内容正文:
八年级英语下册
Unit 1课文解析
(Understanding ideas部分)
1.Happiness passed through the glass and into my heart. 幸福透过玻璃传入我的心里。
【易混辨析】 through、across和over区别
through常常表示在空间内进行的,强调从物体内部穿过;
across常常表示动作在物体表面进行的,强调从一端到另一端;
Over强调方向性,不与物体表面接触,还有数量上“超过”的意思。
Eg: This train goes through to York. 这列火车直达约克。
It’s too wide.We can’t swim across.这太宽了,我们游不过去。
The car skidded off the road and rolled over and over. 汽车滑出路面不断翻滚。
【即学即用】
( )1.The road goes ______ the forest.
A.cross B.across C.through D.over
答案: C
2.Window cleaning is not always considered a good job, but I’ll never regret it.
窗户清洁并不总被认为是份好职业,但我从不后悔。
【用法讲解】 regret在此处为动词,译为“后悔、遗憾”;regret还可为名词,译为“后悔、遗憾”。
Eg: I regret not studying harder.
我后悔没有更努力学习。
We regret to inform you.
我们很遗憾地通知您。
He felt deep regret for his actions.
他对自己的行为深感后悔。
【常见搭配】 regret doing sth.后悔做过某事
Regret to do sth.遗憾要做某事
Eg: I regret telling him the truth.
我后悔告诉了他真相。
We regret to announce the cancellation.
我们遗憾地宣布活动取消。
【即学即用】
1.He regrets _________ (waste) time when he was young.
答案:wasting
3.I found a sense of achievement in my job.我在工作中找到了成就感。
【用法讲解】 sense作动词,还可译为“感觉到、检测到”;sense还可为可数名词,译为“感觉、意识、理解力、感觉”等。
Eg: a device to sense the presence of poisonous gases
一种自动检测有毒气体存在的装置
I can sense your anxiety.
我能感觉到你的焦虑。
He has a good business sense and knows how to make money.
他很有商业头脑,知道如何赚钱。
【常见搭配】 a sense of + 名词 ...感
Common sense 常识
Moral sense 道德感
Make sense 有意义
Make sense of ...理解、弄懂
In a sense 在某种意义上
Sense that + 从句 感觉到...
Eg: He has a great sense of humor, always making everyone laugh.
他很有幽默感,总是能让大家发笑。
Washing your hands before eating is a common sense.
饭前洗手是一个常识。
We should develop a strong moral sense in our children.
我们应该培养孩子的道德感。
Studying English makes sense at any time.
任何时候学习英语都是有意义的。
I can’t make sense of this complex equation.
我无法理解这个复杂的方程式。
In a sense, we are all artists.
在某种意义上,我们都是艺术家。
I sense that we are on the right track.
我感觉到我们走在正确的道路上。
【派生词】 sensitive为形容词,译为“敏感的、善解人意的”;
sensible为形容词,译为“明智的、理智的”。
Eg: Beneath his bluff exterior he was a sensitive man.
他外表大大咧咧,但其实是个敏感的人。
We figured the sensible thing to do was to wait.
我们认为,明智的做法是等待。
【即学即用】
1.他方向感很好,从来都不会迷路。
He has _____ ______ ______ ______ direction and never gets lost.
2.People have five ________ (sense): sight, hearing, smell, taste and touch.
答案: 1.a good sense of 2.senses
4.The city shines brighter because of us, and the job will make us shine.
城市因我们而更加明亮,这份工作也会让我们闪耀。
【易混辨析】 because和because of区别
because of是一个短语,用来引导名词或名词短语;
Because是一个连词,用来引导句子。
Eg: He couldn’t attend the meeting because of the traffic.
他无法参加会议,因为交通堵塞。
She stayed at home because she was feeling sick.
她待在家里,因为她感到不舒服。
【即学即用】
( )1.Sorry! I am late _______ the traffic.
A.so B.but C.because D.because of
答案: D
5.Best wishes to you all! 祝你们一切顺利!
【用法讲解】 Wish在此处为动词,译为“希望”;wish还可作名词,译为“希望;愿望”。
【常见搭配】 wish sb.to do sth.希望某人做某事
Wish to do sth. 希望做某事
Wish + that从句 希望...
注意:接that从句时,常用虚拟语气。
have a wish 有一个愿望
Best wishes (to sb.) (给你) 最美好的祝福
Eg: I wish to speak to the manager.
我想跟经理说话。
He wished his son to be a teacher in the future.
他希望他的儿子未来成为一名老师。
I wish I were a bird flying in the sky.
我希望我是一只在天空飞翔的鸟。
The prince’s wish came true.
王子的愿望实现了。
Best wishes to you.
给你最美好的祝福。
【易混辨析】 wish与hope区别
Wish 常指难以实现的“希望”后面即可加to do也可加 sb.to do sth.
Hope 常指容易实现的“希望”后面只能接to do
Eg: I hope to visit Beijing next month.
我希望下周参观北京。
My mum wishes me to finish my homework in an hour.
我妈妈希望我一小时后完成作业。
It’s her wish that you may come at once.
她要你马上来。
【即学即用】
( )1.We ______ Tom _______ the English exam.
A.wish; passing B.wish; to passC.hope; passing D.hope; to pass
答案:B
6.I was encouraged by Robert’s speech.
在我成为“蜘蛛侠”的第一天,罗伯特的演讲给了我鼓励。
【用法讲解】 encourage为动词,译为“鼓励”。
Eg: I have always encouraged him.我一直鼓励他。
【常见搭配】 encourage sb.to do sth.鼓励某人做某事
Eg: My parents always encourage me to follow my dreams.我的父母总是鼓励我追随自己的梦想。
【派生词】 其名词形式为encouragement,译为“鼓励”
Eg: She was given every encouragement to try something new.她得到充分的鼓励去尝试新事物。
【即学即用】
1.Our teacher often encourages us ________ (speak) English as much as possible.
答案:to speak
7.Make sure the voices of students are heard on important matters.
确保学生的声音在重要事项上被听到。
【用法讲解】 Sure 可为副词,译为“当然;一定;的确”;sure也可为形容词,译为“一定的;确信的;有把握的”。
【常见搭配】 Be sure + that从句 = be sure to do sth. “确信...”
Be sure about sth.“对某事确信”
Make sure 名词/that从句 确保、务必
Eg: I’m sure that I will pass the exam.
= I’m sure to pass the exam. 我确信通过考试。
Mare sure that you join the queue inside the bank.
在银行里一定要排队。
【即学即用】
( )1.I _____ my resolutions and I make sure I will try my best to keep them.
A.am sureB.sure aboutC.am sure about D.am sure to
1.你一定要告诉你弟弟明天练习的事。
_______ ______ to give your brother the message about practice tomorrow.
答案:1.C 2.Make sure
8.They show your interest and let you more information.
这既能展现你的兴趣,也能让你获取更多信息。
【用法讲解】interest为不可数名词,译为“兴趣、利息”。
Eg: He has interest in photograph.
他对摄影感兴趣。
The bank offers a high interest rate on savings.
银行提供高利率的储蓄。
【常见搭配】 take an interest in ...= be interested in ... 对...感兴趣
Show interest in ... 表现出对...的兴趣
Place of interest 名胜 (复数形式places of interest)
Eg: She takes an interest in history.= She is interested in history.
她对历史很感兴趣。
He showed interest in learning new languages.
他表现出学习语言的兴趣。
Don’t you think it’s a good place of interest here?
难道你不认为这里是不错的名胜吗?
【派生词】 Interested为形容词,译为“感兴趣的”,常常用来修饰人;
interesting为形容词,译为“使人感兴趣的”,常常用来修饰物;
Eg: We are interested in this movie.
我们对这部电影很感兴趣。
This book is very interesting.
这本书很有趣。
【即学即用】
( )1.You have just read the newspaper.Did you find _____ in it?
A.interesting anything B.anything interesting
C.interesting something D.something interesting
2.He is _________ (interest) in this book because it helps him know more about the mystery of the nature.
答案:1.B 2.interested
9.What do you think might happen to these jobs in the future?
你认为这些职业在未来可能会发生什么?
【用法讲解】 happen为动词,译为“发生”;主语常常为事。 注意:happen不能用被动语态。
【常见搭配】 sth.+ happen + 地点/时间 某地/某时发生了某事
Sth.+ happen to sb.某人发生了某事
Sb.+ happen to do sth. 某人碰巧做某事
happen along 偶然遇到
Happen on/upon偶然发现
Whatever happens 无论发生什么
Eg: An accident happened in that street.
那条街发生了一起事故。
A car accident happened to him yesterday.
昨天他发生了交通事故。
I happened to meet her in the street.
我碰巧在街上遇见她。
I happened along the bookstore and bought a new book.
我偶然路过书店买了一本新书。
I happened upon a great deal while shopping.
我在购物时偶然发现了一个好交易。
Whatever happens, I will support you.
无论发生什么,我都会支持你。
【易混辨析】 happen和take place的区别
happen通常用于描述偶然或突发性事件,强调事件的不可预测性和偶然性;
Take place通常用于描述按计划或安排发生的事件,强调事件的计划性和预谋性。
Eg: An accident happened yesterday.
昨天发生了一起事故。
The meeting will take place next Monday.
会议将在下周一举行。
【即学即用】
( )1.Excuse me, what _______ just now?
A.happened B.to happen C.is happeningD.did happen
( )2.An accident _____ in the small town yesterday.
A.take placeB.happenedC.was happened D.took place
答案: 1.A 2.B
10.The job was well respected centuries ago, but few people do it today.
这个职业在几个世纪前备受尊敬,但如今几乎每人从事了。
【用法讲解】 few作形容词时,常常直接放在可数名词复数前,译为“几乎没有、很少”;few作代词时,可以单独使用或代替前文提到的可数名词复数,表示“很少的人或事”。
Eg: Few students passed the exam.
几乎没有学生通过考试。
Many applied, but few were selected.
许多人申请,但被选中的很少。
【常见搭配】 a few译为“少数的”(后街可数名词复数形式);
Too few 译为“太少”或“寥寥无几”;
Quite a few 译为“少”,但比a few多;
Eg: A few students passed the exam.
有少数学生通过考试。
There were too few people at the meeting.
参加会议的人寥寥无几。
Quite a few people went to the game.
相当多人去观看了球赛。
【易混辨析】 a few、few、a little与little区别:
a few “一些;少许” 后接可数名词复数,表肯定
few “几乎没有”后接可数名词复数,表否定
a little“一些;少许”后接不可数名词,表肯定
little “几乎没有”后接不可数名词,表否定
Eg: There are a few apples in fridge, you can eat one.
冰箱里有一点苹果,你可以吃一个。
There are few apples in fridge, we should get some.
冰箱里要没有苹果了,我们应该去买一些。
There is a little milk in fridge, you can drink some.
冰箱里有点牛奶,你可以喝一些。
There is little milk in fridge, we should buy some.
冰箱里没有牛奶了,我们应该去买点。
【即学即用】
( )1.There aren’t many oranges here, but you can take _____ if you want to .
A.few B.a few
C.little D.a little
1.我们今天早上收到好多信。
We had ______ ______ _____ letters this morning.
答案:1.B 2.quite a few
1
学科网(北京)股份有限公司
$