内容正文:
必修 第一册
UNIT 1 TEENAGE LIFE
【单元话题词汇】
Period 1 Listening and Speaking & Listening and Talking
内容索引
NEIRONGSUOYIN
听说素养 培育落实
课堂检测 素养达标
课时作业 巩固提升
听说素养 培育落实
Part 1 教材听力训练
(本部分内容见PPT课堂授课课件)
Part 2 发音规律
复习并巩固字母组合的基本发音规律。
字母组合的发音
al /ɔː/ walk,chalk,ball
ay /eI/ day,today,play
ai /eI/ tail,train,wait
are /eə/ dare,stare,hare
ar /ɑː/ car,far,star
er /ɜː/ term,verb,hers
ir /ɜː/ bird,shirt,skirt
or /ɔː/ short,sport,form
or /ɜː/ worth,worm,world
ur /ɜː/ nurse,purple,purse
ee /iː/ feet,meet,feed
ea /iː/ neat,heat,meat
ea /e/ bread,feather,weather
ear /Iə/ dear,hear,near
ear /ɜː/ learn,heard,search
oa /əʊ/ road,coat,goat
ow /əʊ/ slow,show,grow
ou,ow /aʊ/ house,count,mouth,now,how,town
ore /ɔː/ store,wore,shore
课堂检测 素养达标
Ⅰ.语音辨析
请选出一个与其他三个画线部分发音不同的单词
1.A.window B.trousers
C.thousand D.how
答案:A
2.A.training B.stay
C.daytime D.said
答案:D
3.A.wear B.theatre
C.dear D.hear
答案:A
4.A.achieve B.beat
C.leave D.bread
答案:D
5.A.certain B.circle
C.fortunately D.world
答案:C
Ⅱ.场景模拟演练
Mary和 Susan是同学,也是好朋友,她们在讨论加入哪个社团的问题。请听录音完成对话。
Mary:Hi,Susan! I've decided to join the Ballet Club.
Susan:Sounds interesting!
Mary:1.________________?What club are you going to join?
How about you
Susan:A Cartoon Club or a Ballet Club?2.____________________________.
Mary:Which do you like better,dancing or cartoons?
Susan:3.____________________________,but I also like cartoon films.
I find it hard to make a decision
In fact,I like dancing better
Mary:I hope you will join the Ballet Club.4.________________________________.
Susan:A good idea!
Then we will enjoy dancing together
课时作业 巩固提升
阅读理解
A
The Grove School News
Welcome back to school! Have you signed up for an after-school activity yet? Here are some of the activities you can try.
SPORTS TEAMS
Do you like sports? How about joining the football team? It has tryouts at 3:00 p.m. next Tuesday.Many of our best players have moved up to college.So now the team needs new players.For more information, meet our sports advisors, Ms.Matte or Mr.Stergis.
GOOD AT ART?
This year, your classmates in the school art club plan to paint a mural (壁画) on the wall by the office.So they need new members to help create it.Are you interested in drawing, painting or taking photographs? This club is for you.The first meeting of the school year is at 3:15 p.m. next Wednesday in room 221.Please see Ms.Greenway for more information.
NEW THIS YEAR
There are some new activities you can have a go at.Try the new after-school science club.It has plans to enter the national senior robotics competition this year.So if you want to try building a robot, this club is for you.See Mr.Larson in room 105 for more details.The club meets at 3:30 p.m. every Thursday.
Do you like acting? Are you good at singing? The school play this year is a musical—The Sound of Music.Come and try out for it at 3:10 p.m. next Monday in room 125.
For a list of all the after-school activities this year, click here, or pick up a membership form from the advisor's office—room 107.
[语篇解读] 本文为一篇应用文,主要介绍了学校里提供的几个课后活动。
2
3
1
1.When are the tryouts for the football team?
A.At 3:10 p.m. next Monday.
B.At 3:00 p.m. next Tuesday.
C.At 3:15 p.m. next Wednesday.
D.At 3:30 p.m. every Thursday.
答案:B
细节理解题。根据文章SPORTS TEAMS部分“Do you like sports? How about joining the football team? It has tryouts at 3:00 p.m. next Tuesday.(你喜欢运动吗?加入足球队怎么样?下周二下午三点进行选拔赛)”可知,足球队的选拔赛在下周二下午三点举行。故选B。
2
3
1
2.What does the art club plan to do this year?
A.To paint a mural.
B.To put on a musical.
C.To offer photography courses.
D.To enter a national competition.
答案:A
2
3
1
细节理解题。根据文章GOOD AT ART?部分的“This year, your classmates in the school art club plan to paint a mural on the wall by the office.(今年,你那些在学校艺术俱乐部的同班同学将在墙上画一幅壁画)”可知,艺术俱乐部今年计划画一幅壁画。故选A。
2
3
1
3.Where can you get more information about the science club?
A.In room 221. B.In room 125.
C.In room 107. D.In room 105.
答案:D
2
3
1
细节理解题。根据文章NEW THIS YEAR部分的“So if you want to try building a robot, this club is for you.See Mr.Larson in room 105 for more details.(因此如果你想要做一个机器人,这个俱乐部就适合你。想要了解更多的细节,在105号房间找Mr.Larson)”可知,如果想要了解更多关于科学俱乐部的信息,就应该去105号房间。故选D。
2
3
1
B
For many years the school system in Finland has been very successful.In the PISA's survey, which compares reading, math and science knowledge of 15-year-olds around the world, Finland is not only the top European country but also competes with Asian giants (巨头) like China, Singapore and the Republic of Korea.But what makes the education system in this small country so different from others in the western world?
Until the 1960s Finland's school system had been influenced largely by its neighbor, the Soviet Union.Most students left school after six years; some went on to private schools.Only the wealthy ones got a better education.In the middle of the 1960s the Finnish government saw the need to change and modernize their education system if they wanted to be internationally competitive.Lawmakers made a simple decision:a basic school for all the 7-16-year-olds.Compulsory education (义务教育) begins at 7.The government makes it possible for all children to attend preschool (幼儿园) as well.
Teachers work with their pupils in school as much as possible.When teachers are not with the pupils, they spend a lot of time in schools working on the curriculum and new projects.Schools in Finland are small, at least for international standards.So teachers know every pupil in their school and try everything to succeed with their pupils.That is why dropout rates are low compared to other countries.In contrast to other nations, teachers in Finland are highly respected.Finland selects its teachers very carefully:only talented students go on to university and receive a master's degree in education.Finland only takes the best to educate its youth.
All Finnish children, whether they come from the city or the country, whether from a rich or poor family, have the same chances in education.There are not so many differences between the wealthy and the poor, as in America or other Western European countries.Education experts say that there is very little difference between very good and very bad students.Two thirds of Finnish pupils move on to higher education, the highest rate in the European Union.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要介绍了为什么芬兰教育体系非常的成功。
4.What does the author want to show by mentioning China, Singapore and South Korea in the first paragraph?
A.Asian countries are successful in school education.
B.The school system in Finland has been very successful.
C.Students in these countries are better than those in European countries.
D.The education system in Asia is different from that in the western world.
答案:B
4
5
6
7
推理判断题。根据第一段中的“For many years the school system in Finland has been very successful.In the PISA's survey, which compares reading, math and science knowledge of 15-year-olds around the world,Finland is not only the top European country but also competes with Asian giants like China, Singapore and the Republic of Korea.(多年来,芬兰的学校制度一直非常成功。PISA的调查比较了世界各地15岁孩子的阅读、数学和科学知识,芬兰不仅是欧洲排名第一的国家,而且还与中国、新加坡和韩国等亚洲大国展开竞争)”可知,作者在文中提到了中国、新加坡和韩国是为了说明第一句提到的芬兰的教育是非常的成功的。故选B。
4
5
6
7
5.What did the Finnish government do in the middle of the 1960s?
A.They changed the school system.
B.They lengthened (延长) preschool education.
C.They encouraged students to go to private schools.
D.They learned modern education from neighboring countries.
答案:A
4
5
6
7
细节理解题。根据第二段中的“In the middle of the 1960s the Finnish government saw the need to change and modernize their education system if they wanted to be internationally competitive.(20世纪60年代中期,芬兰政府意识到,如果他们想要在国际上具有竞争力,就需要改变和现代化他们的教育体系)”可知,20世纪60年代中期,芬兰政府改变了教育体系。故选A。
4
5
6
7
6.What can we learn from the text?
A.The children in Finland are educated equally.
B.The children in Finland get compulsory education at the age of six.
C.The school system in Finland is better than that in Singapore.
D.The schools in Finland don't meet international standards.
答案:A
4
5
6
7
推理判断题。根据最后一段中的“All Finnish children, whether they come from the city or the country, whether from a rich or poor family, have the same chances in education.There are not so many differences between the wealthy and the poor, as in America or other Western European countries.Education experts say that there is very little difference between very good and very bad students.(所有芬兰的孩子,无论他们来自城市还是乡村,无论来自富裕还是贫穷的家庭,在教育上都有相同的机会。与美国或其他西欧国家不同,这里的富人和穷人之间没有那么多的差别。教育专家说,非常好的学生和非常差的学生之间几乎没有差别)”可推知,在芬兰的孩子可以获得平等的教育。故选A。
4
5
6
7
7.What can be the best title for the text?
A.What Differences European Schools Have?
B.What Good Schools Provide Students with?
C.Why Finland's School System Is Successful?
D.Why Finland's School System Has Changed?
答案:C
4
5
6
7
标题归纳题。 根据全文内容,尤其是第一段“For many years the school system in Finland has been very successful.In the PISA's survey, which compares reading, math and science knowledge of 15-year-olds around the world, Finland is not only the top European country but also competes with Asian giants like China, Singapore and the Republic of Korea.But what makes the educational system in this small country so different from others in the western world?(多年来,芬兰的教育系统
4
5
6
7
一直非常成功。在PISA调查中,芬兰不仅是欧洲排名第一的国家,还与中国、新加坡和韩国等亚洲大国展开了竞争。该调查比较了世界各地15岁儿童的阅读、数学和科学知识。但是,是什么让这个小国的教育系统与西方世界的其他国家如此不同呢?)”可知,本文主要介绍了为什么芬兰教育体系非常的成功。所以“Why Finland's School System Is Successful?(为什么芬兰的学校教育制度是成功的?)”是最佳标题。故选C。
4
5
6
7
$$