内容正文:
金版教程 高考科学复习解决方案 英语[W]
一 词汇过关测+练
1.opponent:op相对,反对;pon 放置→反着放,引申词义:(竞争、比赛等的)对手
2.teammate:team团队;mate伙伴→同伴,引申词义:队友
3.expectation:expect期待,期望;ation名词后缀→期待,希望,引申词义:预料,预期
4.assign:as一再;sign 标记→不断给人记号,引申词义:分配,分派
5.sharpen:sharp尖的;en动词后缀,变成→削尖,引申词义:使提高,使改进
1.backboard n. 篮板
2.surgery n. 外科手术
3.ingredient n. (完成某事的)要素,因素
4.nerve n. 意志力
5.selfbelief n. 自信
6.philosophy n. 人生哲学
7.shot n. 投球,射球,击球
8.teamwork n. 合作,协作
9.bounce v. (使)弹起,(使)反弹
10.preliminary adj. 初步的;预备的
11.footstep n. 脚步声;足迹
12.seize v. 夺取
13.semifinal n. 半决赛
14.cheat v. 欺骗,作弊
15.burst v. 突然出现
16.quarterfinal n. 四分之一决赛
17.yoga n. 瑜伽
18.defeat v. 战胜,打败
19.spiker n. (排球队的)扣球队员,主攻手
20.net n. 球网
1.(2023·全国乙卷)Born to a Jewish family in Florence, she moved to Paris where she worked as a physician and performed surgery (外科手术).
2.(2023·全国乙卷)As it turned out, Douglas did exactly what she needed to do to become Olympic champion when she defeated (战胜) two Russians.
3.(2024·辽宁省丹东市高三阶段测试)You can invite one or two to join you in forming a preliminary (初步的) leadership team.
4.(北师XB3U9)Countries will need to work together to do this because teamwork (合作) among nations across the globe can save lives.
5.(2024·浙江省绍兴市高三模拟预测)I had a good chance of getting away with it, but I didn't want to win by cheating (欺骗).
6.(2024·贵州省贵阳市高三质量检测)Determined to bounce (反弹) back, I applied for a new job at another company.
7.(2024·广东省七校联合体高三联考)Ms Raducanu's avatar appeared to feed balls to the players and gave live feedback on their shots (投球), like “that was fast and there was lots of topspin on that”.
8.(2024·福建省优质校高三阶段性检测)When Tim was about to fall asleep, he heard the sound of heavy footsteps (脚步声) outside, which were approaching.
1.shiny adj. 光滑发亮的,闪光的→shine v. 发光,照耀
2.association n. 协会,社团→associate v. 联想,联系;(使)关联;交往
3.muddy adj. 沾满泥的,泥泞的→mud n. 泥
4.sharpen v. (使)提高,(使)改进;(使)变锋利→sharp adj. 敏锐的;锋利的→sharpener n. 磨具,卷笔刀
5.expectation n. 预料,预期→expect v. 预料;期待;期望;认为
6.remarkable adj. 非凡的;不寻常的→remark v.& n. 评论
7.vivid adj. 生动的,逼真的→vividly adv. 生动地,逼真地
8.assign v. 分配,分派→assignment n. 任务;职责
9.steely adj. 钢铁般的;坚定的→steel n. 钢铁
10.cooperation n. 合作,协作→cooperate vi. 合作,配合
1.It had been raining for four days so that the roads were very muddy. What's worse, our car got stuck in the mud. (mud)
2.Excuse me. Could you lend me your new sharpener? My pencil isn't sharp at all, so I must sharpen it. (sharp)
3.He expected that everyone would burst out laughing when he finished his joke, but beyond his expectations nobody laughed. (expect)
4.The leader remarked that she showed remarkable competence when she faced the difficult problems. (remark)
5.I am interested in the vivid painting because the painter vividly pictured the beauty of nature. (vivid)
6.Never will Zhou Yang forget his first assignment at the office of a popular English newspaper, who was assigned as a chief editor. (assign)
1 association
[熟义] n. 协会,社团
[生义] n. 联想,关联,交往
①The support of our members is of great importance to the association.
我们会员的支持对协会来说非常重要。
②She became famous through her association with the group of poets.
她通过与这些诗人交往而成名。
2 bump
[熟义] n. 隆起之处
[生义] n. 碰撞(声);撞击(声)
He fell to the ground with a bump.
他砰的一声摔倒在地上。
3 comeback
[熟义] n. 东山再起
[生义] n. 反驳
His sharp comeback clearly made an impact.
他的尖锐反驳显然起了作用。
4 nerve
[熟义] n. 神经;神经紧张
[生义] n. 意志力;勇气
①Nerve cells have limited ability to regenerate if destroyed.
神经细胞如果被破坏,其再生能力有限。
②I was going to have a go at parachuting but lost my nerve at the last minute.
我想尝试一下跳伞,可到最后关头却没有勇气了。
小积累
1.后缀en高频动词集锦
①strengthen 加强
②weaken 减弱
③broaden 变宽,增长
④shorten 缩短,减少
⑤brighten 照亮
⑥darken (使)变暗,变黑
2.“成功”家族
①pay off
②make it
③take off
④come to the top
⑤burst onto
3.“努力”提高
①sharpen 使提高,使改进
②follow in one's footsteps 仿效某人
③carry on 继续
④cooperation 合作,协作
⑤teamwork 合作,协作
⑥nerve 意志力
二 语块过关测+练
1.a far cry from 与……大不相同
2.attach ... to 固定、连接或连接某物
3.give way 倒塌,向下垮;屈服,让步
4.in all directions 四处;四面八方
5.follow in one's footsteps 仿效某人;继承某人(尤指家人)的事业
6.carry on 继续
7.beyond one's expectations 超出某人的预期
8.in a row 连续地
9.set out to do sth 开始做某事
10.burst onto 突然出现在……(指突然成功)
11.pay off 取得成功
12.set off 出发,动身
1.(2023·新课标Ⅰ卷)When I finally finished it, the thought of winning had given way to the enjoyment of writing.
2.(2024·浙江名校协作体高三联考)Following in the footsteps or their lead mare, not one of the other horses showed any fear.
3.(2024·湘豫名校高三质量检测)Although he initially didn't know what to expect, he later said what the care team did was far beyond his expectations, especially the caregivers.
4.(译林B3U4)Their efforts to conduct research in both fields may finally pay off.
5.(2024·重庆市巴南区部分学校高三诊断考试)Positive comments have poured in, all in support of Nadia, encouraging her to carry on with the green efforts.
6.(2024·江苏省常州市联盟校高三调研)Years ago, not long after graduating from school and starting my career in Denver, I set off on an exciting solo trip to reunite with an old friend.
三 句式迁移练
1.too ... to ... 太……而不能……
【迁移创新】The complex matter is too difficult for him to solve.
这个复杂的问题对他来说太难解决了。
2.that引导的同位语从句
【迁移创新】News came from the school office that Wang Lin had been admitted to Peking University.
学校办公室传来消息,王林被北京大学录取了。
3.not only置于句首引起的部分倒装
【迁移创新】Not only did he give me some advice, but also he lent me some money.
他不仅给了我一些建议,而且还借给了我一些钱。
Ⅰ 忆课文·语篇理解
Stephen Curry spent childhood hours 1 (play) on the muddy basketball court. He learnt to be creative and flexible: the bumps and rocks caused the ball 2 (bounce) in all directions and knowing 3 the ball would go wasn't easy. 4 (shoot) with great accuracy was another thing he learnt. Practising day in and day out helped Stephen 5 (sharp) his skills.
Despite his father's successful career, Stephen was thought to be too short, thin and weak to follow in his father's 6 (footstep). But Stephen carried on and ended up playing college ball. 7 (he) creativity and perseverance made him star player.
Selected for the NBA in 2009, Stephen joined the Golden State Warriors. In 2015, Stephen 8 (win) his first NBA championship and led the Warriors to their first championship since 1975.
Stephen received the Most Valuable Player award for two years 9 a row. He is living proof that what other people think of you does not have to influence what you become. Through selfbelief, hard work, perseverance and help from 10 old hoop, he has shown anything is possible.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
答案:1.playing 2.to bounce 3.where 4.Shooting 5.sharpen 6.footsteps 7.His 8.won 9.in 10.an
We see the Chinese players 1 (embrace), with tears of happiness in their eyes. The Chinese women's volleyball team is Olympic champion once again!
In the 1980s, the team burst 2 the international volleyball scene with 3 amazing threeset victory in the final of the 1984 Olympics. But 4 (win) gold in Rio vividly paints the team's competitive spirit.
In Rio, the team needed all of its fighting spirit after it 5 (assign) to the “group of death”. Every member tried 6 (they) best to fight, including Hui Ruoqi, 7 had just had heart surgery.
Their perseverance paid off against the defending champion Brazil, then they defeated the Netherlands and finally played a close match against Serbia to seize gold in the final.
Fighting spirit was not enough to guarantee victory and strong team spirit is 8 (important) than individual skills. It was also identified as the special ingredient in the success by Zhu Ting, Most Valuable Player at the Rio Olympics.
9 (lead) by wellknown Chinese volleyball player 10 coach Lang Ping, they have continued to aim high and the team begins its journey to the next Olympics.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
答案:1.embracing 2.onto 3.an 4.winning 5.was assigned 6.their 7.who 8.more important 9.Led 10.and
Ⅱ 学思悟·重点突破
1 bounce v. (使)弹起,(使)反弹 n. 弹跳,跳动
【知识归纳】
(1)bounce ideas (off sb) (向某人)试探地透露想法
bounce back 反弹;恢复健康(或信心等);重整旗鼓
(2)on the bounce 接连;连续
【语用点拨】
(1)He bounced ideas off colleagues everywhere he went. 他在同事中逢人便试探地透露他的想法。(动作描写)
(2)He's had a lot of problems, but he always seems to bounce back pretty quickly. 他遭遇过很多挫折,但他似乎总能迅速地振作起来。(人物描写)
(3)We've won six matches on the bounce. 我们已经六连胜。(场景描写)
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①The candidate bounces ideas off the chairman prior to the interview.
②He is young enough to bounce back from this disappointment.
③他连续工作了三天。
He has been working on the bounce for three days.
2 sharpen v. 使提高,使改进(☞sharp adj. 严厉的;敏锐的;锋利的 adv. (指时刻)整;突然地;急剧地 ☞sharply adv. 急剧地;严厉地;鲜明地;明显地)
【知识归纳】
(1)sharpen up 改进……;认真思考……
(2)be sharp with sb 对某人严厉
【语用点拨】
(1)If you want to succeed in this job, you need to sharpen up your skills. 如果你想在这份工作中取得成功,你需要提高自己的技能。(建议信)
(2)He was very sharp with me when I was late. 我迟到了,让他狠狠训了一通。(动作描写)
(3)The road fell sharply to the sea. 公路陡然下坡,通向大海。(环境描写)
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①A quick review of successes and failures at the end of year will help sharpen (sharp) your year ahead.
②Last year before the Spring Festival, the price of pork increased sharply (sharp).
③My uncle is always sharp with me, which makes me afraid of staying with him.
④社交媒体也可以帮助学生提高他们的写作技巧。
Social media can also help students to sharpen up their writing skills.
3 expectation n. 预料,预期(☞expect v. 预料;期待;期望;认为)
【知识归纳】
(1)beyond one's expectations 超出某人的预期
in expectation of 预料,期待
come to/live up/meet (sb's) expectations 不辜负(某人的)期望
(2)expect (sb) to do sth 期待(某人)做某事
as expected 按计划进行;不出所料
【语用点拨】
(1)The weather is usually changeable, sometimes beyond our expectations. 天气经常变化无常,有时变得出乎我们的意料。(情况描述)
(2)The event did not live up to expectations. 这项比赛有负众望。(活动介绍)
(3)I didn't expect him to become a successful writer. 我没想到他会成为一个成功的作家。 (人物描写)
(4)As expected, the team won the championship. 不出所料,这个团队赢得了冠军。(事实描述)
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①I have high expectations (expect) for this job, which I believe will be good.
②Engineers noticed that the pipes were not expanding as expected (expect).
③Don't expect such a little boy to work (work) out the complicated problem within given time unless he is a genius.
④The video got thousands of clicks and reviews within hours, which was totally beyond my expectations.
⑤我相信我的热情和专心一定不会辜负您的期望。
I am convinced that my enthusiasm and devotion will meet/come to/live up your expectations.
4 burst v. 突然出现
【知识归纳】
burst onto 突然出现在……(指突然成功)
burst into tears/laughter=burst out crying/laughing 突然哭/笑起来
burst in (不加宾语)/into(加宾语)闯入;突然破门而入
【语用点拨】
(1)A major new talent has burst onto the literary scene. 文坛突然冒出一位重要的新秀。(情况介绍)
(2)Karen burst out laughing. 卡伦突然大笑起来。(神态描写)
(3)He burst into the room without knocking.
他没敲门就闯入了屋子。(动作描写)
【语境运用】单句语法填空/同义句转换/完成句子
①I was teaching foreigners to learn Peking Opera when a group of pupils burst in.
②When hearing the funny joke, we burst out laughing.
③As the little girl was greatly touched by the film, she burst into tears.
→As the little girl was greatly touched by the film, she burst out crying.
④2001年,哈立德先生凭借他的节目“心里话”出现在荧屏上。
In 2001 Mr Khaled burst onto screens with his show “Words from the Heart”.
5 assign v. 分配,分派(☞assignment n. 任务,职责)
【知识归纳】
assign sb sth=assign sth to sb 分配给某人某物
assign sb to sth/as sth 指派某人做某项工作/任某一职务
assign sb to do sth 指派某人做某事
【语用点拨】
(1)The two large classrooms have been assigned to us. 这两间大教室分配给了我们。(场景描写)
(2)They've assigned their best man to the job.
他们指派了最优秀的人做这项工作。(动作描写)
(3)British forces have been assigned to help with peacekeeping. 英国军队被派遣协助维持和平。(情况介绍)
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①On receiving the assignment (assign), we set out to work at once.
②They are volunteered to be assigned to teach (teach) in rural areas because they are eager to help develop rural education.
③The two teachers assigned (assign) to the village were very experienced.
④亨利被指派为厨师,负责船员和乘客的健康饮食。
Henry was assigned as the chef in charge of the healthy diet of the crew and passengers.
6 seize v. 夺取;抓住,捉住;把握;侵袭,突然控制
【知识归纳】
seize sth (from sb) (从某人那里)夺取某物
seize control (of ... )夺取(……的)控制权
seize sb by the arm=seize sb's arm 抓住某人的胳膊
seize a chance/an opportunity 把握机会
seize hold of 抓住
seize on/upon sth 突然大为关注;抓住(可利用的事物)
【语用点拨】
(1)She tried to seize the gun from him. 她试图夺他的枪。(动作描写)
(2)He seized her by the arm. 他抓住她的胳膊。(动作描写)
(3)She seized hold of my hand. 她抓住我的手。 (动作描写)
(4)The rumours were eagerly seized upon by the local press. 当地报纸迫不及待地对这些传闻加以炒作。 (场景描写)
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①The stranger seized me by the arm, making me frightened.
②Having seized the letter from the boy, Maggie ran away at once.
③Newspapers seized on/upon the results as proof that global warming wasn't really happening.
④抓住机会,否则你会后悔的。
Seize the chance, otherwise you will regret it.
⑤她突然感到一阵内疚。
She was seized by a sudden pang of conscience.
7 carry on 继续
【知识归纳】
carry on with sth/doing sth 继续做某事
carry off 赢得;获得(奖品、荣誉等);成功应对
carry out 实行;执行;进行;履行(诺言、义务等)
carry through 使渡过(难关等);坚持下去;完成
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①Sometimes, the police wear casual clothes to carry out special tasks.
②It's a difficult job but she's the person to carry it through.
③尽管她获得了许多奖,但对于成功她仍然很谦虚。
Although she carried off many prizes, she was very modest about her success.
④他们决心把事业继续下去,造福子孙后代。
They are determined to carry on with the enterprise for the benefit of future generations.
8 too ... to ... 太……而不能……
【知识归纳】
(1)“too ... to ...”结构,意为“太……而不能……”,表示否定意义。
如果句子的主语不是后面动词不定式的逻辑主语,常在动词不定式前用介词for引出其逻辑主语,有时后面的动词不定式也可以省略。
(2)too ... to ... 结构在表示肯定意义时有下列几种情况:
①与not, never等否定词连用时,即构成not/never/too ... to ... 或too ... not to ... 等结构时,句子表示肯定意义;
②当too后有pleased, willing, happy, glad, sad, anxious等表示人的情感状态的形容词时表示肯定意义。此时的too意为“非常,很,十分”。
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①(2023·浙江高考1月)It was too early to collect the honey.
②It's still a little too cold for the black rhinos to go out into the open.
③很明显,这棵树太小了,经不起暴风雨。
It's clear that the tree is too slim to stand the storm.
Ⅲ 语基过关检测
维度一 单句语法填空
1.(2024·湖南省湖南师范大学附属中学高三月考)Back in the days when I was just a young student, I was always absent from school events, too shy to step into the public attention.
2.(译林XB1U3)Using ink on silk,he creates realistic images of scenery, buildings and people, and displays a remarkable (remark) mastery of perspective.
3.(2024·湖南省邵东市第三中学高三月考)After an injury dashed her dreams of going into ballet, Yeoh bounced back at a gym where several stuntmen (特技替身演员) trained and ended up learning some tricks of the trade from them.
4.(2024·河北省高三学生全过程纵向评价考试)Then all of a sudden, I heard a big “slap” and my youngest daughter burst out crying (cry).
5.(人教XB4U3)The aim of this initiative is to encourage cooperation (cooperate) and trade across the historic Silk Road areas, and strengthen the bonds between China and the rest of the world.
6.(2024·广东省七校联合体高三联考)Whether you have small dreams or high expectations (expect), setting goals allows you to plan how you want to move through life.
7.(2024·重庆市高三质量检测)Following cheers of excitement, Marie and Patrick spent the hours before Elissa was taken into the operating room seized by anxiety.
8.(2024·广西柳州高中南宁三中高三适应性考试)Like all activities, the extent of these benefits will be influenced by your personal tastes and the associations (associate) that you link with the tasks.
9.(北师B1U1)In front of the classrooms, there was a playground which got dusty on windy days and muddy (mud) on rainy days.
10.(2024·江苏省苏州中学高三月考)The moment she entered the store, the woman presented a sharp contrast to our shiny (shine) store with its bright lighting and neatly arranged shelves.
维度二 语篇练习
根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
Last Saturday, I went to the school playground to watch the final of the 4×100metre relay at our annual sports ①tournament (锦标赛). It was an extraordinary experience and something I will never forget. Before the race, everyone was quiet and still. I had never imagined that the atmosphere at a sports event could be so ②intense (激烈的). When the runners ③set off (出发), everyone went wild! We all stood up and started cheering and shouting. It was like being hit by a huge wave of excitement. I could see the runners straining to run ④as fast as they could (尽可能快), while trying not to drop their batons at the change. The race was all over in just one minute. ⑤It was Li Chong who first crossed the finish line (是Li Chong首先冲过了终点线). Everyone was on their feet, cheering. I was also caught up in the excitement and ⑥cheered so hard that my lungs would burst (欢呼得肺都要炸了)! It was so wonderful to be part of this sporting moment and enjoy its speed and passion.
Ⅳ 读写用·素养提升
维度一 一词多义/熟词生义
(一)根据语境选出加黑词association的词性和含义
A.n. 协会;社团 B.n. 交往 C.n. 联系
1.Through association with the local people, the company achieved final goal.
2.Do you belong to any professional or trade associations?
3.The cat soon made the association between human beings and food.
答案:1.B 2.A 3.C
(二)根据语境选出加黑词bump的词性和含义
A.n. 碰撞(声);撞击(声) B.n. 隆起之处;肿块
1.How did you get that bump on your forehead?
2.We could hear loud bumps from upstairs where the children were playing.
答案:1.B 2.A
维度二 构词法
(2024·江苏省常州市联盟校高三调研)Flynn had to have emergency surgery and a month of recovery before she could put one paw in front of the other again.
合成词:surg表示外科+ery表示行为,技术;surgery意为外科手术。
维度三 长难句分析
(2023·全国乙卷)The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the African people of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now of their past achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a voice.
一划主干:The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the African people of Benin and the Incas can speak to us now of their past achievements。
二括修饰:all of whom appear in this book是非限制性定语从句;most powerfully through the objects是状语;they made是定语从句;a history told through things gives them back a voice是同位语。
三会意:加勒比地区的泰诺人、澳大利亚原住民、非洲的贝宁人和印加人都曾出现在本书中,他们现在可以通过自己制作的物品铿锵有力地向我们讲述他们过去的成就:通过物品讲述的历史让他们重新发出了自己的声音。
维度四 写作提能
完成句子/词汇升级/一句多译
1.这套公寓和他们以前住的房子大不相同。(场景描写)
The flat is a far cry from the house they had before.
2.他绝望地听到那个人连续喊了三个数字。 (人物描写)
With despair he heard the man call three numbers in a row.
3.It's unusual for the trees to flower so early. remarkable
4.In yesterday's game, Switzerland beat the United States two to one. defeat
5.比赛一开始,大家兴奋得无法停止欢呼。
As soon as the race began, everyone was so excited that they couldn't stop cheering.
=As soon as the race began, everyone was too excited to stop cheering.
课时作业
Ⅰ.阅读
A
(2024·山东泰安肥城市高三阶段测试)It's no wonder they call her Iron Gran. At the age of 76, she's the UK's oldest female Ironman triathlete (铁人三项运动员), and has lost count of the number of marathons she has run. Just as incredible is the fact that Edwina Brocklesby or “Eddie” as she's known only took up running in her 50s. With her boundless energy and infectious smile she inspires everyone she meets.
As well as her personal achievements, the supergranny also launched the charity Silverfit in 2013. It promotes sport for older people and started with events in London's parks and has since grown to have 2,000 members. Silverfit offers a range of activities to the over45s. To make sure no one is excluded due to cost, membership is only £12 per year. As Eddie says: “It's absolutely essential with our aging population that—they age healthily and that they have fun doing so. Our core message is that it's never too late to start exercising.”
Len Bass, 76, has been coming along for two years. He wanted to get fit after surviving stomach cancer that left him barely able to walk. Within weeks of joining he had begun to see a difference. “I was bent over when I started, but by the end of the first month I could run up hills. Thanks to Silverfit, today I am really fit, I am off all medication.”
And Marjorie Barnes, 62, from Dulwich added: “I had terrible back problems, and was walking with a stick when a friend recommended Silverfit. I joined Silverfit and within a year I'd alleviated (减轻) my back problems and even entered the London half marathon. I've got my freedom back and it's all down to the wonderful Eddie. She's amazing.”
Eddie's personal drive to get fit was driven by her husband's sudden death in his 50s. Now Eddie has completed at least 12 marathons. “Running with friends helped me dramatically after I lost my husband. My advice would be to make the best of your life, and have fun.”
篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章介绍了76岁的Eddie (埃迪)是英国年龄最大的女子铁人三项运动员,还参加了多次马拉松比赛,除此之外她还发起了慈善机构Silverfit,为老年人推广体育运动。
1.What can we learn about Eddie?
A.She came to running late.
B.She is the oldest marathon runner.
C.She broke the record for a marathon.
D.She always goes on trips to scenic spots.
答案:A 细节理解题。根据第一段中的“Just as incredible is ... in her 50s.”可知,Eddie在50多岁时才开始跑步,即她开始跑步的时间很晚。故选A。
2.Why did Eddie start a charity?
A.To kill her leisure time.
B.To raise money for her career.
C.To support Ironman triathletes.
D.To encourage the old to exercise.
答案:D 推理判断题。根据第二段中的“As Eddie says ... never too late to start exercising.’(正如埃迪所说:‘对于我们的老龄化人口来说,绝对重要的是——他们健康地老去,并且享受老去的乐趣。我们的核心信息是,开始锻炼永远不会太迟。’)”可推知,Eddie开始做慈善的原因是鼓励老年人运动。故选D。
3.What did Len Bass say about Silverfit?
A.It helped him realize his marathon dream.
B.It freed him from his medication.
C.It helped him make a friend.
D.It became a burden to him.
答案:B 细节理解题。根据第三段中的“Thanks to Silverfit, today I am really fit, I am off all medication.”可知,Len Bass认为Silverfit使他摆脱了药物治疗。故选B。
4.How might people most probably find Eddie's story?
A.Uninteresting. B.Unbearable.
C.Inspiring. D.Complex.
答案:C 推理判断题。根据第一段中的“At the age of 76 ... in her 50s.”和第二段中的“As well as her personal achievements ... has since grown to have 2,000 members.”可推知,人们可能会认为Eddie的故事是鼓舞人心的。故选C。
B
(2024·河南省中原名校联盟高三调研考试)We know that spending lots of time sitting down isn't good for us, but just how much exercise is needed to match the negative health effects of sitting down all day? Research suggests about 30-40 minutes per day of building up a sweat should do it.
Up to 40 minutes of “moderate (温和的) to vigorous (有力的) intensity physical activity” every day is about the right amount to balance out 10 hours of sitting still, the research says—although any amount of exercise or even just standing up helps to some extent.
That's based on a study published in 2020 analyzing nine previous studies, involving a total of 44,370 people in four different countries who were wearing some form of fitness tracker. The analysis found the risk of death among those with a more sedentary (久坐的) lifestyle went up as time spent engaging in moderatetovigorous intensity physical activity went down. In other words, putting in some reasonably intensive activities—cycling, brisk walking, gardening—can lower your risk of an earlier death.
While analyses like this one always require some detailed data—joining across separate studies with different volunteers, timescales and conditions, the benefit of this particular piece of research is that it relied on relatively objective data from wearables—not data selfreported by the participants.
The research based on fitness trackers is broadly in line with the 2020 WHO guidelines, which recommend 150-300 mins of moderate intensity or 75-150 mins of vigorous intensity physical activity every week to balance out sedentary behaviour.
Walking up the stairs instead of taking the lift, playing with children and pets, taking part in yoga or dancing, doing household chores, walking, and cycling are all put forward as ways in which people can be more active—and if you can't manage the 30-40 minutes right away, the researchers say, start off small.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何锻炼来抵消我们久坐所造成的负面影响,并鼓励人们多参加锻炼。
5.How does the author start the text?
A.By telling stories.
B.By listing numbers.
C.By giving examples.
D.By raising questions.
答案:D 细节理解题。根据第一段第一句“We know that spending ... sitting down all day?(我们知道花很多时间坐着对我们没有好处,但需要多少运动才能应对整天坐着对健康的负面影响?)”可知,本文以提问的方式开篇。故选D。
6.What did the research find?
A.The longer you sit still, the earlier you will die.
B.The more you exercise, the healthier you will be.
C.Productivity can be improved through physical activities.
D.Proper intensive activities help reduce the risk of earlier death.
答案:D 细节理解题。根据第三段最后一句“In other words ... your risk of an earlier death.”可知,这个研究发现适当强度的活动有助于减少早亡的风险。故选D。
7.Why is the research reliable?
A.It's based on previous studies.
B.Its data is relatively objective.
C.It's carried out in different countries.
D.Its data is from the participants' reports.
答案:B 细节理解题。根据第四段中的“the benefit of ... not data selfreported by the participants (这项特定研究的好处在于它依赖于可穿戴设备的相对客观的数据,而不是参与者自我报告的数据)”可知,这个调查可信是因为它的数据相对来说更客观。故选B。
8.What is the main purpose of the text?
A.To analyze the risk of sitting still.
B.To recommend a healthy lifestyle.
C.To inspire people to do more exercise.
D.To show benefits of physical activities.
答案:C 推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了我们应该如何锻炼来抵消我们久坐所造成的负面影响,由此可推知,文章的目的是鼓励我们多参加锻炼。故选C。
Ⅱ.完形填空
(2024·河南省部分名校高三核心模拟)At the 1992 Summer Olympic Games in Barcelona, Derek Redmond was a 400meter runner for the UK. The 1 started well. In the semifinals (半决赛), Derek was far ahead of his 2 . But shortly before the halfway mark, he suddenly felt a sharp pain in his right leg and 3 . Derek struggled to his feet and began hopping (蹦) on his left foot. The crowd stood up and cheered as he hopped 4 toward the finish line.
Then a figure 5 from the crowd: Derek's dad, Jim Redmond. Waving off officials who tried to get him off the 6 , he ran up to his son and put an arm around his waist. Derek 7 and wept on his father's shoulder. 8 , father and son walked the final meters of the race. The Olympic Committee called the finish one of the most 9 moments in Olympic history. And twenty years later, they were invited to take part in the nationwide torch (火炬) relay for the 2012 Games in London.
“I saw my son having a(n) 10 and it was my duty to help,” he told CBS News in 2012.“I actually went on the track to try to stop him from 11 himself further. But he was 12 to finish the race. So I offered him a shoulder to support him.”
“He was telling me that I had nothing to 13 and that I didn't need to do this, but I told him I was going to 14 . Then he said that we would do it together,” Derek Redmond remembered at the same interview. “So we did, and I hopped over the line in 15 .”
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了Derek Redmond (德里克·雷德蒙)在巴塞罗那奥运会中遇到困难并没有放弃,最后在父亲的帮助下走完了比赛的最后几米。
1.A.celebration B.weather
C.race D.story
答案:C 根据上文“At the 1992 Summer Olympic Games in Barcelona, Derek Redmond was a 400meter runner for the UK.”可知,此处指径赛400米的比赛。故选C。
2.A.competitors B.fans
C.friends D.judges
答案:A 根据本句中的“In the semifinals (半决赛)”可知,在半决赛中,Derek远远领先于他的竞争者。故选A。
3.A.set off B.came in
C.pushed on D.fell down
答案:D set off 出发;come in 进来;push on 继续前进;fall down 摔倒。根据上文“he suddenly felt a sharp pain in his right leg”和下文“Derek struggled to his feet and began hopping (蹦) on his left foot.”可知,Derek由于突然腿疼摔倒了。故选D。
4.A.slowly B.cheerfully
C.easily D.wildly
答案:A 根据上文“Derek struggled to his feet and began hopping (蹦) on his left foot.”可知,Derek慢慢地跳向终点。故选A。
5.A.withdrew B.emerged
C.laughed D.watched
答案:B withdraw 收回,撤退;emerge 出现,浮现;laugh 大笑;watch 观看。根据下文“from the crowd: Derek's dad”可知,人群中出现了一个人:Derek的父亲。故选B。
6.A.platform B.desk
C.track D.trap
答案:C 根据上文“Waving off officials who tried to get him off”可知,官员要把Derek的父亲赶出跑道。故选C。
7.A.jumped B.ran
C.turned D.smiled
答案:C 根据本句中的“wept on his father's shoulder”可知,Derek转过身,在他父亲的肩膀上哭泣。故选C。
8.A.Fortunately B.Together
C.Gratefully D.Immediately
答案:B 根据下文“father and son walked the final meters of the race”可知,父子俩一起走完比赛的最后几米。故选B。
9.A.inspirational B.insignificant
C.suitable D.unlikely
答案:A 根据上文“father and son walked the final meters of the race”可知,奥组委称终点是奥运历史上最鼓舞人心的时刻之一。故选A。
10.A.opportunity B.award
C.fight D.problem
答案:D opportunity 机会;award 奖品;fight 斗争,战斗;problem 问题。根据下文“it was my duty to help”可知,此处指父亲看到儿子有问题,认为有责任帮助他。故选D。
11.A.enjoying B.praising
C.hurting D.embarrassing
答案:C enjoy 喜爱;praise 赞美;hurt 伤害;embarrass 使尴尬。根据下文“So I offered him a shoulder to support him.”可知,实际上,父亲走上跑道是为了阻止Derek进一步伤害自己。故选C。
12.A.determined B.annoyed
C.scared D.forced
答案:A determined 下定决心的;annoyed 生气的;scared 惊恐的,害怕的;forced 被迫的。根据下文“to finish the race. So I offered him a shoulder to support him”可知,Derek下决心要完成比赛。故选A。
13.A.prove B.sell
C.say D.show
答案:A 此处指Derek没有什么需要证明的。故选A。
14.A.leave B.die
C.win D.finish
答案:D 根据下文“Then he said that we would do it together”可知,Derek告诉父亲他要完成比赛。故选D。
15.A.tears B.time
C.shame D.despair
答案:A tear 眼泪;time 时间;shame 羞愧;despair 绝望。根据上文“So we did”可知,Derek与父亲一同完成了比赛,所以是流着泪完成了比赛。故选A。
1
学科网(北京)股份有限公司
$$