内容正文:
单元目标速览
单元话题导入
学生用书↓第2页
Section Ⅰ Reading and Thinking—Reading comprehension
Step One:Pre-reading
Look at the pictures below and answer the following questions:
1.What are the two pictures?
Picture 1 is the statues of human face. Picture 2 is the statues of a temple.They are cultural relics.
2.Which country may they be about?
They are about Egypt.
Step Two: While-reading
Ⅰ.Read for the main idea
What's the main idea of the passage?
A.Egypt built a dam to benefit the local people.
B.We can combine making progress with preserving cultural relics by working together.
C.How did the Aswan Dam come into being?
D.Any problem can be solved by working together.
答案:B
Ⅱ.Match the main idea with each paragraph
Para.1 A.The spirit of the Aswan Dam project is still alive today.
Para.2 B.When the project ended in 1980,it was considered a great success.
Para.3 C.How were the cultural relics protected?
Para.4 D.A committee was established to limit damage to the Egyptian buildings and prevent the loss of cultural relics.
Para.5 E.Big challenges,however,can sometimes lead to great solutions.
Para.6 F.Finding and keeping the right balance between progress and the protection of cultural sites can be a big challenge.
答案:Paras.1~6 FEDCBA
Ⅲ.Read for the structure
Ⅳ.Read for details
1.Which is not the reason why the Egyptian government want to build a new dam in the 1950s?
A.To benefit the area by controlling floods.
B.To produce electricity.
C.To supply water to more farmers in the area.
D.To protect cultural relics.
2.Which one can describe the project?
A.Successful. B.Negative.
C.Useless. D.Doubtful.
3.What does the word “protest” in Paragraph 2 mean?
A.Support. B.Agreement.
C.Objection. D.Complaint.
学生用书↓第3页
4.Which of the following is FALSE according to Paragraph 4?
A.The project was so hard that it took 20 years to finish it.
B.The project cost a lot of money.
C.Many countries participated in the rescue and it was their teamwork that had saved the temples.
D.The project was considered a great failure.
5.What can be learned from the Aswan Dam project?
A.UNESCO is an important organization in the world.
B.The cooperation can solve difficult problems.
C.The Egyptian government found a plan to build a better tomorrow.
D.All the cultural relics were saved in the project.
答案:1~5 DACDB
Step Three:Post-reading
Ⅰ.难句解构
1.
尝试翻译 新旧更替的时代已经到来,在走向未来的过程中,我们不可能将过去的一切都保存下来。
2.
尝试翻译 在听取了研究该问题的科学家以及大坝附近居民的意见后,埃及政府于1959年向联合国寻求帮助。
Ⅱ.佳句仿写
1.教材佳句 Finding and keeping the right balance between progress and the protection of cultural sites can be a big challenge.(描写问题)
学后仿写 保护濒临灭绝的古老的语言可能是一个巨大的挑战。
Preserving ancient languages that are dying out can be a big challenge.
2.教材佳句 Big challenges,however,can sometimes lead to great solutions.(解决方法)
学后仿写 恢复古代建筑的挑战可以引导出伟大的解决方案。
The challenges of restoring ancient buildings can lead to great solutions.
3.教材佳句 If a problem seems too difficult for a single nation,the global community can sometimes provide a solution.(解决方法)
学后仿写 如果教孩子们古老语言太难,一个解决方案是可以通过互动游戏和讲故事来介绍这些语言。
If teaching ancient languages to children is too difficult, a solution could be to introduce these languages through interactive games and storytelling.
Ⅲ.品质升华
1.What do you think of the spirit of the Aswan Dam project? How can we use it in our study and life? (General Thinking概括性思维)
The spirit of the Aswan Dam project is actually the team spirit.And it needs cooperation of all sides.We can study and work together to solve the difficult problems in our study and life.
2.As students,what should we do to protect the cultural heritages? (Creative Thinking创造性思维)
First,when visiting the cultural heritages,we mustn't throw any rubbish around or scribble on the relics.Second,tell our family and friends to behave well and protect our heritages well when traveling.
学生用书↓第4页
◎
①give way to让步;屈服
②balance/'bæləns/n.平衡;均匀 vt.使平衡
keep a balance保持平衡
③lead to导致
④Egyptian/i'dʒɪpʃn/adj.埃及的
Egypt/'iːdʒɪpt/埃及(国家名)
⑤dam/dæm/n.水坝;拦河坝
⑥the Nile尼罗河
⑦proposal/prə'pəʊzl/n.提议;建议
make a proposal提出建议
⑧protest/'prəʊtest/n.抗议
/prə'test/vi.& vt.(公开)反对;抗议
⑨likely/'laɪkli/adj.可能的adv.可能地
⑩turn to向……求助
⑪committee/kə'mIti/n.委员会
⑫establish/I'stæblIʃ/vt.建立;创立
⑬limit/'lɪmɪt/n.限度;限制
vt.限制;限定
⑭prevent/prɪ'vent/vt.阻止;阻碍;阻挠
prevent...from...阻止;不准
⑮loss/lɒs/n.丧失;损失
⑯contribution/ˌkɒntrI'bjuːʃn/n.捐款;贡献;捐赠
contribute/kən'trIbjuːt/vi.& vt.捐献;捐助
⑰department/dI'pɑːtmənt/n.部;司;科
⑱fund/fʌnd/n.基金;专款
⑲within/wI'ðIn/prep.& adv.在(某段时间、距离或范围)之内
⑳investigate/In'vestɪɡeɪt/vi.& vt.调查;研究
㉑issue/'ɪʃuː;BrE also 'ɪsjuː/n.重要议题;争论的问题 vt.宣布;公布
㉒conduct/'kɒndʌkt/ n.行为;举止;管理方法
/kən'dʌkt/ vt.组织;安排;带领
㉓document/'dɒkjumənt/n.文件;公文;(计算机)文档 vt.记录;记载(详情)
㉔donate/dəʊ'neɪt/vt.(尤指向慈善机构)捐赠;赠送;献(血)
donate...to...向……捐赠……
㉕Aswan/'ɑːswɒn/ Dam阿斯旺大坝
㉖UNESCO/juː'neskəʊ/abbr.United Nations Educational,Scientific and Cultural Organization联合国教科文组织
㉗disappear/ˌdɪsə'pɪə(r)/vi.消失;灭绝;消亡
◎
FROM PROBLEMS TO SOLUTIONS
Economic development is necessary if we want to improve society.There comes a time when the old must give way to① the new,and it is not possible to preserve everything from our past as we move towards the future. Finding and keeping the right balance② between progress and the protection of cultural sites can be a big challenge.
There comes...是there be句型的变式。
※there be句型属于完全倒装结构,该句型中be还可用come,appear,lie,live,stand,remain,exist等动词替换。when the old must give way to the new是when引导的定语从句,修饰先行词a time。a time when...表示“一段……的时期”。It is not possible to do sth 表示“做……是不可能的”。It是形式主语,动词不定式短语是真正的主语。
Big challenges,however,can sometimes lead to③ great solutions.In the 1950s,the Egyptian④ government wanted to build a new dam⑤ across the Nile⑥ in order to control floods,produce electricity,and supply water to more farmers in the area.But the proposal⑦ led to protests⑧.Water from the dam would likely⑨ damage a number of temples and destroy cultural relics that were an important part of Egypt's cultural heritage.After listening to the scientists who had studied the problem,and citizens who lived near the dam,the government turned to⑩ the United Nations for help in 1959.
the scientists who had studied the problem,and citizens who lived near the dam含有两个who引导的定语从句,分别修饰先行词scientists和citizens。关系词在从句中作主语,不能省略。
A committee⑪ was established⑫ to limit⑬ damage to the Egyptian buildings and prevent⑭ the loss⑮ of cultural relics.The group asked for contributions⑯ from different departments⑰ and raised funds⑱ within⑲ the international community.Experts investigated⑳ the issue㉑,conducted㉒ several tests,and then made a proposal for how the buildings could be saved.Finally,a document㉓ was signed,and the work began in 1960.
The project brought together governments and environmentalists from around the world.Temples and other cultural sites were taken
学生用书↓第5页
down piece by piece,and then moved and put back together again in a place where they were safe from the water.In 1961,German engineers moved the first temple.Over the next 20 years,thousands of engineers and workers rescued 22 temples and countless cultural relics.Fifty countries donated㉔ nearly $80 million to the project.
When the project ended in 1980,it was considered a great success.Not only had the countries found a path to the future that did not run over the relics of the past,but they had also learnt that it was possible for countries to work together to build a better tomorrow.
not only...but(also)...连接两个分句且not only置于句首时,not only后的分句要用部分倒装语序,但but(also)后的分句不倒装。that did not run over the relics of the past是that引导的定语从句,修饰先行词a path。关系词that在从句中作主语,不能省略。
The spirit of the Aswan Dam㉕ project is still alive today.Perhaps the best example is shown by UNESCO㉖,which runs a programme that prevents world cultural heritage sites around the world from disappearing㉗.If a problem seems too difficult for a single nation,the global community can sometimes provide a solution.
◎
从问题重重到迎刃而解
社会进步需要经济发展。新旧更替的时代已经到来,在走向未来的过程中,我们不可能将过去的一切都保存下来。在发展与文化遗址保护之间找到恰当的平衡点,并加以保持,这可能是一项巨大的挑战。
然而,巨大的挑战有时候会带来伟大的解决方案。20世纪50年代,埃及政府打算在尼罗河上新建一座大坝,可以防洪、发电,并为该地区更多的农民供水。但是,该提案引发了抗议。大坝泄流可能会损坏许多寺庙,摧毁一批文物,而这些文物是埃及文化遗产的重要组成部分。在听取了研究该问题的科学家以及大坝附近居民的意见后,埃及政府于1959年向联合国寻求帮助。
委员会成立了,旨在限制对埃及建筑物的破坏,并防止文物的损失。该委员会请求各个部门予以支持,并在国际范围内筹集资金。专家们经过调查研究,多次试验,提出了一个保住那些建筑的方案。最终,(埃及政府)签署了一份文件,于1960年开始动工。
该项目集聚了来自世界各地的政府机构和环保人士。人们将寺庙和其他文化遗址逐块拆解,运至一个不受河水侵袭的安全地带,再按原样复原。1961年,德国工程师搬迁了第一座寺庙。在随后的20年里,数千名工程师和工人拯救了22座寺庙和不计其数的文物。50个国家向该项目捐赠了近8千万美元。
1980年该项目完工时,被视为一个巨大的成功。这些国家不仅找到了一条不以牺牲古迹为代价的未来发展之路,而且明白了多个国家合作创造美好未来的可能性。
阿斯旺大坝工程的精神今日尚存。能体现这种精神的最好的例子或许就是联合国教科文组织,该组织有一项计划,旨在防止全球各地世界文化遗产消失。如果一个问题对某一个国家来说难度太大,那么国际社会有时可为其提供一个解决方案。
课时测评1 Section Ⅰ Reading and Thinking—Reading comprehension
(时间:40分钟 满分:50分)
(本栏目内容,在学生用书中以独立形式分册装订!)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共37.5分)
A
(2024·江西省玉山高一月考)
Morocco Family Journey
Discover the magic of Morocco on a seven-day journey that takes your family group from markets to the desert.Meet musicians and storytellers absorbed in Amazigh heritage (遗产), and try your hand at cooking up colourful local dishes.Hike past amazing rock formations, walk windswept sands, and uncover ancient secrets.
WHAT'S INCLUDED
· Accommodations: Hotels (8 nights); 8 breakfasts, 3 lunches, 4 dinners
· Transport: Private air-con coach, 4×4 vehicle
· Journey Highlights: Sahara trips and cultural explorations in Merzouga, the tour of Atlas FilmStudios in Ouarzazate
· Five-star travel directors
· Walk in Jemaa el-Fna Square
· Free time to explore Marrakech
· All transport to and from included activities
WHAT'S NOT INCLUDED
· Visas
· Flights to and from Morocco
· Basic medical and emergency insurance (You will not be permitted to travel with our agency until you have provided evidence of adequate travel insurance.)
· Trip cancellation insurance or any other travel insurance
· Meals on your own
· Any activity not described in WHAT'S
INCLUDED
Emergency Fund
Please make sure you have access to at least an additional USD $200 or the equivalent (等价物) as an emergency fund, to be used when circumstances outside our control require a change in our planned route.This is a rare occurrence!
Requirements
Family journeys are designed for groups traveling with kids between the ages of 7 and 17.Your group must include a kid to book, and anyone under the age of 18 must be accompanied by an adult.
语篇解读 本文是一篇应用文。文章主要介绍了摩洛哥家庭之旅的相关信息。
1.Where can visitors experience local culture?
A.In Marrakech.
B.In Ouarzazate.
C.In Merzouga.
D.In Jemaa el-Fna Square.
答案:C
解析:细节理解题。根据WHAT'S INCLUDED部分的“Journey Highlights: Sahara trips and cultural explorations in Merzouga”可知,游客可以在Merzouga体验当地文化。故选C。
2.Which of the following needs an extra charge?
A.Breakfast.
B.Round-trip flight tickets.
C.Accommodation.
D.Guide services.
答案:B
解析:细节理解题。根据WHAT'S NOT INCLUDED部分的“Flights to and from Morocco”可知,往返机票不包括在内,需要额外收费,故选B。
3.What is required for a group to join the journey?
A.Having at least a child and an adult.
B.Paying money for emergencies.
C.Being in good physical condition.
D.Buying insurance through the agency.
答案:A
解析:细节理解题。根据Requirements部分的“Family journeys...accompanied by an adult.”可知,组团参加旅行需要至少有一个孩子和一个成年人。故选A。
B
(2024·本溪高级中学高一检测)
The baguette,a long,thin French bread,is being added to UNESCO's Intangible Cultural Heritage (ICH,非物质文化遗产) list.
UNESCO experts gathering in Morocco this week decided that the simple French bread—made only of flour,water,salt,and yeast—was worth U.N.recognition,after France's culture ministry warned of a “continuous drop” in the number of traditional bakeries(烘焙店),with some 400 closing every year over the past half century.
The UN cultural agency's chief,Audrey Azoulay said,“the decision honors more than just bread;it recognizes the ‘graceful skills of bakers’ and ‘a daily ritual(仪式)’.” Azoulay added,“It is important that such baking knowledge and social practices can continue to exist in the future.”
With the bread's new status(地位),the French government said it planned to create a baguette day,called the “Open Bakehouse Day”,to connect the French better with their heritage.Bakers in France seemed proud,if unsurprised.“Of course,it should be on the list because the baguette symbolizes the world,” said Asma Farhat,a baker at Julien's Bakery.“If there's no baguette,you can't have a proper meal.In the morning you can toast it,for lunch it's a sandwich,and then it accompanies dinner.”
Today,France's 67 million people still buy baguettes at a variety of sales points,including in supermarkets.According to France's “Bread Observatory”,the French eat 320 baguettes of one form or another every second.“It's very easy now to get a bad baguette in France.It's the traditional baguette from the traditional bakery that is in danger.It's about quality not quantity,” said one local resident,Marine Fourchier.
The baguette joins other food on the Intangible Cultural Heritage list,which as UNESCO says,celebrates “traditions or living expressions from our ancestors(祖先) and helps them to be passed on to our next generations.”
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了法式长棍面包被列为世界非物质文化遗产的名单之中。
4.What was UNESCO's decision about the French bread?
A.Creating a baguette day.
B.Closing traditional baguette bakeries.
C.Including it on the ICH list.
D.Improving the traditional baking skills.
答案:C
解析:细节理解题。根据第一段内容和第二段中的“UNESCO experts ...decided that the simple French bread ...was worth U.N.recognition...”可知,联合国教科文组织的专家认为,法式长棍面包值得联合国的认可,决定将其列入非物质文化遗产名单之中。故选C。
5.What did Audrey Azoulay think of UNESCO's decision?
A.Meaningful. B.Difficult.
C.Shocking. D.Creative.
答案:A
解析:推理判断题。根据第三段中Audrey Azoulay说的话可知,Audrey Azoulay认为“这一决定不仅给面包以荣誉;它还认可了‘面包师的优雅技能’和‘日常仪式’”,而且“也让这种烘焙的方式得以继续存在”,由此可推知他认为这一决定很有意义。故选A。
6.What can we learn from Asma Farhat's words?
A.Baguettes are common in the French diet.
B.Baguettes are easy to get in supermarkets.
C.Baguettes and sandwiches are equally important.
D.Baguettes are the most popular around the world.
答案:A
解析:推理判断题。根据第四段中Asma Farhat说的话可知,他认为法式长棍面包代表的是整个世界,如果没有法式长棍面包,就不能算吃了一顿像样的饭菜。由此可推知,法式长棍面包在法国的饮食中很常见。故选A。
7.What can we infer from the last two paragraphs?
A.French traditions are in danger.
B.Freshly baked baguettes go bad easily.
C.Eating baguettes becomes a new tradition.
D.Traditional baguettes gain official attention.
答案:D
解析:推理判断题。文章倒数第二段中“It's very easy now to get a bad baguette in France.It's the traditional baguette from the traditional bakery that is in danger.”描述了当前传统法式长棍面包的不利处境。又根据最后一段“The baguette joins other food on the Intangible Cultural Heritage list...”可知,现在传统法式长棍面包加入了联合国非物质文化遗产名录之中。由此可知,法式长棍面包赢得了官方的注意。故选D。
C
(2024·深圳中学高一检测)
African countries have retrieved some historic heritage, which directly reflects the important development of human society, from European countries.Recently, Germany signed a deal for the return of hundreds of valuable artworks from the Kingdom of Dahomey in the 19th century, in what is today Benin.
But many artifacts are still unluckily missing and some are on their way back.One such object is an eight-legged seat from the old kingdom in Uganda.The important artifact now sits at a museum thousands of kilometers away in Britain.The wooden seat is housed at the University of Oxford.It is one of at least 279 objects there taken from the Bunyoro-Kitara Kingdom.
Apollo John Rwamparo is a deputy prime minister of Uganda.He really values the country's cultural heritage.He requested the British to return the artifacts.Uganda officials are preparing to meet with the University of Cambridge in Britain about the return of such historical artifacts.The school has an unknown number of artifacts from Africa.Through many efforts, an artifact was recently to its home.
The British Museum holds a large collection of artifacts from Africa.Rose Mwanja said Uganda's commission had been trying hard on it and believed it could have some good effects.She is Uganda's commissioner for museums.She added she could start with those that are more willing to cooperate.
Many of the artifacts from Africa cannot even be found.That led to an organization started by late Congolese art collector Sindika Dokolo.The organization offers to buy African art from collections in foreign countries.By 2020, when Dokolo died, his group had successfully recovered 15 items.However, for African governments, the recovery of artifacts remains a struggle and will take much time.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了非洲国家正在努力找回一些反映人类社会重要发展的文物,但是对于非洲各国政府来说,这仍然是极大的一项挑战。
8.What does the underlined word “retrieved” in Paragraph 1 mean?
A.Reduced. B.Taken back.
C.Given up. D.Recommended.
答案:B
解析:词义猜测题。根据第一段可知,非洲与德国签署协议要德国归还一些文物,结合画线单词所在的句子说的是“非洲已经从一些欧洲国家拿回一些文物”,德国属于欧洲国家,由此可猜测,画线单词的意思是“拿回”。
9.Where is the artifact of the eight-legged seat at present?
A.In Benin. B.In Uganda.
C.In Germany. D.In Britain.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中的“One such object ...in Britain.”可知,这把八条腿的座椅现在在英国的一个博物馆里。
10.What is Uganda officials' attitude to their country's cultural heritage?
A.Curious. B.Concerned.
C.Uncaring. D.Confused.
答案:B
解析:观点态度题。根据第三段中的“Apollo John ...historical artifacts.”可知,乌干达的副总理很重视这个国家的文化遗产,乌干达的官员也将与英国剑桥大学会面,要求归还历史文物,由此可推断,乌干达的官员很关心他们国家的文物。
11.Which word best describes the recovery of artifacts?
A.Frightening. B.Doubtful.
C.Effortless. D.Challenging.
答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段中的“Many of the artifacts ...found.”以及“However ...much time.”可知,有些文物已经丢失,文物的恢复仍然面临着很大的挑战。
D
(2024·辽东教学共同体高一联考)
The unusual whistle language used as a means of communication by villagers in the remote and mountainous northern Turkey has been added to the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage.
The language is a highly developed high-pitched system of whistling to communicate in rugged (崎岖的) areas where people mostly cannot see each other.It can allow people to communicate across great distances, up to 5 kilometers.Compared with other similar whistle languages in Spain's Canary Islands, in Mexico, or in Greek villages, it has a higher tone and larger vocabulary.
This unusual form of communication, which dates from some 500 years ago, was born from sheer necessity and widespread across the Black Sea regions.
But 50 years ago, it suffered the impact of the progression of technology and nowadays the rapid growth of cellular mobile systems has put this cultural heritage under serious threat.
For centuries, the language has been passed on from grandparents to parents, from parents to children.Now, though, many of its most proficient (精通的) speakers who use their tongue, teeth and fingers are aging and all becoming physically weak.Young people are no longer interested in learning the language or in finding ways to update its vocabulary with new words, and in a few generations it may be gone for good.
“Our bird language is very convenient and efficient to communicate across the valleys.It has many benefits over yelling, which is bad for our throats,”said Avni Kocek, head of the bird village adding that despite setbacks because of technology, “Bird language is still used by many of us.Whistle language is transmitted from our elders to us and we have the duty to transmit it to our children.We are making efforts to keep our culture alive through the annual Bird Language Festival.”
Besides, the bird language has been required to be taught at primary schools since 2014 by district authorities in order to instill (灌输) the practice in younger generations.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种在土耳其偏远山区人们用于交流的奇特语言——口哨语,但随着通讯技术的发展,使用这种语言的人越来越少,这种语言面临消失的危险,人们正努力保护这种濒危的语言。
12.What is the bird language's advantage over other similar whistle languages?
A.It is used as a means of communication.
B.It is older and has a larger number of users.
C.It is a completely different system of whistling.
D.It has a higher tone and larger vocabulary.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段“Compared with...and larger vocabulary.”可知,这种语言的优势在于它有更高的音调和更大的词汇量。故选D。
13.What's the biggest threat to the bird language?
A.Other whistle languages are more effectively protected.
B.The necessity to use it in everyday life is disappearing.
C.Many of its most proficient speakers are growing old.
D.Young people find it too difficult to learn well enough.
答案:B
解析:细节理解题。根据第四段中的“But 50 years ago...this cultural heritage under serious threat.”可知,如今,移动通讯的快速发展使口哨语受到了严重的威胁,也就是说在日常生活中使用它的必要性正在消失是口哨语的最大威胁,故选B。
14.What's the effective measure so far taken to protect the bird language?
A.It has become a subject at primary schools.
B.Bird Language Festival is celebrated every month.
C.Cellular mobile systems are not allowed in the area.
D.All parents are required to transmit it to their children.
答案:A
解析:细节理解题。根据文章最后一段“Besides...the practice in younger generations.”可知,鸟语现在成为学校开设的一门科目,这有助于保护这一语言,故选A。
15.Which of the following can be the best title for the text?
A.Celebrating the Bird Language Festival
B.The Story of a Bird Language Speaker
C.Preserving the Endangered Bird Language
D.The Disappearance of Bird Language
答案:C
解析:标题归纳题。本文主要讲的是在土耳其北部偏远山区,村民们使用的不寻常的口哨语被添加到联合国教科文组织非物质文化遗产名录中,另外鸟语现在成为当地学校开设的一门科目,这有助于保护这一即将消失的语言,因此C选项最适合作文章标题。故选C。
Ⅱ.阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
(2024·东莞东华中学高一检测)
Why do more and more people show interest in cultural heritage these days? 1 Maybe it's because technology has made it easier to learn about our ancestors.Here's a list of several ways to connect you with your cultural heritage.
If you aren't sure where your ancestors are from, a DNA test can be a good way.Companies like Family Tree DNA will sell you a testing box that teaches you what to do. 2 There have been concerns about the safety — your DNA information sold to companies without asking you.If a DNA test isn't your cup of tea, you can try several other ways.
One of the most enjoyable ways to learn about your family tree is sitting down with an older relative to chat about it.Talk in person with a grandparent, great-grandparent, or any other family member who's been around long enough to tell you about the past. 3
4 So one way to bridge the gap between your family's past and present is to cook a traditional meal.If your ancestors are from Italy, you can learn how to host an Italian dinner party.Invite some relatives to share your common heritage over a meal.
Learning a language is a unique way to connect with your ancestors and culture. 5 Once you've known the language of your ancestors, you may want to get in touch with your heritage by picking up the basics of that language.
A.Food is part of your cultural heritage.
B.This is a great way to learn about your ancestors.
C.You generally get your test results within a few weeks.
D.It can also let you meet new people and have more experiences.
E.Food can help you feel like you're truly experiencing that culture.
F.People are eager to learn as much about our ancestors as possible.
G.Perhaps they want to have a sense of belonging in our globalized world.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了越来越多的人对文化遗产感兴趣,并列出了与文化遗产联系起来的方法。
1.答案:G
解析:上文内容在询问为什么越来越多的人对文化遗产感兴趣,下文应介绍原因,G项介绍了人们感兴趣的原因,符合语境。
2.答案:C
解析:上文说明家谱DNA公司会卖给你测试盒并教你怎么做,C项中“get your test results”是关键词,与上文是承接关系,符合语境。
3.答案:B
解析:上文说明和年长的家庭成员交谈,他们会告诉你过去的事情,B项顺承上文,符合语境。
4.答案:A
解析:下文说明做一顿传统的饭菜可以弥合过去和现在的差距,可推测出食物也是文化遗产的一部分,A项符合语境。
5.答案:D
解析:上文说明语言可以连接祖先和文化,下文应继续介绍语言的作用,D项符合语境。
学生用书↓第6页
学科网(北京)股份有限公司
$$