模块综合检测(四)-【优化探究】2025年高考英语一轮复习高考总复习配套课件(北师大版2019)
2024-10-25
|
155页
|
68人阅读
|
0人下载
教辅
内容正文:
模块综合检测(四)
选择性必修第一册
课件使用说明
01
本课件使Office 2016制作,请使用相应软件打开并使用
使用软件
02
本课件理科公式均采用微软公式制作,如果您是Office 2007或WPS 2021年4月份以前的版本,会出现包含公式及数字无法编辑的情况,请您升级软件享受更优质体验
软件版本
03
本课件文本框内容可编辑,单击文本框即可进行修改和编辑
便捷操作
04
由于WPS软件原因,少量电脑可能存在理科公式无动画的问题,请您安装Office 2016或以上版本即可解决该问题
软件更新
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、
B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10秒钟
的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where does the conversation probably take place?
A. At a shoe shop.
B. At a clothing shop.
C. At a paint shop.
答案: B
1
2
3
4
5
2. What does the man suggest the woman do?
A. Make more friends.
B. Try harder at work.
C. Have a positive attitude.
答案:C
1
2
3
4
5
3. What will the man do next?
A. Organize a trip to France.
B. Send a letter to the school.
C. Prepare a teaching course in traveling.
答案:B
1
2
3
4
5
4. What do the speakers think of Gary?
A. He’s unqualified.
B. He’s well-behaved.
C. He’s faithful.
答案:A
1
2
3
4
5
5. How much does the cake cost?
A. $2.00. B. $3.50. C. $5.50.
答案:B
1
2
3
4
5
第二节 (共15小题; 每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题
中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白
前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将
给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Who is Helen probably?
A. The girl’s friend.
B. The man’s daughter.
C. The man’s wife.
答案:A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
7. What will the girl do at 5:00 p.m.?
A. Have a meal with the man.
B. Buy some snacks.
C. Do sports.
答案:C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
11
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Why does the woman want to park the car in another place?
A. The parking space is small.
B. There are larger spaces available.
C. She parks in a spot for the disabled.
答案:A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
9. Where will the woman and Jenny go first?
A. The drugstore.
B. The hair salon.
C. The shoe store.
答案:C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
10. What’s the probable relationship between the speakers?
A. Mother and son.
B. Husband and wife.
C. Garage attendant and car owner.
答案:B
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What is the weather like at the moment?
A. Foggy. B. Rainy. C. Clear.
答案:A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
12. Where is the woman going?
A. The sea.
B. The forest.
C. The mountains.
答案:C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
13. What does the man ask the woman to do?
A. Book a hotel for him.
B. Bring him a coffee.
C. Contact him.
答案:C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
17
听第9段材料,回答第14至17题。
14. Why is the man looking for Jennifer?
A. To apologize to her.
B. To give her some curtains.
C. To talk about a project with her.
答案:A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
15. Where does Jennifer always stay at this moment?
A. In her office.
B. In the canteen.
C. In the meeting room.
答案:C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
16. Who might the woman be?
A. A waitress in a canteen.
B. A worker in a company.
C. A salesperson in a clothing store.
答案:B
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
17. What is the man going to do after work?
A. Go to Jennifer’s house.
B. Buy something in a mall.
C. Meet some clients.
答案:B
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
听第10段材料,回答第18至20题。
18. Who is the speaker talking to?
A. People who have read her books.
B. People who are looking for jobs.
C. People who want to write their own books.
答案:C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
19. What does the speaker compare writing a book to?
A. Completing a work assignment.
B. Writing a university essay.
C. Reading a magazine article.
答案:A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
20. How does the speaker get most of her ideas?
A. By reading papers.
B. By speaking to people.
C. By spending time online.
答案:C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
听力原文
(Text 1)
W:Can I help you, sir?
M:Yes, do you have this shirt in size M? In the same blue color
please.It matches my shoes well.
(Text 2)
M:Eventually, you’ll be old like me, Helen.Now, you have less
responsibility—so enjoy it.
W:That’s true, Grandpa.I’m just stressed about my grades and
school friends.
M:All students do—just try to enjoy your work and don’t worry.
(Text 3)
M:Is your school organizing a year-end trip like last year?
W:Unfortunately not.After the problems they had in France, they’ve
decided not to do one this year.
M:That is a shame.Traveling is very educational.I’ll write to the
headmaster and give advice.
(Text 4)
M:How on earth is Gary still working for this company? He is late
for everything—his meetings, his reports and he’s coming back later
from his lunch breaks than others.
W:I know.I agree.But we’d better give him a chance to correct his
mistakes.
(Text 5)
M:I’ll take a large iced coffee, please.
W:It’s $2.00.
M:Oh, I’d also like one blueberry cake.
W:Sure.Your total is $5.50.I’ll have your coffee ready in a minute.
(Text 6)
M:What are you going to do this afternoon? Would you like to shop
with me?
W:Well, I’m going to practice baseball with my friend later.
M:What time is your baseball practice this evening?
W:Helen asked me to practice at her house at 5:00 p.m.
M:That’s fine.I can drop you off there after we finish shopping.You
might be a bit early.Can you ask Helen if that’s okay?
W:Sure.Shall I call her?
M:Of course.
W:But my phone is in the car.I’ll call her later.
(Text 7)
W:Mike, can you get out first and tell me if I’ve parked between the
lines? I might have to back up and try again.
M:OK. Well, the right tire (轮胎) is right on the line, but the spot
next to you is a parking space that is meant for someone in a wheelchair.
W:This spot is too small for our car, anyway.Come on.We’ll park
somewhere else.
M:Are you sure you want to take the chance, Lisa? It’s a holiday
weekend, and I doubt whether there are better spaces available.
W:Fine.I’ll be careful when I’m opening the door.
M:So, you take Jenny to get some sports shoes first, and I’ll take
Roger in for his haircut.I’ll be able to pick up your medicine at the
drugstore while he’s there.
W:Oh, thanks.We can meet up at the food court for lunch in...say an
hour?
M:Perfect.
(Text 8)
M:Are you sure it’s safe to drive in this fog? You might lose all sense
of direction when you drive through the forest.
W:It should be okay.It’s just coming in from the sea.Once I’m on the
road, it should clear.
M:How long do you think you’ll be driving?
W:Well, it’s a six-hour trip, but I’ll stop for lunch and a coffee to
keep me awake.
M:And when will you come back?
W:Probably on Sunday, or maybe on Monday.It depends on whether
I get the photos I need.And if it rains, I might need an extra day.It’s
dangerous to climb mountains after raining.
M:Okay.Are you sure you don’t need my help?
W:No, I’ll be fine on my own.
M:Call me once you get to your hotel.
W:I will.It’s up in the mountains so the signal might not be great.But
I’ll try my best.
M:They’ll have Internet access.If you can’t call, just send me an
email.
W:Will do.
M:Okay, take care.
W:Bye.
(Text 9)
M:Excuse me, Mandy. Have you seen Jennifer in our office?
W:Not today, Phil.Why?
M:I said something really stupid that hurt her feelings. I just wanted to
say sorry to her.
W:It must have been bad.
M:Where can I find her?
W:She’s usually in the meeting room talking with clients around this
time, and in the canteen at noon.
M:I’ve been to those places already but she’s not there.
W:What on earth did you say to get her so angry? You two are
usually such good friends.
M:Well, she was wearing a new dress.I happened to say that my
parents had once had some curtains in a similar material.
W:That wasn’t a nice thing to compare her new dress to a pair of old
curtains.
M:But I didn’t get a chance to say it was nice.I loved those curtains.
W:Why not talk to her tomorrow morning? I’m sure she’ll come
earlier tomorrow, as she has a meeting with me every Friday morning.
M:You’re right.What else can I do?
W:How about buying her a little gift?
M:Great.I’ll go to the shopping mall after work.
(Text 10)
Many people ask me where my inspiration comes from, or how
I’ve managed to write a book every year for the last 20 years.Since you
all wish to be writers, I will share these so-called secrets, but I’ll
answer the second one first.How do I write so many books? It’s easy to
answer.I see writing as a job.Many writers start writing because they
love reading, not because they love writing.When you are working on
a project, you have targets to hit along the way.So just imagine that
your book is a project at work.
You know roughly how many words long it will be.Let’s say 100,000
words.If you write 1,000 a day, you will finish your book in just
over three months.It is not difficult to write 1,000 words.Most of you
have written university papers four or five times that length.You can
write more than 1,000 words a day.As long as you write at least 1,
000 words a day, you will have a book written in no time.Well, back
to the first question—where did I get my ideas? The answer is
everywhere.I read newspapers and magazines.I spend lots of time on
social media and that’s where a lot of my ideas come from. Our world is full of stories, and when you find one that you feel strongly about, that’s what you should write about.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最
佳选项。
A
(2023·浙江省名校联考)Food festivals are a common occurrence
in the UK and take place in all sorts of places and at all sorts of times.
Whatever your taste, there’s a food festival to match—no matter how
specialized.
Meatopia
This three-day, London-based festival takes place at the end of
August and is a meat lover’s paradise. In addition to a range of legally
sourced meat products, from juicy burgers to tender steaks, attendees
can listen to live music, watch butchery demonstrations, and attend
informal meat-based workshops.
The National Honey Show
If you have a sweet tooth, then it could be that the National
Honey Show, which started in 1921 and is the largest event of its
kind, is the place for you to be. This three-day event attracts many
local entries who showcase their sweet golden honey, some of which
is sold globally.
The Orange Sauce Festival
Have you heard about a festival that is devoted only to orange
sauce? Held in Cumbria, this sweet, fragrant festival has been
running for 3 years. What attracts people most is a competition to find
the best homemade orange sauce. There are thousands of participants
from over 30 different countries across the globe, bringing their local
snacks to share here.
The Ginger (姜) and Spice Festival
If you’d prefer something with a little more kick to it, then you
could attend the Ginger and Spice Festival held in Market Drayton.
Unlike other food festivals, it celebrates its town’s historic connection
to Robert Clive, who returned from India with ginger. Because of
this, they specialize in baking gingerbread, but also sell a range of
traditional spices from mild to hot.
【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章主要介绍了英国四个
各具特色的美食节的相关信息。
21. What do Meatopia and the National Honey Show have in
common?
A. They are of the same duration.
B. Both of them hold workshops.
C. Both of them originated from London.
D. Both of them have a long history.
答案:A
21
22
23
细节理解题。根据Meatopia部分第一句中的“This three-day,
London-based festival”及The National Honey Show部分最后一句中
的“This three-day event”可知,Meatopia和the National Honey
Show这两个美食节的共同之处是它们持续的时间相同。故选A。
21
22
23
22. If you are interested in foreign food, which festival do you like
best?
A. Meatopia.
B. The Ginger and Spice Festival.
C. The National Honey Show.
D. The Orange Sauce Festival.
答案:D
21
22
23
细节理解题。根据“There are thousands of participants from over 30
different countries across the globe, bringing their local snacks to
share here.”可知,如果你对外国食物感兴趣,你会最喜欢the
Orange Sauce Festival这个美食节。故选D。
21
22
23
23. What is special about the Ginger and Spice Festival?
A. It has something to do with a historic figure.
B. The ginger used in the festival is from India.
C. It sells spicy food.
D. The food is cooked by Robert Clive.
答案:A
21
22
23
细节理解题。根据“Unlike other food festivals,it celebrates its
town’s historic connection to Robert Clive, who returned from India
with ginger.”可知,The Ginger and Spice Festival这个节日的特别之
处是它与一位历史人物有关。故选A。
21
22
23
B
Every holiday season, Patricia Gallagher fills her car with stuffed
animals and drives around Philadelphia.She gives them not to kids but
to seniors.
Patricia’s holiday tradition started in 2009.“I just got this idea to
call two nursing homes at random and ask if I could come and read a
story,” she said.She brought some of her kids’ stuffed animals for the
seniors to hold while she read.“But when I went to gather them and
take them back to go to the next nursing home, nobody wanted to give
up their stuffed animals,” she added.It was then and there that she
realized the power of a simple holiday gift.
Patricia wanted to continue her tradition of giving, so she put an
ad online, asking for gently used stuffed animals.In her first two years
of collecting, she received more than 11,000 donated stuffed
animals.She said sometimes local schools would hold stuffed animal
collections on her behalf, or a child who outgrew their toys would
donate.After receiving too many, Patricia started capping how many
she would collect at a time, and said she could only take in about 250
stuffed animals each week during the holiday season.Then, she took
them to nursing homes.
“The elderly want stuffed animals not only for comfort, but they
were conversation starters.It reminded them of their childhood,” she
said.And she recalled one man said, “You know, I never wanted to
go to school.And my father said if I would go that day, he would take
me to the Brooklyn Zoo.And you know what? This was the first animal
I saw there and it looked just like this giraffe.”
Spreading joy isn’t just a holiday pastime for Patricia.She is also
known as the “Happy Flower Lady” around Philadelphia, because
she collects old flowers from stores and passes them out to anyone who
needs a pick-me-up.
“When you give, you really do get more back,” Patricia said.
“Every morning, whether it’s the flowers or the stuffed animals, I have a purpose.”
【语篇解读】 本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了
Patricia Gallagher每到假日季节,就会在车里装满毛绒玩具,然后
开车在费城兜风。这些玩具不是给孩子的,而是给老年人的。文章
介绍了她的这一传统开始的时间以及她对此的看法。
24. Why did Patricia go to the nursing homes in 2009?
A. To send gifts to the seniors.
B. To read a story to the elderly.
C. To get over her loneliness.
D. To get rid of her kids’ toys.
答案:B
24
25
26
27
细节理解题。根据第二段中的“Patricia’s holiday tradition started in
2009.‘I just got this idea to call two nursing homes at random and ask if
I could come and read a story,’ she said.She brought some of her kids’
stuffed animals for the seniors to hold while she read.”可知,Patricia
在2009年去养老院是为了给老人读故事。
24
25
26
27
25. What does the underlined word “capping” in paragraph 3 mean?
A. Limiting. B. Recording.
C. Identifying. D. Doubling.
答案:A
24
25
26
27
词义猜测题。根据画线词上文“After receiving too many, Patricia
started”以及下文“how many she would collect at a time, and said
she could only take in about 250 stuffed animals each week during the
holiday season”可知,Patricia在收到太多毛绒玩具后,开始限制每
次收集的数量,她说在假期期间她每周只能接收大约250只毛绒玩
具。故画线词意思是“限制”。
24
25
26
27
26. What can we infer from paragraph 4?
A. Seniors love good old days.
B. Cute animals have healing effects on seniors.
C. Giving makes seniors happy.
D. Stuffed animals have more than one function.
答案:D
推理判断题。根据第四段可推知,毛绒玩具不止有一种功能。
24
25
26
27
27. What does Patricia think of her giving experiences?
A. Rewarding. B. Entertaining.
C. Timely. D. Tough.
答案:A
推理判断题。根据最后一段可推知,Patricia认为她的捐赠经历是有
益的。
24
25
26
27
C
A new study suggests classic paintings by well-known Impressionists Joseph Turner and Claude Monet may have been influenced by air pollution during the Industrial Revolution.
The study, published in Proceedings of the National Academy of
Sciences by authors from Harvard and Sorbonne universities, analyzed
60 oil paintings by Turner from 1796 to 1850 and 38 paintings by Monet
from 1864 to 1901.
Scientists don’t know exactly how polluted the cities were during
that time for lack of data.However, researchers say examining the
works of Turner and Monet can give a picture of long-term
environmental change with the air pollution.
In particular, researchers said changes in local sulfur dioxide
emissions from burning coal may explain changes in the colour contrast
and intensity of Turner, Monet, and others’ works, even after
taking into account the artistic trends and subject matter of the time.
Scientists successfully measured painters’ representation of
nature, focusing on differences in local weather patterns which
influenced colour in works painted in different parts of Europe.Paintings
done in Britain generally feature a paler blue sky than other works in
other parts of the continent.Generally, artists can historically
accurately represent their environment, so Turner and Monet were
chosen because they are famous for their landscape and cityscape
paintings and also because they were active during the Industrial
Revolution, when air pollution grew at a rate never seen before.
Additionally, researchers say that as the air in London and Paris
became more polluted, the cities would appear hazier to the eyes as
well as in photographs.By comparing the paintings of Turner and Monet
to pictures from the era, they were able to determine the artists were at
least partly influenced by the change in emissions.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。一项新的研究表明,
著名印象派画家Joseph Turner和Claude Monet的经典画作可能
受到了工业革命期间空气污染的影响。文章介绍了研究开展的
过程以及发现。
28. How did the researchers conduct the study?
A. By referring to relevant historical records.
B. By comparing the paintings of Turner and Monet.
C. By relating the paintings to the air conditions then.
D. By analyzing the data during the Industrial Revolution.
答案:C
28
29
30
31
细节理解题。根据第五段中的“Scientists successfully measured
painters’ representation of nature, focusing on differences in local
weather patterns which influenced colour in works painted in different
parts of Europe.”可知,研究人员通过将绘画与当时的空气状况联
系起来进行这项研究。
28
29
30
31
29. What did the researchers find in the works of Turner and Monet?
A. Air pollution at that time.
B. Change in subject matter.
C. Social trends of the period.
D. Development of photography.
答案:A
28
29
30
31
细节理解题。根据第三段中的“However, researchers say
examining the works of Turner and Monet can give a picture of long-
term environmental change with the air pollution.”可知,研究人员在
Turner和Monet的作品中发现了当时的空气污染。
28
29
30
31
30. What can we learn from paragraph 5?
A. European artists preferred landscape paintings.
B. Scientists focused on studying weather patterns.
C. Turner and Monet intended to present pollution.
D. Britain suffered from air pollution most in Europe.
答案:D
28
29
30
31
推理判断题。根据第五段中的“Scientists successfully measured
painters’ representation of nature, focusing on differences in local
weather patterns which influenced colour in works painted in different
parts of Europe.Paintings done in Britain generally feature a paler blue
sky than other works in other parts of the continent.”可推知,英国在
欧洲遭受空气污染最严重。
28
29
30
31
31. What is the purpose of the text?
A. To inform people of a new discovery.
B. To instruct people to appreciate paintings.
C. To introduce the Industrial Revolution.
D. To call on people to protect the environment.
答案:A
写作意图题。通读全文可知,文章介绍了研究开展的过程以及发
现。可推知,这篇文章的目的是告知人们一项新发现。
28
29
30
31
D
Many owners of electric cars have wished for a battery pack that
could power their vehicle for more than a thousand miles on a single
charge.Researchers have developed a lithium-air battery that could
make that dream a reality.The new battery design could also one day
power airplanes and trucks.The main new component in this lithium-air
battery is a solid electrolyte (电解质) instead of the usual liquid variety.
Batteries with solid electrolytes are not subject to safety problems
with the liquid electrolytes used in lithium-ion and other battery types,
which can overheat and catch fire.More importantly, the solid electrolyte can potentially boost the energy four times, which translates into longer driving range.
For over a decade, scientists have been working overtime to
develop a lithium (锂) battery that makes use of the oxygen in air.The
lithium-air battery has the highest energy of any battery technology
being considered for the next generation of batteries beyond lithium-ion.
The new solid electrolyte is composed of a material made from
relatively inexpensive elements, compared with the past designs.
Besides, the chemical reaction in lithium-ion only involves one or two electrons stored per oxygen molecule (分子), while that for lithium-air battery involves four electrons.More electrons stored means higher energy.
The new design is the first lithium-air battery that has achieved a
four-electron reaction at room temperature.It also operates with oxygen
supplied by air from the surrounding environment.The capability to run
with air avoids the need for oxygen tanks to operate, a problem with
earlier designs.
“With further development, we expect our new design for the
lithium-air battery to reach a record of 1,200 watt-hours per kilogram,” said Curtiss, a researcher.“That is nearly four times better than lithium-ion batteries.”
【语篇解读】 本文是一篇说明文。新的电池设计可以延长行
驶公里数,甚至在某一天也可以为飞机和卡车提供动力。文章介绍
了这种电池的工作原理和优势。
32. What contributes most to the lithium-ion battery?
A. Lithium-ion.
B. Oxygen molecules.
C. Solid electrolytes.
D. Liquid component.
答案:C
32
33
34
35
细节理解题。根据第一段中“The main new component in this
lithium-air battery is a solid electrolyte instead of the usual liquid
variety.”以及第二段可知,固体电解质是锂电池最重要的部分。
32
33
34
35
33. What’s the problem with lithium-ion batteries?
A. They burn easily if overheated.
B. They are unsafe in production.
C. They damage the environment.
D. They require longer charging time.
答案:A
32
33
34
35
细节理解题。根据第二段中“Batteries with solid electrolytes are not
subject to safety problems with the liquid electrolytes used in lithium-
ion and other battery types, which can overheat and catch fire.”可
知,锂离子电池的问题是如果过热,它们很容易烧坏。
32
33
34
35
答案:B
34.How does the author organize paragraph 4?
A.By giving examples.
B.By making comparisons.
C.By presenting statistics.
D.By analyzing cause and effect.
32
33
34
35
推理判断题。根据第四段可推知,作者通过做比较来展开第四段。
32
33
34
35
35. What is the best title for the text?
A. How Lithium-air Batteries Work
B. What Will Be Used to Power Airplanes
C. Electric Cars Are Becoming More Popular
D. New Batteries Offer Longer Driving Range
答案:D
32
33
34
35
标题归纳题。通读全文可知,文章主要介绍了这种新电池的一
些特点和优势。D选项“新电池提供更长的行驶里程”最适合作
文章标题。
32
33
34
35
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳
选项。选项中有两项为多余选项。
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些缓解
背部疼痛的方法。
Back pain can make it difficult for many people to function in
everyday life. 36 If you suffer from back pain, read on for four
everyday fixes.
36
37
38
39
40
36.
A. Switch sides when you carry things.
B. It affects how you move, feel and think.
C. You should learn more about the cause of your pain.
D. Approach the health of your back as a responsibility.
E. So actively being mindful of the present reduces stress.
F. You’d better take a quick break to check in with your breathing.
G. More minutes of movement add up to big health benefits over time.
答案:B
36
37
38
39
40
根据上文“Back pain can make it difficult for many people to function
in everyday life.”可知,空处继续说明背部疼痛对人们的影响,B
选项中it指代上文back pain。
36
37
38
39
40
Our bodies need adequate movement throughout the day to avoid
the stiffness that contributes to aches and pains.If the weather is good,
don’t hunt for the nearest parking spot; don’t take the elevator when
you have the option of one or two flights of stairs.When you need to sit
for long periods, set a timer to get up every hour and be active for just
a few minutes. 37 .
37.
36
37
38
39
40
A. Switch sides when you carry things.
B. It affects how you move, feel and think.
C. You should learn more about the cause of your pain.
D. Approach the health of your back as a responsibility.
E. So actively being mindful of the present reduces stress.
F. You’d better take a quick break to check in with your breathing.
G. More minutes of movement add up to big health benefits over time.
答案:G
36
37
38
39
40
根据上文“Our bodies need adequate movement throughout the day to
avoid the stiffness that contributes to aches and pains.If the weather is
good, don’t hunt for the nearest parking spot; don’t take the elevator
when you have the option of one or two flights of stairs.When you need
to sit for long periods, set a timer to get up every hour and be active
for just a few minutes.”可知,本段主要说明了尽量多运动,本句为
本段最后一句,应继续说明运动的影响:对健康有很大的好处。故
G选项符合语境。
36
37
38
39
40
When we overuse our dominant side, we create muscle patterns of weakness and tension that increase pain, especially in our backs.Consider the actions you take repeatedly throughout the day that shift your weight to one side. 38 And use your opposite hand every so often for basic activities, such as opening doors.
38.
36
37
38
39
40
A. Switch sides when you carry things.
B. It affects how you move, feel and think.
C. You should learn more about the cause of your pain.
D. Approach the health of your back as a responsibility.
E. So actively being mindful of the present reduces stress.
F. You’d better take a quick break to check in with your breathing.
G. More minutes of movement add up to big health benefits over time.
答案:A
36
37
38
39
40
根据上文“When we overuse our dominant side, we create muscle
patterns of weakness and tension that increase pain, especially in our
backs.Consider the actions you take repeatedly throughout the day that
shift your weight to one side.”以及下文“And use your opposite hand
every so often for basic activities, such as opening doors.”可知,上
文提到“考虑一下你每天重复做的那些让你的体重向一边转移的动
作”,即换边使用手,故A选项符合语境。
36
37
38
39
40
Psychological stress is a noted risk factor for back pain, according to research.Most mental stress is caused by focusing on the past or future. 39 A few minutes a day of mindfulness can go a long way toward minimizing the impact of stress.Additionally, mindfulness practices like tai chi have all shown effectiveness in reducing back pain.
39.
36
37
38
39
40
A. Switch sides when you carry things.
B. It affects how you move, feel and think.
C. You should learn more about the cause of your pain.
D. Approach the health of your back as a responsibility.
E. So actively being mindful of the present reduces stress.
F. You’d better take a quick break to check in with your breathing.
G. More minutes of movement add up to big health benefits over time.
答案:E
36
37
38
39
40
根据上文“Psychological stress is a noted risk factor for back pain,
according to research.Most mental stress is caused by focusing on the
past or future.”可知,本句与上文构成因果关系,指出应关注当
下。故E选项符合语境。
36
37
38
39
40
40 That is, you can create a game plan of daily activities to
practice for back health.If your back hurts at the end of the day, don’t
just decide it was a “bad” day.Ask yourself if you practiced the
activities to help you avoid the stress and tension.Taking an active,
daily-life approach to maintaining a healthy body is the key to keeping
back pain at bay.
40.
36
37
38
39
40
A. Switch sides when you carry things.
B. It affects how you move, feel and think.
C. You should learn more about the cause of your pain.
D. Approach the health of your back as a responsibility.
E. So actively being mindful of the present reduces stress.
F. You’d better take a quick break to check in with your breathing.
G. More minutes of movement add up to big health benefits over time.
答案:D
36
37
38
39
40
根据下文“That is, you can create a game plan of daily
activities to practice for back health.If your back hurts at the
end of the day, don’t just decide it was a ‘bad’ day.Ask
yourself if you practiced the activities to help you avoid the
stress and tension.Taking an active, daily-life approach to
maintaining a healthy body is the key to keeping back pain at
bay.”可知,下文提到制订一个日常活动的游戏计划来练习背部健康,即将保持背部健康看作一项任务或是责任。故D选项符合语境。
36
37
38
39
40
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可
以填入空白处的最佳选项。
The problems had started before the trip even began.
It was my first time traveling to Asia.I had 41 distances and
timing.I had planned to visit Lombok first but booked the flights to
Bali, not 42 there was an airport in Lombok.Arriving in Bali at 1
p.m., I was a bit 43 .I had read online the last ferry (轮渡) left at 4
p.m.and I 44 had to take a 1.5-hour taxi journey to the port and
catch the ferry to Lombok.
Upon getting in the taxi, I told the driver the situation and
he 45 called his friend at the port.He told us the seas were 46
so the last ferry was leaving at 2:30 p.m., earlier than usual.I started
to panic, but my driver was 47 to try.His phone rang many times
with talks between him and his friend.It was 48 to see him put so
much effort in for a 49 .
When we were about 10 minutes away, his friend 50 him
that they would hold the boat for us—but we had to 51 ! From
there on, it was 52 .It was pouring with rain and there was no road
to the port.So, we 53 .The driver 54 my suitcase and started
running, his shoes and uniform all wet.
I arrived just in time to jump onto the boat.I’ve never been more
thankful for someone’s 55 the whole way through.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在去旅行
时因为计划失误,在当地司机及其朋友的无私帮助之下成功赶上了
最后一班渡轮的故事。
41. A. recorded B. expanded
C. misjudged D. changed
答案:C
根据下文“I had planned to visit Lombok first but booked the flights to
Bali, not 42 there was an airport in Lombok.”可知,“我”不
知道龙目岛有机场所以定了机票飞到巴厘岛。由此推断出,“我”
误判了距离和时间。record记录;expand扩展;misjudge误判;
change改变。
根据下文“I had planned to visit Lombok first but booked the flights to
Bali, not 42 there was an airport in Lombok.”可知,“我”不
知道龙目岛有机场所以定了机票飞到巴厘岛。由此推断出,“我”
误判了距离和时间。record记录;expand扩展;misjudge误判;
change改变。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
42. A. knowing B. estimating
C. caring D. arguing
答案:A
根据上文“I had planned to visit Lombok first but booked the flights to
Bali”可知,“我”计划去龙目岛但是却买了去巴厘岛的机票,说
明“我”不知道龙目岛有机场。know知道;estimate估价;care关
心;argue争论。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
43. A. surprised B. disappointed
C. worried D. embarrassed
答案:C
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
根据上文“Arriving in Bali at 1 p.m.”及下文“I had read online the
last ferry left at 4 p.m.and I 44 had to take a 1.5-hour taxi journey
to the port and catch the ferry to Lombok.”可知,“我”一点到达巴
厘岛,还需要坐1.5小时的出租车才能到港口,而最后一班渡轮是4
点开船,时间非常紧张,所以推断出,“我”是很担忧的。
surprised吃惊的;disappointed失望的;worried担心的;embarrassed
尴尬的。
根据上文“Arriving in Bali at 1 p.m.”及下文“I had read online the
last ferry left at 4 p.m.and I 44 had to take a 1.5-hour taxi journey
to the port and catch the ferry to Lombok.”可知,“我”一点到达巴
厘岛,还需要坐1.5小时的出租车才能到港口,而最后一班渡轮是4
点开船,时间非常紧张,所以推断出,“我”是很担忧的。
surprised吃惊的;disappointed失望的;worried担心的;embarrassed
尴尬的。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
44. A. just B. still C. always D. almost
答案:B
“我”坐飞机到达巴厘岛后还要坐出租车去港口。still“仍然”,
表示事情没有结束接下来还有要做的事情,符合语境。just只是;
always一直;almost几乎。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
45. A. cheerfully B. finally
C. hesitantly D. immediately
答案:D
根据下文“He told us the seas were 46 so the last ferry was
leaving at 2:30 p.m., earlier than usual.”可知,司机告知“我”渡
轮比以往要离开的早,说明司机在听完“我”的话后立即就给他的
朋友打了电话。cheerfully兴高采烈地;finally最后;hesitantly犹豫
地;immediately立刻。
根据下文“He told us the seas were 46 so the last ferry was
leaving at 2:30 p.m., earlier than usual.”可知,司机告知“我”渡
轮比以往要离开的早,说明司机在听完“我”的话后立即就给他的
朋友打了电话。cheerfully兴高采烈地;finally最后;hesitantly犹豫
地;immediately立刻。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
46. A. stormy B. deep C. cold D. broad
答案:A
根据下文“It was pouring with rain and there was no road to the
port.”可知,雨下得很大,几乎没有通向港口的路,说明司机的朋
友告知说船会早开是因为有暴风雨。stormy有暴风雨的;deep深
的;cold寒冷的;broad宽阔的。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
47. A. honored B. delighted
C. determined D. inspired
答案:C
根据下文“His phone rang many times with talks between him and his
friend.”可知,司机在不断地和他的朋友沟通,推断出司机决心送
“我”去港口。honored尊敬的;delighted高兴的;determined有决
心的;inspired鼓舞人心的。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
根据下文“I’ve never been more thankful for someone’s 55 the
whole way through.”可知,“我”很感激司机的善意,推断出
“我”被司机付出的努力感动。satisfying令人满意的;touching令
人感动的;stressful有压力的;awful糟糕的。
48. A. satisfying B. touching
C. stressful D. awful
答案:B
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
49. A. companion B. customer
C. driver D. stranger
答案:D
根据上文“Upon getting in the taxi, I told the driver the situation and
he 45 called his friend at the port.”可知,“我”是一名乘客,
“我”坐上出租车才和司机认识的,说明对于司机来说“我”是一
名陌生人。companion伙伴;customer顾客;driver司机;stranger陌
生人。
根据上文“Upon getting in the taxi, I told the driver the situation and
he 45 called his friend at the port.”可知,“我”是一名乘客,
“我”坐上出租车才和司机认识的,说明对于司机来说“我”是一
名陌生人。companion伙伴;customer顾客;driver司机;stranger陌
生人。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
50. A. informed B. reminded
C. warned D. convinced
答案:A
根据下文“they would hold the boat for us”可知,司机的朋友将会
让船等着“我们”,也就是说,这个消息是司机的朋友通知“我
们”的。inform通知;remind提醒;warn警告;convince使确信。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
51. A. turn B. quit C. wait D. rush
答案:D
根据下文“I arrived just in time to jump onto the boat.”可知,当时
“我”去港口需要1.5小时而距离开船也需要1.5小时,说明“我
们”需要赶时间。turn转身;quit停止;wait等待;rush冲。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
52. A. magic B. madness
C. horror D. calmness
答案:B
根据下文“It was pouring with rain and there was no road to the
port.”可知,雨下得很大甚至都看不见路,“我”和司机又要赶时
间去港口,说明接下来的事情是一件很疯狂的事情。magic奇迹;
madness疯狂;horror恐怖;calmness平静。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
53. A. looked back B. turned around
C. pulled over D. helped out
答案:C
根据上文“It was pouring with rain and there was no road to the
port.”可知,雨很大,看不见道路,所以司机只能把车停在路边。
look back回顾;turn around转身;pull over停车;help out帮助。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
54. A. packed B. placed
C. removed D. grabbed
答案:D
根据上文“but we had to 51 ”可知,“我”的时间很紧迫,
“我”需要赶紧登上渡轮。由此推断出,司机也很着急,他为了让
“我”不要误船而帮“我”拿行李箱。pack打包;place放置;
remove去除;grab拿起。
根据上文“but we had to 51 ”可知,“我”的时间很紧迫,
“我”需要赶紧登上渡轮。由此推断出,司机也很着急,他为了让
“我”不要误船而帮“我”拿行李箱。pack打包;place放置;
remove去除;grab拿起。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
55. A. kindness B. trust
C. comfort D. admiration
答案:A
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
根据上文“His phone rang many times with talks between him and his
friend.”及“The driver 54 my suitcase and started running, his
shoes and uniform all wet.”可知,司机不仅帮“我”联系他的朋友
让渡轮等“我”,开车送“我”去港口的同时还在大雨中帮“我”
拿行李。由此推断出,司机的行为是善意的。kindness好意;trust
信任;comfort安慰;admiration钦佩。
根据上文“His phone rang many times with talks between him and his
friend.”及“The driver 54 my suitcase and started running, his
shoes and uniform all wet.”可知,司机不仅帮“我”联系他的朋友
让渡轮等“我”,开车送“我”去港口的同时还在大雨中帮“我”
拿行李。由此推断出,司机的行为是善意的。kindness好意;trust
信任;comfort安慰;admiration钦佩。
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的
正确形式。
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一个节
气——寒露。
Cold Dew is the 17th solar term of the year.At this time, there are
some interesting 56. (phenomenon) you need to know.
56. 考查名词单复数。根据句意及some修饰可知,此处应填可数名
词phenomenon的复数形式,表示“现象”。
答案:phenomena
Not only 57. temperatures drop significantly, but also rainfall is reduced.When the cold air encounters autumn rain, it turns into misty rain or fog.When the humidity is high, 58. (fog) regions form in many areas of China.
57. 考查倒装。根据句意及句子结构可知,not only置于句首,其后
句子的谓语动词需用部分倒装:否定词+助动词/情态动词+主
语;由空后is可知,空处谓语动词需用一般现在时态,主语是复
数,助动词需用do。
答案:do
58. 考查词性转换。根据句意及句子结构可知,此处应填形容词
foggy,表示“多雾的”,作定语,修饰名词regions。
答案:foggy
People always say that fishing in shallow water in autumn makes
sense.That’s 59. temperatures decrease quickly and
sunshine doesn’t reach deep water thoroughly.Fish swim to shallow
water areas 60. the water temperature is 61. (relative) high.
59. 考查表语从句。根据句意及句子结构可知,本句是表语从句,
此处表示“因为”,故用引导词because,引导表语从句。
答案:because
60. 考查定语从句。根据句意及句子结构可知,此句是定语从
句,先行词是shallow water areas,在从句中作地点状语,故用
where引导。
答案:where
61. 考查词性转换。根据句意及句子结构可知,此处应用副词
relatively,表示“相对地”,作状语,修饰形容词high。
答案:relatively
Pomegranates (石榴) are ripe during Cold Dew, releasing a sweet
scent.With their exquisite beauty, flavor and color, pomegranates
never fail to attract people and 62. (cherish) for centuries
also for their health benefits and anti-aging benefits.
62. 考查动词的时态和语态。主语pomegranates与cherish是逻辑上的
动宾关系,故用被动语态。根据时间状语for centuries及句意可知,
此处表示石榴从过去到现在一直被珍视,还将继续被人们珍视下
去,故此处应用现在完成时的被动语态,主语pomegranates是复
数,助动词用have。
答案:have been cherished
Chrysanthemum (菊花) is the iconic flower of Cold Dew.63. .
(prevent) autumn dryness, many regions in China have the custom of drinking chrysanthemum wine, which is thought to boost heart health by strengthening blood vessels and 64. (stimulate) blood flow.
63. 考查非谓语动词。根据句子结构可知,设空处应填非谓语动
词。根据句意,此处表示目的,应填不定式to prevent。位于句首,
首字母需大写。
答案:To prevent
64. 考查非谓语动词。根据句意及句子结构可知,and表示并列,故
设空处与strengthening保持一致,作介词by的宾语。
答案:stimulating
During Cold Dew, North China takes on a look of late autumn
with white clouds, red leaves and early frost.People often climb hills
with cornels (茱萸) 65. the day of the Double Ninth
Festival, aiming to dispel evils.
65. 考查介词。分析句意并根据the day of the Double Ninth Festival可
知,此处表示具体的某一天,应用介词on。
答案:on
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
假定你是李华,4月18日是国际古迹遗址日(International Day
for Monuments and Sites),你的外国笔友William发来邮件询问你校
的活动计划。请给他回一封邮件,内容包括:
1. 活动目的;
2. 活动安排。
注意:写作词数应为80左右。
Dear William,
Yours,
Li Hua
[参考范文]
Dear William,
Greetings from China! I hope this email finds you well.With the
International Day for Monuments and Sites approaching on April 18,
our school has arranged some activities.
First, in order to build up the cultural confidence of our students
and raise the awareness of cultural heritage protection, our school will
play a documentary named The Forbidden City 100, which is about
valuable treasures and stories behind them.Then, after watching,
we’ll make a poster in a group and we’re likely to win a prize for it.
I’m sure it’ll be a great experience.
How about you? Anything exciting? Looking forward to your
reply.
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之
构成一篇完整的短文。
It was Tamika’s turn to tell her class where she went this summer.She stood up proudly.
“This summer I went to Bradley,” Tamika announced.“They
have a big market there.My mom bought a painting.and I got second-
hand inline skates.We had a great time there.”
“That’s not a trip,” Jeremy whispered loudly to hispartner.“It’s only half an hour from here.My dad and I often go to Bradley to buy tools for his repair shop.”
“Jeremy, no interrupting,” said Miss Snowden, their teacher.“And Bradley has a fine market.I’m glad that Tamika can tell us about it.Go ahead, Tamika.” Miss Snowden smiled warmly at her, encouraging her to continue.
But Tamika didn’t feel proud of her family’s trip to Bradley any
more and she just felt embarrassed.Tamika dropped her head and said in
a low voice that she was finished, and then hurried back to her
desk.She hoped that the other kids didn’t notice her face turning red.
Tamika listened as Peter talked about his cruise to Jamaica.She
heard about Mary’s trip across the Atlantic to Ireland.She heard about
John’s horseback ride through the Grand Canyon.It seemed as if
everyone but her had taken a big trip over the summer.“I never get to
go anywhere,” Tamika thought to herself.A sense of sadness clouded her the whole day.
After school, things got worse.One of the wheels on Tamika’s skates came loose.Now she couldn’t even skate.Sitting on the sidewalk, Tamika tried to fix her wheel but did not know how.Then Miss Snowden happened to pass by.She walked up with a smile on her face, asking,“You look unhappy, Tamika.Why are you sitting here?” Tamika lowered her head, tears building up inside her eyes.“Want to talk about it?” Miss Snowden asked kindly.Tamika nodded, trying to avoid Miss Snowden’s eyes. Bending down, Miss Snowden said in a whisper:“You know,
Tamika, we don’t always have to travel far to learn anything.”
Tamika looked up and seemed to understand what Miss Snowden meant.
注意:续写词数应为150左右。
At this moment, Jeremy was walking by and saw them.
“I can fix it,” Jeremy said with confidence.
[参考范文]
At this moment, Jeremy was walking by and saw them.
Noticing Tamika’s teary eyes, Jeremy swallowed what he’d intended
to say.A sense of guilt seized him and he stood there, frozen.Miss
Snowden smiled and encouraged him, “An apology never comes
late.” Jeremy raised his eyebrows and said in a low voice, “I
shouldn’t have said that.Sorry.” Tamika looked down at her skates,
wiped her tears and murmured, “Actually, that’s OK. It’s my
skates”, spinning the loose wheel.
“I can fix it,” Jeremy said with confidence. Grabbing her
skates, Jeremy tightened the screws in no time.He looked up brightly
and handed the skates to Tamika.Tamika tried her skates and
surprisingly they were working well.A slight smile lifted, “Thanks.”
Jeremy felt a wave of relief flooding into his heart.“I help my dad fix
things all the time.You know, I didn’t go anywhere either this
summer,” he said.Then they three looked at each other and burst into
laughter.Truly, they did not have to travel far to learn anything new.
$$
相关资源
示范课
由于学科网是一个信息分享及获取的平台,不确保部分用户上传资料的 来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系学科网,我们核实后将及时进行处理。