内容正文:
单元测评23 Unit 5 Revealing nature
(本栏目内容,在学生用书中以独立形式分册装订!)
(时间:30分钟 满分: 35分)
Ⅰ.阅读理解(本题共8个小题,每小题2.5分,共20分)
A
I was recently invited to head up north for a preview of Dundreggan Rewilding Center, which will fully open to the public soon.Those who make it along for the opening weekend will be able to enjoy free events, including guided walks, tours of the tree nursery, storytelling sessions, plenty of fun for kids, and activities led by naturalist Nick Baker and expert in tracks and signs, Dan Puplett.
We looked around the new architect-designed center.The building has a number of sustainable features, including solar panels and reclaimed wood furniture in the café area.This is one of two new buildings, the other of which is said to offer accessible accommodation for those who wish to come for a longer rewilding experience.
Entering the building, the first thing that we saw was a sculpture—the work of local artist Helen Denerley.The sculpture depicts a tree with many native animals within it, made from reclaimed metal.From here, we saw the other areas—classrooms, event spaces, the café and lively information panels throughout, giving information about rewilding, the interconnectedness of forest ecosystems, local wildlife, and more.
As our guide so rightly pointed out, the building is just the jumping-off point—the place from which people can branch out to discover so much more on a series of accessible trails and more adventurous hikes in the surrounding landscape.
One key focus for this project is definitely community, as well as rewilding.It celebrates local Gaelic heritage and history as well as wildlife, woodlands, and natural wonders.Speaking briefly with two friendly and welcoming employees working in the café who were among the 20 locals who have new jobs thanks to the project, their enthusiasm for the new center and excitement to be involved in getting it off the ground shone through.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。作者讲述了自己受邀去参观邓德雷根再野化中心(Dundreggan Rewilding Center)的经历,介绍了中心建筑的特点、功能以及该项目的重点等信息。
1.What did the author do at Dundreggan?
A.She toured a new building.
B.She held storytelling sessions.
C.She joined a naturalist-led activity.
D.She attended an opening celebration.
答案:A
解析:细节理解题。根据第二段“We looked around the new architect-designed center.”可知,作者在邓德雷根参观了一座新的由建筑师设计的建筑,故选A。
2.What feature does the rewilding center highlight?
A.Wildness and adventure.
B.Efficiency and attractiveness.
C.Accessibility and simplicity.
D.Sustainability and instructiveness.
答案:D
解析:推理判断题。根据第二段“The building has a number of sustainable features, including solar panels and reclaimed wood furniture in the café area.”可知,该建筑有许多可持续发展的特点,体现了可持续性;再根据第三段“From here, we saw the other areas—classrooms, event spaces, the café and lively information panels throughout, giving information about rewilding, the interconnectedness of forest ecosystems, local wildlife, and more.”可知,这里有很多区域和信息面板,能提供关于再野化、森林生态系统的相互联系、当地野生动物等信息,具有教育指导意义,故选D。
3.What conclusion can we draw about the guide?
A.He believed the project could inspire more actions.
B.He was enthusiastic about protecting native animals.
C.He advocated more informed decisions about rewilding.
D.He showed concern over developing the surrounding landscapes.
答案:A
解析:推理判断题。根据第四段“As our guide so rightly pointed out...accessible trails and more adventurous hikes in the surrounding landscape.”可知,导游指出这个建筑只是一个起点,人们可以从这里出发,在一系列可到达的小径和周边更具冒险性的徒步旅行中发现更多。由此可推断,导游认为这个项目可以激发人们更多的行动,去探索周边,故选A。
4.What is the last paragraph mainly about?
A.The prospect of the project.
B.The significance of the project.
C.The recent achievements of the project.
D.The operational principle of the project.
答案:B
解析:段落大意题。根据最后一段“One key focus for this project is definitely community, as well as rewilding.”以及“It celebrates local Gaelic heritage and history ...to be involved in getting it off the ground shone through.”可知,本段描述了该项目庆祝当地盖尔文化遗产和历史,还为当地20人提供了新工作,员工们对新中心充满热情等内容,由此可总结出该段主要讲了这个项目的意义,包括对社区的影响以及对文化、就业等方面的积极作用,故选B。
B
A garden constructed with“humble”clay fashioned into 3D-printed bricks has claimed the first green medal at the Chelsea Flower Show for being the most environmentally sustainable design.
The Chelsea Flower Show, a celebrated global event held annually at Chelsea, London, has been a cornerstone of the gardening calendar since 1913.It began as a way to showcase the latest trends in gardening and plant varieties.The Environmental Innovation Award is the first of its sort and goes along with the gold, silver and bronze medals awarded to the most attractive and interesting gardens.
Giulio Giorgi, a first-time Chelsea designer, stated he created the green-medal-winning garden with no concrete.Most gardens contain concrete in some form and the materials they are built from often generate the highest carbon footprint.
While the employment of pollinator-friendly plants, wild areas and sensible use of water are well-known easy ways to make a garden more sustainable, Giorgi said it was crucial to focus on the building materials as their carbon footprint was often overlooked.
“We typically use a lot of metal, glue, cement and then all the energy we have to put in to build the gardens.The material in our garden is low-temperature-fired clay, a resource that can be found pretty much everywhere.We made this clay into 3D-printed bricks, connecting ancient tradition with novel practices so carbon emissions are the lowest possible, if any.The bricks, peppered with tiny holes, can absorb water and release it when drought strikes plants,”said Giorgi.
Judges considered end-of-life plans for the gardens and whether materials could be reused.The 3D-printed nature of Giorgi's garden means it can easily be taken apart and put together again.As a result, when it is relocated to RHS Garden Wisley, where it will live on after the show as an educational facility, the carbon emissions will be low as no materials will be wasted.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍一个用“普通”粘土制成的3D打印砖建造的花园在切尔西花展上获得了第一枚绿色奖章。
5.What do we know about the Chelsea Flower Show?
A.It values sustainability as well as appeal.
B.Its initial aim was to encourage outdoor fitness.
C.It requires competing gardens to be concrete-free.
D.It has a long-standing tradition of championing greenness.
答案:A
解析:细节理解题。根据第一段“A garden constructed with‘humble’clay fashioned into 3D-printed bricks has claimed the first green medal at the Chelsea Flower Show for being the most environmentally sustainable design.”和第二段中“The Environmental Innovation Award is the first of its sort and goes along with the gold, silver and bronze medals awarded to the most attractive and interesting gardens.”可知,切尔西花展重视可持续性和外观,故选A。
6.What advantage does clay have over other building materials according to Giorgi?
A.It catches fire less easily.
B.It's more durable and absorbent.
C.It takes less labor to produce.
D.It's eco-friendly and more available.
答案:D
解析:细节理解题。根据第三段中“Most gardens contain concrete in some form and the materials they are built from often generate the highest carbon footprint.”和第五段中“The material in our garden is low-temperature-fired clay, a resource that can be found pretty much everywhere.”可知,与混凝土相比,黏土更环保且容易获取,故选D。
7.What will become of Giorgi's garden after the show?
A.It'll be sold publicly.
B.It'll serve as an urban landmark.
C.It'll be turned into a school.
D.It'll come into play in another spot.
答案:D
解析:细节理解题。根据最后一段中“The 3D-printed nature of Giorgi's garden means...the carbon emissions will be low as no materials will be wasted.”可知, Giorgi的花园在展览结束后会被搬迁到另一个地方发挥作用,故选D。
8.What can be the best title for the text?
A.Clay Bricks:Recyclable Building Material
B.Chelsea Flower Show:Celebration of Gardening
C.Garden with Clay Bricks:Winner of Green Medal
D.Giulio Giorgi:Designer Enthusiastic about High-Tech
答案:C
解析:标题归纳题。根据全文内容,并结合第一段“A garden constructed with‘humble’clay fashioned into 3D-printed bricks has claimed the first green medal at the Chelsea Flower Show for being the most environmentally sustainable design.”可知,文章主要讲述一个用“普通”粘土制成的3D打印砖建造的花园在切尔西花展上获得了第一枚绿色奖章,C项“粘土砖花园:绿色奖章获得者”为最佳标题,故选C。
Ⅱ.语法填空(本题共10个小题,每小题1.5分,共15分)
An exhibition of Chinese mural (壁画) art made its first appearance overseas at the UNESCO headquarters in Paris.The exhibition provided a platform, 1 China, France and international communities had a dialogue on cultural heritage conservation.
This exhibition featured the extraordinary murals from the Yongle Palace, which 2 (locate) in Ruicheng,Shanxi Province.The palace was built during the Yuan Dynasty (1271-1368), 3 (serve) as a center of worship (祭祖) during the rule of Emperor Yongle, 4 listed as a national key cultural heritage conservation unit in 1961.
In this exhibition, high technology was used for reproduction and display to let every visitor experience 5 unique charm of these murals up close, which not only exhibited 6 (exception) art skills but also held significant reference value for the study of Chinese thought, art and religious culture.The 7 (integrate) of classical culture and modern technology in the exhibition breathe new life into traditional art forms and made them accessible 8 a global audience.
With the cultural importance of these murals 9 (highlight), the exhibition symbolized the growing interest in China's rich cultural and religious heritage on the global stage and 10 (promote) better understanding and cooperation between countries in a multicultural context.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国壁画艺术展览在巴黎联合国教科文组织总部首次海外亮相的相关情况。
1.答案:where
解析:考查定语从句。“China, France and international communities had a dialogue on cultural heritage conservation”是非限制性定语从句,修饰先行词a platform,关系词将其代入从句中作地点状语,表示“在这个平台上”,用关系副词where引导该从句。故填where。
2.答案:is located
解析:考查时态和语态。locate(把……安置在)是谓语动词,与主语the Yongle Palace之间是被动关系,描述客观事实,用一般现在时的被动语态,主语是单数名词,be动词用is。故填is located。
3.答案:serving
解析:考查非谓语动词。“(serve) as a center of worship (祭祖) during the rule of Emperor Yongle”作伴随状语,serve(可用作)是非谓语动词,与其逻辑主语The palace之间是主动关系,用现在分词作状语。故填serving。
4.答案:and
解析:考查连词。“listed as a national key cultural heritage conservation unit in 1961”前省略了助动词was,与“built during the Yuan Dynasty (1271-1368)”是作并列谓语,用连词and连接。故填and。
5.答案:the
解析:考查冠词。特指“这些壁画的独特魅力”,用定冠词the限定。故填the。
6.答案:exceptional
解析:考查形容词。提示词修饰名词art skills,用形容词exceptional作定语,意为“非凡的”。故填exceptional。
7.答案:integration/integrations
解析:考查名词。提示词作主语,用名词integration,意为“融合”,此处既可用不可数名词表示抽象概念,也可用可数名词复数形式表示具体的融合情况。故填integration/integrations。
8.答案:to
解析:考查介词。“accessible to sb”是固定搭配,意为“使某人能够接触到某物”。故填to。
9.答案:highlighted
解析:考查非谓语动词。空处作with复合结构中宾语补足语,是非谓语动词,与其逻辑主语“the cultural importance of these murals”之间是被动关系,用过去分词表被动。故填highlighted。
10.答案:promoted
解析:考查时态。动词promote(促进)与谓语动词symbolized并列作谓语,描述过去发生的事情,用一般过去时。故填promoted。
学生用书第160页
学科网(北京)股份有限公司
$