内容正文:
null
单元检测卷(四) UNIT 4 JOURNEY ACROSS A VAST LAND
(时间:120分钟 满分:150分)
(本栏目内容,在学生用书中以独立形式分册装订!)
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Where does this conversation probably take place?
A.In a library.
B.In a bookstore.
C.In a classroom.
2.What is the weather like in the woman's hometown now?
A.Very hot.
B.Quite cold.
C.Fairly warm.
3.What does the man suggest Lucy do?
A.Spend more time studying.
B.Work for the school.
C.Talk to the teacher.
4.What does the woman mean?
A.Jim didn't get first prize.
B.Jim has changed a lot.
C.Jim deserved first prize.
5.What can we learn from the conversation?
A.The woman helped hand in the man's paper.
B.The man didn't hand in his paper on time.
C.The teacher liked his paper very much.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.When will the party be held?
A.At 6:00 pm this Sunday.
B.At 7:00 pm next Sunday.
C.At 7:30 pm next Saturday.
7.What do we know about the man?
A.He will go to the party alone.
B.He will go to the party with his wife.
C.He doesn't have time to go to the party.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What relation is Jenny to George?
A.His wife.
B.His daughter.
C.His mother.
9.What most probably caused the accident?
A.The weather has been bad.
B.Jenny was driving too fast.
C.The truck driver drank and drove.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.Where will the travelers leave from?
A.Kathmandu.
B.London.
C.Berlin.
11.How many travelers are there in a group?
A.Eleven.
B.Ten.
C.Eight.
12.What can we learn from the conversation?
A.Travelers will take the trip by bus.
B.Every group has one driver and one guide.
C.Travelers should book one year before their trip.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What is Angela's figure like?
A.Thin.
B.Short.
C.Overweight.
14.Why does the woman seem to fail to lose weight?
A.She isn't on a diet.
B.She eats too many sweets.
C.She doesn't take exercise.
15.What does the man think of the woman's advice first?
A.Appealing.
B.Unpractical.
C.Strange.
16.What will the two speakers do next?
A.Go on a diet together.
B.Try another special diet.
C.Take exercise frequently.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.How does Mr.Black go to his office every day?
A.By subway.
B.By bus.
C.By train.
18.Where does the poor man always sit?
A.Near Mr.Black's office.
B.Near Mr.Black's house.
C.Near a coffee shop.
19.What does Mr.Black always do when passing the poor man?
A.Buy some matches.
B.Give him a little money.
C.Give some food to his dog.
20.What did Mr.Black think of the poor man?
A.He was blind.
B.He was kind.
C.He loved animals.
答案:1~5 BCACB 6~10 BABCB
11~15 CAACB 16~20 ACABA
听力材料
第一节
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
(Text 1)
M:Do you have any English dictionaries?
W:Yes, just over there.Only two copies are left.They are at a discount now.
(Text 2)
M:What's the weather like in your hometown at the moment?
W:Well, I think it's still quite warm now, but in the winter it's terribly cold and in the summer it's really hot.
(Text 3)
W:Lucy is getting a part-time job next week.
M:Shouldn't she concentrate on doing her school-work instead?
(Text 4)
M:It surprised me that Jim got first prize in the contest.
W:I wasn't surprised at all. He prepared really hard for it. I guess hard work pays off.
(Text 5)
W:What did your teacher tell you just now?
M:He said that I should have handed in my paper earlier.
W:Haven't you handed in your paper?
M:Well, I just came back from holiday.
第二节
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
(Text 6)
M:Hello, Kay.It's Dan.I just received the invitation to your party.
W:Can you make it?
M:Well, let's see.It's next Sunday night, 7:00 pm, at 201 Liberty Lane, right?
W:That's right.I hope you can come.
M:It would be my pleasure.Can I bring anything?
W:Just yourself.
M:OK, I'll be there with bells on.I'm looking forward to it.Thanks.
W:Bye.
M:See you then.
听第7段材料,回答第8、9题。
(Text 7)
W:I saw George at the hospital today. I wonder if Anna is ill.
M:No, his wife is fine. His daughter Jenny had a car accident last night so he was there to care for her.
W:I'm so sorry to hear that. Was she severely injured?
M:Luckily, she wasn't.
W:So what exactly happened? The weather has been quite good recently.
M:Well, it happened at night. Jenny was driving very carefully, when a truck hit her car. It turned out the truck driver drank too much.
听第8段材料,回答第10至12题。
(Text 8)
W:Hello, I'd like some information about your trips to Kathmandu.
M:Yes,of course. What can I tell you?
W:Hmm ... They leave from London?
M:Yes, and return to London.
W:Well, what kind of transportation do you provide?
M:We use a special bus with room for sleeping.
W:And, how many people in a group?
M:Usually there are eleven including eight travelers, two drivers and a guide.
W:Good! Is there anything special we will have to take?
M:Yes, we will give everyone a list of things that you should take.
W:Oh, I see. Now, when should I book the trip?
M:Well, it depends. Usually six or eight months before your travel time.
W:OK, I will come and see you next week.
M:Good. Thanks for calling.
听第9段材料,回答第13至16题。
(Text 9)
W:Can you believe that? Angela doesn't even weigh a hundred pounds and she is going on a diet.
M:Are you serious? If I were as slim as her, I wouldn't think about going on a diet.
W:Me too. I have been on 4 different diets and I can't seem to lose weight.
M:That's because you don't exercise. If you were more active, you wouldn't have a dieting problem.
W:I know.I don't have someone to diet with.I have a good suggestion:if we help each other and encourage each other, I think we can lose some weight soon.
M:But I like sweets so much that I don't think dieting will work on me.
W:Come on. You'll feel better and look better if you dare to try it.
M:It does sound appealing. Going on a diet with a friend is a great way to succeed. Okay. I'm in. Let's do it.
W:Great. I'll get our plan started right away.
听第10段材料,回答第17至20题。
(Text 10)
Mr.Black works in an office in London, but he lives in the countryside and comes to work by train every day.As the station is not very far from his office, Mr Black always goes on foot, and he always goes along the same street.Every evening he passes a poor man near a bridge.The man always sits there, selling matches and there is always an old dog near him.There is a piece of wood around the dog's neck, with the words “I'm blind” written on it.Mr.Black is a kind man.He gives him a little money every day but never takes any of his matches.
Yesterday, Mr.Black had a lot of work to do in his office and was very late.He came to the man and his dog, but he did not stop.He walked quickly toward the railway station.But the poor man stood up quickly, ran after him and said, “You haven't given me anything today.You're always kind to me.”Mr.Black stopped and looked at the man.Then he said, “You are a blind man.How did you follow me?”The poor man said,“I'm not blind.My dog is.”
第二部分:阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Visit Iceland—A Space-like Odyssey (奇幻历险)
With all of its unique experiences,a trip to Iceland will take your breath away.Iceland is truly an outdoor enthusiast's paradise.If you are planning to visit Iceland,choose one from the handpicked tour operators.
ELDHESTAR-Volcano horse-riding
At Eldhestar we develop activities to combine pleasure,comfort and adventure in a way of respecting nature.We offer various riding tours all year round.For experienced riders,the adventure of 6-7 days on horseback in the Icelandic highlands is highly recommended.
CONTACT:480-4800;info@eldhestar.com;www.eldhestar.is
ADVENTURE VIKINGS
Just join our great selection of scheduled day tours available all year round! We provide diverse adventures from easy hiking to extreme sports and we can even plan a customized adventure for you.We are also the first to offer surfing school for beginners in Iceland.
CONTACT:571-2900;info@adventurevikings.com;www.adventurevikings.is
EXTREME ICELANDIC ADVENTURES
We are a tour operator,with a focus on tours and adventures in the north of Iceland.If you want to explore Iceland by hiking,snowmobiling,driving super jeeps or parachuting (跳伞),send us an email and we fix what you need.
INTO THE GLACIER
Join Into the Glacier for an adventure that will lead you to the untouched beauty and raw nature of Langjokull,Iceland's second largest glacier.It's an opportunity of a lifetime as we journey up the white slopes and go deep inside the man-made ice tunnels.
CONTACT:578-2550;info@intotheglacier.com;www.intotheglacier.is
There is always an adventure waiting to happen in Iceland.Click here and look for more things to do in Iceland!
语篇解读 本文是一篇应用文。文章主要介绍了为计划去冰岛旅游的户外爱好者精心挑选的几家旅行社。
21.Which number would you dial if you want to try water sports in Iceland?
A.862-7988. B.578-2550.
C.571-2900. D.480-4800.
答案:C
解析:细节理解题。根据ADVENTURE VIKINGS 部分中的“We are also the first to offer surfing school for beginners in Iceland.”和“CONTACT:571-2900”可知,ADVENTURE VIKINGS是一家提供冲浪运动的公司,所以,如果你想参加水上运动,应拨打的电话是571-2900。故选C项。
22.What do the travel operators have in common?
A.They best suit outdoor lovers.
B.They are located in northern Iceland.
C.They provide services all year round.
D.They offer extreme sports experiences.
答案:A
解析:细节理解题。根据首段中的“With all of its unique experiences...one from the handpicked tour operators.”可知,本文主要介绍的是为计划去冰岛旅游的人们挑选的几家旅行社,所以这几家旅行社的共同点为:最适合户外运动的爱好者。故选A项。
23.Where is this text probably taken from?
A.A travel journal.
B.An academic article.
C.A travel website.
D.A geography magazine.
答案:C
解析:文章出处题。根据尾段中的“Click here and look for more things to do in Iceland!”可知,本文应该是来自旅游网站。故选C项。
B
Zhu Zhiwen,in his 30s,has been on the road,on his most recent bicycle trip since March.
Zhu started this adventure,an “Olympic trip”,from Beijing and had spent several months going across the country's vast land,including Shijiazhuang of Hebei Province and Urumqi of the Xinjiang Uygur autonomous region.
“My destination is Paris,France,before the Summer Olympics on July 26,2024,” says Zhu,who was originally from a small village in East China's Jiangxi Province.“It's my way of celebrating the Games.”
Over the past 11 years,Zhu has traveled through 45 countries and regions across four continents,covering a distance of over 90,000 kilometers.From Asia to Africa,from South America to North America,he has encountered many wonderful people and experiences,and witnessed various unique customs.
People's good will has been a highlight of his trips.“I met a small hotel owner when I was cycling in Ecuador,South America,in 2016.After I knew the owner had been to China multiple times and was a fan of the Chinese culture and food,I took the initiative to cook him a Chinese dinner.He was very happy and,in return,offered me a night of accommodation for free,” Zhu says.
Yet,it hasn't all been smooth riding.Zhu came across severe weather on his way to the Arctic in 2020.Moreover,he suffered robberies during his stay in South Africa and escaped attacks from bears and other wild animals in Canada.
After the Olympic tour,Zhu says he will continue to explore the world on his bicycle and fulfill his childhood dream of touring the whole world with his feet.Being an experienced traveler,Zhu has often been asked about his understanding of travel.“I think it is to accept what is possible during travel and get pleasure from it,no matter whether it is good or bad,” Zhu says.
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了朱志文骑自行车走遍四大洲的故事。
24.Why did Zhu Zhiwen start his recent bicycle trip?
A.To bicycle across China's vast land.
B.To visit his birthplace in Jiangxi Province.
C.To reach his destination before July 26,2024.
D.To celebrate the Summer Olympics in Paris,France.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段的“Zhu started this adventure,an ‘Olympic trip’...”和第三段的最后一句可知,朱最近开始的自行车之旅是为了庆祝法国巴黎的夏季奥运会。故选D。
25.What's Zhu Zhiwen's purpose in mentioning his trip in Ecuador?
A.To express his gratitude to a hotel owner.
B.To present his skill in cooking Chinese dinner.
C.To show people's kindness he experienced in his trips.
D.To introduce a devoted fan of Chinese culture and food.
答案:C
解析:推理判断题。根据第五段“People's good will has been a highlight of his trips...in return,offered me a night of accommodation for free”可推知,朱提到厄瓜多尔的经历是为了展示他在旅途中遇到的人的善良。故选C。
26.What do we know about Zhu Zhiwen's bicycle journey?
A.It is a bitter-sweet riding for Zhu Zhiwen.
B.People's good will fails to impress Zhu Zhiwen.
C.Zhu Zhiwen has traveled through all the countries in Asia.
D.Zhu Zhiwen gave up his trip in Canada for the attacks from wild animals.
答案:A
解析:细节理解题。根据第四段的“From Asia to Africa...and witnessed various unique customs.”和第五段的“People's good will has been a highlight of his trips.”可知,朱的旅程是精彩的、愉快的,根据第六段的“Yet,it hasn't all been smooth riding.”以及下文举例可知,朱的旅程也是艰难的。因此推断朱志文的自行车之旅是苦乐参半的。故选A。
27.What does travel mean to Zhu Zhiwen?
A.Fulfilling his lifelong dream.
B.Exploring the entire world by bicycle.
C.Becoming an experienced adventurer.
D.Embracing all the experiences travel offers.
答案:D
解析:细节理解题。根据最后一段的“‘I think it is to accept what is possible during travel and get pleasure from it,no matter whether it is good or bad,’Zhu says.”可推知,朱认为应该接受旅行带来的所有体验。故选D。
C
Sightseeing In London
Worried about the time available.Zhang Pingyu had made a list of the sites she wanted to see in London.Her first delight was going to the Tower.It was built long ago by the Norman invaders of 1066 AD.Fancy! This solid stone,square tower had remained standing for one thousand years.Although the buildings had expanded around it,it remained part of a royal palace and prison combined.To her great surprise,Zhang Pingyu found the Queen's jewels guarded by special royal soldiers who on special occasions still wore the four-hundred-year-old uniform of the time of Queen Elizabeth Ⅰ.
There followed St.Paul's Cathedral built after the terrible fire of London in 1666.It looked splendid when first built! Westminster Abbey,too,was very interesting.It contained statues in memory of dead poets and writers,such as Shakespeare.Then just as she came out of the abbey,Pingyu heard the famous sound of the clock,Big Ben,ringing out the hour.She finished the day by looking at the outside of Buckingham Palace,the Queen's house in London.Oh,she had so much to tell her friends!
The second day the girl visited Greenwich and saw its old ships and famous clock that sets the world time.What interested her most was the longitude line.It is an imaginary line which is very useful for navigation.It passes through Greenwich,so Pingyu had a photo taken standing on either side of the line.
The last day she visited Karl Marx's statue in Highgate Cemetery.It seemed strange that the man who had developed communism should have lived and died in London.Not only that,but he had worked in the famous reading room of the Library of the British Museum.Sadly the library had moved from its original place into another building and the old reading room was gone.But she was thrilled by so many wonderful treasures from different cultures displayed in the museum.When she saw many visitors enjoying looking at the beautiful old Chinese pots and other objects on show,she felt very proud of her country.
The next day Pingyu was leaving London for Windsor Castle.“Perhaps I will see the Queen?” she wondered as she fell asleep.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要通过张平宇的视角介绍了伦敦几处著名的旅游景点。
28.What is the great surprise to Zhang Pingyu while visiting the Tower?
A.The shape of the tower.
B.A royal palace.
C.The guards' uniform.
D.The Queen's jewels.
答案:C
解析:细节理解题。根据第一段中“To her great surprise...uniform of the time of Queen Elizabeth Ⅰ.”可知,张平宇最惊讶的是守卫女王珠宝的士兵穿着400年前女王伊丽莎白一世时代的制服,故选C。
29.Which is NOT the place Zhang Pingyu visited on the first day?
A.The Tower. B.St.Paul's Cathedral.
C.Big Ben. D.Greenwich.
答案:D
解析:细节理解题。根据第一段中“Her first delight was going to the Tower.”,第二段中“There followed St.Paul's Cathedral ”,“Then just as she came out of the abbey,Pingyu heard the famous sound of the clock,Big Ben,ringing out the hour.”,以及第三段“The second day the girl visited Greenwich”可知,第一天张平宇参观了塔、圣保罗大教堂和大本钟,而格林威治是她第二天去参观的,故选D。
30.Tourists to the British Museum in London may enjoy all the following EXCEPT .
A.Karl Marx's works
B.Karl Marx's reading room
C.treasure of different cultures
D.Chinese pots
答案:B
解析:推理判断题。根据倒数第二段“Sadly the library had moved...she felt very proud of her country. ”可知,卡尔·马克思曾在大英博物馆图书馆的著名阅览室工作,后来图书馆搬走了,旧阅览室也不见了。由此推断,在伦敦大英博物馆游客看不到卡尔·马克思的阅览室了。故选B。
31.Where will Pingyu go the next day?
A.Windsor Castle. B.Karl Marx's statue.
C.Greenwich. D.Buckingham Palace.
答案:A
解析:细节理解题。根据最后一段中的“The next day Pingyu was leaving London for Windsor Castle.”可推知,第二天,平宇会去温莎城堡。故选A。
D
Hong Kong has recently witnessed the return of live concerts and large-scale events,attracting visitors from around the world.Are you also planning a trip? It's time to dig out your Octopus card for convenient payment of transport fares and much more.
No Octopus card,no problem! The options for transport payment in Hong Kong have become more diverse and convenient in recent years.People can now pay for public transport using WeChat Pay,Alipay,bank cards or credit cards.And the Octopus card,which has a wide variety of uses,can now be put into the electronic mobile wallet and can be used even if your phone is out of battery.
Are you figuring out the best way to get to the city center from the airport? The Airport Express takes only 24 minutes to travel from the airport to downtown.If you want to get off the plane and go straight to Central district,the fast and comfortable Airport Express is the best choice.
The Airport Express platform is connected with the airport's arrival hall and has multiple entrances.It takes as little as a minute for passengers to enter the platform from the arrival hall.The trains provide large luggage storage areas,as well as high-speed Wi-Fi and charging facility.More importantly,the Airport Express connects you with other MTR lines.Whether for business travel or sightseeing,the Airport Express can save you a lot of time.
In addition to the MTR and buses,Hong Kong's public transportation system also includes the historic Star Ferry,Hong Kong Tramways and the Peak Tram.They have been around for many years,but their functionality and overall experience are as good as that of the new transport modes.In fact,they enhance the experience of tourists and are also popular with locals going to work,shopping or out on a date.To improve passengers' experience,the Peak Tram has recently undergone a major renovation.
It's been a while and now it's time to say “Hello Hong Kong” again!
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了香港的公共交通。
32.What can be learned about transport payment in Hong Kong?
A.Octopus card is a must to travelers.
B.Transport payment has greatly improved.
C.Travelers can not choose to pay online or not.
D.Travelers can still pay when their phones are power off.
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段中“The options for transport payment in Hong Kong have become more diverse and...your phone is out of battery.”可知,香港公共交通的支付方式得到了极大改进,故选B。
33.Which of the following can best describe Hong Kong's public transport?
A.Complex and time-consuming.
B.Confusing and costly.
C.User-friendly and highly-effective.
D.Complicated and outdated.
答案:C
解析:推理判断题。根据第四段“The Airport Express platform is connected with the airport's...the Airport Express can save you a lot of time.”可知,香港的公共交通对用户很友好且很高效。故选C。
34.According to the passage,which of the following is TRUE?
A.Octopus card can do nothing more than paying transport fares.
B.The Airport Express enables passengers to enter the platform quickly.
C.The Peak Tram is too old to compete with new transport modes.
D.Old transport modes have lost their edges despite their renovation.
答案:B
解析:细节理解题。根据第四段中“The Airport Express platform is connected with the airport's arrival hall and has multiple entrances.It takes as little as a minute for passengers to enter the platform from the arrival hall.”可知,机场快线可以让乘客迅速进入月台,故选B。
35.What is the purpose of this writing?
A.To introduce Hong Kong's public transport.
B.To illustrate the popularity of Hong Kong.
C.To advertise for Hong Kong's public transport.
D.To recommend Hong Kong as a great tourist attraction.
答案:A
解析:写作目的题。根据全文内容,结合第一段中“It's time to dig out your Octopus card for convenient payment of transport fares and much more.”可知,文章主要介绍了香港公共交通支付方式的改进、便捷高效的机场快线以及历史悠久的天星小轮、香港电车和山顶缆车,故本文目的是介绍香港的公共交通。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
As an artist who shares her journey on social media,I'm often asked by curious followers how to begin an art journey.Unfortunately,there is no magic list I can offer.I do remember,though,what it was like to be a complete beginner.So I've put together some good tips for starting an art journey.
·Start small.I suggest using a sketchbook (素描本) for small studies.These small studies provide inspiration and may be a springboard for more complex works in the future. 36 You'll want to look back on your journey to see how far you've come.
·Paint often and paint from life.There's no better way to improve than to put in those brush miles.Whether you paint still lifes,portraits,or landscapes,paint from life as much as possible. 37
·Continually challenge yourself to try something new. 38 Artistic growth can be a bit painful.Welcome to the club;we've all been there.I love taking on challenges.I once took up a challenge to create a painting every day for a month and post the works online.
· 39 Seeking and accepting constructive feedback (反馈) is crucial to growth.I post my work on social media and,in turn,have met some of the kindest people.They make me feel valued and respected,no matter my level of artistic ability.
The journey you're on won't follow a straight path. 40 Push through,give it time and put in the effort.You will harvest the rewards of an artistic life.
A.Get out of your comfort zone.
B.Make career plans and set goals.
C.Don't throw away your beginner art.
D.Share your work if you feel comfortable doing so.
E.You'll hit roadblocks,and you'll feel discouraged at times.
F.Evaluate your performance and,if needed,redefine your role.
G.You'll develop that painting muscle memory that only comes with repetition.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些开始艺术之旅的好建议。
36.答案:C
解析:根据前文“Start small.I suggest...in the future.”以及后文“You'll want to look back on your journey to see how far you've come.”可知,空处应是一个过渡句,从给出建议使用一个素描本进行小规模的学习和实践,到回顾自己的艺术之旅,所以C项(不要扔掉你初学时的艺术作品)符合语境,和后文形成顺承关系。故选C项。
37.答案:G
解析:根据前文“Paint often and paint from life.There's no...as much as possible.”可知,本段主要讲述不断练习绘画,所以G项(你会逐渐形成只有通过反复练习才能获得的绘画肌肉记忆)是对前文的总结。故选G项。
38.答案:A
解析:根据前文“Continually challenge yourself to try something new.”以及后文“Artistic growth can be a bit painful.”可知,A项(走出你的舒适区)是对前句的进一步说明,和后文构成顺承关系。故选A项。
39.答案:D
解析:根据后文“Seeking and accepting constructive feedback (反馈) is...my level of artistic ability.”可知,本段主要讲述了分享自己的作品,所以D项(如果你感觉舒适的话,分享你的作品)符合语境,是本段的中心句。故选D项。
40.答案:E
解析:根据前文“The journey you're on won't follow a straight path.”以及后文“Push through,give it time and put in the effort.You will harvest the rewards of an artistic life.”可知,E项(你会遇到障碍,有时你会感到气馁)是对前句的进一步说明,和后文构成顺承关系。故选E项。
第三部分:语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My husband,our children and I have had wonderful camping experiences over the past ten years.
Some of our 41 are funny,especially from the early years when our children were little.Once,we 42 along Chalk Creek.I was 43 that our 15-month-old boy would fall into the creek (小溪).I tied a rope around his waist to keep him near to our spot.That lasted about ten minutes.He was 44 ,and his crying let the whole campground know it.So 45 tying him up,I just kept a close eye on him.It 46 —he didn't end up in the creek.My three-year-old,however,did.
Another time,we rented a boat in Vallecito Lake.The sky was clear when we 47 ,but storms moved in fast in the mountains,and this one quickly 48 our peaceful morning trip.The 49 picked up and thunder rolled.My husband stopped fishing to 50 the motor.Nothing.He tried again.No 51 .We were stuck in the middle of the lake with a dead motor.As we all sat there 52 ,a fisherman pulled up,threw us a rope and towed (拖) us back.We were 53 .
Now,every year when my husband pulls our camper out of the garage,we are filled with a sense of 54 ,wondering what camping fun and 55 we will experience next.
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者和家人在旅行过程中经历过的趣事与冒险,并且作者和家人都十分期待即将经历的冒险。
41.A.ideas B.jokes
C.memories D.discoveries
答案:C
解析:根据上文“have had wonderful camping experiences over the past ten years”以及下文“especially from the early years when our children were little”可知,作者在讲述以前一些经历,这些经历回想起来很有趣,因此作者认为自己与家人一起冒险的一些记忆是有趣的。故选C项。
42.A.camped B.drove
C.walked D.cycled
答案:A
解析:根据上文“My husband,our children and I have had wonderful camping experiences over the past ten years.”可知,作者与家人在过去的十年里有着美妙的露营经历,而此处作者讲述的是其中的一次经历,他们一起在溪边露营。故选A项。
43.A.annoyed B.surprised
C.disappointed D.worried
答案:D
解析:根据下文“I tied a rope around his waist to keep him near to our spot.”可知,作者把一根绳子系在儿子的腰上就是怕儿子会掉进小溪里,所以可知作者对此是很担心的。故选D项。
44.A.unhurt B.unfortunate
C.uncomfortable D.unafraid
答案:C
解析:根据上文“I tied a rope around his waist to keep him near to our spot.”以及下文“his crying let the whole campground know it”可知,孩子之所以哭是因为身上被绑绳子而感觉不舒服。故选C项。
45.A.due to B.instead of
C.apart from D.as for
答案:B
解析:根据上文“He was ,and his crying let the whole campground know it.”以及下文“I just kept a close eye on him”可知,因为孩子身上被绑绳子后感觉不舒服,所以作者换了另一种方式,选择密切关注他,而不是在他身上绑绳子。故选B项。
46.A.worked B.happened
C.mattered D.changed
答案:A
解析:根据下文“he didn't end up in the creek”可知,孩子没有掉进小溪里是因为作者在密切关注着他,由此可知作者采取的这种关注小孩而不是用绳子把他绑起来的方式起作用了。故选A项。
47.A.signed up B.calmed down
C.checked out D.headed off
答案:D
解析:根据上文“The sky was clear”以及下文“but storms moved in fast in the mountains”可知,天气突然变化,他们出发时还天气晴朗。故选D项。
48.A.arranged B.interrupted
C.completed D.recorded
答案:B
解析:根据上文“storms moved in fast in the mountains,and this one quickly”以及下文“our peaceful morning trip”可知,因为风暴来临,所以作者的旅行被迫中断了。故选B项。
49.A.wind B.noise
C.temperature D.speed
答案:A
解析:根据上文“storms moved in fast in the mountains”以及下文的“thunder rolled”可知,天气变得很糟糕,大风刮了起来。故选A项。
50.A.find B.hide
C.start D.fix
答案:C
解析:根据下文“Nothing.He tried again.”以及“We were stuck in the middle of the lake with a dead motor.”可知,作者他们被困在湖中央,是因为马达坏了,发动不起来,由此可知作者的丈夫尝试将船启动。故选C项。
51.A.luck B.answer
C.wonder D.signal
答案:A
解析:根据下文“We were stuck in the middle of the lake with a dead motor.”可知,作者的丈夫再次尝试启动,但船依然无法启动,由此可知他们运气很差,没有好运。故选A项。
52.A.patiently B.tirelessly
C.doubtfully D.helplessly
答案:D
解析:根据上文“We were stuck in the middle of the lake with a dead motor.”可知,在天气恶劣的情况下船无法启动了,作者与家人十分无助地坐着。故选D项。
53.A.sorry B.brave
C.safe D.right
答案:C
解析:根据上文“a fisherman pulled up,threw us a rope and towed(拖) us back”可知,作者他们得到了渔夫的帮助,因此作者和家人安全了。故选C项。
54.A.relief B.duty
C.pride D.excitement
答案:D
解析:根据上文的“Now,every year when my husband pulls our camper out of the garage”以及下文的“wondering what camping fun”可知,作者他们一看到丈夫把露营车拉出来时,他们就会想知道接下来露营的乐趣是怎么样的,由此可知作者他们是期待接下来的露营,对此充满兴奋之情。故选D项。
55.A.failure B.adventure
C.performance D.conflict
答案:B
解析:根据上文“Now,every year when my husband pulls our camper out of the garage,we are filled with a sense of ,wondering what camping fun and”以及下文“we will experience next”可知,作者与家人想知道下一次露营的乐趣是什么,因此也十分期待即将经历的冒险。故选B项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I have been in Taiyuan,the provincial capital of Shanxi,for two years since I 56._________ (admit) to a PhD program in Shanxi University as an international student from Bangladesh.
Over the two years,I found myself falling in love with Shanxi and China as I got more
57. _________(absorb) in local lives and got more familiar 58. the city,the province and the country.I must admit that it's normal to feel lonely when 59. (start) a new life in a new place.You have to adapt to everything—food,language and culture.60. ,my adaptation didn't take a long period of time.I have got used to eating noodles for breakfast and using online payment via my smart phone very quickly.After a while at the university,I didn't feel much pressure in my study.There is still enough spare time to allow me to visit various parts of Taiyuan and Shanxi and 61. (make) friends with locals.
My favorite sport is cycling and I find China is very cyclist-friendly because it is 62.________ (convenience) to hire bicycles in every city in the country.I like to cycle in the streets in Taiyuan and visit places 63. I meet randomly.The cycling tours helped to deepen my understanding of the city.
The city has a history of more than 2,500 years,the 64. (long) among all cities in China.Plenty of well-preserved ancient structures,like the 65. (temple) in Jinci,the double pagodas in Yongzuo Temple,are the material evidence to help you get a glimpse into what ancient China looked like.
I hope more international students come to study in Shanxi University and to live and work in China as the country is full of opportunities.
语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了来自孟加拉国的国际学生在山西求学和生活的经历。
56.答案:was admitted
解析:考查动词的时态、语态和主谓一致。此处描述的是过去的事情,动词admit和主语I是被动关系,所以用一般过去时的被动语态,主语为单数。故填was admitted。
57.答案:absorbed
解析:考查词性转换。be/get absorbed in意为“专注于……”。故填absorbed。
58.答案:with
解析:考查介词。be/get familiar with意为“熟悉……”,为固定短语。故填with。
59.答案:starting
解析:考查状语从句的省略。此处是when引导的状语从句的省略,当从句和主句主语是同一主语时,且从句含有be动词,从句可以省略主语和be动词,动词start是句子主语I主动发出的动作,二者是主动关系,省略主语和be动词。故填starting。
60.答案:However
解析:考查副词。分析句子结构和句意可知,上下文是转折关系,空格前后都有标点符号,用副词起过渡的作用,句首单词首字母大写。故填However。
61.答案:to make
解析:考查非谓语动词。此处需用动词不定式形式和前面的to visit并列,构成固定短语allow sb to do sth,意为“允许某人做某事”。故填to make。
62.答案:convenient
解析:考查词性转换。这里需用形容词形式,作表语,意为“方便的”。故填convenient。
63.答案:that/which
解析:考查定语从句。“ I meet randomly”是限制性定语从句,引导词指代先行词places,在从句中作宾语,用关系代词引导。故填that/which。
64.答案:longest
解析:考查形容词的最高级。空格前面有the,所以此处用最高级形式,表示“最长的”。故填longest。
65.答案:temples
解析:考查名词的单复数。temple是可数名词,此处表示不止一个寺院,需要用名词复数形式。故填temples。
第四部分:写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
假定你叫李华,你的英国朋友Jason所在的学校要组织来中国参加主题夏令营活动,每个学生可以从以下三个主题营中选择一个参加:1.唐诗学习夏令营;2.乒乓球学习夏令营;3.剪纸学习夏令营。Jason 来信希望你能给他推荐一个。请你给他回信,内容包括:
1.你对Jason 的来访表示欢迎;
2.你推荐的主题营及推荐理由;
3.你的祝愿。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
[参考范文]
Dear Jason,
I'm glad you're going to attend summer camps in China.Of the three themes,I suggest you choose to learn to play table tennis.My reasons are as follows.
First,it's easy to learn table tennis.Table tennis can help you build up your strength and make you more energetic.Besides,table tennis is popular among Chinese people.By participating in this training camp,not only can you make some friends with the same interest but you can also get some professional guidance and improve your skills.
I hope you'll enjoy your summer camp.Looking forward to meeting you in China.
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I often go climbing with my friend Mel Olsen,whom I'd met in a Face-book group.Two years ago,on December 30,when I was 16,she and I drove to Oregon to tackle 11,240-foot Mount Hood.My parents were happy I'd finally found a hobby.
It's safer to start winter climbs at night when there's less risk of the sun melting the snowpack.That day,we started at 3 a.m,following the paths alongside the ski runs.The temperature was about 14 degrees.Along the way,we met two other climbers,and the four of us continued on together.
After about five hours,we reached Devil's Kitchen,a plateau at about 10,000 feet,just before the final push to the top.By this point,the wind was violent.My exposed skin felt as though it were burning.The other climbers decided to turn back,but Mel and I went ahead.We had ice axes,helmets,and crampons (冰爪).We were prepared for the climb.
The trail we followed grew narrower and steeper.Suddenly,I heard a crack,and a whole block of ice broke off the ice step,right under my foot.
In an instant,I fell backward.I could hear Mel calling my name as I rolled down the mountain as if I were a character in a video game.I stuck out my arms and legs,grabbing at anything.My clothes were torn into pieces,my helmet was broken,and my face was bloodied from cuts and scratches.Then I took a survey of my body to see where I was hurt,starting with my head,then my neck and arms.For the most part,I was fine,except that I was suffering from a sharp pain in my left leg.
As Mel made her way down,I shouted for help,and other climbers came to assist me.A couple of them were trained EMTs.They fixed my leg and called Portland Mountain Rescue.Mel stayed by my side while I tried not to cry from the pain.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
I'd been lying on the ice shaking and aching for four hours by the time the rescuers reached me.
The fall on a mountain can change everything.
[参考范文]
I'd been lying on the ice shaking and aching for four hours by the time the rescuers reached me.They gave me first aid quickly and pulled me down the mountain.I screamed with each move,but still I had a pretty high pain tolerance.Step by step,we finally arrived at the bottom of Mount Hood where I was loaded into an ambulance and taken to a hospital.I stayed there for four days.The doctors told me it would be a year before I could climb again,but I was determined to go back climbing as soon as I could.
The fall on a mountain can change everything.But the experience also made me grow as a person.There was a lot of media attention following the accident.Some said I should go back to India.I think handling all that at such a young age helped me grow up.Since the accident,I've climbed another 60 mountains.I'm not going to let one fall and its aftereffects keep me from doing my favorite thing in the world.I loved the challenge of conquering something bigger than myself.
学生用书↓第122页
学科网(北京)股份有限公司
$$