单元测评14 选修2 Unit 5 Education (Word练习)-【金版新学案】2027年高考英语高三总复习大一轮复习讲义(北师大版)
2026-10-12
|
30页
|
1人阅读
|
0人下载
摘要:
**基本信息**
聚焦教育主题,通过多样化题型系统训练阅读理解与语言运用能力,融合解题方法指导与知识逻辑建构,提升语言能力与思维品质。
**专项设计**
|模块|题量/典例|方法提炼|知识逻辑|
|----|-----------|----------|----------|
|阅读理解|8篇(A-D卷)|推理判断、细节定位、词义猜测等题型解法|教育主题下环境教育、学习障碍、批判性思维等子话题递进|
|阅读七选五|2篇|上下文逻辑关系分析、代词指代法|从亲子互动到终身学习的教育场景拓展|
|完形填空|1篇|语境词义辨析、情感线索追踪|家庭教育分歧中代际沟通的逻辑演进|
|语法填空|1篇|词形转换、从句引导词等语法规则|信任与诚实关系的实验研究文本解构|
内容正文:
单元测评14 Unit 5 Education
(本栏目内容,在学生用书中以独立形式分册装订!)
A卷
(时间:45分钟 满分:50分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共37.5分)
A
(2026·江西省吉安市高三联考)
While kids are enjoying some time off from school this summer, it is also important to keep their minds active.Parents can help their kids avoid the terrible “summer slide”, where students lose some of their academic gains from the school year, by encouraging their children to participate in TurfMutt’s environmental education and stewardship (管理) program.
About the Lessons
The TurfMutt youth education lesson plans are free and suitable for Science, Technology, Engineering and Math (STEM) standards for kids in grades K-8.The lessons are available on the TurfMutt website and in the USGBC Learning Lab.They are designed as a fun and engaging way for students to learn valuable science lessons in their own backyards, parks or school yards.
The lessons focus on getting kids outside to conduct interactive experiments and other fun activities.The lesson plans help kids learn how to care for the green space around us so they can learn early on how to take care of the environment and why that is so important.
The arts are included in the lessons as well.One of the plans provides an original drama script, where students can act out parts for flowers, sun trees and environmental villains (反面人物), such as Carbon Creep.By putting on the play as a class activity or for others, students can learn how green plants, trees and bushes help our communities.
The TurfMutt lesson plans are free on the TurfMutt website and are available through subscription from the USGBC Learning Lab.Prior TurfMutt lesson plans are also housed on the TurfMutt website.
For more, sign up for Mutt Mail, a monthly e-newsletter with the tips of managing your backyards and all the news from the TurfMutt Foundation here.To learn more about creating the yard of your dreams, visit TurfMutt.com.
【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章主要介绍了TurfMutt的环境教育和管理项目,一个可以让孩子们在暑假期间保持思维活跃的青少年教育项目。
1.What is the aim of the text?
A.To call on children to take up STEM.
B.To advertise the TurfMutt Foundation.
C.To introduce a youth education program.
D.To help students to avoid “summer slide”.
答案:C
解析:推理判断题。根据第一段“Parents can help their kids avoid the terrible ‘summer slide’, where students lose some of their academic gains from the school year, by encouraging their children to participate in TurfMutt’s environmental education and stewardship (管理) program.”可知,本文主要是向家长介绍一个可以让孩子们在暑假期间保持思维活跃的青少年教育项目。故选C。
2.What does the program centre on?
A.Community awareness.
B.Communication skills.
C.Art creation and appreciation.
D.Outdoor experiments and activities.
答案:D
解析:细节理解题。根据第三段“The lessons focus on getting kids outside to conduct interactive experiments and other fun activities.”可知,这个项目的中心是户外实验和活动。故选D。
3.What can we know about the TurfMutt lesson plans?
A.They can be downloaded on any website.
B.They are designed for 9-year-old children.
C.They are carried out with the help of experts.
D.They aim to teach the kids to understand nature.
答案:D
解析:细节理解题。根据第三段“The lesson plans help kids learn how to care for the green space around us so they can learn early on how to take care of the environment and why that is so important.”可知,TurfMutt的课程计划旨在教孩子们了解自然,学会保护环境。故选D。
B
(2025·云南省保山市高三下二模)
I often wake up to my alarm after a short night and step out of bed to a day I’ve fought through countless times.I rush my morning routine and run to my car.My radio switches to my favorite song, but I have to listen to an audible book for an assignment due tomorrow.
When I get to school, I start with Spanish, my hardest class.Despite being around all year, I have no clue what’s going on.I then walk to my English class, in which I was stuck in the language rules.The assignments take much energy that my perfectionist nature is unable to take on in school, so I save them for later, most probably late at night.
This is my reality as a student with dyslexia, a learning disorder in reading and spelling: assignments that take three times as long as they’re meant to, late nights and early mornings to even slightly keep up with my classes.
I was told that Advanced Placement U.S.History would be my hardest class.But here, I am in my element .Despite being three assignments behind, I’m actively engaged.Yes, my passion for history heightens my focus, but my teacher’s willingness to work with me is what allows me to fly high.
Teachers need to offer alternative structures that make learning more accessible.I’ve had teachers who teach lecture-based classes where students are expected to take notes and listen.As a student with dyslexia, this doesn’t work.A fix for that is as simple as providing alternative resources: a slide show students can go back to after class, or perhaps even an activity that further plays with the concepts.
Now, many schools are shifting to approaches that meet the needs of all kids.However, advocacy work can still be done to support students with dyslexia.If school systems are willing to provide support and education by creating an accessible class structure from the start, students won’t be stuck into academic tracks that don’t push them to their full potential.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章描述了一个患有阅读和拼写障碍(诵读困难)的学生的日常生活和学习挑战,同时作者也分享了自己在历史课上的积极体验,并呼吁教师提供更多元化的教学方式以满足不同学生的需求。
4.Why does the author have to do his homework late at night?
A.He is assigned extra homework.
B.He needs time to do it well enough.
C.He fails to manage his spare time.
D.He dislikes tasks related to languages.
答案:B
解析:细节理解题。根据文章第二段“The assignments take much energy that my perfectionist nature is unable to take on in school, so I save them for later...”和第三段“assignments that take three times as long as they’re meant to...”可知,作者因患有阅读障碍且追求完美,需要更多时间完成作业。故选B。
5.What does the underlined part “in my element” in Paragraph 4 mean?
A.Burning the midnight oil.
B.Feeling like a fish in water.
C.Having butterflies in my stomach.
D.Biting off more than I can chew.
答案:B
解析:词义猜测题。根据文章第四段“Despite being three assignments behind, I’m actively engaged...my teacher’s willingness to work with me is what allows me to fly high.”可知,作者虽落后作业但仍积极投入,感觉自在,因此“in my element”意为“如鱼得水”。故选B。
6.What does the author think of lecture-based classes?
A.Uninteresting. B.Convincing.
C.Demanding. D.Rewarding.
答案:C
解析:推理判断题。根据文章第五段“lecture-based classes where students are expected to take notes and listen.As a student with dyslexia, this doesn’t work.”可推知,作者认为以讲授为主的课程对有阅读障碍的学生来说要求过高。故选C。
7.What does the author advise schools to do for students?
A.Offer classes with alternatives.
B.Ask educational experts to give lectures.
C.Advocate out-of-class activities.
D.Get teachers trained in special education.
答案:A
解析:细节理解题。根据文章第五段“Teachers need to offer alternative structures that make learning more accessible.”和最后一段“creating an accessible class structure from the start”可知,作者建议学校提供有替代选择的教学结构。故选A。
C
(2026·河南部分学校高三下4月联考)
In today’s information-saturated world, where we’re constantly bombarded with various opinions, data, and news from every corner of the Internet and media, the ability to think critically has become more crucial than ever.It can take time to practice critical thinking, but it’s never too late to start.For any individual aiming to better understand the world around you, the skills of critical thinking are indispensable.
Critical thinkers start by asking questions about whatever is in front of them.They consider cause and effect.If this, then what? If that, then how is the outcome different? They understand that every action has a consequence, and they think about all possible outcomes of decisions before they make them.
Once you have asked every question you can come up with about a matter, seek information that will help you answer those questions.Investigate! Do some research.You can learn almost anything on the Internet, but it’s not the only place to do your research.Interview people.Ask the experts around you.Gather information and various opinions you can use to make your own determination.The wider the variety, the better.
You’ve got a pile of information, and now it’s time to analyze it all with an open mind.This is the most challenging part, in my opinion.Try to be as aware as possible of prejudices (偏见) and turn them off.Question everything during this step.Are you being objective? Are you making guesses? Assuming anything? This is the time to look at every thought as purely as possible.Do you know it to be absolutely true? What are the facts? Have you considered the situation from every different point of view?
Critical thinkers are more interested in solutions than in placing blame, complaining, or gossiping.Once you’ve reached a conclusion through critical thinking, it’s time to communicate and carry out a solution if one is called for.Not everyone involved will have thought the situation through as critically as you have.It’s your job to understand that, and to present solutions in a way that everyone can understand.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章向读者介绍批判性思维的重要性以及如何进行批判性思维,为读者提供了一个循序渐进的批判性思维实践指南。
8.What do critical thinkers mean by asking questions?
A.Being curious about everything.
B.Staying critical to the truth.
C.Keeping an open mind.
D.Stopping blaming others.
答案:A
解析:细节理解题。根据文章第二段“Critical thinkers start by asking questions about whatever is in front of them.”可知,批判性思考者对面前的一切都提出问题,这意味着他们对一切都感到好奇。故选A。
9.What makes analyzing information the most difficult part according to the author?
A.Experiences. B.Mistakes. C.Prejudices. D.Researches.
答案:C
解析:细节理解题。根据文章第四段“This is the most challenging part...Try to be as aware as possible of prejudices(偏见) and turn them off.”可知,作者认为分析信息最具挑战性的部分在于要尽可能意识到并消除偏见。故选C。
10.What’s the last paragraph mainly about?
A.Blames and complaints.
B.Reaching a decision.
C.Productive thinking.
D.Communicating answers.
答案:D
解析:段落大意题。根据文章最后一段“Once you’ve reached a conclusion through critical thinking, it’s time to communicate and carry out a solution...”可知,本段主要讨论在得出结论后如何进行沟通。故选D。
11.What is the author’s purpose in writing this passage?
A.To criticize people who lack critical thinking skills.
B.To explain the importance of critical thinking in daily life.
C.To provide a step-by-step guide to practicing critical thinking.
D.To compare different methods of critical thinking.
答案:C
解析:写作目的题。根据全文内容,尤其是第二至五段分别以“asking questions”、“seek information”、“analyze it all”和“communicate and carry out a solution”为步骤进行阐述可知,作者旨在提供一个循序渐进的批判性思维实践指南。故选C。
D
(2026·江西省六校高三下第二次联考)
Throughout much of history, India and China were among the world’s largest economies, but their development paths differed significantly in the modern era.In 1970, the countries were almost identically wealthy.But today China’s GDP per person, at around $13,000, is nearly five times India’s.The gap is traditionally explained by the way their economies opened up.China became the world’s factory, which greatly accelerated growth.India became its back office.But what shaped these paths?
A new study by Nitin Kumar Bharti and Li Yang suggests that a big, underrated factor is education policy.The researchers track how education evolved in both countries from 1900 to 2020.At the beginning of the 20th century, less than 10% of Indian and Chinese children attended school; today almost every child does.But the route to universal education has been strikingly different, and has had profound effects on development.
China took a “bottom-up” approach to schooling.In the 1950s, officials in the newly formed People’s Republic prioritized expanding access to primary and secondary education.Independent India, however, took a “top-down” method, which meant supporting high-quality universities at the expense of primary schools.By 1980, 93% of Chinese children were enrolled in primary school, but just 1.7% of youngsters were in college; in India, the equivalent shares were 69% and 8%.
Another striking difference is what college-aged youngsters study.In China they are more likely to pursue engineering degrees.In India they favour humanities, business or law.Vocational degrees are also treated more seriously in China.Since the 1980s more than 40% of Chinese youngsters have pursued a vocational education, compared with just 10% in India.All this created different labour forces as their economies became more open.In 1988, around 60% of Indian adults were illiterate (不识字的) compared with 22% in China.That prevented Indians from moving out of agriculture into more profitable jobs and lowered their productivity.India’s relative advantage in higher education made it more suitable for services-led growth.
India has tried to fix these issues.A big push increased access to primary schooling in the 2000s—but at the expense of quality.The government is also promoting vocational education.And at the university level, a lot more Indians are studying engineering.Yet it might be too late.Many economists believe that the era of manufacturing-led growth has bypassed India.A report released in September supported such fears.Of the 1.5 million engineering students who will graduate this year, only 10% are expected to actually land a job in the year after leaving university.
【语篇解读】 本文是一篇新闻报道。文章主要讨论了印度和中国在近代经济发展路径上的差异,特别是教育政策对两国经济发展的影响。中国采取了“自下而上”的教育政策,优先发展中小学教育,而印度则采取了“自上而下”的政策,注重高等教育。这些不同的教育政策导致了不同的劳动力结构,进而影响了经济发展模式。
12.How does the author develop the passage?
A.By using vivid descriptions.
B.By presenting data and making comparisons.
C.By quoting famous people’s words.
D.By telling an exciting and adventurous story.
答案:B
解析:推理判断题。 根据文章第一段“But today China’s GDP per person, at around $13,000, is nearly five times India’s”和第三段“By 1980, 93% of Chinese children were enrolled in primary school...in India, the equivalent shares were 69% and 8%”可知,作者通过具体数据对比两国经济发展和教育状况。故选B。
13.What can be inferred from the different education policies in China and India?
A.They had no real impact on economies.
B.They solely determined economic models.
C.They influenced the structure of labor forces.
D.They made both countries equally developed.
答案:C
解析:推理判断题。根据第四段“In China they are more likely to pursue engineering degrees.In India they favour humanities, business or law...All this created different labour forces”可知,不同的教育政策导致了两国劳动力结构的差异。故选C。
14.What problem did India’s push for primary schooling face in the 2000s?
A.High tuition fees.
B.Low student interest.
C.Focusing on quantity over quality.
D.Lacking government support.
答案:C
解析:细节理解题。根据第五段“A big push increased access to primary schooling in the 2000s—but at the expense of quality”可知,印度在扩大基础教育覆盖面时牺牲了教育质量,即重数量轻质量。故选C。
15.What is the overall tone of the author in describing India’s situation?
A.Pessimistic. B.Optimistic.
C.Neutral. D.Indifferent.
答案:A
解析:推理判断题。 根据最后一段“Yet it might be too late.Many economists believe that the era of manufacturing-led growth has bypassed India”以及“only 10% are expected to actually land a job”等表述可知,作者对印度的发展前景持悲观态度。故选A。
Ⅱ.阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
(2025·山东省菏泽市高三下一模)
Parents today are more pressed for time than parents from any previous generation.Smartphones make lives easier.But using them too much can get in the way of parent-child interactions.And too much tech and too few talks could delay communication skills’ development. 1 But you must try to find screen-free time to enhance your children’s communication skills.
You can play together. 2 They promote face-to-face interaction.They teach turn-taking and enhance essential parts of conversation.Activities like clapping help a young child build social interaction and conversation skills.
3 You can create tech-free rooms or zones in the house, such as the kitchen table.Set aside the phone and share a common focus: read a book together or take a walk in a park.When two people concentrate on the same thing at the same time, they engage in what is called “joint attention”. 4 It allows a child to share an experience with another person and see someone else’s point of view.Sharing focus lets a child know you are interested in what they say or do.When parents are on their cellphones, they are not fully focused on the same points of attention as their child, and miss key opportunities to build the skills.
Nonverbal (非语言的) signals such as facial expressions give additional information during communication.When you use a smartphone, your nonverbal cues (暗示) to your children are reduced or stopped. 5 Parents focusing on their phones may also miss information their kids want to send them.So, when your children are talking to you, look at them and listen.Show them that their actions matter to you.
A.Games serve an important purpose.
B.It helps build important social skills.
C.Digital distractions should be limited.
D.Creating tech-free bedtime is crucial.
E.You can use technology in an interactive way.
F.It can be hard to separate from the hand-held devices.
G.Then they can miss the signals and chances to communicate.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了家长使用智能手机过多会影响与孩子的互动,进而影响孩子沟通技巧的培养,并为家长提出了一些建议。
1.答案:F
解析:上文“Smartphones make lives easier.But using them too much can get in the way of parent-child interactions.”引出了使用手机过多的情况,下文“But you must try to find screen-free time to enhance your children’s communication skills.”提到但是你必须努力找到无屏幕的时间来提高你孩子的沟通能力。空处内容应与手机使用情况有关,且与下文构成转折,F项与前文的内容呼应,并能合理引出下文。故选F。
2.答案:A
解析:前文提到“You can play together”后文“They promote face-to-face interaction.They teach turn-taking and enhance essential parts of conversation.”解释了玩耍的好处,且空处应该有复数名词表示“游戏”“活动”等,这样才能被空后的They替代。A项提到游戏很重要,Games被空后的They指代,且空后内容对其作补充说明,故选A。
3.答案:C
解析:上一段“You can play together.”介绍了父母应该与孩子一起玩,本段开头应该引出另一个方法,因此本空很可能是段落主旨句。下文提到“You can create tech-free rooms or zones in the house, such as the kitchen table.Set aside the phone and share a common focus: read a book together or take a walk in a park.”因此本段应与限制手机之类的电子产品使用有关。故选C。
4.答案:B
解析:上文“When two people concentrate on the same thing at the same time, they engage in what is called ‘joint attention’.”提到当两个人同时专注同样的东西时,他们会进行所谓的“共同注意”,因此空处应该与此相关,很可能是这样做的好处。B项说明了“共同注意”的好处,即有助于培养重要的社交技能,与前文的joint attention相呼应,进一步解释了其重要性。故选B。
5.答案:G
解析:上文“Nonverbal (非语言的) signals such as facial expressions give additional information during communication.When you use a smartphone, your nonverbal cues (暗示) to your children are reduced or stopped.”提到非语言信号,比如表情,在交谈中会给出额外的信息。当玩手机时,你对孩子的非语言暗示会减少或停止,空后一句“Parents focusing on their phones may also miss information their kids want to send them.”提到关注手机的父母也可能错过孩子想向他们传达的信息,其中的also说明空处内容应该与空后一句在语意上并列。G项说明孩子可能会错过重要的非语言信号和交流的机会,强调了父母玩手机对孩子的影响。故选G。
B卷
(本栏目内容,在学生用书中以独立形式分册装订!)
(时间:45分钟 满分:62.5分)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共20分)
A
Being bilingual (双语的) means learning to deal with two different ways of naming and perceiving reality.That requires the bilingual brain to learn to think in both languages and to switch between them effortlessly, a process known as code switching.Some researchers believe this process gives multilingual people an edge.
Historically, the scientific community held the belief that second language acquisition could slow down a child’s academic progress.However, contemporary understanding firmly acknowledges the cognitive (认知的) benefits bilingual children possess.Dr Fraser Lauchlan, an honorary lecturer at the University of Strathclyde, noted that faulty research from the 1930s to 1950s, since discredited, had caused the misperception that bilingualism could be harmful to a child’s academic achievements.Subsequent studies, especially the landmark research by Peal and Lambert in 1962, have clearly demonstrated that bilingualism brings no disadvantages and, in fact, offers advantages in specific language and cognitive areas: selective attention, metalinguistic awareness, creative and flexible thinking (including problem-solving), and short-term memory.
In a study headed by Lauchlan, involving primary school students from Scotland (learning Gaelic and English concurrently) and Sardinia (exposed to Italian and Sardinian), the cognitive differences between monolingual (单语的) and bilingual children were measured.Of the 121 participants, 62 were bilingual and exhibited superior task-completion capabilities.Notably, Gaelic-speaking children outperformed their Sardinian counterparts.Lauchlan put this down to the former’s formal education in Gaelic, while Sardinian was mostly an oral language lacking standardized form.
Ellen Bialystok of York University in Toronto has conducted extensive research, concluding that bilingualism promotes a child’s development.Lauchlan advises that for the best bilingualism, children should start learning a second language alongside their first, or at least as early as possible.Research indicates that bilinguals have an easier time acquiring further languages and display greater cultural receptivity (接受度).
Moreover, in the globalized era, bilingualism also offers practical advantages in career prospects.Multinational corporations often seek employees with multilingual abilities to facilitate international business operations.A bilingual marketing professional can better understand and target diverse consumer groups, bridging cultural gaps and enhancing market share.Thus, developing bilingual capabilities from an early age can open doors to a broader range of opportunities in the future.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要说明了关于双语的研究以及研究发现第二语言的正规教育有助于双语儿童更好的表现,促进儿童的发展,并且双语能力可以在国际商务中带来好处。
1.What is a misconception of bilingualism’s impact?
A.Bilingualism does harm to children’s creative thinking.
B.Bilingualism is of little academic benefit to children.
C.Bilingual children tend to develop short-term memory.
D.Bilingual children are less likely to achieve success in career.
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段“faulty research...had caused the misperception that bilingualism could be harmful to a child’s academic achievements”可知,历史上曾存在双语对学业有害的错误观念。故选B。
2.What can we infer from the study led by Lauchlan?
A.Bilingual children perform better in all aspects.
B.Children from Scotland are more intelligent than those from Sardinia.
C.The more languages a child learns, the better their cognitive abilities.
D.Formal education in a second language contributes to bilingual children’s better performance.
答案:D
解析:推理判断题。根据第三段“Gaelic-speaking children outperformed their Sardinian counterparts.Lauchlan put this down to the former’s formal education in Gaelic”可推断,接受第二语言正规教育的儿童表现更优。故选D。
3.Why is a bilingual marketing professional mentioned in the last paragraph?
A.To explain why learning marketing skills is necessary for bilinguals.
B.To prove that marketing is the most suitable career for bilinguals.
C.To display that bilinguals can get higher salaries in the marketing field.
D.To illustrate how bilingualism brings benefits in international business.
答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段“bilingualism also offers practical advantages...A bilingual marketing professional can better understand and target diverse consumer groups”可知,举例旨在说明双语在国际商务中的实际优势。故选D。
4.What is the main idea of the text?
A.The cognitive and practical advantages of being bilingual.
B.The history of bilingual education and its future development.
C.The comparison between different bilingual learning methods.
D.The challenges children face when learning a second language.
答案:A
解析:主旨大意题。根据首段“this process gives multilingual people an edge”及各段关于认知优势(第二至四段)和职业优势(末段)的论述可知,文章核心是阐述双语的认知与实践双重益处。故选A。
B
(2025·江西省赣州市高三上期末)
Nicholas Dames has taught Literature Humanities at Columbia University since 1998.He loves the job, but it has changed.Over the past decade, students have become bewildered by the thought of finishing multiple books a semester.This development puzzled Dames until a first-year student shared how challenging she had found the early assignments.The student said that at her public high school, she was only assigned passages, but not entire books.“My jaw dropped,” Dames told me.This helped explain the change: It’s not that they don’t want to read.It’s that they don’t know how.
Failing to complete a 14-line poem without giving in to distraction (干扰) suggests one familiar explanation for the decrease in reading ability: smartphones.Teenagers are constantly drawn by their devices.Reading books, even for pleasure, can’t compete with TikTok.In 1976, about 40 percent of high-school seniors said they had read at least six books for fun in the previous year, compared with 11.5 percent who hadn’t read any.By 2022, those percentages had flipped.
But high school kids appear to be encountering fewer and fewer books in the classroom as well.Since the ability to read an entire book is difficult to assess, teachers focus on skills that are easier to measure.They have shifted from books to short passages, followed by questions about the author’s main idea, just as standardized reading-comprehension tests do.
Faced with this situation, many college professors feel they have no choice but to assign less reading and lower their expectations.This means students will miss out on the mental development that comes from reading entire books.Reading enlarges your sympathies.Deep reading—sustained focus on a text—encourages a number of valuable mental habits, including critical thinking and self-reflection, in ways that skimming or reading in short passages does not.
I can imagine worse preparations for the trials, and thrills, of Literature Humanities.But we’ve never forgotten the originals.To understand the human condition, and to appreciate humankind’s greatest achievements, you still need to read The Iliad—all of it.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了学生阅读量较少这一现象及其对学生的影响。
5.What does the underlined word “bewildered” mean in Paragraph 1?
A.Delighted. B.Confused.
C.Amazed. D.Relieved.
答案:B
解析:词义猜测题。根据第一段“students have become bewildered by the thought of finishing multiple books a semester”以及后文学生表示高中只读过节选而非整本书的解释,可知学生对此感到困惑。故选B。
6.Why does the author list numbers in Paragraph 2?
A.To highlight the rise of social media.
B.To clarify the problems of smartphones.
C.To illustrate the change in reading methods.
D.To demonstrate the decline in book reading.
答案:D
解析:推理判断题。根据第二段“about 40 percent...read at least six books...By 2022, those percentages had flipped”的数据对比,结合段首“the decrease in reading ability”的语境,可知数字旨在展示阅读书籍人数的显著下降。故选D。
7.What is a result of professors assigning less reading?
A.The shortage of learning motivation.
B.The reduction of genuine sympathies.
C.The loss of cognitive growth opportunities.
D.The restriction of personal academic progress.
答案:C
解析:细节理解题。根据第四段“students will miss out on the mental development that comes from reading entire books”和“Deep reading...encourages a number of valuable mental habits”可知,减少阅读意味着失去深度阅读带来的认知发展机会。故选C。
8.What is the author’s attitude towards reading originals?
A.Doubtful. B.Supportive.
C.Cautious. D.Indifferent.
答案:B
解析:观点态度题。根据最后一段“we’ve never forgotten the originals”和“you still need to read The Iliad—all of it”的强调语气,可见作者坚信阅读原著的价值,态度明确支持。故选B。
Ⅱ.阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
(2025·江苏省南通市高三下开学考)
When education fails to keep pace with technology, the result is inequality.Without the skills to stay useful as innovations arrive, workers suffer. 1 That fundamental insight seized reformers in the Industrial Revolution, boosting state-funded universal schooling.The combination of education and innovation, spread over decades, led to a remarkable flowering of prosperity.
Today, robotics and artificial intelligence call for another education revolution.However, this time, working lives are so lengthy and fast-changing that simply adding more schooling at the start is not enough.People must also be able to acquire new skills throughout their careers.
Lifelong learning starts at school.As a rule, education should not be narrowly vocational (职业的). 2 A focus on “thinking about one’s thinking” will make them better at picking up skills later in life.
The market is innovating to offer employees chances to learn and earn in new ways.Providers are building businesses on the promise of boosting and restarting careers.Massive open online courses (MOOCs) have shifted away from lectures on Plato or black holes in favour of courses that make their students more employable. 3
Companies can also encourage their staff to learn.AT&T, a telecoms firm wanting to equip its workforce with digital skills spends $30m a year on paying employees’ tuition costs. 4 This is particularly useful for workers in small firms or the self-employed, for whom company-provided training is unlikely.A union-run training programme in Britain has support from political parties on the right and left.
If new ways of learning are to help those who need them most, policymakers should be aiming for something far more fundamental or extensive.Governments have a vital role— not just by spending more, but also by spending wisely.One way is for citizens to receive vouchers (抵用券) that they can use to pay for training. 5 It has given money to everyone over 25 to spend on any of the 500 approved courses.
A.Singapore has such “individual learning accounts”.
B.The importance of lifelong learning cannot be overstated.
C.And if enough of them fall behind, society starts to fall apart.
D.The curriculum needs to teach children how to study and think.
E.Besides, trade unions can play a useful role as organizers of lifelong learning.
F.Universities enable workers to improve their skills by offering degrees online.
G.However, companies should not rely only on trade unions for employee training.
【语篇解读】 本文是一篇议论文。文章论述了教育应与时俱进,如今机器人技术和人工智能要求开展教育革命,强调终身学习的重要性,并提出了一些实现终身学习的途径和建议。
1.答案:C
解析:上文“When education fails to keep pace with technology, the result is inequality.Without the skills to stay useful as innovations arrive, workers suffer.”指出教育落后导致工人受苦,C选项进一步说明如果大量工人因教育问题落后,会对社会造成严重后果,与上文构成递进关系,符合逻辑。故选C项。
2.答案:D
解析:上文“As a rule, education should not be narrowly vocational(职业的)”强调教育不应局限于职业,D选项指出课程应注重培养学习和思考能力,与上文提到的教育不应狭隘职业化相呼应,且后文“A focus on ‘thinking about one’s thinking’ will make them better at picking up skills later in life.”也说明了培养思考能力的重要性,上下文逻辑连贯。故选D项。
3.答案:F
解析:上文“Massive open online courses (MOOCs) have shifted away from lectures on Plato or black holes in favour of courses that make their students more employable.”提到在线课程的转变,F选项进一步说明大学通过在线方式帮助工人提升技能,与上文关于在线学习的内容相契合,都是在阐述通过新的方式帮助人们提升技能以适应就业。故选F项。
4.答案:E
解析:上文“Companies can also encourage their staff to learn.AT&T, a telecoms firm wanting to equip its workforce with digital skills spends $30m a year on paying employees’ tuition costs.”举例说明公司可以为员工提供培训,E选项与上文构成并列关系,介绍了另一种培训方式:工会组织培训。下文“This is particularly useful for workers in small firms or the self-employed, for whom company-provided training is unlikely.”进一步说明工会培训的优势,是对公司培训模式的补充,上下文逻辑连贯。故选E项。
5.答案:A
解析:上文“Governments have a vital role—not just by spending more, but also by spending wisely.One way is for citizens to receive vouchers (抵用券) that they can use to pay for training.”提出一种政府促进学习的方式,A选项举例说明新加坡有类似的做法,即通过“个人学习账户”让公民有资金用于培训,与上文提到的抵用券方式类似,是对上文的举例说明。故选A项。
Ⅲ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2025·江苏省苏锡常镇高三下一模)
TikTok user@mommom.maria has become a popular figure for frequently posting about her experiences as a grandma.She recently shared some deep 1 when talking about how to deal with disagreements with her daughter regarding her granddaughter’s 2 .In a heartfelt video, she recounted a recent babysitting experience that brought this 3 to the forefront.
The grandmother explained that her 13-month-old granddaughter had a(n) 4 of drinking milk from a sippy(吮吸)cup with a straw twice a day: once in the morning and once before 5 .When her daughter, as the 6 caregiver, instructed her to put the milk in the sippy cup before sleep, the grandmother had some 7 .She felt that her granddaughter was still too young to handle such a cup effectively, 8 potential choking risks or spills(溢出).
Despite these personal concerns, the grandmother chose to 9 her daughter’s decisions.She recognized that, as a parent, her daughter had the right and 10 to make decisions about her child’s education.The grandmother’s role, she 11 , was to provide love, support, and assistance when needed, not interrupting the 12 choices made by her daughter and son-in-law.
To her surprise and 13 , her granddaughter drank her milk without any problems, which seemed to prove her daughter’s choice.The grandmother’s video, which 14 her thoughtful reflection on this experience, quickly gained over 100,000 views.Many viewers praised her for her 15 ,with comments like “Protect this sweet woman at all costs” and “Oh how I wish my MIL (mother-in-law) was like you.”
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述TikTok用户@mommom.maria作为祖母,在孙女养育问题上与女儿产生分歧,尽管心存疑虑但最终选择尊重女儿决定,且孙女顺利喝完牛奶证明女儿选择正确的经历。
1.A.insights B.assumptions C.doubts D.concerns
答案:A
解析:根据下文可知,文章讲述了她自己在孙女养育问题上的经历和感悟。故选A。
2.A.growth B.upbringing C.development D.treatment
答案:B
解析:根据下文“In a heartfelt video, she recounted a recent babysitting experience that brought this to the forefront.”以及全文内容可知,她讲述的是关于孙女的养育问题。故选B。
3.A.sign B.issue C.event D.clue
答案:B
解析:根据上文“She recently shared some deep when talking about how to deal with disagreements with her daughter regarding her granddaughter’s .”中的“disagreements”可推测,她讲述的这次 经历使她和女儿在养育孩子方面的分歧这个问题凸显出来。故选B。
4.A.mode B.passion C.approach D.routine
答案:D
解析:根据下文“drinking milk from a sippy (吮吸) cup with a straw twice a day: once in the morning and once before .”以及这是一个育儿问题可知,孙女有个每天早上和睡前用带吸管的杯子喝牛奶的日常惯例。故选D。
5.A.lunch B.dinner C.bed D.breakfast
答案:C
解析:根据下文“When her daughter, as the caregiver, instructed her to put the milk in the sippy cup before sleep”中的“before sleep”可知,有一次喝奶是在睡前。考查短语“before bed”,意为:在睡前,符合句意。故选C。
6.A.primary B.only C.previous D.final
答案:A
解析:根据下文“She recognized that, as a parent, her daughter had the right and to make decisions about her child’s education.”以及女儿要求她在孙女睡前把牛奶倒进吮吸杯可知,女儿是孩子的主要照顾者。故选A。
7.A.claims B.rights C.beliefs D.doubts
答案:D
解析:根据下文“She felt that her granddaughter was still too young to handle such a cup effectively”可知,她对女儿的指示心存疑虑。故选D。
8.A.fearing B.expecting C.witnessing D.preventing
答案:A
解析:根据上文“She felt that her granddaughter was still too young to handle such a cup effectively”可知,她担心孙女用不好杯子会有窒息风险或牛奶溢出,所以感到担心。故选A。
9.A.change B.respect C.delay D.admire
答案:B
解析:根据下文“To her surprise and , her granddaughter drank her milk without any problems, which seemed to prove her daughter’s choice.”可知,尽管心存疑虑,她还是按照女儿的指示做了,也就是她选择尊重女儿的决定。故选B。
10.A.responsibility B.option C.curiosity D.courage
答案:A
解析:根据空前的“the right”以及常理可知,父母有责任负责孩子的养育问题。故选A。
11.A.questioned B.denied C.emphasized D.realized
答案:C
解析:根据空后“was to provide love, support, and assistance when needed, not interrupting the choices made by her daughter and son-in-law.”可知,她强调指出自己的角色是提供爱、支持和帮助。故选C。
12.A.parenting B.accompanying C.coaching D.surviving
答案:A
解析:根据上文内容可知,文章主要讲述的是这位祖母在帮助女儿照顾孙女时的感悟。由此可知,她认为自己不应该干涉女儿女婿的育儿方式。故选A。
13.A.regret B.relief C.enthusiasm D.embarrassment
答案:B
解析:根据下文“her granddaughter drank her milk without any problems”以及常理可知,看到孙女喝牛奶没有出现问题,她感到欣慰。故选B。
14.A.exhibited B.cancelled C.grasped D.implied
答案:A
解析:根据空前“The grandmother’s video”以及空后“her thoughtful reflection on this experience”可知,她的视频展示了自己的深刻反思。故选A。
15.A.persistence B.patience C.maturity D.loyalty
答案:C
解析:根据下文“with comments like ‘Protect this sweet woman at all costs’ and ‘Oh how I wish my MIL (mother-in-law) was like you.’”可知,因为她能尊重女儿的决定,处理好与女儿在养育孩子上的分歧,所以人们赞扬她的成熟行为。故选C。
Ⅳ.语法填空(每小题1.5分,共15分)
(2025·河南省名校联盟高三上期末)
A new study by researchers from the University of Toronto, Hangzhou Normal University and Harvard University has found that 1. (simple) expressing trust in young children can promote their honesty.
Conducted through 2. series of field experiments with 328 kindergarteners, the international study was intended to know whether children were less likely to cheat in a simple test of counting accuracy if the adult 3. (direct) the test had previously conveyed her trust in them.The results showed that when adults trusted children to help with small tasks, such as holding their house keys, and 4. (express) that they would trust them in the future, the children were significantly less likely to cheat on a subsequent test compared to children 5. weren’t given such trust messages.
“We were astonished by how powerful an effect a simple expression of trust had
6. children’s subsequent honesty was,” said Professor Li Zhao of Hangzhou Normal University.“It seems that even at a young age,children understand the value of trust and are willing to behave more honestly in response to feeling 7. (trust).”
Not only do the findings have important theoretical implications, but they also offer
8. (practice) guidance to help parents and educators in developing moral character from an early age.“9. (we) results point to the promise of using trust rather than threats or punishment 10. (develop) good qualities in children,” said Dr.Zhao.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。主要介绍了一项新研究发现,简单地表达对幼儿的信任可以促进他们的诚实。
1.答案:simply
解析:考查副词。副词修饰动词expressing。
2.答案:a
解析:考查冠词。固定短语a series of。
3.答案:directing
解析:考查非谓语动词。现在分词作后置定语修饰adult。
4.答案:expressed
解析:考查动词时态。与trusted并列,用过去式。
5.答案:who/that
解析:考查定语从句。关系代词在从句中作主语。
6.答案:on/upon
解析:考查介词。固定搭配have an effect on/upon。
7.答案:trusted
解析:考查非谓语动词。过去分词作形容词表示“被信任的”。
8.答案:practical
解析:考查形容词。形容词修饰guidance。
9.答案:Our
解析:考查代词。形容词性物主代词修饰results。
10.答案:to develop
解析:考查动词不定式。use sth to do sth固定结构。
学生用书⬇第168页
学科网(北京)股份有限公司
$
相关资源
示范课
由于学科网是一个信息分享及获取的平台,不确保部分用户上传资料的 来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系学科网,我们核实后将及时进行处理。