内容正文:
课时测评18 Section Ⅱ Starting out & Understanding ideas—Language points
(时间:45分钟 满分:81分)
(本栏目内容,在学生用书中以独立形式分册装订!)
[语境基础练]
维度一 品句填词(每小题1分,共5分)
1.Soldiers had temporarily closed the border (边境) between the two countries.
2.Water is a compound containing the elements hydrogen and oxygen (氧气).
3.He has broken the world record, thus(因此)winning his first gold medal.
4.He left the hotel surrounded by a crowd of journalists.
5.Astronauts will make a final attempt today to rescue a communications satellite from its useless orbit.
维度二 词形转换(每小题1分,共6分)
1.Few contests in the recent history of British boxing have been as thrilling (thrill).
2.The three accused, aged between 19 and 20, are charged with attempted (attempt) murder.
3.Initially (initial), she believed him, but gradually, she found him dishonest.
4.On National Day, the streets were crowded (crowd) with a large number of people.
5.Jane’s birthday party turned out to be a failure (fail), for few guests came to attend it.
6.We hope that the enclosed draft contract will be acceptable to you and we look forward to receiving your confirmation (confirm).
维度三 固定搭配和句式(每小题3分,共15分)
1.有孩子们在旁边说说笑笑,我发现我难以专心工作。(with复合结构)
With the children talking and laughing beside me, I found it difficult to concentrate on my work.
2.汽车遭遇交通堵塞,因而导致耽搁了。(动词-ing形式短语作结果状语)
The car was caught in a traffic jam,thus causing the delay.
3.你错过了上周的运动会太可惜了。(it作形式主语)
It is a pity that you missed the sports meeting last week.
4.玛丽·居里(Marie Curie)是世界上第一位两次获得诺贝尔奖的女科学家。(the first...to do...)
Marie Curie was the first woman scientist in the world to win the Nobel Prize twice.
5.已经证实,家庭氛围对孩子的身心健康有很大的影响。(It is/has been+ 过去分词+从句)
It has been confirmed that the atmosphere of the family has a great effect on children’s mental and physical health.
维度四 教材知识迁移(每小题1.5分,共15分)
阅读下面新情景,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Last year,hundreds of people spent a lot of money on climbing Qomolangma,even though they knew they would be challenged with different risks. For some people,climbing makes them feel 1.powerful (power).
George Mallory believed that we eat and make money 2.to enjoy (enjoy)life. Sadly,this climber lost his life in 1924 when he 3.was climbing (climb)Qomolangma.4.It is still not known if he succeeded in reaching the top before it took his life. Alan Arnette,5.who climbed Qomolangma in 2011,held the idea that climbing brought 6.into focus what was important to you in your life. He believed that there were a thousand reasons to turn around and only one to keep going. He added,“You have to focus on 7.the one reason that’s most important and unique to you. It depends on the physical and mental 8.toughness (tough) to push when you want to give up.”
With the majority of attempts 9.resulting (result)either in total success or failure,is there a scientific reason?Recent studies indicate that risk-taking may be part of human nature. Besides,people enjoy climbing because they expect to benefit from the result.
Therefore, it’s 10.totally (total) up to you whether you will take the risk of climbing Qomolangma.
[素能提升练]
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
At just age ten,Selah Schneiter became the youngest person ever to climb El Capitan in Yosemite National Park.Selah was unaware that she was setting a record at the time.
“El Capitan was the mountain my wife Joy and I first climbed together,”Mike,Selah’s father,said.“We fell in love while climbing.”After the couple married,they returned there to climb.They took Selah on her first trip to Yosemite when she was only two months old.
First asked if she’d try the Nose, the classic route most climbers take to reach the top of El Capitan,she declined.Then, she began to think about it more, and in 2018 she felt that she was able to make it.However, accomplishing the seemingly impossible climb requires more than simply deciding to go for it.Over the winter, Mike and Selah prepared for “the big decision”.
When it came time to the climb, Selah and Mike were joined by Mark Regier, a long-time family friend who had been part of the El Capitan team when Mike and Joy met.He was also the chief witness of their wedding.Doing such a climb with a ten-year-old, Regier considered it seriously.“Being a father myself, I must look after her well,” he said.At first he checked and double-checked everything she did, but after a while he was sure Selah knew what she was doing.Then they set off.
In the process, Selah showed fortitude.“It wasn’t that frightening,” she said.“The only thing I ever got scared of was what would happen if I didn’t do this.” She admitted to getting nervous at the foot of the mountain, but later she calmed herself and was comfortable being high.Eventually, she and her companions completed the 5-day climb successfully.
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章讲述了年仅10岁的Selah Schneiter成功攀登El Capitan,成为史上征服这座峭壁最年轻的攀登者的故事。
1.What can we know about Mike?
A.He encouraged Selah to set a record.
B.He is closely connected with Yosemite.
C.He helped Selah decide to climb El Capitan.
D.He came across Joy at Regier’s wedding.
答案:B
解析:推理判断题。根据第二段内容可知,Mike和妻子是在攀登El Capitan 期间相爱的,二人结婚后又重回此地攀登El Capitan。因此,Mike 与Yosemite有很深的渊源。
2.What was Mark Regier’s initial attitude towards Selah’s climbing the Nose?
A.Negative. B.Critical.
C.Cautious. D.Favourable.
答案:C
解析:推理判断题。根据第四段中的“Doing such a climb with a ten-year-old,Regier considered it seriously.”可知,起初Regier 对Selah 攀登持谨慎的态度。
3.What does the underlined word “fortitude” in the last paragraph mean?
A.Scare. B.Relaxation.
C.Pride. D.Courage.
答案:D
解析:词义猜测题。根据最后一段中的“‘It wasn’t that frightening,’ she said ... was comfortable being high.”可知,Selah 在山脚下时感到紧张,但后来她镇定下来,并且很享受身处高处的感觉,即攀登过程中她表现出了勇气和刚毅。
4.What is the best title for the passage?
A.Small Climber, Big Outcome
B.Selah Was a True Climber at Ten
C.El Capitan: A Best Place to Climb
D.Life Means Enjoying Climbing
答案:A
解析:标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述了年仅10岁的Selah Schneiter 成功攀登El Capitan,成为史上征服这座峭壁最年轻的攀登者的故事。结合选项可知,A项生动形象且符合文章主旨,为本文最佳标题。
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
Ask people to name the world’s tallest peak and anybody with sound general knowledge will name Mount Qomolangma.But quiz them on its exact __1__ and many will be not sure.
In 1975, Chinese surveyors __2__ that Mount Qomolangma (Mount Everest) was 8,848.13 meters high.As __3__ improved, satellites, photo electricity, radars and gravity measurement technologies were __4__ to get more exact figures.Of course, someone still had to carry __5__ to what is the world’s rooftop.
In 2005, a Chinese team scaled Qomolangma and found that it was not as high as that, as they __6__ the height to be 8,844.43 meters.Scaling Qomolangma is no __7__ task.The average air temperature there is -29 degrees Celsius, even four degrees __8__ than in Antarctica.The snow there is 4-5 meters thick and hurricane-like __9__ blow all the time.Team members were training to __10__ the extreme conditions.
In a nutshell, measuring the Qomolangma’s height is a tall order,__11__ huge amounts of money and human resources, but it is worth the __12__.Qomolangma is the perfect __13__ for observing crustal (地壳的) movements.And changes to the peak’s height could __14__ whether the two plates are heading toward or away from each other.
Besides, the condition of snow and other natural materials at the top is an indicator of upcoming climate change on the Tibet-Qinghai Plateau.That’s __15__ measuring the Qomolangma’s height is so significant.Put to good use, it can benefit mankind.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要说明了测量珠穆朗玛峰高度的艰难及其重要性。
1.A.location B.appearance
C.area D.height
答案:D
解析:根据下文的1975年以及2005年对珠峰高度的测量可知,此处指的是对其高度的精确测量。故选D。
2.A.determined B.assumed
C.estimated D.admitted
答案:A
解析:根据下文“As __________ improved, satellites ...were __________ to get more exact figures.”应用先进的科技去进行进一步的测量可知,此处指的是中国的测量员确定珠峰的高度是8 848.13米。故选A。
3.A.condition B.technology
C.society D.economy
答案:B
解析:根据下文的“satellites, photo electricity, radars and gravity measurement technologies were __________ to get more exact figures”可知,卫星、光电、雷达和重力测量技术都是科技。故选B。
4.A.employed B.expected
C.approached D.inspired
答案:A
解析:根据下文的“to get more exact figures”可知,这些高科技被运用到测量珠峰精确的高度中。故选A。
5.A.weapons B.vehicles
C.instruments D.packages
答案:C
解析:根据常识可知,测量是需要设备仪器的,此处指的是需要携带一些设备登山。故选C。
6.A.changed B.calculated
C.extended D.expanded
答案:B
解析:根据上文“In 2005, a Chinese team scaled Qomolangma and found that it was not as high as that”以及下文“the height to be 8,844.43 meters”可知,此处指的是中国登山队在2005年计算的珠峰的高度是8 844.43米。故选B。
7.A.glorious B.easy
C.admirable D.tough
答案:B
解析:根据下文“The average air temperature there is -29 degrees Celsius, even four degrees __________ than in Antarctica.”可知,攀登珠峰并不是一件容易的事。故选B。
8.A.colder B.hotter
C.higher D.lower
答案:D
解析:根据“-29 degrees Celsius”可知,此处表示珠峰的温度比南极洲还要低4摄氏度。故选D。
9.A.snows B.rains
C.winds D.snowflakes
答案:C
解析:根据下文的blow可知,此处表示风。故选C。
10.A.cope with B.fight for
C.take on D.carry out
答案:A
解析:根据“the extreme conditions”可知,此处表示登山队员们正在训练的目的是应付珠峰的极端条件。故选A。
11.A.wasting B.spending
C.overcoming D.involving
答案:D
解析:根据“huge amounts of money and human resources”可知,测量珠峰的高度需要投入大量的物力和人力。故选D。
12.A.effort B.loss
C.harvest D.achievement
答案:A
解析:根据下文的“Put to good use, it can benefit mankind”可知,这项任务值得去努力做。故选A。
13.A.channel B.window
C.solution D.entrance
答案:B
解析:根据下文“observing crustal (地壳的)movements”可知,珠峰是观测地壳运动的最佳窗口。故选B。
14.A.measure B.foresee
C.indicate D.expose
答案:C
解析:通过对比珠峰两次测量高度的变化,能表明两个板块是朝着相向还是反向运动。故选C。
15.A.where B.how
C.why D.whether
答案:C
解析:本句在讲述测量珠峰高度的重要性。所以本句为why引导的表语从句。故选C。
Ⅲ.语法填空(每小题1.5分,共15分)
Inspired by the work of William Beebe, Dr Sylvia Earle began her work as an oceanographer at the age of 3 when she was knocked off her feet by a wave.She 1.__________(fascinate) by the ocean and its creatures.Although she struggled 2.__________(balance) her studies and family, Earle earned her PhD from Duke University, becoming well-known in the marine science community.Early in her career, and while she was four 3.__________(month) pregnant, Earle traveled 30.5 m/100 ft below the surface in a submersible.Her experience 4.__________(live) in an underwater marine habitat earned her celebrity status in the scientific community.
With the experience, Earle developed an interest 5.__________ deep-sea exploration, and in 1979 she broke 6.__________ record for deep diving at 381 m/1,250 ft below the surface in a special suit called the Jim Suit designed to withstand (抵挡) the 7.__________ (press).Earle decided to test the suit as part of her research on a book 8.__________ (publish) by National Geographic, and the diving techniques only scratched the surface of the ocean.Following this adventure, Earle started two companies 9.__________ produce deep-sea exploration vehicles.The continued advancement in the technology of these vehicles has helped open up areas in the deep sea 10.__________(previous) unexplored.
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了深海女王——美国深海探险家西尔维亚·厄尔无畏艰险,勤于追寻,无数次深入深海,追寻海洋的奥秘;作为一名环保主义者,她身体力行,用事实陈述和诚恳的语言呼唤世人保护海洋、保护地球的事迹。
1.答案:was fascinated
解析:考查动词的时态、语态和主谓一致。根据at the age of 3可知,是在陈述过去的事情,主语she和谓语动词fascinate之间是动宾关系,需用一般过去时的被动语态。主语为she,be动词应用was。故填was fascinated。
2.答案:to balance
解析:考查非谓语动词。struggle to do sth“努力做某事”。故填to balance。
3.答案:months
解析:考查名词的单复数。month为名词,four为数词,空处需填名词的复数。故填months。
4.答案:living
解析:考查非谓语动词。分析句子结构可知,earned为句子的谓语,所以空处应填非谓语动词。 experience in doing sth“做某事的经验”,介词in可以省略,设空处需填动词-ing形式。故填living。
5.答案:in
解析:考查介词。develop an interest in ...为固定短语,意为“对……产生兴趣”。故填in。
6.答案:the
解析:考查冠词。此处的record指在水下381米/1 250英尺深度的潜水纪录,表特指,需用定冠词。故填the。
7.答案:pressure
解析:考查词性转换。withstand为动词,空处需填名词作宾语。故填pressure。
8.答案:published
解析:考查非谓语动词。分析句子结构可知,句子谓语是decided,所以空处应填非谓语动词作后置定语,book和publish之间是动宾关系,需填动词-ed形式。故填published。
9.答案:that/which
解析:考查定语从句。空处引导定语从句,先行词是companies,指物,且空处在定语从句中作主语,故填that/which。
10.答案:previously
解析:考查词性转换。设空处修饰unexplored,需用副词作状语。故填previously。
学生用书第126页
学科网(北京)股份有限公司
$