内容正文:
课时测评20 Reading for Writing
(时间:35分钟 满分:76分)
(本栏目内容,在学生用书中以独立形式分册装订!)
[语境基础练]
Ⅰ.根据汉语意思或首字母提示填入单词的适当形式(每小题1分,共8分)
1.How do you evaluate the impact (巨大影响) of this incident?
2.I like playing football and reading and I'm also good at writing and playing the piano (钢琴).
3.His whole morning was taken up with the meeting and his head ached (疼痛) when the meeting was finally over.
4.Moreover (而且),I have a golden chance to tour around China to enjoy the wonderful scenery.
5.Walking to the bookshelf,Grandma pulled down a big photo album (相册).
6.Smoking can increase the risk of developing heart disease (疾病).
7.One of his disadvantages is that he has no previous experience of this kind of work.
8.I'm capable of telling students from other countries about China and learning about their countries as well.
Ⅱ.用所给词的适当形式填空(每小题1分,共6分)
1.His mother was treated (treat) for her cancer in that hospital the other day.
2.Absorbed (absorb) in her book,Judith didn't notice her mother coming in.
3.Lucy moved aimlessly (aim) down the street,not knowing where she was going.
4.China has developed a variety (various) of cultural forms,of which ancient poetry is the most famous.
5.My mother gave me a hug and I could see satisfaction (satisfy) in her eyes.
6.You should also carry plenty of water and food and some necessary equipment (equip).
Ⅲ.完成句子(每小题3分,共12分)
1.这辆自行车很难控制。(be difficult to)
The bike is difficult to control.
2.得知她丈夫已安全到达那里,她感到非常欣慰。(a relief)
It was a great relief to her to learn that her husband had safely arrived there.
3.普遍认为,音乐对我们的生活有着积极影响。(assume)
It is generally assumed that music has a positive impact on our life.
4.非常荣幸写信邀请您参加这次活动。(honour)
It's a great honour to write to invite you to take part in the activity.
Ⅳ.应用文写作(共15分)
假定你是李华。你将参加主题为“Music and Life”的英语演讲比赛。请撰写一份演讲稿,内容包括:
1.音乐对你的影响;
2.你对音乐的感觉;
3.音乐的重要性。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式作答。
Good morning,everyone!
I am Li Hua.
That's all!Thank you for listening.
参考范文
Good morning,everyone!
I am Li Hua.I feel greatly honored to deliver a speech here,the topic of which is “The power of music”.
Two years ago,I didn't do well in the Academic Test for the Junior High School Students,for which I felt rather depressed and even lost confidence in myself.Those days,I listened to some of my favorite songs,which brought great happiness to me and made me stronger in mind.Since then I have made up my mind to study harder.
Music plays an important part in our life.Not only can it help me feel relaxed,but it can also make me more determined.Have you ever heard a piece of music and remembered an important time in your life?
That's all!Thank you for listening.
[素能提升练]
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
(2025·杭州外国语学校高一检测)
Padraig ó Dubhlaoidh,an Irish master violin maker,has created the world's first-ever vegan (纯素食的) violin,valued at 8,000.
An amateur violinist himself,Padraig ó Dubhlaoidh has long held the belief that animal body parts aren't needed to create the instrument.“With our planet facing crises on almost every front,the collective voice of people wanting a fairer future grows stronger every day,” he said.“Ethical (合乎道德的) musicians are part of this movement and have long wished for a violin that is fully vegan yet retains all the qualities of the classic instrument.”
Traditional instruments are tightly connected to animal products.Like other wood-based instruments,violins use hide glue—a product obtained from the skins and bones of animals—as a primary adhesive(黏合剂).Violin strings and bows have also been known to contain ivory and horse tail hair.Using traditional tools and methods,Padraig chose natural replacements such as steamed pears,berries,and spring water to create the instrument.His adhesive,composed in part of spring water gathered from the hills behind his home,is 100% natural.
More than just an ethical step in the right direction,Padraig says his natural adhesive has other advantages.He said,“During my experiments,I discovered that the vegan violin has unexpected advantages.Apart from the benefit to animals,society,and our environment,it has become very clear that animal-based glues have harmful effects on violins,inducing powerful tension on wooden components.The adhesive used in my vegan violin,however,has no such effect.This is an acoustic (声音的) improvement.”
While Padraig doesn't think everyone will switch to the vegan violin immediately,he does think there's a bright future ahead for his instrument and the concept of vegan instruments.He continues to make both vegan and non-vegan violins in his workshops.However,he said,“Just as petrol cars are gradually being replaced with more eco-friendly choices,the same progression may happen to violins gradually,and even many other handicrafts.”
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了爱尔兰小提琴制作大师Padraig ó Dubhlaoidh制作了世界上第一把纯植物小提琴,倡导保护地球和动物。
1.What's Padraig's original purpose in making the vegan violin?
A.To help protect the earth.
B.To have a stronger violin body.
C.To enhance the qualities of violins.
D.To inspire more musicians to play classical music.
答案:A
解析:推理判断题。根据第二段内容可推知,Padraig制作这把纯植物的小提琴的最初目的是保护地球。故选A。
2.What does Paragraph 3 mainly focus on?
A.The process of making instruments.
B.The features of traditional instruments.
C.The reasons for instruments' containing animal products.
D.The comparison between traditional instruments and the new violin.
答案:D
解析:段落大意题。根据第三段内容可知,本段主要从黏合剂的原材料上对比了传统乐器和这把新的小提琴。故选D。
3.What makes Padraig surprised at his violin?
A.It does no harm to animals.
B.It produces even better sounds.
C.It needs further improvements.
D.It has many unknown functions.
答案:B
解析:细节理解题。根据倒数第二段第二至第五句可知,令Padraig惊喜的是他的小提琴能发出更好的声音。故选B。
4.What does Padraig think of the future of vegan violins?
A.They will face great challenges.
B.They will experience ups and downs.
C.They will be acknowledged gradually.
D.They will be sold at affordable prices soon.
答案:C
解析:推理判断题。根据最后一段的末句可推知,Padraig认为纯植物小提琴未来会逐渐被认可。故选C。
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2025·青岛二中高一检测)
Automation (自动化) certainly has its advantages.I am 1 for 24-hour ATMs,the convenience of the Internet,and a cellphone with various services.But I also miss the face-to-face 2 with people that automation has replaced.
Thus,I recently decided to spend a day to achieve all of my goals in a(n) 3 manner.I began by going to the bank.On my arrival,I found I was the only customer.One of the three tellers 4 me from a long-ago visit and warmly greeted me.After I got my money,we talked for a few minutes,sharing 5 about our children.Then I moved on to the post office,where the letter I was sending to Iceland stirred up a(n) 6 comment by an employee,who longed to visit that country.I spent five minutes encouraging him.There followed a visit to the 7 ,where I walked past the self-checkout and was welcomed by a cashier,who 8 that for only one penny more I could get an 9 carrot.
That evening,I had dinner with a friend and reported my 10 to her.She listened attentively and 11 that I could have banked,ordered stamps,and shopped with my cellphone,and it would have taken 12 an hour.True,but I would have 13 all those kind words and friendly smiles.It was after 14 with the bank teller,the postal employee and the cashier that I felt better as someone took the time to 15 our meeting.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者对自动化的看法和一次有意识地选择非自动化服务的经历。
1.A.eager B.ready
C.thoughtful D.thankful
答案:D
解析:根据空格处下文“24-hour ATMs,the convenience of the Internet,and a cellphone with various services”和常识可知,作者对这些方便的服务是感激的,be thankful for意为“对……感激”,符合语境。故选D。
2.A.distances B.interactions
C.charities D.functions
答案:B
解析:根据句意可知,但作者也怀念自动化所取代的与人面对面的互动。故选B。
3.A.advanced B.non-digital
C.informal D.self-service
答案:B
解析:根据“Thus,I recently decided to spend a day to achieve all of my goals in a(n) manner.”中thus可知,作者打算用非数字的方式去感受人与人之间的面对面互动。故选B。
4.A.appreciated B.impressed
C.remembered D.attracted
答案:C
解析:根据下文“After I got my money,we talked for a few minutes,sharing about our children.”可知,热烈欢迎作者的出纳员记得作者是谁,完成工作后和作者拉起了家常。故选C。
5.A.schedules B.tips
C.notes D.news
答案:D
解析:根据空格处上文“we talked for a few minutes”并结合选项可知,交谈几分钟,分享的是孩子们的消息。故选D。
6.A.excited B.confused
C.satisfied D.annoyed
答案:A
解析:根据空格处下文“an employee,who longed to visit that country”可知,渴望去那个国家(冰岛)的员工得知我寄信去那里,变得兴奋起来。故选A。
7.A.apartment B.bank
C.restaurant D.supermarket
答案:D
解析:根据下文“a cashier”和carrot等词汇可知,此时作者去的地方是超市。故选D。
8.A.demanded B.admitted
C.suggested D.applied
答案:C
解析:根据下文“only one penny more I could get an carrot”以及常识可知,在超市里的工作人员会给顾客购物方面的建议。故选C。
9.A.extra B.expensive
C.amazing D.unusual
答案:A
解析:根据“for only one penny more”以及超市售货常识可知,多付钱可以买到额外的(或者你不必购买的)东西。故选A。
10.A.affair B.progress
C.experiment D.behavior
答案:C
解析:根据上文“Thus,I recently decided to spend a day to achieve all of my goals ”可知,这里指作者向朋友讲述自己的实验经历。故选C。
11.A.praised B.commented
C.recommended D.protested
答案:B
解析:由上文“She listened attentively ”以及语境可知,朋友认真地听作者的体验过程,对作者的做法发表意见、评论。故选 B。
12.A.more than B.less than
C.other than D.rather than
答案:B
解析:根据空格处上文“I could have banked,ordered stamps,and shopped with my cellphone”可知,这里指用手机做这些事情所花的时间本该会更短,会少于1小时。故选B。
13.A.missed B.reserved
C.preferred D.suffered
答案:A
解析:根据“but I would have all those kind words and friendly smiles”句中but表转折可知,亲切的话语和友好的微笑是用手机体验不到的,会错过。故选A。
14.A.talking B.dealing
C.meeting D.comparing
答案:A
解析:根据第二段中银行出纳员“we talked for a few minutes”和邮局员工“stirred up a(n) comment”以及在超市“was welcomed by a cashier”可知,作者和他们之间都有亲切的谈话。故选A。
15.A.plan B.identify
C.attend D.warm
答案:D
解析:根据上文“True,but I would have all those kind words and friendly smiles”可知,银行出纳员、邮政员工和超市收银员给作者带来的是温暖的体验。故选D。
Ⅲ.语法填空(每小题1分,共10分)
China's New “Sky Train”
China has shown its first maglev line built with permanent magnets(永久磁铁),which engineers claim can keep a “sky train” afloat even without a power supply.The experimental track,known as the Red Rail,is located in Xingguo County,Jiangxi Province.It uses powerful magnets 1______ (produce) a force strong enough to lift a train with 88 passengers into the air,according to a report in the South China Morning Post.
Unlike most existing maglev 2 (line),the rail operates about 10m above the ground.There is no physical contact with the rail as the train moves beneath it silently at a speed of up to 80 km/h.
The use of permanent magnets means that only a small amount of electricity
3 (need) to start the train.Also,4 (compare) with an underground,the track is 5 (cheap) to build,according to researchers at Jiangxi University of Science and Technology.
The technological success is possible due to the large quantity of rare earth elements(稀土元素) in China,6 are needed to make the train's permanent magnets.Adding rare earth elements to magnets 7______ (significant) increases their lifespan.Neodymium,for instance,can reduce the 8 (lose) of magnetism to less than 5 percent in a century.China is home to nearly 40 percent of 9 entire world's known reserves of rare earth elements.
Local transport authorities are currently testing the Red Rail on the half-mile stretch of track in Xingguo,but they are planning to increase this 10______ 4.7 miles when initial tests are complete.
【语篇解读】 本文是一篇新闻报道。文章报道了中国第一条永磁磁浮轨道交通系统工程试验线在江西省兴国县开始试运行。
1.答案:to produce
解析:考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处应使用非谓语动词形式,根据句意可知,空处表示目的,应使用动词不定式。故填to produce。
2.答案:lines
解析:考查名词复数。根据空前most可知,应使用名词的复数形式。故填lines。
3.答案:is needed
解析:考查动词的时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,空处在句子中作谓语,且need与主语之间为被动关系,需使用被动语态;根据语境可知,这里用一般现在时,又因主语a small amount of electricity为单数,谓语也应用单数形式。故填is needed。
4.答案:compared
解析:考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处在句子中需使用非谓语动词形式,因compare与其逻辑主语the track之间为被动关系,应使用动词-ed形式。故填compared。
5.答案:cheaper
解析:考查形容词的比较级。根据上文“ (compare) with a underground”可知,磁浮轨道比地铁线路造价更便宜,应使用形容词的比较级形式。故填cheaper。
6.答案:which
解析:考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导定语从句,先行词为rare earth elements,指物,关系词在从句中作主语,应使用关系代词引导,故填which。
7.答案:significantly
解析:考查副词。分析句子结构可知,空处要修饰后面的动词increases,需使用副词形式。故填significantly。
8.答案:loss
解析:考查名词。根据空处前面的冠词the可知,空处应填名词。故填loss。
9.答案:the
解析:考查冠词。world 前面需使用定冠词。故填the。
10.答案:to
解析:考查介词。increase...to...为固定搭配,意为“延长……到……”。故填to。
学科网(北京)股份有限公司
$