内容正文:
新沪教牛津版七上英语Unit 1知识点复习原版
Unit 1 Friendship
单词背默
第 1 页 共 15 页
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
No.
Words
Part of speech
Chinese meaning
1
n.
吉他
2
adj.
诚实的
3
adj.
有耐心的 adj.
4
v.
改进;改善
5
adj.
自信的;有自信心的
6
n.
勇气;胆量
7
n.
友谊;朋友关系
8
n.
信任;信赖
9
n.
调查
10
adj.
个性的
11
n.
品质;品德
12
adj.
关心他人的;体贴人的
13
v.
描述;形容
14
n.
外貌
15
adj.
直的
16
adj.
褐色的;乌黑的
17
adj.
同一的;相同的
18
adj.
基本的;基础的
19
n
想法 .
20
adj.
高兴的;愉快的
21
v.
上升
22
n.
结局
23
n
心 .
24
短语
擅长......
25
短语
求助于某人
26
短语
放学后
27
短语
愿意做某事
28
短语
中等身高
29
短语
现代舞
30
短语
照管;监督
31
短语
上升到
32
短语
大喊;叫喊
33
短语
哭着入睡
34
短语
醒;醒来
35
短语
来去
36
短语
替代某人
37
短语
出现
重点句型
1.当我们中的一个感到伤心的时候,我们告诉另外一个人,这使我们感觉更好点。
______ one of us feels sad, we tell the other one and this _______ ____ _____ ______.
2.和一个像你这样的运动员一起运动是一件愉快的事情。
____ ____ ___ play with a good player _____ you.
3.在他的帮助下,我的数学进步了很多。
______ ____ _____, my maths has improved a lot.
4.我比之前更加坦诚,更加愿意帮助别人。
I am ______ ______ and _______ ___ help than before.
5.友谊不仅仅是关于玩乐,还是关于爱、诚实、理解和信任。
Friendships are ____ _____ about having fun, ____ _____ about love, honesty, understanding and trust.
6.我将要谈谈我最好的朋友。
I ____ ______ ___ _____ ______ my best friend.
7.当我需要帮助时,她总是在我身边。
When I need help, she ___ always ______ ____ me.
语法:特殊疑问句
[概念]
特殊疑问句是指以疑问代词who(whom), what, whose,
which或疑问副词when, where, why, how等开头,对陈述句中某一部分
提问的句子。回答时,不用yes 或no,而是用一个句子或短语针对问句
中的疑问词来回答。
[结构]
具体有以下两种情况:
1.疑问词(组)+be+主语(+其他)?
Where are your parents? 你的父母在哪里?
2.疑问词(组)+助动词+主语+行为动词(+其他)?
How do you go to school? 你怎么去上学?
[语序]特殊疑问句有两种语序:
1.如果疑问词作主语或主语的定语,即对主语或主语的定语提问,
其语序是陈述句的语序。
Who would like to clean the room? 谁愿意打扫这个房间?
2.如果疑问词作其他成分,即对其他成分提问,其语序:特殊疑问词+一般疑问句?
What does she like? 她喜欢什么?
[拓展]特殊疑问句的疑问词(组)总结如下:
1.wh-问句
疑问词(组)
询问信息
what
行为或事物
which
特定的人或事物
who/whom
人
whose
所有关系
when/what time
时间
where
地点
why
原因
2.how开头的问句
疑问词(组)
询问信息
how
方式;程度
how old
年龄
how many
数量
how much
数量;价格
how long
时间段;距离
how tall
身高
how often
频率
语法精练 夯实基础 以练促学
Ⅰ.单项选择
1.—Alice, ________ do you take the DIY course?
—Every Saturday afternoon.( )
A.how long B.how often C.how much D.how far
2.—________ place did you visit in Beijing last summer holiday?
—The Bird's Nest.( )
A.Where B.When C.How D.Which
3.—________ do you like the story?
—Not bad.( )
A. What B.Why C.How D.Where
4.—________ does it take you to go to school on foot every day?
—Ten minutes.( )
A.How long B.How far C.How soon D.How often
5.—________ can I have my clothes back?
—In two days.( )
A.How far B.How soon C.How long D.How much
6.—What a nice notebook! ________ did it cost?
—Twenty yuan.( )
A.How much B.How many C.How often D.How far
7.—________ is your father?
—He is an engineer.( )
A.Who B.Why C.Where D.What
8.—________ is the thief like, Mr Johnson?
—He's short and bald. He wears a black jacket.( )
A.How B.What C.Which D.Who
9.—________ is it from your office to your home?
—About 30 minutes on foot.( )
A.How long B.How fast C.How soon D.How far
10.—________ are we going to watch the new cartoon?
—Let's watch it in the school hall this Friday afternoon.( )
A.When and which place B.When and where
C.Why and how D.Where and how
写作训练
第三节 书面表达(共1题,满分20分)
假如你是李华,为了提高同学们保护动物的意识,你在读的学校准备选拔一些“爱护动物形象大使”,请你根据以下提示向校长Mr Zhang推荐你的好朋友Dave。
注意:词数不少于60(已给出部分不计入总词数)。
Dear Mr Zhang,
I am happy to know that our school is preparing to select some Animal Care Ambassadors. I would like to recommend my good friend, Dave. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
学科网(北京)股份有限公司第 4 页 共 15 页
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
$
新沪教牛津版七上英语Unit 1知识点复习原版
Unit 1 Friendship
单词背默
第 1 页 共 15 页
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
No.
Words
Part of speech
Chinese meaning
1
guitar
n.
吉他
2
honest
adj.
诚实的
3
patient
adj.
有耐心的 adj.
4
improve
v.
改进;改善
5
confident
adj.
自信的;有自信心的
6
courage
n.
勇气;胆量
7
friendship
n.
友谊;朋友关系
8
trust
n.
信任;信赖
9
survey
n.
调查
10
personal
adj.
个性的
11
quality
n.
品质;品德
12
caring
adj.
关心他人的;体贴人的
13
describe
v.
描述;形容
14
appearance
n.
外貌
15
straight
adj.
直的
16
dark
adj.
褐色的;乌黑的
17
same
adj.
同一的;相同的
18
basic
adj.
基本的;基础的
19
thought
n
想法 .
20
glad
adj.
高兴的;愉快的
21
rise
v.
上升
22
end
n.
结局
23
heart
n
心 .
24
be good at
短语
擅长......
25
turn to somebody for help
短语
求助于某人
26
after school
短语
放学后
27
be willing to do something
短语
愿意做某事
28
medium height
短语
中等身高
29
modern dance
短语
现代舞
30
watch over
短语
照管;监督
31
rise into
短语
上升到
32
cry out
短语
大喊;叫喊
33
cry oneself to sleep
短语
哭着入睡
34
wake up
短语
醒;醒来
35
come and go
短语
来去
36
take somebody's place
短语
替代某人
37
come along
短语
出现
重点句型
1.当我们中的一个感到伤心的时候,我们告诉另外一个人,这使我们感觉更好点。
______ one of us feels sad, we tell the other one and this _______ ____ _____ ______.
答案:When one of us feels sad, we tell the other one and this makes us feel better.
解析:when引导时间状语从句;make sb. do sth.使某人做某事;feel better 感觉更好。
2.和一个像你这样的运动员一起运动是一件愉快的事情。
____ ____ ___ play with a good player _____ you.
答案:It's pleasant to play with a good player like you.
解析:固定句型 It’s +adj.+to do sth. 做某事是……的;like介词,像。
3.在他的帮助下,我的数学进步了很多。
______ ____ _____, my maths has improved a lot.
答案:With his help, my maths has improved a lot.
解析:with one’s help 在某人的帮助下,固定短语。
4.我比之前更加坦诚,更加愿意帮助别人。
I am ______ ______ and _______ ___ help than before.
答案:I am more honest and willing to help than before.
解析:than提示用比较级;honest比较级more honest;be willing to do 愿意做某事。
5.友谊不仅仅是关于玩乐,还是关于爱、诚实、理解和信任。
Friendships are ____ _____ about having fun, ____ _____ about love, honesty, understanding and trust.
答案:Friendships are not only about having fun, but also about love, honesty, understanding and trust.
解析:not only…but also… 不仅……而且……固定搭配。
6.我将要谈谈我最好的朋友。
I ____ ______ ___ _____ ______ my best friend.
答案:I am going to talk about my best friend.
解析:be going to do 将要做;talk about 谈论。
7.当我需要帮助时,她总是在我身边。
When I need help, she ___ always ______ ____ me.
答案:When I need help, she is always there for me.
解析:be there for sb. 一直在某人身边,支持某人。
语法:特殊疑问句
[概念]
特殊疑问句是指以疑问代词who(whom), what, whose, which或疑问副词when, where, why, how等开头,对陈述句中某一部分提问的句子。回答时,不用yes 或no,而是用一个句子或短语针对问句中的疑问词来回答。
[结构]具体有以下两种情况:
1.疑问词(组)+be+主语(+其他)?
Where are your parents? 你的父母在哪里?
2.疑问词(组)+助动词+主语+行为动词(+其他)?
How do you go to school? 你怎么去上学?
[语序]特殊疑问句有两种语序:
1.如果疑问词作主语或主语的定语,即对主语或主语的定语提问,
其语序是陈述句的语序。
Who would like to clean the room? 谁愿意打扫这个房间?
2.如果疑问词作其他成分,即对其他成分提问,其语序:特殊疑问词+一般疑问句?
What does she like? 她喜欢什么?
[拓展]特殊疑问句的疑问词(组)总结如下:
1.wh-问句
疑问词(组)
询问信息
what
行为或事物
which
特定的人或事物
who/whom
人
whose
所有关系
when/what time
时间
where
地点
why
原因
2.how开头的问句
疑问词(组)
询问信息
how
方式;程度
how old
年龄
how many
数量
how much
数量;价格
how long
时间段;距离
how tall
身高
how often
频率
语法精练 夯实基础 以练促学
Ⅰ.单项选择
1.—Alice, ________ do you take the DIY course?
—Every Saturday afternoon.( )
A. how long B.how often C.how much D.how far
答案:B
解析:答句Every Saturday afternoon(每周六下午)表频率。how often多久一次;how long多久/多长;how much多少;how far多远。
2.—________ place did you visit in Beijing last summer holiday?
—The Bird's Nest.( )
A. Where B.When C.How D.Which
答案:D
解析:which place 哪一个地方;where后面不加place。
3.—________ do you like the story?
—Not bad.( )
A. What B.Why C.How D.Where
答案:C
解析:How do you like…? = What do you think of…? 你认为……怎么样?
4.—________ does it take you to go to school on foot every day?
—Ten minutes.( )
A. How long B.How far C.How soon D.How often
答案:A
解析:答句Ten minutes(十分钟),询问花费多长时间用 how long;how soon对“in+一段时间”提问。
5.—________ can I have my clothes back?
—In two days.( )
A. How far B.How soon C.How long D.How much
答案:B
解析:答句In two days(两天后),how soon 多久之后。
6.—What a nice notebook! ________ did it cost?
—Twenty yuan.( )
A. How much B.How many C.How often D.How far
答案:A
解析:答句Twenty yuan(20元),how much 询问价格。
7.—________ is your father?
—He is an engineer.( )
A. Who B.Why C.Where D.What
答案:D
解析:What is sb.? 询问职业。句意:你爸爸是做什么的?他是一名工程师。
8.—________ is the thief like, Mr Johnson?
—He's short and bald. He wears a black jacket.( )
A. How B.What C.Which D.Who
答案:B
解析:What is sb. like? 询问人的外貌/性格。
9.—________ is it from your office to your home?
—About 30 minutes on foot.( )
A. How long B.How fast C.How soon D.How far
答案:D
解析:from…to…表示两地距离,how far 多远。
10.—________ are we going to watch the new cartoon?
—Let's watch it in the school hall this Friday afternoon.( )
A.When and which place B.When and where
C.Why and how D.Where and how
答案:B
解析:答句this Friday afternoon(时间)+in the school hall(地点),用when and where。
写作训练
第三节 书面表达(共1题,满分20分)
假如你是李华,为了提高同学们保护动物的意识,你在读的学校准备选拔一些“爱护动物形象大使”,请你根据以下提示向校长Mr Zhang推荐你的好朋友Dave。
注意:词数不少于60(已给出部分不计入总词数)。
Dear Mr Zhang,
I am happy to know that our school is preparing to select some Animal Care Ambassadors. I would like to recommend my good friend, Dave.
Dave is 12 years old. He is in Class 2, Grade 7. He is good‑looking, strong and healthy. He has good personalities. He is helpful and patient.
He is a member of the Animal Club. He loves animals very much. In his free time, he often helps small animals. He also tells other students to be kind to animals. I think he is suitable to be the Animal Care Ambassador. I hope you can agree with me.
Yours sincerely,
Li Hua.
学科网(北京)股份有限公司第 4 页 共 15 页
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
$