题组57 冠词/名词/数词-【金版教程】2026年高考英语一轮总复习首选用卷全书Word

| 6页
| 84人阅读
| 0人下载
教辅
河北华冠图书有限公司
进店逛逛

高考总复习首选用卷  英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

题组57 冠词/名词/数词

Ⅰ 单句语法填空

1.(2025·安徽省黄山市重点高中高三期中)The stunningly (绝妙地) realistic Chinese landscapes, ancient architectures and mythical creatures in Black Wukong provide ________ unique experience for gamers.

答案:a

解析:设空处泛指一种独特的体验,应用不定冠词,且unique的发音以辅音音素开头。故填a。

2.(2025·青海省西宁市高三月考)It is widely acknowledged that it is trade and ________ (curious) that have often formed the foundation of mankind's greatest achievements.

答案:curiosity

解析:设空处与名词trade是并列关系,在that引导的主语从句中作主语,应用不可数名词curiosity,意为“好奇心”。故填curiosity。

3.(2025·陕西省西安中学高三质量检测)The Chinese mythological hero Wukong has seen a global surge in ________ (popular) due to a new video game Black Myth: Wukong.

答案:popularity

解析:设空处应用不可数名词popularity,意为“受欢迎度,流行”,作in的宾语。故填popularity。

4.(2025·山东省淄博市高三期中)Confucius stresses that self­discipline is ________ must for practicing the rules of propriety (礼) and achieving ren.

答案:a

解析:此处泛指“一个必要条件”,应用不定冠词,且must的发音以辅音音素开头。故填a。

5.(2025·江苏省无锡市高三月考)Yang Qi, the art ________ (direct) of the game, led a team that traveled across China to study ancient temples and historical objects.

答案:directorpage number 0

1

 

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


高考总复习首选用卷  英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

解析:根据the art和of可知,设空处应用名词,表示“总监”。故填director。

6.(2025·广东梅县东山中学高三月考)She is a remarkable athlete, known for her outstanding speed and skill, making her ________ (two) only to the world champion in her sport.

答案:second

解析:根据下文“only to the world champion”可知,此处是指第二名。故填second。

7.(2025·河南省部分学校高三大联考)Its unique flavor has survived ________ (century) of change in China, from the Qing Dynasty to the 21st century.

答案:centuries

解析:固定短语centuries of意为“数百年的;几个世纪的”。故填centuries。

8.(2025·海南省高三期中)Such traditional elements with new materials, techniques, and modern technology show ________ beauty of Eastern traditional style.

答案:the

解析:设空处特指“东方传统风格之美”,应用定冠词the修饰。故填the。

9.(2025·吉林省东北师范大学附属中学摸底考试)It's hoped that the talks may bring ________ end to the violence.

答案:an

解析:固定搭配bring an end to意为“结束,终结”。故填an。

10.(2025·福建省龙岩市一级校联盟高三期中)A variety of xiabu was developed in what is now Chongqing's Rongchang district during ________ Han Dynasty.

答案:the

解析:Han Dynasty特指汉朝,应用定冠词the修饰。故填the。

11.(2025·河北省衡水市高三调研考试)The rapid ________ (respond) of the firefighters helped to minimize the damage caused by the fire.

答案:response

解析:根据The rapid可知,设空处应用名词,在句中作主语。respond的名词形式是response,意为“反应;响应”。故填response。

12.(2025·湖南省娄底市涟源市第一中学等三校高三联考)The fate of G. blacki, ________ (two) page number 1

1

 

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


高考总复习首选用卷  英语

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com

学科网 zxxk.com

the size of the largest modern apes and resembling a super­sized version of its close cousin, the orangutan, has long been a mystery.

答案:twice

解析:此处为倍数表达法“倍数+the+size/length/weight/ ... +of+表示比较对象的名词”。故填twice。

Ⅱ 单句表达

1.(2025·四川省成都市新津中学高三月考)诗歌是一种普遍的文学形式,在中国古代起着重要的作用。

Poetry, __________________________________________________ in ancient China.

答案:a universal form of literature, plays an important role

2.(2025·上海市奉贤中学高三期中)为了弥合代际鸿沟,沟通、信任和尊重都是重要因素。

To bridge the generational divide, ______________________________ are all important factors.

答案:communication, trust and respect

3.(2025·河南省周口市第二高级中学高三月考)汤普森夫人已经70多岁了,她独自住在她的老房子里,她的孩子和孙子孙女们住在一个遥远的大城市里。

Mrs Thompson, ________________________, lived alone in her old house, with her children and grandchildren living far away in a big city.

答案:who was in her seventies

4.(2025·北京市中国人民大学附属中学高三期中)美丽的自然风光往往是艺术家们的一大灵感来源。

The beautiful scenery of nature is often __________________________ for artists.

答案:a great source of inspiration

5.(2025·江西省赣州市十八县(市、区)二十四校高三期中)这些发现对于管理世界各地古代建筑的人可能很重要。

These findings could be important for people who manage ancient structures ________________.

答案:around the world

6.(2025·广西壮族自治区来宾市高三教学质量检测)这是他们第一次在没有我在家的情况下过page number 2

1

 

学科网 zxxk.com学科网 zxxk.com学科网(北京)股份有限公司

学科网 zxxk.com


由于学科网是一个信息分享及获取的平台,不确保部分用户上传资料的 来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系学科网,我们核实后将及时进行处理。