内容正文:
单元过关检测卷三第一部分听力第一节听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的ABC3个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。Text one, I enjoy camping out in the summer, a great change from my Normal life. I think yes. you said IT. I went with my friends last sunday. Text too, for how many days do you want to stay? I want to stay for five days only. What are your charges for a single room? We charge two hundred dollars for a day. Text three, i've been ringing zero seven zero zero two three zero zero for two days, and I can't get through to inquiries. Can you help? Where did you get that number from? sir? IT was on the door of websites on your bookstore. Sir, they are our opening hours. Text for last week. I went back . to my hometown to celebrate grandmas birthday. IT was really brilliant. What about IT? Can you imagine four generations getting together under the same roof? Text five, do you know mister lee won't come for the meeting? No, but what happened . last night on the way home, he drove his car into another and got hurt seriously. 第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的ABC3个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍,听第六段材料,回答第六、七题。Text six, do you know what I want to do next summer? My goal is to climb black mountain. Are you serious? Black mountain is it's too hard to climb. Don't you need special equipment such as a walking stick, a GPS? I already asked about IT. I just need good walking boots and you're . not strong enough to climb such a big mountain. You're right. I can't do IT now, but i'll go running every weekend next summer. I'll be fit enough to climb the mountain. Well, good luck. But as your friend, I still think you should think twice. Do you know what I want to do next summer? My goal is to climb black mountain. Are you serious? Black mountain is too hard to climb. Don't you need special equipment such as a walking stick, a GPS? I already asked about IT. I just need good walking boots and you're . not strong enough to climb such a big mountain. You're right. I can't do IT now, but i'll go running every weekend next summer. I'll be fit enough to climb the mountain. Well, good luck. But as your friend, I still think you should think twice. 听第七段材料,回答第八、九题。Text seven, are you going to the movie theatre with me tonight? Anything good? Kinky, too, is playing tonight. It's a big budget movie. really. I want to go to. Okay, let's meet at six o'clock at the movie theatre entrance tonight. Don't be late. No problem. Are you going to the movie theatre with me tonight? Anything good? Kin kong, too, is playing tonight. It's a big budget movie. really. I want to go to. Okay, let's meet at six o'clock at the movie theatre entrance tonight. Don't be late. No problem. 听第八段材料,回答第10至13题。Text . eight . hello, i'd like a standby ticket for this flight. Let me see your boarding pass. So your original reservation is on flight SA three, nine, six, which leaves at six thirty pm. Yes, my meeting was scheduled to end at five pm, but IT ended one hour early, and i'm hoping to catch flight SA, two, eight, five and get home earlier. OK, mr. Green, you are the third in the waiting. Q, your name will be called when we start checking in for the flight. thanks. By the way, did your system show that i'm a gold member? Oh, i'm sorry that I overlook that. In that case, you will be number one in the q now. good that I asked. And when will you check . in in about forty minutes and you don't have any checked to bags, do you know? I don't just Carry on . excEllent, otherwise things would get complicated. Now you can have a seat in the waiting area and reads some magazines to kill time. okay? Hello, i'd like a standby ticket for this flight. Let me see your boarding pass. So your original reservation is on flight SA, three, nine, six, which leaves at six thirty P. M. Yes, my meeting was cheating. LED to end at five P. M, but IT ended one hour early, and i'm hoping to catch flight S, A, two, eight, five and get home earlier. Okay, mr. Green, you are the third in the waiting. Q, your name will be called when we start checking in for the flight. thanks. By the way, did your system show that i'm a gold member? Oh, i'm sorry that I overlook that. In that case, you will be number one in the q now. good that I asked. And when will you check . in in about forty minutes and you don't have any checked bags, do you? No, I don't just Carry on. ExcEllent, otherwise things would get complicated. Now you can have a seat in the waiting area and reads some magazines to kill time. okay? 听第九段材料,回答第14至17题。Text nine. so fee, what was . high school like in america? IT was great. Lots of fun. I had lots of friends, and I learned quite a bit at school. Okay, what did you do in high school? Any clubs or anything? Yeah, i'd rode for the school. I played basketball and tennis with friends, and I was on the swimming team. Wow, you're quite active. What sport did you like the most? swimming? Swimming her. Do you still swim? No, I don't. I spent a year in canada last year. No one like swimming there. really. I would like to start up again. Do you think you'll pick you up sometime in the future? Yeah, maybe if I live near a swimming pool. Yeah, not too many swiming pools here in tokyo. Ah, anything else? Any other memories about high school? Yeah, lots of priorities. IT was fine. Sounds like a good time. yeah. So, fee, what was high school like in america? IT was great. Lots of fun. I had lots of friends, and I learned quite a bit at school. Okay, what did you do in high school? Any clubs or anything? Yeah, i'd rode for the school. I played basketball and tennis with friends, and I was on the swimming team. Well, you're quite active. What sport did you like the most? swimming? swimming? Uh, do you still swim? No, I don't. I spent a year in canada last year. No one like swiming there. really. I would like to start up again. Do you think . you'll pick you up sometime in the future? Yeah, maybe if I live near a swimming pool. Yeah, not too many swimming polls here in tokyo. Ah, anything else? Any other memories about . high school? Yeah, lots of parties. IT was fun. Sounds like a good time. yeah. 听第十段材料,回答第18至20题。Tex ten . held in August . in london every year. The notch hill carnival is the largest street festival in europe. It's originated in one thousand nine hundred and sixty four as a way for africa ian communities to celebrate their own cultures and traditions. IT takes place on the August bank holiday weekend in the streets of west london. Most of the residents are immigrants from the carribean and africa. The first carnival was an attempt to show off the steel band musicians who played in earls court in london every weekend when the bands went through the streets of nutty hill, they drew black residents out onto the streets, reminding them of the carribean homes they had left behind. IT was attended by less than one thousand people in one nine hundred and sixty four, but was a great success, not having been allowed to hold festivals of their own for a long time, these people would express themselves freely in songs and dances for the first time, dressing up in colorful costumes, even writing their faces with flower or wearing White masks. They established a tradition that continues in today's nodding hill carnival. Nowadays, IT attracts around one million people annually, making IT an important event in british culture. Held in August in london every year, the notching hill carnival is the largest street festival in europe. It's originated in one thousand nine hundred and sixty four as a way for africa abyan communities to celebrate their own cultures and traditions. IT takes place on the August bank holiday weekend in the streets of west london. Most of the residents are immigrants from the kara bean and africa. The first carnival was an attempt to show off the steel band musicians who played in earl's court in london every weekend when the bands went through the streets of nutty hill, they drew black residents out onto the streets, reminding them of the carribean homes they had left behind. IT was attended by less than one thousand people in one thousand hundred and sixty four, but was a great success, not having been allowed to hold festivals of their own for a long time, these people would express themselves freely in songs and dances for the first time, dressing up in colorful costumes, even writing their faces with flower or wearing White masks. They establish a tradition that continues in today's notty hill carnival. Nowadays, IT attracts around one million people annually, making IT an important event in british culture.
UNIT 3 单元检测卷
时间:120分钟 满分:150分
较易题(占比60%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比10%)
题型
听力
阅读
七选五
完形
填空
语法
填空
应用文
写作
读后
续写
A
B
C
D
难度
★
★
★
★
★★
★
★★
★
★★
★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Text 1
W:I enjoy camping out in the summer. A great change from my normal life, I think.
M:Yes, you said it. I went with my friends last Sunday.
1.What are the speakers talking about?
A.Weekend plan. B.Going camping in the summer.
C.A normal life in the summer holiday.
答案:B
Text 2
W:For how many days do you want to stay?
M:I want to stay for five days only. What are your charges for a single room?
W:We charge two hundred dollars for a day.
2.How much should the man pay for his stay in the hotel?
A.$200. B.$500.
C.$1,000.
答案:C
Text 3
M:I've been ringing 0700 2300 for two days and can't get through to enquiries, can you help?
W:Where did you get that number from, sir?
M:It was on the door of Website of your bookstore.
W:Sir, they are our opening hours.
3.What does the man want to do?
A.He wants to get through to enquiries.
B.He wants to know the opening hours.
C.He wants to go to the Travel Centre.
答案:A
Text 4
W:Last week,I went back to my hometown to celebrate grandma's birthday. It was really brilliant.
M:What about it?
W:Can you imagine four generations getting together under the same roof?
4.How many generations does the woman's grandma have?
A.Two. B.Three.
C.Four.
答案:C
Text 5
W:Do you know Mr Lee won't come for the meeting?
M:No. But what happened?
W:Last night, on the way home, he drove his car into another and got hurt seriously.
5.What happened to Mr Lee?
A.He was late for the meeting. B.He had an accident.
C.He fell ill.
答案:B
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
W:Do you know what I want to do next summer? My goal is to climb Black Mountain.
M:Are you serious? Black Mountain is too hard to climb. Don't you need special equipment, such as a walking stick, a GPS?
W:I already asked about it. I just need good walking boots.
M:And you're not strong enough to climb such a big mountain.
W:You're right. I can't do it now, but I'll go running every weekend. Next summer, I'll be fit enough to climb the mountain.
M:Well, good luck. But as your friend, I still think you should think twice.
6.What does the woman need to climb Black Mountain?
A.A GPS. B.Good walking boots.
C.A walking stick.
答案:B
7.How does the man feel about the woman's decision?
A.It's worthwhile. B.It's confusing.
C.It's risky.
答案:C
听第7段材料,回答第8、9题。
Text 7
M:Are you going to the movie theater with me tonight?
W:Anything good?
M:King Kong 2 is playing tonight. It's a bigbudget movie.
W:Really? I want to go, too.
M:OK, let's meet at 6:00 o'clock at the movie theater entrance tonight. Don't be late.
W:No problem.
8.What is the man going to do tonight?
A.Go to a party. B.Go to a dinner.
C.Go to see a movie.
答案:C
9.When will they meet?
A.At 5:30. B.At 6:00.
C.At 6:30.
答案:B
听第8段材料,回答第10至13题。
Text 8
M:Hello, I'd like a standby ticket for this flight.
W:Let me see your boarding pass. So, your original reservation is on flight SA396 which leaves at 6:30 pm.
M:Yes. My meeting was scheduled to end at 5:00 pm. But it ended one hour early. And I'm hoping to catch flight SA285 and get home earlier.
W:Okay, Mr Green. You are the third in the waiting queue. Your name will be called when we start checking in for the flight.
M:Thanks. By the way, did your system show that I'm a gold member?
W:Oh, I'm sorry that I overlooked that. In that case, you will be number one in the queue now.
M:Good that I asked. And when will you check in?
W:In about forty minutes. And you don't have any checked bags, do you?
M:No, I don't. Just carryons.
W:Excellent. Otherwise, things would get complicated. Now you can have a seat in the waiting area and read some magazines to kill time.
M:Okay.
10.Why does the man want to change his reservation?
A.He needs to attend a meeting. B.His meeting ended early.
C.His flight was delayed.
答案:B
11.How many other people are on the waiting list besides the man?
A.One. B.Two.
C.Three.
答案:B
12.When will flight SA285 start checking in?
A.In about 40 minutes. B.In about one hour.
C.In about one hour and a half.
答案:A
13.What will the man do next?
A.Check his bags. B.Wait for a while.
C.Apply for a member card.
答案:B
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
M:Sophie, what was high school like in America?
W:It was great. Lots of fun. I had lots of friends, and I learned quite a bit at school.
M:OK. What did you do in high school? Any clubs or anything?
W:Yeah, I'd rowed for the school. I played basketball and tennis with friends, and I was on the swimming team.
M:Wow, you're quite active. What sport did you like the most?
W:Swimming.
M:Swimming, huh? Do you still swim?
W:No, I don't. I spent a year in Canada last year. No one likes swimming there.
M:Really?
W:I would like to start up again.
M:Do you think you'll pick it up sometime in the future?
W:Yeah, maybe, if I live near a swimming pool.
M:Yeah! Not too many swimming pools here in Tokyo. Um, anything else? Any other memories about high school?
W:Yeah, lots of parties. It was fun.
M:Sounds like a good time.
W:Yeah!
14.What does the woman think of the high school in the USA?
A.It's great. B.It's boring.
C.It's stressful.
答案:A
15.Which team was the woman on in high school?
A.Swimming. B.Basketball.
C.Tennis.
答案:A
16.Where was the woman last year?
A.In America. B.In Japan.
C.In Canada.
答案:C
17.What does the woman want to do in the future?
A.Hold a lot of parties. B.Start swimming again.
C.Live near a lake or a river.
答案:B
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
Held in August in London every year, the Notting Hill Carnival is the largest street festival in Europe. It originated in 1964 as a way for AfroCaribbean communities to celebrate their own cultures and traditions. It takes place on the August Bank Holiday weekend in the streets of west London. Most of the residents are immigrants from the Caribbean and Africa. The first carnival was an attempt to show off the steel band musicians who played in Earls Court in London every weekend. When the bands went through the streets of Notting Hill, they drew black residents out on to the streets, reminding them of the Caribbean homes they had left behind. It was attended by less than 1,000 people in 1964, but was a great success. Not having been allowed to hold festivals of their own for a long time, these people could express themselves freely in songs and dances for the first time. Dressing up in colorful costumes, even whitening their faces with flour or wearing white masks, they established a tradition that continues in today's Notting Hill Carnival. Nowadays, it attracts around one million people annually, making it an important event in British culture.
18.When did the first Notting Hill Carnival take place?
A.In 1865. B.In 1964.
C.In 1985.
答案:B
19.How do people decorate their faces on the Notting Hill Carnival?
A.They whiten them with flour. B.They paint them with oil.
C.They wear colorful masks.
答案:A
20.Why did the immigrants hold festivals of their own?
A.To celebrate their own cultures and traditions.
B.To express their love for London.
C.To show their respect for the steel band musicians.
答案:A
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Here are some wonderful festivals around the world that happen in spring. If you want to know more about them, please click here or visit http://www.buddhanet.net/festival.htm
Songkran—Thailand
Dates: 13 th15th, April
In Thailand, people celebrate a festival called Songkran, when people head out to the streets with water guns to spray (喷洒) everyone who walks past. It's a very important traditional celebration in the country.
Naghol—Vanuatu
Dates: Every Saturday from April to May
Every year, villagers come together to celebrate the harvest of yams (甘薯), an important part in the people's diet in Vanuatu. The festival is most famous for its “land diving (潜水) ceremony”. During the ceremony men and boys dive to the ground from high wooden towers with only two thin vines (藤) tied to their feet.
Cherry Blossom Viewing—Japan
Dates: The cherry blossom season is different from year to year depending on the weather.
The festival is wellknown. The Japanese celebrate the days when the flowers finally blossom. Only a few days later, the petals (花瓣) fall to the ground, like pink snowflakes. That means the traditional festival only lasts for several days. In Japan, almost everyone has picnics in the parks to view the flowers.
Sinhalese New Year—Sri Lanka
Dates: 13th or 14th, April
Just like in many other countries in South East Asia, this is the time when people celebrate the traditional New Year, an ancient celebration which marks the end of the harvest season and is one of two times of the year when the sun is straight above Sri Lanka. There are a lot of delicious foods during the celebration.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了世界各地在春天举行的一些精彩节日。
21.What might happen to a tourist during Songkran?
A.He will get wet.
B.He will hurt his feet.
C.He will be treated to delicious foods.
D.He will see some petal falling.
答案:A
解析:细节理解题。根据Songkran—Thailand部分中的“In Thailand, people ... everyone who walks past.”可知,在泰国的宋干节期间,走在街上的游客最有可能会淋湿。故选A。
22.Which festival is celebrated at a different time each year?
A.Songkran. B.Naghol.
C.Cherry Blossom Viewing. D.Sinhalese New Year.
答案:C
解析:细节理解题。根据Cherry Blossom Viewing—Japan部分中的“Dates: The cherry blossom season is different from year to year depending on the weather.”可知,樱花节每年的日期都不一样。故选C。
23.Where are you most likely to find the text?
A.On TV. B.In a report.
C.On the Internet. D.In the newspaper.
答案:C
解析:推理判断题。通读全文,尤其根据第一段中的“If you want to know ... http://www.buddhanet.net/festival.htm”可推知,最有可能在互联网上发现这篇文章。故选C。
B
China's Twentyfour Solar Terms is considered to be the country's fifth great invention. It has been added to UNESCO's List of Intangible Cultural Heritage.
The Twentyfour Solar Terms was invented by ancient Chinese. At that time, most people were farmers. They had to learn about the movement of the sun in a year and do the farming accordingly. The Twentyfour Solar Terms shows the changes of climate, seasons and some biological phenomena (生物现象). For example, Rain Water is between February 18th and February 20th. When it comes, the temperature goes up, snow melts and there will be more and more rain. Start of Spring, Start of Summer, Start of Autumn and Start of Winter are openings of the four seasons. Awakening of Insects is between March 5th and March 6th. During this period, many living things come out after a long winter of silence.
The Twentyfour Solar Terms shows ancient Chinese people's wisdom. Now it is added to UNESCO's heritage list. This means that it is accepted and will be accepted by more and more people in the world.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国的二十四节气,包括其历史背景以及意义。
24.Why did ancient Chinese invent the Twentyfour Solar Terms?
A.Because they wanted to tell the differences of four seasons.
B.Because they wanted to learn something about the sun.
C.Because they wanted to help them do the farming.
D.Because most of them were farmers.
答案:C
解析:细节理解题。根据第二段中的“The Twentyfour ... the farming accordingly.(二十四节气是中国古代人民发明的。当时,大多数人都是农民。他们必须了解一年中太阳的移动,并据此进行耕作。)”可知,中国古人发明二十四节气是为了耕作。故选C。
25.What happens when Awakening of Insects comes?
A.Summer begins.
B.The temperature goes down.
C.There will be more and more snow.
D.The snake comes out after a long winter sleep.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中的“Awakening of Insects ... a long winter of silence.(惊蛰是在3月5日到3月6日之间。在此期间,许多生物在经历了冬季漫长的沉寂后开始出现。)”可知,惊蛰到来后,经过漫长的冬眠,蛇开始出洞。故选D。
26.How many solar terms are mentioned in the article?
A.Two solar terms are mentioned.
B.Four solar terms are mentioned.
C.Five solar terms are mentioned.
D.Six solar terms are mentioned.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中的“For example ... a long winter of silence.”可知,文中提到了雨水、立春、立夏、立秋、立冬以及惊蛰六个节气。故选D。
27.According to the passage, which of the following is Not mentioned?
A.The Twentyfour Solar Terms shows that ancient Chinese people were wise.
B.The Twentyfour Solar Terms is one of the four great inventions.
C.The Twentyfour Solar Terms is added to UNESCO's heritage list.
D.The Twentyfour Solar Terms is accepted in the world.
答案:B
解析:细节理解题。根据第一段中的“China's Twentyfour Solar Terms is considered to be the country's fifth great invention.”可知,中国的二十四节气被认为是第五大发明,不是四大发明之一。故选B。
C
It is no secret that China has an amazingly rich history and culture. My first exposure (接触) to Chinese culture came totally by chance. One day, I entered my grandfather's personal library and took a book named Tao Te Ching (《道德经》) from one of the shelves. As an 8yearold, the book's content completely confused me, but it provided me with an early connection to a beautiful and great philosophical (哲学的) tradition that still influences me today.
Around this time, I also came across several cartoons heavily inspired by traditional Chinese culture and martial arts (武术) such as Avatar: The Last Airbender and Sagwa, the Chinese Siamese Cat. Both cartoons describe beautiful landscapes and buildings similar to those found in classical Chinese paintings. This further developed my interest of the rich and beautiful culture.
At school I began studying Chinese. My interest in the language developed early on, combining my love of travelling with my love of meeting new people. Later on, my interest in the language developed into exploring widespread Chinese culture. I wanted to challenge myself in a totally new linguistic (语言的) surroundings and listen to the lives and stories of others in their own language. I have been lucky enough to have lived in China for around three years. I loved every second I spent there and there is never a shortage of things to see and do, people to meet, and foods to enjoy.
It is safe to say that my journey to studying Chinese has only just begun and these first steps are only a drop in the ocean of lifelong learning, but as the Chinese philosopher Laozi says, “A journey of a thousand miles begins with a single step.”
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者接触、了解并学习中国文化的经历。
28.How does the author like the book Tao Te Ching?
A.It encourages him to go to the library.
B.It improves his habits.
C.It has a longlasting influence on him.
D.It makes him know his grandfather better.
答案:C
解析:细节理解题。根据第一段中的“As an 8yearold ... influences me today.”可知,作者认为《道德经》这本书对自己产生了持久的影响。故选C。
29.What makes the author more interested in Chinese culture?
A.Watching some cartoons. B.Describing Chinese paintings.
C.Living abroad for long. D.Cooking Chinese food.
答案:A
解析:细节理解题。根据第二段内容可知,观看一些包含中国文化元素的动画片让作者对中国文化更加感兴趣。故选A。
30.What can we learn from Paragraph 3?
A.Chinese culture differs greatly from others'.
B.Travelling takes up much of the author's time.
C.The author keeps a diary every day when he lived in China.
D.The author learns languages in real surroundings.
答案:D
解析:推理判断题。根据第三段中的“I have been lucky enough ... and foods to enjoy.”可推知,作者在真实的环境中学习中文。故选D。
31.What is the best title for the text?
A.My Grandpa's Influence on Me B.My Exploration of Chinese Culture
C.My Travel Diary in China D.My Exposure to Language
答案:B
解析:标题判断题。通读全文可知,文章主要讲述了作者偶然接触中国文化,从读《道德经》、观看包含中国文化元素的动画片到在中国学习中文的经历。B项(我对中国文化的探索)最适合作为文章标题。故选B。
D
It's really true what people say about English politeness: it's everywhere. When passing through a crowd in a narrow place, people say “sorry”. When getting off a bus, English passengers say “thank you” to the driver. In Germany, people would never dream of doing these things. After all, squeezing past others is sometimes unavoidable, and the bus driver is only doing his job. I used to think the same way, without questioning it, until I started traveling to the British Isles and came to appreciate some more polite ways of communicating with people, and here are some more polite ways of interacting with people in UK.
People thank each other everywhere in England, all the time. When people buy something in a shop, customer and shop assistant in most cases thank each other twice or more. In Germany, it would be surprising to hear more than one thankyou in such a conversation. British students thank their lecturers when leaving the room. English employers thank their employees for doing their jobs, which is different from Germans, who would normally think that paying their workers money is already enough.
Another thing I observed during my stay was that English people rarely criticize (批评) others. Even when I was working and mistakes were pointed out to me, my employers repeated several times but none of their explanations were intended as scolding me. It has been my impression that by avoiding scolding, English people are making an effort to make others feel comfortable. This also is shown in other ways. British men still open doors for women, and British men are more likely to treat women to a meal than German men. However, I do need to point out here that this applies to English men a bit more than it would to Scottish men!
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了与德国人相比,英国人的礼貌无处不在。
32.What is the author's feeling of English politeness?
A.He thinks highly of it. B.He thinks little of it.
C.He thinks it unnecessary. D.He thinks it goes too far.
答案:A
解析:推理判断题。根据第一段中的“I used to think ... communicating with people (我以前也这么想,从不质疑,直到我开始去不列颠群岛旅行,开始欣赏一些更礼貌的与人交流的方式)”可推知,作者高度评价了英国人的礼貌。故选A。
33.Why does the author mention Germans in Paragraph 2?
A.To catch readers' attention.
B.To stress English politeness.
C.To describe German culture.
D.To give tips on how to be polite.
答案:B
解析:推理判断题。根据第二段内容可知,在英国,人们总是互相感谢。当人们在商店买东西时,顾客和店员在大多数情况下会互相感谢两次或更多次。在德国,在这样的谈话中听到超过一句“谢谢”会让人感到惊讶。英国学生在离开教室时要感谢他们的讲师。英国雇主感谢员工为他们做的工作,这与德国人不同,德国人通常认为付给工人钱已经足够了。由此可推知,作者在第二段提到德国人是为了强调英国人的礼貌。故选B。
34.Which word can be used to describe English way of pointing out mistakes?
A.Rude. B.Direct.
C.Acceptable. D.Creative.
答案:C
解析:推理判断题。根据最后一段中的“Another thing I observed ... make others feel comfortable.”可推知,英国人指出错误的方式是可接受的。故选C。
35.What method is mainly used to develop the text?
A.Telling stories. B.Giving reasons.
C.Referring to theories. D.Making comparisons.
答案:D
解析:推理判断题。通读全文可知,作者通过把英国人和德国人、苏格兰人相比较,来体现英国人的礼貌及绅士,由此可推知,作者主要通过比较的方法来展开文章。故选D。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Interesting Eating Habits From Different Countries
Among one of the joys of traveling abroad is the exposure to different types of cuisines. Here we provide some eating habits that could benefit you when traveling to a foreign country.
Britain
__36__ In England, the term “dinner” can refer to the afternoon meal, or lunch as some of us know it. What we know as dinner is sometimes called tea or supper, depending on how late it is consumed. The most common time for tea is at four o'clock in the afternoon. Supper is generally a lighter meal taken later in the evening.
China
The use of chopsticks when eating Chinese cuisine is one that needs practice. To hold the chopsticks properly, first hold the first stick like a pencil, and the second stick between your thumb and your ring finger. __37__
India
It is pretty widely known that Indians traditionally eat with hands. __38__ Many urban Indians today, whether living in India or not, maintain the practice of eating with their hands.
Before settling down to begin your meal, make sure to wash your hands thoroughly first. Always eat with your right hand only. __39__ Besides, make sure not to have any food touch your palms (手掌), and do not put your fingers into your mouth. Instead, use your fingers to push the food into your mouth.
Japan
In Japan, before sitting down to a meal, fresh hot towels are given to you to clean your hands. __40__ It means “I'm going to start eating”.
A.When your orders arrive, it is also polite to say the phrase “itadakimasu”.
B.Let China's food culture move toward the world.
C.There, dinner may not be the dinner that you and I know.
D.Eating with your left hand is considered disrespectful.
E.In some countries, lunchtime often means soup time.
F.Your middle finger should be in between the two chopsticks.
G.However, this practice is not limited to traditional Indians only.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国、中国、印度和日本的有趣饮食习惯。
36.答案:C
解析:根据后文“In England, the term ‘dinner’ can refer to the afternoon meal, or lunch as some of us know it. (在英国,‘dinner’一词可以指下午的饭,或者指我们有些人所知道的午餐。)”可知,C项(在那里,dinner可能不是你我熟悉的晚餐。)引出后文。故选C。
37.答案:F
解析:根据前文“To hold the chopsticks ... your ring finger. (要正确使用筷子,首先要像拿铅笔一样拿第一根筷子,第二根筷子夹在拇指和无名指之间。)”可知,此处解释如何正确地使用筷子。F项(你的中指应该在两根筷子之间。)承接前文,进一步描述如何正确使用筷子。故选F。
38.答案:G
解析:根据前文“It is pretty widely known that Indians traditionally eat with hands.”可知,印度人传统上用手吃饭;根据后文“Many urban Indians ... eating with their hands.”可知,许多印度城市居民也保持着用手吃饭的习惯。G项(然而,这种做法并不仅限于传统的印度人。)承前启后。故选G。
39.答案:D
解析:根据前文“Always eat with your right hand only.”可知,在印度只能用右手吃饭。D项(用左手吃饭被认为是不礼貌的。)承接前文,解释了只能用右手吃饭的原因。故选D。
40.答案:A
解析:根据后文“It means ‘I'm going to start eating’.”可知,此处介绍了日本人开始吃饭前要说的一句话。A项(当你点的菜到达时,礼貌地说“itadakimasu”。)引出后文,后文中的“It”指代其中的“itadakimasu”。故选A。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
The “Double Seven Festival” is a traditional Chinese festival. It has a longer history than the __41__ of Valentine's Day in the West.
The origin of this festival is related to a cowboy and a weaving girl, whose love story has become a part of the Chinese culture. __42__ there are many different versions of the story, the most popular one begins with a poor cowboy. Living with his elder and __43__ brother, who treated him badly, the cowboy looked after an old cow every day. Though life was tough and boring, he put up with it in silence, without complaining.
Unluckily, even such a hard life didn't last long. His brother got rid of him and all he got was the old cow. Although they couldn't talk to each other, they __44__ on each other for company. One day, miracle happened. The old cow started talking and told him that there would be seven fairies coming down to the Earth to __45__ in a pond. All he should do was to __46__ the dress of one of the fairies. Then that fairy would be his wife. __47__ but excited, the cowboy followed the cow's advice.
Every day the cowboy went to work __48__ the fairy wove cloth at home. However, their __49__ life came to an end when the Heavenly Goddess learned about it. She took the weaving girl away and drew a line in the sky that turned into the Milky Way, which __50__ the cowboy meeting his wife. Due to the strong reaction from the young __51__, the Goddess finally allowed them to see each other only once a year. The day was on the seventh day of the seventh month. That is __52__ the Double Seven Festival came into being.
Although the love story doesn't end up with a happy ending, it is to be told from one __53__ to another. It reminds people to cherish every moment __54__ with their loved ones and not to regret until we __55__ them.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了中国传统节日七夕节的来历。
41.A.celebration B.congratulation
C.inspiration D.liberation
答案:A
解析:celebration 庆祝;congratulation 祝贺;inspiration 灵感;liberation 解放。根据前文的“The ‘Double Seven Festival’ is a traditional Chinese festival.”可知,七夕节是中国的传统节日,人们要进行庆祝,因此是与西方庆祝情人节进行对比。故选A。
42.A.As if B.Even if
C.Until then D.In case
答案:B
解析:as if 好像;even if 尽管;until then 直到那时;in case 以防。根据后文的“there are many different versions of the story, the most popular one begins with a poor cowboy”可知,前后句在逻辑上为让步关系。故选B。
43.A.openminded B.absentminded
C.narrowminded D.businessminded
答案:C
解析:openminded 豁达的;absentminded 心不在焉的;narrowminded 心胸狭窄的; businessminded 有商业头脑的。根据后文的“who treated him badly”和“His brother got rid of him and all he got was the old cow.”可知,哥哥是心胸狭窄的人。故选C。
44.A.depended B.based
C.concentrated D.worked
答案:A
解析:根据前文的“all he got was the old cow”可知,牛郎和老牛相依为命,depend on意为“依靠”。故选A。
45.A.sleep B.bathe
C.dance D.play
答案:B
解析:根据后文的“in a pond”可知,仙女们下凡在池塘里洗澡。故选B。
46.A.make B.bring
C.steal D.buy
答案:C
解析:根据后文的“Then that fairy would be his wife.”并结合选项可知,牛郎把其中一位仙女留下来的方法是偷衣服,使其不能回到天上。故选C。
47.A.Interested B.Frightened
C.Tired D.Surprised
答案:D
解析:根据后文的“excited, the cowboy followed the cow's advice”可知,老牛让牛郎偷其中一位仙女的衣服,使其不能回到天上,再根据but表示转折可知,牛郎对建议感到吃惊。故选D。
48.A.while B.as
C.before D.after
答案:A
解析:根据前文的“Every day the cowboy went to work”和后文的“the fairy wove cloth at home”可知,前后文为对比关系。故选A。
49.A.careful B.successful
C.peaceful D.helpful
答案:C
解析:根据前文的“Every day the cowboy went to work __48__ the fairy wove cloth at home.”可知,他们过着男耕女织的平静生活。故选C。
50.A.freed B.risked
C.kept D.prevented
答案:D
解析:根据前文的“drew a line in the sky that turned into the Milky Way”可知,银河把牛郎和织女隔开,阻止了他们见面。故选D。
51.A.gentleman B.lady
C.cow D.couple
答案:D
解析:根据后文的“the Goddess finally allowed them to see each other only once a year”可知,此处指的是牛郎和织女夫妇。故选D。
52.A.why B.when
C.where D.how
答案:D
解析:根据前文的“the Goddess finally allowed them to see each other only once a year. The day was on the seventh day of the seventh month”可知,王母娘娘最终允许他们一年只见一次,那天是七月初七,这解释了节日是如何形成的。故选D。
53.A.dynasty B.generation
C.age D.person
答案:B
解析:根据前文的“The ‘Double Seven Festival’ is a traditional Chinese festival.”可知,七夕节是中国的传统节日,因此这个故事代代相传。故选B。
54.A.shared B.connected
C.filled D.separated
答案:A
解析:根据前文的“She took the weaving girl ... the cowboy meeting her wife.”可知,银河阻止了牛郎和妻子相见,这个爱情故事提醒人们珍惜与所爱之人分享的每一刻。故选A。
55.A.meet B.lose
C.miss D.see
答案:B
解析:根据前文的“She took the weaving girl ... the cowboy meeting her wife.”可知,银河阻止了牛郎和妻子相见,因此这个故事提醒人们要珍惜与所爱之人分享的每一刻,不要等到失去才后悔。故选B。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Porcelain (瓷器) is ceramic (陶瓷) made by heating raw materials, often a mix between China stone and kaolin clay, in a kiln (窑) at temperatures as high as 1,200 degrees Celsius. The temperature is key __56__ making porcelain. Going through the fire of reinvention at a high temperature gives the porcelain greater strength, __57__ (make) it more seethrough and providing a wide range of colors.
Celadon, produced in Longquan, Zhejiang Province, is a technique (技术) that __58__ (pass) down for over 1,600 years. __59__ (require) 72 steps to achieve its jadelike green, Longquan celadon represents craftsmen's pursuit of the perfect green, shiny porcelain. Plum green and light green are two colors of the __60__ (good) quality.
Porcelain has also been a carrier for cultural exchanges. Along with China's silk and tea, porcelain was among the first products __61__ (receive) worldwide trade. As it traveled around the globe through the ancient Maritime Silk Road, porcelain enjoyed great __62__ (popular) among royal families and upper classes in Europe, __63__ were very interested in these beautiful objects they named after China.
Porcelain began as a practical tool and evolved into pieces of art. Even when __64__ (break) into pieces and buried deep in mud, cultural values attached to porcelain would never fade.
As __65__ memory that can be felt with both hands, porcelain is touchable history.
56.______ 57.______ 58.______ 59.______
60.______ 61.______ 62.______ 63.______
64.______ 65.______
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了浙江龙泉青瓷的情况。
56.答案:to
解析:考查介词。句意:温度是制作瓷器的关键。固定短语key to意为“……的关键”。故填to。
57.答案:making
解析:考查非谓语动词。句意:在高温下经历重塑之火使瓷器具有更大的强度,使其更透明,并提供多种颜色。根据句意可知,设空处应用现在分词作结果状语。故填making。
58.答案:has been passed
解析:考查动词的时态、语态和主谓一致。从句主语that指代先行词a technique,与从句谓语动词pass构成被动关系,且根据后文的“for over 1,600 years”可知,设空处应用现在完成时的被动语态,主语为单数,助动词应用has。故填has been passed。
59.答案:Requiring
解析:考查非谓语动词。句意:龙泉青瓷需要72道工序才能达到翡翠般的绿色,代表了工匠对完美的绿色,闪亮的瓷器的追求。此处require与其逻辑主语Longquan celadon构成逻辑上的主动关系,应用现在分词作状语;且句首单词首字母应大写。故填Requiring。
60.答案:best
解析:考查形容词的最高级。句意:梅绿色和浅绿色是质量最好的两种颜色。根据设空前的定冠词the以及句意可知,设空处应用形容词的最高级作定语,修饰名词quality。故填best。
61.答案:to receive
解析:考查非谓语动词。句意:与中国的丝绸和茶叶一样,瓷器是首批接受世界贸易的产品。名词products由序数词修饰,其后应用不定式作后置定语。故填to receive。
62.答案:popularity
解析:考查词性转换。句意:瓷器通过古代海上丝绸之路传遍全球,在欧洲皇室和上层阶级中非常受欢迎,他们对这些以中国命名的美丽物品非常感兴趣。设空处应用名词popularity作动词enjoyed的宾语。故填popularity。
63.答案:who
解析:考查定语从句的引导词。设空处引导非限制性定语从句,先行词为royal families and upper classes,指人,关系词替代先行词在从句中作主语。故填who。
64.答案:broken
解析:考查状语从句的省略。句意:即使被打碎并深埋在泥里,瓷器的文化价值也永远不会褪色。此处为时间状语从句的省略,从句主语it指代porcelain,和谓语动词break是被动关系,应用被动语态;在状语从句中,当从句主语为it,且从句谓语中含be动词时,从句可省略主语和be动词。故填broken。
65.答案:a
解析:考查冠词。此处泛指一种记忆,应用不定冠词;且memory是发音以辅音音素开头的单词。故填a。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假设你是广西某中学的学生李华,你校英文报新增了《多彩广西》栏目,请你给该栏目投稿,介绍广西的一个城市,内容包括:
1.该城市的基本情况;
2.该城市的特色文化;
3.该城市给你的感受。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
An Amazing City in Guangxi
[精彩范文]
An Amazing City in Guangxi
Located in the south of Guangxi with a warm climate, Nanning is a great destination to visit all year round.
Nanning boasts a fascinating blend of cultures. For example, in terms of music culture, people from different ethnic groups often sing together at folk song fairs during the Sanyuesan Festival, attracting thousands of visitors each year. In terms of food culture, Nanning offers delightful dishes like Laoyou Rice Noodles, a local dish, and Snail Rice Noodles, a specialty from Liuzhou, both delicious creations of people in Guangxi.
Deeply impressed by Nanning, I've visited the city many times. And I'm always looking forward to my next trip to this charming place!
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
They don't mean it
Our family moved here from China two years ago, and we thought we were pretty well adjusted to American ways. This year my parents decided to give a party on Chinese New Year and invite some of our American friends.
The party went pretty well. Our guests were amazed at the flavor of all the special foods. After the dinner, they thanked us for showing them what a real Chinese New Year dinner was like.
“I loved the dishes. You and the girls must have spent hours doing all the work!” Mrs O'Meara said to my mother.
“The girls helped with the cutting and I'm sorry they did such a terrible job,” said Mother.
I heard a little gasp (倒吸气) from my friend Kim O'Meara, who stared wideeyes at Mother. When I asked what the matter was, she told me she just didn't understand why my mother said so.
I had to laugh. “She doesn't mean it! It's just the way she talks.”
Seeing her still confused look, I went on explaining, “In China, parents consider it good manners to deny praises about their children. Otherwise, it would be the same as bragging (自夸).” Kim seemed a little hesitant, but she nodded anyway.
That Easter, the O'Mearas invited our family for dinner. Mrs O'Meara cooked a huge ham which we enjoyed a lot. As Mrs O'Meara started cutting up the cake for dessert, Mother said, “I'm not sure if I can eat one more bite. That was the best ham I've ever tasted!”
“Aw, that ham was terrible,” said Kim. “I bet you could do a lot better, Mrs Yang.”
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
There was a stunned (震惊的) silence around the table.
I finally knew how Kim had misunderstood what I had said.
写前导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的妈妈邀请美国朋友参加他们举办的中国新年派对,并在派对上说自己孩子做得很糟糕以示谦虚。作者向Kim (金)解释了妈妈这样说的原因,但因为中西文化的差异,Kim误解了作者的话。复活节那天,Kim一家邀请作者一家吃晚餐,Kim却当面指责妈妈做的火腿不够好。听到Kim的话后大家有什么反应?作者解释后Kim又是如何做的?
[精彩范文]
There was a stunned (震惊的) silence around the table. Kim was on the receiving end of a cold stare from Mrs O'Meara, whose face reddened with embarrassment. I was also shocked at my friend's mean remark. Clearing my throat, I finally asked, “What made you talk like that to your mother?” Kim whirled around, seemingly furious. “But you were the one who told me that saying nice things about your own family was the same as bragging!” she stuttered. “I was just trying to act modest!”
I finally knew how Kim had misunderstood what I had said. “Listen, Kim,” I took her hands in mine to calm her down, “Chinese parents might say critical things about their children to show modesty but young people are always expected to be respectful to the elders.” Hearing this, Kim sighed deeply, her cheeks flushed. The awkward silence was soon dispelled as the misunderstanding was erased. Drooping her head, Kim apologized for her impolite behavior. Mrs O'Meara winked at her, joking, “That's all right. We know you didn't mean it!”
21
学科网(北京)股份有限公司
$$