题组58 代词/介词-【金版教程】2026年高考英语一轮总复习首选用卷全书Word

| 6页
| 54人阅读
| 0人下载
教辅
河北华冠图书有限公司
进店逛逛

高考总复习首选用卷  英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

题组58 代词/介词

Ⅰ 单句语法填空

1.(2025·湖南省娄底市名校联考高三月考)Once the medical elements within incense are breathed in, they soon find ________ (they) way into the bloodstream.

答案:their

解析:句意:一旦熏香中的医药成分被吸入,它们很快就会进入血液。设空处应用形容词性物主代词作定语。故填their。

2.(2025·河南省安阳市林州市湘豫名校联考高三期中)Safe to say ________ pays off to bring some good climbing footwear.

答案:it

解析:句意:可以肯定地说,带上一些好的登山鞋是值得的。此处为代词it作形式主语,真正的主语为动词不定式短语to bring some good climbing footwear。故填it。

3.(2025·山东省青岛市高三期中)Tang Chuansong serves ________ the technical director of the Wuhu arts and crafts (工艺品) factory and is the provincial­level maker of the craft.

答案:as

解析:serve as是固定短语,意为“担任……;起……作用”。故填as。

4.(2025·天津市滨海新区田家炳中学高三期中)Our headmaster has impressed all the students ________ his good speech.

答案:with

解析:impress ... with ... 意为“用……给……留下印象”。故填with。

5.(2025·山东省聊城市高三期中)They dared to fight and compete in the face of pressure, going beyond ________ (they) in the face of challenges.

答案:themselves

解析:句意:他们敢于在压力面前战斗和竞争,在挑战面前超越自我。beyond oneself表示“超越自我”,为固定搭配。故填themselves。

6.(2025·四川省江油市太白中学高三月考)Even if Xu had rich climbing experience, Xu still prepared for this challenge seriously and looked forward ________ it.page number 0

1

 

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


高考总复习首选用卷  英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

答案:to

解析:look forward to意为“期待”,为固定短语,to是介词。故填to。

7.(2025·上海师范大学附属嘉定高级中学高三期中)She pretends to be interested ________ opera, but that's not the case.

答案:in

解析:be interested in意为“对……感兴趣”,为固定短语。故填in。

8.(2025·湖北省武汉市高三期中)The work has been included on the Chinese document heritage list and the UNESCO International Memory of the World Register, making ________ one of the treasures of China's traditional culture.

答案:it

解析:make sb/sth ... 意为“使某人/事成为……”,为固定用法。此处指使这部著作成为中国传统文化的瑰宝之一,应用it代指前面的The work。故填it。

9.(2025·海南省高三期中(学业水平诊断一))New Chinese Style has removed the complexity of ancient clothes and introduced traditional Chinese patterns into contemporary fashion, showing ________ (it) unique style.

答案:its

解析:修饰名词style,应用形容词性物主代词its。故填its。

10.(2025·陕西省西安市新城区西安中学高三月考)I feel it the most strongly when I'm worried ________ my health or my daughter's health.

答案:about

解析:be worried about意为“忧虑,担心”。故填about。

11.(2025·广东省佛山市南海区南执高级中学高三阶段考试)The story of Christopher Reeve's life is one that is almost impossible to imagine—________ a wildly successful Hollywood career, to the horror of life­threatening injury.

答案:from

解析:from ... to ... 意为“从……到……”,为固定搭配。故填from。

12.(2025·江苏省盐城市高三期中)The root cause could be a life­changing event that makes you page number 1

1

 

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


高考总复习首选用卷  英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

focus ________ what you've lost or are missing.

答案:on

解析:focus on意为“关注;专注于”。故填on。

Ⅱ 单句表达

1.(2025·上海市吴淞中学高三期中)许多入院的人从多年的疾病中康复,这并不奇怪。

________________________ many people admitted to the hospital recover from years of illness.

答案:It is not surprising that

2.(2025·吉林省东北师范大学高三阶段检测)他受了重伤,但在那种情况下,他仍然设法救了公交车上的几名乘客。

He was seriously injured, but ______________, he still managed to save several passengers on the bus.

答案:in that case

3.(2025·黑龙江省哈尔滨市德强高级中学高三月考)由于技术方面的进步,我们结交朋友以及与他们交流的方式已经发生了显著的变化。

________________________, how we make friends and communicate with them has changed significantly.

答案:Thanks to advances in technology

4.(2025·天津市河东区第八中学高三月考)现在,互联网上的商品价格比市场上的商品价格要便宜。

Now the price of goods on the Internet is cheaper than ________________________.

答案:that in the market

5.(2025·黑龙江省鸡西市第十九中学高三月考)当我听说我的伙伴患有重病时,我的心充满了焦虑。

The moment I heard that my partner ________________________, my heart was burning with anxiety.

答案:was suffering from a serious illness

6.(2025·广东省梅州市高三阶段检测)有幽默感的马是健谈的大师,和它们相处很舒服,因为page number 2

1

 

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


由于学科网是一个信息分享及获取的平台,不确保部分用户上传资料的 来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系学科网,我们核实后将及时进行处理。