内容正文:
高中必修二人教
【nit5】
Music固定搭配精讲
必修二
【Unit5】Music
固定搭配精讲
全部单元单词
classical./klaesikl/adj.古典的:经orchestra/'o:kIstra/n.管弦乐队
晃:n.摇晃:卷:卷形物:面包
典的
musician/mju:'zfan/n.音乐家
圈
hip-hop/'hrphop/h.嘻哈音乐;嘻composer /kam'pauza()m.作曲folk song民歌
哈文化
家
jazz band爵士乐队
techno/'teko/n.泰克诺音乐
conductor /kan'dkta)/m.指挥
performance /p3'fo:mans/m.表演:
energy/'enad3im.能源:能量:精band /baend/n.乐队:乐团
演出:表现
力
ra即hep/m.说唱乐
perform /p3'fm/Wi.&vt.表演:
soul/saln.灵魂:心灵
folk /fa/adj.民间的:民俗的:履行:执行
jazz/d3ezn.爵士音乐
n.人们:亲属
performer/p3'fb:na)/h.表演者;
choir/'kwaIa()m.唱诗班;合唱folk music民间音乐
演出者
队
blues/blu:zh.布鲁斯音乐:蓝调concert/konsat/n.音乐会;演奏
classical music古典音乐
electronic music电子音乐
会
rock'n'roll (rock-and-rol)摇滚
pop music流行音乐
stage/steid3h.舞台:阶段:时期
乐
oll /raul/vi.&t.滚动:(使)摇
固定及常见搭配
1.energy/enad3i/m.能源;能量;精力
核心搭配:
save energy节约能源
full of energy充满精力
use up energy耗尽能量
精讲:
energy为不可数名词,指“能源”时搭配动词save/consume;指“精力”时常用full of energy描
述状态。
例句:
Running every morning can help you stay full of energy.
真题链接:
We should try our best to一energy to protect the environment.(答案:save)
1
高中必修二人教
【nit5】
Music固定搭配精讲
2.perform /p3'fm/vi.&t.表演:履行:执行
核心搭配:
perform a play表演戏剧
perform an experiment做实验
perform one's duty履行职责
精讲:
作“表演”时后接具体节目(如play,dance):作“执行”时搭配task/duty/experiment等。
例句:
The students will perform a short play at the school concert
真题链接:
The doctor decided to_the operation immediately.(答案:perform)
3.performance /p3'fo:mans/n.表演;演出;表现
核心搭配:
give a performance进行表演
a live performance现场表演
good/bad performance表现好/差
精讲:
performance为可数名词,“表演”义时常用give/put on搭配:“表现”义时与形容词good/excellent
连用。
例句:
Her performance in the exam surprised all her teachers.
真题链接:
The singer's_last night was wonderful..(答案:performance).
4.concert/'konsat//m.音乐会:演奏会
核心搭配:
go to a concert去听音乐会
hold a concert举办音乐会
a classical concert古典音乐会
精讲:
concert前常用介词at/im,“举办音乐会”用hold/give/organize搭配。
例句:
They plan to go to a jazz concert this weekend.
真题链接:
We bought tickets to the_next Saturday.(答案:concert)
5.connect3'nekt/v.连接;联系
核心搭配:
connect with与…联系
connect to连接到…
2
高中必修二人教
【nit5】
Music固定搭配精讲
connect A and B把A和B连接起来
精讲:
connect with强调抽象关联,connect to强调物理连接,如connect the speaker to the computer。
例句:
Jazz music often connects African rhythms with American culture.
真题链接:
Can you_the printer to your laptop?(答案:connect).
6.stage/sterd3h.舞台;阶段;时期
核心搭配:
on the stage在舞台上
the first stage第一阶段
go on stage登台表演
精讲:
stage作“舞台”时常用介词on:作“阶段”时与序数词(first/second)搭配。
例句:
The actor felt nervous when he stood on the stage.
真题链接:
The project is now in its final
(答案:stage)
7.musician /mju:'zfan/m.音乐家
核心搭配:
a famous musician著名音乐家
classical musician古典音乐家
work as a musician当音乐家
精讲:
musician为可数名词,常与形容词(famous/skilled)或音乐类型(classical/jazz)搭配。
例句:
Beethoven is one of the greatest musicians in history.
真题链接:
My brother wants to be a._when he grows up.(答案:musician)
8.folk /faok/adj.民间的:民俗的;n.人们;亲属
核心搭配:
folk music民间音乐
folk song民歌
folk culture民俗文化
精讲:
folk作形容词时仅用于名词前,无比较级,如folk dance(民间舞蹈)。
例句:
This festival is part of our traditional folk culture.
3
高中必修二人教
【nit5】
Music固定搭配精讲
真题链接:
She likes singing_songs from her hometown.(答案:folk)
9.band /baend/n.乐队:乐团
核心搭配:
a rock band摇滚乐队
start a band组建乐队
band member乐队成员
精讲:
band指“乐队”时常用music/rock/jazz修饰,“乐队成员”用band member表达。
例句:
Their school band will perform at the New Year's party.
真题链接:
The_will release their new album next month.(答案:band)
l0.classical/klaesikl/adj.古典的;经典的
核心搭配:
classical music古典音乐
classical literature古典文学
classical style古典风格
精讲:
classical无比较级,专指“古典主义的”,如classical architecture(古典建筑)。
例句:
Mozart and Beethoven are famous for their classical music.
真题链接:
We learned about_Chinese poetry in class today.(答案:classical)
11.jazz/d3ezh.爵士音乐
核心搭配:
play jazz演奏爵士乐
jazz music爵士音乐
a jazz club爵士乐俱乐部
精讲:
jazz为不可数名词,“演奏爵士乐”用play jazz,无需加the。
例句:
He often goes to the jazz club to enjoy live music.
真题链接:
This song combines pop and_styles.(答案:jazz)
12.roll /raul/wi.&t.滚动:(使)摇晃:n.摇晃:卷
核心搭配:
高中必修二人教
【Uit5】
Music固定搭配精讲
roll down滚落
roll up卷起
rock’n'roll摇滚乐
精讲:
Ioll作动词时常用roll down/up短语:作名词时“摇滚乐”为固定搭配ock’n’Ioll。
例句:
The ball rolled down the hill and stopped at the river.
真题链接:
He likes listening to_music from the 1960s.(答案:rock'n'rol)
综合训练
综合训练
、
单项选择
1.We should try our best to_energy to protect the environment.
·A.save
·B.use
·C.make
·D.find
2.The doctor decided tothe operation immediately.
·A.do
·B.perform
·C.make
·D.cary
3.The singer's-last night was wonderful
5
高中必修二人教
【Uit5】
Music固定搭配精讲
·A.perform
·B.performer
·C.performance
·D.performing
4.We bought tickets to thenext Saturday.
·A.concert
·B.music
·C.band
·D.stage
5.Can youthe printer to your laptop?
·A.connect
·B.join
·C.link
·D.combine
6.The project is now in its final_
·A.step
·B.stage
·C.level
·D.period
6
高中必修二人教
【Uit5】
Music固定搭配精讲
7.My brother wants to be a_when he grows up.
·A.music
·B.nusician
·C.singer
·D.player
8.She likes singing-songs from her hometown.
·A.people
·B.folk
·C.nation
·D.country
9.Thewill release their new album next month.
·A.band
·B.group
·C.team
·D.crowd
10.This song combines pop andstyles.
·A.jazz
·B.folk
·C.classical
7
高中必修二人教
【Unit5】
Music固定搭配精讲
·D.electronic
二、根据句意及汉语提示完成单词
1.Running every morning can help you stay
(充满精)
2.They plan to一一一(去听音乐会)this weekend.
3.Jazz music often _(African rhythms with American culture.
4.The actor felt nervous when he stood__(在舞台上).
5.Beethoven is one of the greatest.一(音乐家)in history.
6.This festival is part of our traditional_(民间的)culture.
三、首字母填空
1.He often goes to the j club to enjoy live music.
2.We learned about cChinese poetry in class today.
3.The ball r down the hill and stopped at the river.
4.Their school bwill perform at the New Year's party.
5.Mozart is famous for his c_music.
四、用所给单词的适当形式填空
1.Her_(perform)in the exam surprised all her teachers.
2.We should try to(save)energy in our daily life.
3.He likes listening to_(rock n'roll)music from the 1960s.
4.Can you tell me how to(connect)the two ideas?
5.The students will(perform)a short play at the school concert.
参考答案
I.单项选择
1.A2B3.C4.A5.A6.B7.B8.B9.A10.A
8
高中必修二人教
【nit5】
Music固定搭配精讲
IⅡ.根据句意及汉语提示完成单词
1.full of energy
2.go to a concert
:3.connects 4.on the stage
5.musicians
6.folk
I首字母填空
1.jazz 2.classical 3.rolled 4.band 5.classical
V.用所给单词的适当形式填空
1.performance 2.save 3rock'n'roll 4.connect
5.perform
9