述其招聘理念,还提到马克·扎克伯格的类似观点,所以文章主要目的是讨论人工智能行业招聘实践的变化。故选D项。
D
(2025·湖南省长沙市高一期中)
If you think shopping online is more eco-friendly than driving to a store,think again.
It may sound strange,but the more eco-friendly way to shop is going to a physical store rather than by making purchases online from companies that don't have physical stores,according to a new report in Environmental Science & Technology,a peer-reviewed scientific journal published by the American Chemical Society.
In the study,researchers estimated that shopping at physical stores for frequently bought items such as toilet paper,shampoo and toothpaste,often results in less greenhouse gas emissions (排放) than ordering the products from a company that only sells through the Internet.
The main reason is because of how people shop online:Many buy items online frequently—but they only buy a few items per purchase.“When they shop in a store,they aggregate these items in a single large purchase,” noted Sadegh Shahmohammadi,one of six researchers who worked on the year-and-a-half long study.
“Frequent online purchases produce more packaging waste,and online items tend to come from different distribution (配送) centers.Both factors result in higher greenhouse gas emissions per item,” said Shahmohammadi.
The team modeled their research on the movement of goods from the factory all the way through to the end consumer.They then specifically focused on the part of the retail supply chain (零售供应链) called “the last mile” delivery:the distance between a store to a customer,or in the case of online shopping,the distance between the distribution center for the goods to the customer.
The analysis showed that total greenhouse gas footprints per item purchased were higher from physical stores than those from bricks & clicks (when people order online and a physical store delivers the items to them) purchases in 63% of the shopping events but lower than those of pure players (strictly online sellers) in 81% of shopping events.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了实体店购物比纯线上购物更环保的原因和研究结果,提出了线下购物在减少温室气体排放和包装浪费方面的优势。
12.What's the author's purpose in mentioning the new report?
A.To recommend a strange shopping habit.
B.To introduce a respected scientific journal.
C.To analyze online shopping.
D.To prove the advantage of offline shopping.
答案:D
解析:推理判断题。根据第一、二段“If you think shopping online... the American Chemical Society.”可推知,作者提到该报告是为了证明线下购物的好处。故选D。
13.What does the underlined word “aggregate” in Paragraph 4 mean?
A.Combine. B.Produce.
C.Divide. D.Check.
答案:A
解析:词义猜测题。根据第四段的“The main reason...a few items per purchase.”以及画线单词后面的“in a single large purchase”可知,“aggregate these items in a single large purchase”表示将这些商品合并为一笔大额购买,意思与前文相反,故画线词意为“集合,聚集”,与A项意思相近。故选A。
14.What can we learn about “the last mile” delivery?
A.It is designed by the research team.
B.It is managed by the factories.
C.It causes high greenhouse gas emissions.
D.It influences the total greenhouse gas footprints.
答案:D
解析:推理判断题。根据第五段“‘Frequent online purchases...higher greenhouse gas emissions per item,’said Shahmohammadi.”以及第六段的“They then specifically...the goods to the customer.”可推知,“the last mile” delivery(最后一英里配送)指从商店到顾客或从配送中心到顾客的距离,这一部分影响了总的温室气体足迹。故选D。
15.According to the analysis,which is probably the most eco-friendly way to shop?
A.Buying at physical stores.
B.Buying from bricks & clicks.
C.Buying from pure players.
D.Buying a few items per time.
答案:B
解析:推理判断题。根据最后一段“The analysis showed...in 81% of shopping events.”可知,根据分析显示,线上加线下(bricks&clicks)购物方式的温室气体排放量在大多数购物事件中低于纯在线购物方式(pure players)。由此可推知,bricks&clicks这种方式可能是最环保的购物方式。故选B。
Ⅱ.阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
(2025·吉林市高一检测)
Misinformation and other attempts at misleading the public are common on social media.1( )
·Never share a post without fact checking.
This is especially true if it comes from a source you trust.If you want to spread truth,you need to assume that other people aren't perfect and may make mistakes.2( )
·Look for the sources.
Mainstream news is as good as the sources it relies on.Anonymous (匿名的) sources,or stories coming from only a single source are more suspect than stories with multiple sources of confirmation.3( ) Many important leaks and stories have come from single anonymous sources.
·Consider the story's agenda.
Stories are colored by the agendas of their writers.News organizations typically operate for money,and part of their brand (and thus their profits) lies in their accuracy.However,many news groups tailor their content to particular sections of customers,and thus are more likely to cover stories with a particular perspective.4( ) Consequently,the stories are turned into preference with the preconceptions of their target audience.
·5( )
Injustices are things that make any ethical person upset or angry.A story that promotes emotion is not automatically false just because it arouses strong feelings.Unfortunately,cheaters know the power of emotion and use that tool in their work.Therefore,fact check before you share.
A.Don't view stories with caution.
B.This can weaken their accuracy.
C.It doesn't mean that they are false.
D.In this way you will be more cautious.
E.Don't discount stories that play to emotions.
F.The following tips may help you surf the Internet safely.
G.Here are some steps to take to separate yourself from misinformation.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何在社交媒体上避免被误导性信息和虚假新闻所欺骗,并给出了一些实用的建议。
1.答案:G
解析:上文“Misinformation and other attempts at misleading the public are common on social media.”提到社交媒体上充斥着误导性信息和企图误导公众的行为。由此可知,空处应该提出一些应对这些问题的措施或建议。选项G提出了解决方案,符合语境。故选G。
2.答案:D
解析:上文“If you want to spread truth...and may make mistakes.”强调在转发或分享信息之前需要核实,以防传播错误信息。选项D承接上文,指出核实信息会使人们变得更加谨慎,从而避免传播错误信息,符合语境。故选D。
3.答案:C
解析:上文“Anonymous(匿名的) sources...with multiple sources of confirmation.”提到单一来源的信息较为可疑。选项C承接上文,指出尽管单一来源信息可能更可疑,但并不意味着一定是假的,而是需要更加谨慎对待,符合语境。故选C。
4.答案:B
解析:上文“However,many news groups...with a particular perspective.”提到新闻团体可能会因迎合特定客户群体而牺牲报道的准确性。选项B承接上文,指出这种做法会削弱新闻的准确性,符合语境。故选B。
5.答案:E
解析:下文“A story that promotes emotion is not automatically false just because it arouses strong feelings.”提到情感驱动的故事不一定是虚假的。选项E引出下文,指出即使故事诉诸情感,也不应轻易将其视为虚假,符合语境。故选E。
学科网(北京)股份有限公司
$
相关资源
示范课
由于学科网是一个信息分享及获取的平台,不确保部分用户上传资料的 来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系学科网,我们核实后将及时进行处理。