模块综合检测(三)-【优化探究】2025年高考英语一轮复习高考总复习配套课件(北师大版2019)
2024-10-25
|
151页
|
87人阅读
|
0人下载
教辅
内容正文:
模块综合检测(三)
必修第三册
课件使用说明
01
本课件使Office 2016制作,请使用相应软件打开并使用
使用软件
02
本课件理科公式均采用微软公式制作,如果您是Office 2007或WPS 2021年4月份以前的版本,会出现包含公式及数字无法编辑的情况,请您升级软件享受更优质体验
软件版本
03
本课件文本框内容可编辑,单击文本框即可进行修改和编辑
便捷操作
04
由于WPS软件原因,少量电脑可能存在理科公式无动画的问题,请您安装Office 2016或以上版本即可解决该问题
软件更新
全卷满分150分。考试用时120分钟。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、
B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10秒钟
的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What is the man doing?
A. Booking a room.
B. Checking into a hotel.
C. Looking for his key.
答案: B
1
2
3
4
5
2. Where is the woman going?
A. To the dorm.
B. To the reading room.
C. To the bookstore.
答案: B
1
2
3
4
5
3. What program comes first on TV?
A. A puzzle show.
B. A football match.
C. A film.
答案: C
1
2
3
4
5
4. What does the man mean?
A. He has just five pounds.
B. He will make a phone call.
C. He hasn’t got any change now.
答案: C
1
2
3
4
5
5. Where is the butter?
A. In the bowl.
B. In the fridge.
C. In the cupboard.
答案: C
1
2
3
4
5
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题
中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白
前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将
给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What did Jack do last night?
A. He went to a party.
B. He studied in the library.
C. He prepared for a report.
答案: A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
7. What will Jack have next week?
A. A meeting.
B. A test.
C. A report.
答案: B
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What do we know about the man?
A. He likes living at home.
B. He lives with his parents.
C. He likes doing housework.
答案: B
9. How can we describe the man?
A. Lazy. B. Independent. C. Understanding.
答案: A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
听第8段材料,回答第10至12题。
10. How is the weather now?
A. Cloudy. B. Sunny. C. Snowy.
答案: A
11. What does the woman think of the man’s suggestion?
A. Practical. B. Crazy. C. Shameful.
答案: B
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
12. What does the woman say about the Black Run?
A. It is very dangerous.
B. It is easy for skiing in the area.
C. It is very good for exercising legs.
答案: A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What’s the probable relationship between the speakers?
A. Colleagues.
B. Boss and customer.
C. Interviewer and interviewee.
答案: C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
14. Why does the man want to leave his present job?
A. To get a full-time job.
B. To go to school.
C. To get a higher salary.
答案: A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
15. What does the man like best?
A. Traveling.
B. Doing sports.
C. Speaking Spanish.
答案: A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
16. What is the man concerned about in the end?
A. The number of the positions.
B. The result of his application.
C. The answer to the school test.
答案: B
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Who has got a part-time job at a bakery?
A. Simon. B. Tim. C. Rebecca.
答案: B
18. When did Rebecca return home?
A. Last Wednesday.
B. Last Saturday.
C. Last Sunday.
答案: B
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
19. What happened to Kim?
A. She won a competition.
B. She was ill in hospital.
C. She wrote a text.
答案: A
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
20. Why did Danny put up a notice about the show?
A. To show his dancing skill.
B. To give a brief summary of it.
C. To ask people to play parts in it.
答案: C
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
听力原文
(Text 1)
M:Good evening, I booked a room under the name of Tom
Smith.I’m ready to check in now.
W:OK, I’ve found it.Checking out on the 27th before 12 noon.Sir,
here’s your key.Your room is on the 7th floor and on the left, Room
781.
(Text 2)
M:Hey, where are you going?
W:I left my dictionary in the reading room.I’m going to find it.
M:Hurry up! The dorm door is closing.
(Text 3)
W:Is the football match on now, John?
M:No, it begins at 9:00 after the puzzle show.There is a film
starting now.
(Text 4)
W:Excuse me.Do you happen to have change for five pounds?
M:I’ve just used all my change for daily supplies.
(Text 5)
M:Mum, where shall I put the bowl?
W:Here, give it to me.It goes in this cupboard! What’s the butter
doing in the cupboard?
M:I bet Dad put it there.Now give it to me.I’ll put it in the fridge.
(Text 6)
W:Hi, Jack! What’s the matter? Wake up!
M:I stayed up late last night.My friend had a party.I only slept for
about four hours.
W:Why didn’t you stay in bed this morning?
M:I have to meet my study group in the library.We’ll have a big test
next week.
W:A big test? I have read a report.It says that if you don’t get enough
sleep after you study, you may forget 30% of what you’ve studied!
(Text 7)
W:So, are you still living with your parents?
M:Yes, but I wish I had my own apartment.
W:Why? Don’t you like living at home?
M:No.My parents are always asking me to be home before midnight.I
wish they’d stop worrying about me.
W:Yeah, parents are always like that.
M:And they expect me to help around the house.I hate housework.I
wish life weren’t so difficult.
W:So, why don’t you move out?
M:I wish I could, but I don’t have much money and I don’t want to
work hard.Where else can I get free room and food?
W:Hey, you should depend on yourself.
(Text 8)
W:Look at those dark clouds.I think the weather is changing.Let’s call
it a day.
M:Not yet.It’s a shame to leave so early.Listen, if it starts snowing,
we’ll head back.OK?
W:I’m sorry, but I’m tired.
M:OK. We’ll go back to the hotel, but we’ll go down the Black Run
first.
W:Are you crazy? I don’t know about you, but I like my legs the
way they are.
M:What do you mean?
W:The Black Run is the most difficult for skiing in the area.If we go
down that way, we’ll probably break our legs.And one week’s
recovery is not enough for us.
M:Come on.I don’t care.I’m going because I like challenge.
W:Well, if you have an accident, don’t blame me.Whatever! I’ll
go back.
M:All right, it depends on you.
(Text 9)
W:Good afternoon, Mr.Lee.How are you today?
M:I am fine, thank you.And you?
W:Good, thanks.Can you tell me something about your experience
in this kind of work?
M:Well, for several years, I’ve been working part-time because I
also go to school at night.But I’m going to graduate from night school.
W:Oh, how interesting! Could you tell me why you want to leave
your present job?
M:Yes, I’d like a full-time position.
W:And why would you like to work for our company?
M:Because I know a lot about your company and I like it.
W:Could you please tell me about your special skill and interest?
M:Of course, I’m good at computers and I can speak Spanish.As for
my interest, well, I like traveling best.
W:Would you like to ask me any questions?
M:Yes, I wonder whether I will be offered the position.
W:Well, we’ll let you know as soon as possible.Let’s stay in touch.
(Text 10)
M:Hello,
Debbie.It’s Tim here.I hope you are well and having a great time in London.
I’m calling to tell you the latest news.I have some good news about myself.I have found a part-time job at a bakery.I started last Wednesday.Now I can start paying back some of the money I owe.Rebecca went back home to Texas last Saturday to stay for a few days because last Saturday she heard her father was very sick in hospital.Everyone else at college is fine.
Simon is really happy right now.There is also some good news about Kim.She won first prize in a dance competition.The competition was at a big club in Boston last Saturday, and we were all there to cheer her on.Danny is as busy as ever.He has written a text for a show based on the life of Charlie Chaplin and plans to put it on next term.He put up a notice about the show yesterday, asking people to sign up if they want to play.I wrote down your name because I’m sure you want to be in it.Please call me back when you are free.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最
佳选项。
A
Every year, Time magazine picks out what it calls “The 25 Best
Inventions” of the year.Here, Teens has chosen some of the most
interesting ones.
Ember Mug
It’s hard to always keep coffee at the right temperature, especially
in winter.It’s too hot to drink at first, but before we know it, it gets
too cold and loses all its taste.The perfect level of warmth for a cup of
coffee only lasts for 37 seconds, which makes the Ember Mug a great
invention.It keeps your coffee or tea at a certain temperature,
anywhere between 45 ℃ and 62 ℃, once you set it through a
smartphone app.
Tasty One Top
TV cooking shows make cooking look so easy, but it’s almost
impossible to get the recipes to cook the same as how the professionals
cook.However, the Tasty One Top DIY cooking companion is here to
help.Developed by BuzzFeed, the cooker can be connected to a
smartphone app, which has more than 1,700 recipes and videos.You
choose a recipe and the app will let the cooker know what to do.For
example, it’ll tell you when to turn your steak or when to add certain
ingredients.
Jibo
Smart speakers from some companies have added a lot of fun to
our lives, but they’re still just faceless speakers.However, Jibo,
developed by MIT professor Cynthia Breazeal, has brought smart
technology to life.Said to be “the world’s first social robot for the
home”, Jibo looks like a cartoon character.Inside its “head”,
there are various sensors and cameras, which allow it to recognize
faces and speech.It can also set alarms, remind you of important
things, tell you the weather and read news or messages from your
friends and family.
【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章主要介绍了三项
发明。
21. How can Tasty One Top help people?
A. By teaching people how to cook.
B. By offering people different recipes.
C. By saving energy while cooking.
D. By offering different kinds of cooking apps.
答案:A
21
22
23
细节理解题。根据第三段中“TV cooking shows make cooking look
so easy, but it’s almost impossible to get the recipes to cook the same
as how the professionals cook.However, the Tasty One Top DIY
cooking companion is here to help.”以及“For example, it’ll tell you
when to turn your steak or when to add certain ingredients.”可知,
Tasty One Top通过教人们如何烹饪来帮助人们。
21
22
23
22. What can Jibo probably be?
A. A cartoon character.
B. A faceless robot.
C. A family assistant.
D. A smart alarm.
答案:C
21
22
23
细节理解题。根据最后一段中“Said to be ‘the world’s first social
robot for the home’, Jibo looks like a cartoon character.”以及“It
can also set alarms, remind you of important things, tell you the
weather and read news or messages from your friends and family.”可
知,Jibo可能是家庭助手。
21
22
23
23. What is the purpose of the text?
A. To advertise hightech products.
B. To introduce some new inventions.
C. To encourage subscription to Time.
D. To tell about some “tasty” products.
答案:B
21
22
23
写作意图题。根据第一段“Every year, Time magazine picks out
what it calls ‘The 25 Best Inventions’ of the year.Here, Teens has
chosen some of the most interesting ones.”并结合文章内容可知,文
章主要介绍了三项发明。由此可推知,这篇文章的目的是介绍一些
新发明。
21
22
23
B
Li Jianguo, a teacher at the Tianjin Vocational Institute, was
named as one of the “2022 most beautiful teachers”—an annual
public award sponsored by the Publicity Department of the Communist
Party of China Central Committee and the Ministry of Education.
Li has stood out by taking the lead in the training of students in
vocational skills, gaining a number of honors including being named
as a national role model teacher.He has mentored (指导) seven national-
level technique experts and a team of 14 technique masters.One of his
students, Guo Jinpeng, who graduated from the institute in 2007,
became a college teacher at the Chengdu Auto Vocational and Technical
School and was named as a national role model teacher in 2019.
Li’s nomination as one of the “2022 most beautiful teachers”
reflects that China is focusing on the importance of vocational education
and aims to foster (培养) more leading personnel with the spirit of
craftsmanship in the manufacturing industry.
At an international vocational and technical education conference
in Tianjin, Li noted that there is no difference between vocational
education and ordinary education, and vocational education is not
secondary nor should it ever be treated as less than ordinary
education.“Vocational education has the mission of fostering a quality
workforce and technical experts for the country.The hardworking spirit
is the key to building any ordinary people into leading personnel,” he
said.
Li joined the institute in 1993 and later founded a machinery
engineering practice center, providing free training to 7,500 people a
week.In 2015, he led a team of teachers to work for 40 days to repair
124 machine tools in the center.Li has devoted himself to building the
country’s first additive manufacturing technique and application center
at the institute to satisfy the thirst for the country’s human resources in
3D printing.
【语篇解读】 本文是一篇新闻报道。文章介绍了被评为
“2022年最美教师”之一的天津职业大学教师李建国,他为培养学
生职业技能和国家技术专家做出了贡献。
24. Why does the author mention Guo Jinpeng in paragraph 2?
A. To make a comparison with Li Jianguo.
B. To show the achievements of Li Jianguo.
C. To praise national-level technique experts.
D. To publicize national role model teachers.
答案:B
26
27
24
25
推理判断题。根据第二段中的“Li has stood out by taking the lead in
the training of students in vocational skills, gaining a number of
honors including being named as a national role model teacher.He has
mentored seven national-level technique experts and a team of 14
technique masters.”可推知,作者在第二段提到郭金鹏是为了展示
李建国的成就。
26
27
24
25
25. What is Li’s opinion about vocational education?
A. It is a good way of winning awards.
B. It is not as good as ordinary education.
C. It should develop qualified and skilled talents.
D. It has nothing to do with hardworking spirit.
答案:C
细节理解题。根据第四段中的“Vocational education has the mission
of fostering a quality workforce and technical experts for the country.”
可知,李建国认为职业教育应该培养合格、熟练的人才。
26
27
24
25
26. Which of the following best describes Li’s job at the institute?
A. Boring. B. Well-paid.
C. Difficult. D. Creative.
答案:D
26
27
24
25
推理判断题。根据最后一段中的“Li has devoted himself to
building the country’s first additive manufacturing technique
and application center at the institute to satisfy the thirst for the
country’s human resources in 3D printing.”可推知,李建国在
学校的工作是有创造性的。
26
27
24
25
27. What is the best title for the text?
A. China Is Sponsoring Annual Award for Teachers
B. China Is Aiming to Develop More Leading Personnel
C. Different Education Training, Different Kinds of Students
D. A Vocational Teacher to Be Awarded as One of the “Most Beautiful
Teachers”
答案:D
26
27
24
25
标题归纳题。根据第一段中的“Li Jianguo, a teacher at the Tianjin
Vocational Institute, was named as one of the ‘2022 most beautiful
teachers’”并结合全文信息可知,文章主要介绍了被评为“2022年
最美教师”之一的天津职业大学教师李建国,他为培养学生职业技
能和国家技术专家做出贡献。由此可知,D选项“A Vocational
Teacher to Be Awarded as One of the ‘Most Beautiful Teachers’”最适
合作文章标题。
26
27
24
25
C
One third of adults over 65 in America have never used the
Internet, and half don’t even have Internet access at home.In San
Francisco, “the center of tech”, 40% of older adults do not have
basic digital literacy skills.
This situation is becoming appalling as over 10,000 Americans
turn 65 every single day.By 2050,22% of Americans will be 65 or
older.Meanwhile, technology is developing very fast.This means that a
large number of people will be unable to proficiently use emergent
technology.
Many people believe that seniors aren’t required to participate in
our tech future because they’ll be retired and relaxed soon.But this is the
farthest thing from the truth.Baby boomers are currently experiencing a
different boom:With more people getting older than ever before,
their life expediencies are also increasing dramatically.With medical
advancements, the number of American people projected to live into
their 90’s has doubled since 1965.
However, they don’t have strong financial or educational
support.This is not a problem; it’s a crisis.More than half of employees
over 50 have been laid off in what’s being called “forced
retirement”.And few organizations are actively helping older
employees make the transition from full-time jobs to part-time ones.For
those fortunate enough to be employed, 3 out of 5 older workers
experience prejudice.
The easiest solution is to teach digital literacy.If baby boomers
want to survive the forthcoming retirement crisis, they should get
enough digital knowledge and skills to operate today’s tools and
tomorrow’s platforms.With every crisis comes an opportunity.Tutoring, customer service, editing, research, book-keeping, and other virtual assistance-based work open the doors.But again, digital knowledge is first required to live in our high-tech society and gig economy.So try to get more online and navigate the growing number of sites and apps.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。在美国,65岁以上的成年
人中有三分之一从未使用过互联网,一半人甚至在家里也没有互联
网接入。在“科技中心”旧金山,40%的老年人不具备基本的数字
读写能力。这种情况正变得令人震惊,因为每天都有1万多名美国
人年满65岁。
28. What does the underlined word “appalling” probably mean in
paragraph 2?
A. Confusing. B. Terrible.
C. Controllable. D. Inspiring.
答案:B
28
29
30
31
词义猜测题。根据第二段中的“By 2050,22% of Americans will be
65 or older.Meanwhile, technology is developing very fast.This means
that a large number of people will be unable to proficiently use
emergent technology.”以及画线词下文“as over 10,000 Americans
turn 65 every single day”可知,大量的人将无法熟练地使用新兴技
术,而每天都有1万多名美国人年满65岁,可见这种情况正变得糟
糕。故画线词意思是“糟糕的”。
28
29
30
31
29. What problem may baby boomers face?
A. A crisis after retirement.
B. Being knocked out in the future.
C. Failing to receive good healthcare.
D. Tending to double their life expediencies.
答案:A
28
29
30
31
细节理解题。根据第四段“However, they don’t have strong
financial or educational support.This is not a problem; it’s a
crisis.More than half of employees over 50 have been laid off in what’s
being called ‘forced retirement’.And few organizations are actively
helping older employees make the transition from full-time jobs to part-
time ones.For those fortunate enough to be employed, 3 out of 5 older
workers experience prejudice.”可知,婴儿潮一代可能会面临退休后
危机。
28
29
30
31
30. What is the last paragraph mainly about?
A. The features of high-tech jobs.
B. The way out for baby boomers.
C. Potential industries in the future.
D. The importance of developing technology.
答案:B
28
29
30
31
段落大意题。根据最后一段“The easiest solution is to teach digital
literacy.If baby boomers want to survive the forthcoming retirement
crisis, they should get enough digital knowledge and skills to operate
today’s tools and tomorrow’s platforms.With every crisis comes an
opportunity.Tutoring, customer service, editing, research, book-
keeping, and other virtual assistance-based work open the doors.But
again, digital knowledge is first required to live in our high-tech
society and gig economy. So try to get more online and navigate the growing number of sites and apps.”可知,最后一段主要讲的是婴儿潮一代的出路。
28
29
30
31
31. What does the author advise baby boomers to do?
A. Have a good sense of crisis.
B. Avoid retiring at an early age.
C. Look for many part-time jobs.
D. Improve digital literacy actively.
答案:D
28
29
30
31
细节理解题。根据最后一段中“The easiest solution is to teach digital
literacy.If baby boomers want to survive the forthcoming retirement
crisis, they should get enough digital knowledge and skills to operate
today’s tools and tomorrow’s platforms.”可知,作者建议婴儿潮一代
积极提高数字素养。
28
29
30
31
D
The deep-sea oil and gas industry has vast and costly facilities to
maintain.Wells, other equipment, and thousands of kilometers of
pipelines must be inspected and repaired.
Now, cutting-edge underwater drones (无人机) and robots are
being developed that could make the work safer and cheaper.Among
them is Eelume, a six-meter-long, snake-like robot equipped with
sensors and a camera at each end.It can be kept at a station at depths of
up to half a kilometer for six months, without being brought back to
the surface.The robot can travel up to 20 kilometers before needing to
return to its station to recharge.
Maintenance work at many deep-water wells and pipeline systems
is already carried out by unmanned vehicles.But these vehicles typically
need to be transported to the offshore site on a fully crewed ship and
then remotely operated from onboard the surface ship.That can cost up
to $100,000 per day, according to Pal Liljebäck, chief technology
officer with Eelume Subsea Intervention, which developed the
robot.Liljebäck says that by “enabling the robot to become a subsea
resident living at a station, it can be mobilized at any time to do
inspections, thereby reducing the need for costly surface ships”.
Eelume can work autonomously on tasks assigned from a control
room onshore, and send back video and data.Its snake-like design
allows it to work in small spaces and wriggle (扭动) its body to stay in
place in strong currents.By staying under the sea, it can carry out tasks
whatever the conditions on the surface of the ocean.
The global underwater robotics market is expected to be worth
around $7 billion in 2025, according to analysts, and other
companies are in the process of commercializing new deep-sea drone
and robot technology.Eelume Subsea Intervention will carry out final
testing on the seabed later this year at the Asgard oil and gas field.It
expects to put its first snake robots into use next year and hopes to have
up to 50 in oceans around the world by 2027.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了研究人员正在
研发一款蛇形机器人,用于深海石油和天然气开采设备的维护。
32. What is one feature of Eelume?
A. It can travel nearly 40 kilometers before recharging.
B. It can dive as deep as 500 meters.
C. It works mainly around the station.
D. It works for 5 months on one charge.
答案:A
32
33
34
35
细节理解题。根据第二段的“It can be kept at a station at depths of
up to half a kilometer for six months, without being brought back to
the surface.The robot can travel up to 20 kilometers before needing to
return to its station to recharge.”可知,它在再次充电前可以运行大
约40公里。
32
33
34
35
33. What is the problem with unmanned vehicles?
A. They are too costly to maintain.
B. They are hard to operate remotely.
C. They require transportation to and from work.
D. They have to work on a fully crewed ship all the time.
答案:C
32
33
34
35
细节理解题。根据第三段中的“But these vehicles typically need to
be transported to the offshore site on a fully crewed ship and then
remotely operated from onboard the surface ship.”可知,这些无人设
备需要被运送到作业现场。
32
33
34
35
34. What can be expected of Eelume in the future?
A. It will require no further tests.
B. It will be worth around $7 billion.
C. It will be put on the market in 2027.
D. It will face a lot of competitors.
答案:D
32
33
34
35
推理判断题。根据最后一段中的“and other companies are in the
process of commercializing new deep-sea drone and robot technology”
推知,Eelume将面临很多的竞争对手。
32
33
34
35
35. What is the main idea of the text?
A. A snake robot is on its way for underwater tasks.
B. Eelume is the new choice for constructing pipelines.
C. Maintenance work on the ocean floor is a risky job.
D. Unmanned vehicles marketing has seen strong growth.
答案:A
32
33
34
35
主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第二段的“Now,
cutting-edge underwater drones and robots are being developed that
could make the work safer and cheaper.Among them is Eelume, a six-
meter-long, snake-like robot equipped with sensors and a camera at
each end.”可知,本文介绍研究人员正在研发一款蛇形机器人,用
于深海石油和天然气开采设备的维护,即一款在水下执行任务的蛇
形机器人。
32
33
34
35
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳
选项。选项中有两项为多余选项。
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了人们喜欢
冒险的来源和科学依据。人们都喜欢冒险,因为风险也意味着
回报。在生活中,人们喜欢做一些让别人意外和害怕的事,这
和人的大脑有关。
The Science of Risk-Seeking
Sometimes we decide that a little unnecessary danger is worth it
because when we weigh the risk and the reward, the risk seems worth
taking. 36 Some of us enjoy activities that would surprise and scare
the rest of us.Why? Experts say it may have to do with how our brains
work.
36
37
38
39
40
A. It all depends on your character.
B. Those are the risks you should jump to take.
C. Being better at those things meant a greater chance of survival.
D. Thus, these well-equipped people survived because they were the
fittest.
E. This is when you start to move away from your family and into the
bigger world.
F. However, we are not all using the same reference standard to weigh
risks and rewards.
G. New brain research suggests our brains work differently when we
face a nervous situation.
答案:F
36
37
38
39
40
根据上文“because when we weigh the risk and the reward, the risk
seems worth tasking(因为当我们衡量风险和回报时,风险值得去
冒)”及下文“Some of us enjoy activities that would surprise and scare
the rest of us.(有些人喜欢做一些让别人意外和害怕的事)”可知,每
个人衡量风险的标准都可能不一样。故F选项与上文为转折关系,
且承接下文。
36
37
38
39
40
The reason why any of us take any risks at all might have to do
with early humans.Risk-takers were better at hunting, fighting, or
exploring. 37 As the quality of risk-taking was passed from one
generation to the next, humans ended up with a sense of adventure and
a tolerance for risk.
36
37
38
39
40
A. It all depends on your character.
B. Those are the risks you should jump to take.
C. Being better at those things meant a greater chance of survival.
D. Thus, these well-equipped people survived because they were the
fittest.
E. This is when you start to move away from your family and into the
bigger world.
F. However, we are not all using the same reference standard to weigh
risks and rewards.
G. New brain research suggests our brains work differently when we
face a nervous situation.
答案:C
36
37
38
39
40
根据上文“Risk-takers were better at hunting,fighting,or
exploring.”可知,喜欢冒险的人表现更优秀,这意味着他们有更大
的机会生存下去。故C选项承接上文。
36
37
38
39
40
So why aren’t we all jumping out of airplanes then? Well, even
200,000 years ago, too much risk-taking could get one killed.A few
daring survived, though, along with a few stay-in-the-cave types.As
a result, humans developed a range of character types that still exist
today.So maybe you love car racing, or maybe you hate it. 38
36
37
38
39
40
A. It all depends on your character.
B. Those are the risks you should jump to take.
C. Being better at those things meant a greater chance of survival.
D. Thus, these well-equipped people survived because they were the
fittest.
E. This is when you start to move away from your family and into the
bigger world.
F. However, we are not all using the same reference standard to weigh
risks and rewards.
G. New brain research suggests our brains work differently when we
face a nervous situation.
答案:A
36
37
38
39
40
根据上文“So maybe you love car racing,or maybe you hate it.”可
知,也许你喜欢赛车,也许你不喜欢,这要依据你的性格。故A选
项承接上文。
36
37
38
39
40
No matter where you are on the risk-seeking range, scientists say
that your willingness to take risks increases during your teenage
years. 39 To help you do that, your brain increases your hunger
for new experiences.New experiences often mean taking some risks,
so your brain raises your tolerance for risk as well.
36
37
38
39
40
A. It all depends on your character.
B. Those are the risks you should jump to take.
C. Being better at those things meant a greater chance of survival.
D. Thus, these well-equipped people survived because they were the
fittest.
E. This is when you start to move away from your family and into the
bigger world.
F. However, we are not all using the same reference standard to weigh
risks and rewards.
G. New brain research suggests our brains work differently when we
face a nervous situation.
答案:E
36
37
38
39
40
根据上文“scientists say that your willingness to take risks increases
during your teenage years(科学家们指出冒险的意愿在年轻时会不断
强烈)”及下文“To help you do that, your brain increases your
hunger for new experiences(为了帮你实现那些,你的大脑会不断增
加你对新的经历的渴望)”可知,E项“(而这正是在你离开家庭,
走进一个更大的世界的时候)”承接上下文。
36
37
38
39
40
40 For the risk-seekers a part of the brain related to pleasure
becomes active, while for the rest of us, a part of the brain related to
fear becomes active.
As experts continue to study the science of risk-seeking, we’ll
continue to hit the mountains, the waves or the shallow end of the
pool.
36
37
38
39
40
A. It all depends on your character.
B. Those are the risks you should jump to take.
C. Being better at those things meant a greater chance of survival.
D. Thus, these well-equipped people survived because they were the
fittest.
E. This is when you start to move away from your family and into the
bigger world.
F. However, we are not all using the same reference standard to weigh
risks and rewards.
G. New brain research suggests our brains work differently when we
face a nervous situation.
答案:G
36
37
38
39
40
根据下文“For the risk-seekers a part of the brain related to pleasure
becomes active, while for the rest of us, a part of the brain related to
fear becomes active.”可知,不同的人的大脑在处理快乐和恐惧时
表现也会不一样。故前面应该是说大脑的不同反应。故G选项承接
下文。
36
37
38
39
40
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可
以填入空白处的最佳选项。
In the summer of 2015, Brian Peterson and his wife had just
moved to California.Outside the couple’s apartment, a homeless man
often yelled on the street corner.One day, Peterson was reading the
book Love Does, when his quiet was 41 by the homeless
man.Inspired by the book’s 42 message, Peterson then decided to
go out and 43 himself.
In that first conversation, Peterson learned that the man’s name
was Matt Faris.He’d moved to California to pursue a career in 44 ,
but he soon fell on 45 difficulties and ended up living on the
street.The story touched Peterson, a 46 of the Cleveland College
of Art, who hadn’t picked up a paintbrush in eight years. 47 , he
found himself asking if he could paint Faris’s portrait.Faris said yes.
This 48 sparked Peterson to found Faces of Mankind, a
nonprofit organization that focused on painting and 49 portraits of
those who are unhoused.Peterson put half the money into a “love
account” to help his 50 get back on their feet.Many people use the
funds for 51 — medical care, clothes or food, but Faris chose
to 52 his musical dream.When the album was delivered to Faris,
the man finally couldn’t contain his emotions and 53 in Peterson’s
arms.
Over the years, Peterson has discovered that the buyers begin to
see the homeless 54 .They mention that they tend to connect and
develop friendship with someone they might have otherwise 55 .
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。彼得森在一次和一名叫法
瑞斯的流浪汉的交流中受到启发,决定成立了一个名为“人类面
孔”的非营利组织,专注于为无家可归者绘画和出售肖像,并资助
他们,这一举动也帮助法瑞斯完成了自己的音乐梦想。
41. A. challenged B. defeated
C. disturbed D. settled
答案:C
根据by the homeless man和his quiet可知,此处是指他的安静被一个
无家可归的人打扰了。challenge挑战;defeat打败;disturb打扰;
settle定居。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
42. A. caring B. depressing
C. hopeless D. powerful
答案:A
根据“Peterson was reading the book Love Does”可知,此处是指受
到书中关怀信息的启发。caring关怀他人的;depressing令人沮丧
的;hopeless无望的;powerful有力量的。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
43. A. accuse B. delight
C. declare D. introduce
答案:D
根据下文in that first conversation可知,此处是指决定走出去介绍自
己。accuse控告;delight使高兴;declare宣布;introduce介绍。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
44. A. business B. music
C. medicine D. painting
答案:B
根据下文his musical dream可知,此处是指去追求音乐事业。
business生意;music音乐;medicine药;painting绘画。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
45. A. academic B. emotional
C. financial D. physical
答案:C
根据and ended up living on the street可知,此处是指陷入了经济困
难。academic学术的;emotional情绪的;financial经济的;physical
物理的。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
46. A. designer B. graduate
C. professor D. student
答案:B
根据“who hadn’t picked up a paintbrush in eight years”可知,此处
是指克利夫兰艺术学院的毕业生。designer设计师;graduate毕业
生;professor教授;student学生。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
47. A. Desperately B. Unwillingly
C. Deliberately D. Unexpectedly
答案:D
根据“who hadn’t picked up a paintbrush in eight years”和“he found
himself asking if he could paint Faris’s portrait”可知,此处是指出乎
意料。desperately不顾一切地;unwillingly不愿意地;deliberately故
意地;unexpectedly出乎意料地。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
48. A. encounter B. conflict
C. reunion D. negotiation
答案:A
根据上文“In that first conversation, Peterson learned that the man’s
name was Matt Faris.”和sparked Peterson to found Faces of Mankind
可知,此处是指这一邂逅。encounter邂逅;conflict冲突;reunion重
逢;negotiation协商。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
49. A. donating B. exhibiting
C. distributing D. selling
答案:D
根据下文“Peterson put half the money”可知,此处是指出售肖
像。donate捐赠;exhibit展览;distribute分配;sell售卖。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
50. A. artists B. employees
C. models D. neighbors
答案:C
根据上文“focused on painting and 49 portraits of those who are
unhoused”可知,此处是指帮助他的模特重新站起来。artist艺术
家;employee员工;model模特;neighbor邻居。
根据上文“focused on painting and 49 portraits of those who are
unhoused”可知,此处是指帮助他的模特重新站起来。artist艺术
家;employee员工;model模特;neighbor邻居。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
51. A. preparations B. necessities
C. recreations D. requirements
答案:B
根据“medical care, clothes or food”可知,此处是指购买必需
品。preparation准备;necessity必需品;recreation娱乐;requirement
要求。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
52. A. accomplish B. postpone
C. approach D. purchase
答案:A
根据下文“When the album was delivered to Faris”可知,此处是指
法瑞斯选择完成他的音乐梦想。accomplish完成;postpone推迟;
approach接近;purchase购买。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
53. A. clapped B. laughed
C. screamed D. wept
答案:D
根据“the man finally couldn’t contain his emotions”可知,此处是
指在彼得森的怀里哭了起来。clap拍手;laugh大笑;scream尖叫;
weep哭泣。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
54. A. cautiously B. differently
C. openly D. bravely
答案:B
根据“the buyers begin to see the homeless”和下文“They mention
that they tend to connect and develop friendship with someone they
might have otherwise”可知,此处是指买家开始以不同的方式看待
无家可归者。cautiously谨慎地;differently不同地;openly公开地;
bravely勇敢地。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
55. A. accompanied B. deserted
C. overlooked D. supported
答案:C
根据might have otherwise可知,此处是指他们原本可能忽视的人。
accompany陪伴;desert舍弃;overlook忽视;support支持。
46
47
48
49
50
51
41
42
43
44
45
52
53
54
55
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的
正确形式。
【语篇解读】 本文是一篇说明文。包括针灸、草药疗法、按
摩、太极和气功在内的中医仍然是中国医疗体系的重要组成部分,
并在全球范围内获得了越来越多的认可,文章对此进行了介绍。
During the Hangzhou 2023 Asian Games, athletes from around
the world had been exploring acupuncture (针灸)—a component of
Traditional Chinese Medicine (TCM).This practice 56. (be) an important part of Chinese healthcare system for centuries.
56. 考查动词的时态和主谓一致。根据for centuries可知,此处应用
现在完成时。主语practice为第三人称单数,所以填has been。
答案:has been
TCM, which includes acupuncture, herbal therapy,
massage, Tai Chi, and Qigong, remains 57. essential
component of China’s medical system and has gained increasing
58. (recognize) on a global scale.Not only is it popular
among the Chinese population, but it is also gaining interest in
Western societies, 59. has led to increased investments
in professional TCM services.
57. 考查冠词。component意为“组成部分”,为可数名词,此处
essential component为第一次出现,所以应用不定冠词表示泛指,
essential的发音以元音音素开头,所以不定冠词应用an。
答案:an
58. 考查词性转换。此处作宾语应用名词recognition,表示“认
可”。
答案:recognition
59. 考查定语从句。在非限制性定语从句中缺少主语,所以应用关
系代词which。
答案:which
While China places significant emphasis 60. the
integration of TCM with modern biomedicine, it is also becoming
more popular worldwide.Although some medical professionals are
61. (doubt) about the far-reaching effects of TCM, the
practice 62. (accept) as a fundamental aspect of global
healthcare.
60. 考查介词。place emphasis on/upon意为“重视”,为固定搭配,
所以此处应用介词on或upon。
答案:on/upon
61. 考查词性转换。be doubtful about意为“对……持怀疑态度”,
所以此处应用形容词doubtful,表示“怀疑的”,作表语。
答案:doubtful
62. 考查动词的时态、语态和主谓一致。此处描述动作发生在过
去,但对现在产生结果或影响,所以应用现在完成时;动词accept
意为“接受”,和主语构成被动关系;主语practice为第三人称单
数,所以填has been accepted。
答案:has been accepted
TCM has been recognized for the potential benefits, particularly
when 63. (use) alongside with modern medicine, which
has resulted in its increasing integration into modern healthcare
systems.Despite its ancient Chinese origins, TCM’s principles and
practices have a global influence currently, with experts
64. (offer) their special skills across the world.
63. 考查动词的语态和状语从句的省略。在when引导的时间状
语从句中,主语和主句相同,所以从句中可以省略主语和系动
词,动词use意为“使用”,和主语构成被动关系,所以应用过
去分词形式。
答案:used
64. 考查with复合结构。在with的复合结构中,动词offer意为“提
供”,和逻辑主语experts构成主动关系,所以应用现在分词形式。
答案:offering
As research into TCM continues to advance and more individuals
embrace it for their healthcare needs, the field is 65. (definite) to grow.
65. 考查词性转换。be to do意为“应该/将会做某事”,此处应用副
词definitely修饰整个句子。
答案:definitely
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
假定你是学校英语报记者李华,你们学校近期举行了一次校体
育运动会。请写一篇短文,报道此次校运会。
内容包括:
1. 活动简介;
2. 你的感受。
注意:1.写作词数应为80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
[参考范文]
Last week, a sports meeting was held by our school in the
stadium, which was so exciting that it impressed me deeply.All the
students got actively involved in it and the whole school was alive and
full of freshness.The playground was crowded with audiences.Every
athlete made great efforts to win, and the students who stood by the
runway let out the most encouraging slogan.Exhausted/Worn out as we
were, we enjoyed ourselves cheering and jumping.
This activity was of great significance. Not only could it help us
sense the fun of exercise, but also cultivate the awareness of
teamwork, and deepen our friendship.
第二节 (满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之
构成一篇完整的短文。
Edward walked slowly past the school blacktop where his older
brother, Leon, was playing basketball with his friends.Leon didn’t
notice Edward until he turned to shoot the ball.Leon really loved
basketball and was good at it.But Edward was another story.
Edward would beg to play with them but Leon’s friends
complained a lot.For some reason, in that last game, Edward’s
playing was worse than ever.He couldn’t do anything right.He was
completely unable to keep possession of the ball.He missed even the
easy rebounds.His dribbling was useless, and none of his throws were
anywhere near the basket.Leon had to turn his brother away.
Edward was always a whiz at math.He was so advanced that he
already knew how to solve long division problems before he was taught
in school.Word problems, even the complicated ones with several
steps, were no problem.
One day, Leon’s math teacher pulled him aside,“You need to
do better, a lot better, or you’re not going to pass this class.There’s a
big test coming up.”
Leon’s heart sank.When he got home, he talked with Edward
about it.The boys agreed that over the next two weeks they intended to
spend an hour each day after school working on math problems and then
an hour playing basketball.
“Here is a good one,” Edward said and pointed to a word
problem.“Why don’t you read it?”
Leon looked at the book for several seconds.“I’m dizzy
already!” He exclaimed.
“Do you know what the first step is?” asked Edward.“The
first step is to stay cool and focused.” Edward talked Leon through the
problem.“Think about what you need to find out.Don’t let the problem
trick you.” Step by step, together they figured it out and got the right
answer.Leon soon discovered that Edward was really good at helping
him.
注意:续写词数应为150左右。
Soon it was time for basketball practice.
The morning of the math test came all too soon for Leon.
[参考范文]
Soon it was time for basketball practice. Edward held the ball
with sweaty hands, standing on the court nervously.“Stay cool and
stay focused.Those rules work in basketball, too,” Leon said.“Let’s start from the basics.” With Leon’s patient instructions, Edward started to practice dribbling.At first, Edward would get frustrated because he couldn’t remember all the steps.But after attentive practice his performance changed for the better.The next two weeks saw the two brothers inspiring each other and making progress steadily.Edward learned how to shoot, pass and rebound; Leon was able to solve more and more complicated word problems.
The morning of the math test came all too soon for Leon. “Stay cool and focused!” With Edward’s encouraging words echoing in his mind, Leon calmed down and buried himself in the questions.Eventually, he finished the paper with flying colors.The bell ringing, Leon handed in the paper, darted out of the classroom and went to Edward.He invited Edward to play basketball with him after school.At the court, Leon’s friends were amazed by how much Edward had improved.They had so
much fun! “That was pretty good for a math whiz,” said Leon as he and Edward headed home.“Just like your math grade! It was a pretty
good grade for a basketball all-star.”
$$
相关资源
示范课
由于学科网是一个信息分享及获取的平台,不确保部分用户上传资料的 来源及知识产权归属。如您发现相关资料侵犯您的合法权益,请联系学科网,我们核实后将及时进行处理。