内容正文:
金版教程 高考科学复习解决方案 英语[W]
一 词汇过关测+练
1.impress:im进入;press压,按→向内压或压到里面,引申词义:使钦佩,使留下深刻印象
2.deserve:de加强;serve服务→加强服务,引申词义:应得,应受到
3.medieval:medi中间;ev年龄,时代;al形容词后缀→中间时代的,引申词义:中世纪的,中古时期的
4.mischievous:mis错误,坏;chiev首领;ous形容词后缀→做坏事的首领,引申词义:调皮的,淘气的
5.remark:re再;mark做记号→再做记号,引申词义:言论;意见,评论
1.fellow n. 男人;家伙
2.circus n. 马戏团
3.brand n. 品牌,牌子
4.badge n. 徽章
5.ankle n. 脚踝
6.grin v. 露齿而笑,咧着嘴笑
7.deserve v. 应得,应受到
8.wig n. 假发
9.mood n. 心情
10.barber n. 男理发师
11.roar v. 哄笑,大笑
12.equation n. 等式,方程式
13.shave n. 刮脸,刮胡子
14.clown n. 小丑
15.linguist n. 语言学家
16.concept n. 概念,观念
17.spot n. 地点,处所
18.whisper v. 悄声说,低语
1.(2023·全国乙卷)Not only do they look beautiful, but studies have shown that they can promote people's wellbeing by improving their mood (心情), reducing stress and helping their memory.
2.(2024·辽宁省沈阳市重点高中联合体高三期中考试)We can think of a joke or watch a video that always makes us roar (大笑) with laughter.
3.(2023·全国乙卷)We managed to leave this spot (场所) to climb higher because of the spare time until sunset.
4.(2023·北京高考)One reason is that ALife is a field in which the central concept (概念)—life itself—is undefined.
5.(2024·江苏省镇江市高三期中考试)He listened to her talking and cocked his head, grinning (咧着嘴笑) at me.
6.(2024·广东省广州市执信中学高三质量检测)Cowfree meat has been around for quite some time and the popularity of brands (品牌) of the cultivated meat is rising.
7.(2024·天津市第四十七中学高三月考)Nenad Sestan was working in his office one afternoon when he heard his lab members whispering (悄声说) with excitement over a microscope.
8.(2024·四川省成都市高三期末考试)He surely deserves (应得) additional praise: the man who popularized the clever literary attack on racism.
1.amusement n. 娱乐,消遣→amuse v. 娱乐,消遣→amused adj. 愉快的,被逗乐的→amusing adj. 有趣的
2.curly adj. 卷曲的→curl n. 卷曲;卷发 v. 卷曲
3.entertain v. 使快乐→entertainment n. 娱乐活动;娱乐;招待,款待→entertaining adj. 有趣的,使人愉快的
4.examine v. 检查(身体)→examination n. 检查
5.advertisement n. 广告→advertise vt.& vi. 做广告,宣传→advertising n. 做广告;广告活动;广告业
6.employer n. 雇用者,雇主→employ v. 雇用→employment n. 雇佣,工作,职业→employee n. 雇员→unemployment n. 失业→unemployed adj. 失业的
7.essential adj. 极其重要的,必不可少的→essentially adv. 本质上;根本上;本来→essence n. 本质,实质
8.impress v. 使钦佩,使留下深刻印象→impression n. 印象,感想→impressive adj. 给人深刻印象的
9.fame n. 名声,名誉→famous adj. 闻名的,出名的
10.witty adj. 说话风趣的;妙趣横生的→wittily adv. 机智地;俏皮地
11.emotive adj. 使情绪激动的→emotion n. 情感;情绪→emotional adj. 情绪的;易激动的→emotionally adv. 感情上,情绪上
12.mischievous adj. 调皮的,淘气的→mischievously adv. 调皮地,淘气地
13.remark n. 言论;意见,评论→remarkable adj. 非凡的;显著的→remarkably adv. 显著地;非常地;引人注目地
14.interaction n. 交流→interact v. 互相影响,互相作用→interactive adj. 交互式的;相互作用的
15.cruel adj. 残忍的→cruelly adv. 残酷地;非常→cruelty n. 残忍
16.gently adv. 温和地;轻柔地→gentle adj. 温和的,轻柔的
17.illuminate v. 照亮,照明→illumination n. 照亮,照明
18.complicated adj. 难处理的;难懂的→complication n. 复杂→complicate vt. 使复杂化
19.conclude v. 结束,终止→conclusion n. 结论,结束
20.composer n. 作曲家→compose v. 组成;作曲→composition n. 作文,作曲
1.The audience was amused by the performance in the amusement park. (amuse)
2.The children in the mountain village have no entertainment so their teachers often tell entertaining stories to entertain them after class. (entertain)
3.Advertisers are supposed to be honest about the advertisements. If you advertise your goods in a dishonest way, you will be fined. (advertise)
4.The employer decided to employ Tom as her secretary and she hoped to have a talk with her employee before he came to work. (employ)
5.So charming are the sights of Jiuzhaigou that they leave a deep impression on visitors from home and abroad. To tell you the truth, I am deeply impressed by its beautiful scenery. (impress)
6.He made simple remarks on her remarkable achievements. (remark)
7.Our teacher is good at making complicated problems simple to grasp, and he believes that complication is not good for his students. (complicate)
8.It was concluded that he didn't tell us the truth. I came to the conclusion that he had lied. (conclude)
1 wig
[熟义] n. 假发
[生义] v. 激动;发狂
This letter should wig him out.
这封信会使他非常激动。
2 remark
[熟义] n. 言论;意见,评论;注意
[生义] v. 引人注目
The exhibition contains nothing that is worthy of remark.
这次展览没有任何值得注意的东西。
3 shave
[熟义] n. 刮脸,刮胡子
[生义] n. 侥幸脱险
I can't quite believe the close shaves I've had just recently.
我几乎不能相信我最近刚经历的几次侥幸脱险。
4 spot
[熟义] n. 地点,处所
[生义] n. 斑点;点;污迹;粉刺
①His jacket was covered with spots of mud.
他的上衣满是泥点。
②Teenagers are worried about their spots.
青少年为长粉刺而烦恼。
小积累
1.后缀ment高频名词集锦
①amusement 娱乐,消遣
②employment 雇用,使用
③entertainment 娱乐
④agreement 同意
⑤movement 运动
2.“奏效”家族
①work
②do the trick
③bear fruit
④take effect
⑤pay off
3.人的特点的差异化
①long face 愁眉苦脸
②cheer up (使)高兴起来,(使)振作起来
③crack a smile 笑了起来;微笑
④witty 说话风趣的;妙趣横生的
⑤mischievous 调皮的,淘气的
二 语块过关测+练
1.cheer up (使)高兴起来,(使)振作起来
2.in pain 处于痛苦中
3.fall behind 不能按时完成(工作);落后
4.be designed for 为……而设计
5.after all 毕竟,到底
6.do the trick 奏效,达到预期效果
7.in turn 作为回应,作为回报;依次,轮流
8.put sb on the spot (故意提出难以回答或尴尬的问题)使某人难堪
9.throw light on sth 阐明某事
10.concentrate on 集中于
11.combine ... with 与……结合
12.on the other side 另一方面
1.(2023·新课标Ⅰ卷)As reported by a local newspaper, Bailey was more than twothirds of the way through her race when a runner in front of her began crying in pain.
2.(2024·四川省成都市高三质量检测)After all, she began a journey that very few people would ever attempt: walk around the world alone.
3.(人教XB3U4)There was nothing like a good dinner and some music to cheer us up.
4.(2024·江苏省镇江市高三质量检测)My progress slowed dramatically and I quickly fell behind.
5.(2024·天津市第一百中学高三质量检测)At the daily press conference, the western journalist intended to put the spokesman on the spot, but he was outwitted by the spokesman.
6.(2024·宁夏银川市唐徕中学高三月考)Thinking about your story as a journey—where the reader follows the events flowing in turn—will help you create an ending that makes sense based on what has happened earlier.
三 句式迁移练
1.强调句型
【迁移创新】It is not the story itself but what is reflected in the story that counts.
重要的不是故事本身而是故事所反映的内容。
2.while引导的状语从句的省略
【迁移创新】Be confident of success while giving a speech before the party.
在晚会前发表演讲时要对成功充满信心。
3.v.ing的完成被动式
【迁移创新】Having been told many times, he still didn't learn these rules by heart.
虽然被告知很多次,他仍然没有记住这些规则。
Ⅰ 忆课文·语篇理解
I put on my rainbow wig, big red nose, add my name badge “Doctor Larry LaughOutLoud” and walk into the waiting area.
I spot a small girl whose ankle is 1 (two) its normal size. Lara's parents rushed her to the hospital after she fell off her bicycle and Lara has spent her time 2 (cry) in pain. Although it's the doctors and nurses 3 will treat her injury, it's my job to make her feel better.
Laughter produces chemicals to make people feel better, 4 means clown doctors can be helpful. 5 (be) a clown doctor means I can help people by entertaining them.
6 (typical), we spend our time cheering up patients by doing magic tricks etc. While the doctor concentrates 7 examining Lara's ankle, I get her attention by doing a magic trick and her 8 (anxiety) look has been replaced by a small smile and loud laughter.
While there might be more hospital 9 (visit) ahead for Lara and others, I hope clown doctors help make it a friendlier place to visit. After all, it really is true that “laughter is the 10 (good) medicine”.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
答案:1.twice 2.crying 3.who/that 4.which 5.Being 6.Typically 7.on 8.anxious 9.visits 10.best
Humour 1 (be) an essential part of human behavior for thousands of years. Medieval writings are filled with 2 (joke), which might not be as funny to us now as they were then. But 3 (they) authors understood that humour could not only entertain, but also throw new light 4 sensitive or emotive issues.
Someone 5 is remembered for his ability 6 (combine) humour with more serious message is Mark Twain. As 7 American novelist, he is famous for his funny and mischievous writing as well as witty remarks in his everyday interactions. Like Twain, Lin Yutang was famous for his unique brand of humour. Lin 8 (creative) borrowed “youmo” from Ancient Chinese as the 9 (translate) for “humour” and the former is still being used today. Besides, Lin's quick wit helped make him famous as a master of humour.
Both Twain 10 Lin understood the importance of humour. Lin created an equation: Reality+Dreams+Humour=Wisdom. In the words of Mark Twain, “Humor is mankind's greatest blessing.”
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
答案:1.has been 2.jokes 3.their 4.on/upon 5.who 6.to combine 7.an 8.creatively 9.translation 10.and
Ⅱ 学思悟·重点突破
1 entertain v. 使快乐;招待,款待(☞entertainment n. 娱乐;娱乐活动 ☞entertaining adj. 有趣的;娱乐的)
【知识归纳】
entertain sb to sth 用某物招待某人
entertain sb with sth 用某物使某人快乐
【语用点拨】
(1)He entertained us for hours with his stories and jokes. 他既讲故事又讲笑话,把我们逗得乐了好几个小时。 (人物描写)
(2)entertain you to dinner 请你吃晚饭(邀请)
(3)radio, television and other forms of entertainment 广播、电视和其他形式的娱乐活动(媒体介绍)
(4)She was always so funny and entertaining. 她总是那么风趣,令人愉快。(人物描写)
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①The shadow play was a popular entertaining (entertain) form in ancient times.
②Watching films is regarded as a good means of entertainment (entertain).
③令我们高兴的是,他答应请我们吃冰激凌。
To my great joy, he promised to entertain us to ice cream.
④查理·卓别林是一位幽默的演员。他用非语言的幽默逗我们开心。
Charlie Chaplin was a humorous actor. He entertained us with nonverbal humour.
2 deserve v. 应得,应受到;值得
【知识归纳】
deserve to do sth 应该做某事;值得做某事
deserve doing/to be done (某事)值得被做/应该被做
get what you deserve 罪有应得
【语用点拨】
(1)You deserve a rest after all that hard work. 辛苦劳累那么久,你应该休息一下。(人物描写)
(2)The report deserves careful consideration. 这报告值得认真考虑。(建议表述)
(3)They didn't deserve to win. 他们不该赢。(活动描写)
(4)He deserves locking/to be locked up for ever for what he did. 他做了这样的事,应该被终身监禁。(动作描写)
【名师点津】“deserve doing”结构是主动形式表示被动含义,相当于deserve to be done。与deserve用法类似的词还有:need, want, require, demand等。
【语境运用】单句语法填空/一句多译
①It's true that she made a mistake but she doesn't deserve to lose (lose) her job.
②You are a good human being and you deserve to be treated/treating (treat) as such.
③我认为任何好的建议都值得考虑。
I think any good suggestion deserves considering.
=I think any good suggestion deserves to be considered.
3 spot n. 地点,处所;困境,窘境 v. 发现
【知识归纳】
(1)on the spot 在现场;当场;立即
in a spot 处于困境
hit the spot 使人满意,正合需要
put sb on the spot (故意提出难以回答或尴尬的问题)使某人难堪
(2)spot sb doing sth 发现某人正在做某事
be spotted with 满是……斑点;点缀着
【语用点拨】
(1)He answered the question on the spot. 他当场就回答了那个问题。(动作描写)
(2)An ambulance was on the spot within minutes. 几分钟之内,一辆救护车便赶到现场。(场景描写)
(3)We were sort of hungry—the dinner just hit the spot. 我们有点饿了——晚餐正合我意。(个人感受)
(4)Neighbours spotted smoke coming out of the house. 邻居们发现有烟从这所房子里冒出来。(场景描写)
(5)His shirt was spotted with oil. 他的衬衣上满是油点。(人物描写)
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①We ought to find out the views of the people on the spot.
②I felt proud to spot my kids helping (help) an old man cross the street.
③The night sky is spotted with stars.
④面试官的问题确实把他难住了。
The interview's questions really put him on the spot.
4 whisper v. 悄声说,低语 n. 耳语,低语
【知识归纳】
(1)whisper about sb/sth 密谈某人/某事
whisper (to sb) that ... (对某人)小声说……
whisper sth to sb 对某人小声说某事
It is whispered that ... 有人私下说……
whisper (sth) in one's ear 在某人耳边低声说(某事)
(2)in a whisper/in whispers 低声说
【语用点拨】
(1)What are you two whispering about? 你们两人在低声说些什么?(动作描写)
(2)He whispered the message to David. 他悄声把消息告诉了戴维。(动作描写)
(3)She leaned over and whispered something in his ear. 她探过身去附耳跟他说了些什么。(动作描写)
(4)He whispered to me that he was afraid. 他低声对我说他害怕。(个人感受)
(5)Men were talking in whispers in every office. 男人们在每个办公室里悄声交谈着。(场景描写)
【语境运用】单句语法填空/同义句转换/完成句子
①She whispered something to her friend so as not to give away their secret.
②The baby is sleeping, so you'd better speak in a whisper.
③Even though it was only October, my students were already whispering about holiday plans.
④We had to whisper to each other, for the others were sleeping.
→We had to talk with each other in a whisper/in whispers, for the others were sleeping.
⑤那个女孩走了进来,在老师耳边低声说了些什么。
The girl came in and whispered something in the teacher's ear.
5 conclude v. 结束,终止;断定,得出结论(☞conclusion n. 结论;结束)
【知识归纳】
(1)conclude from ... that ... 从……中得出结论;从……中推断出……
conclude with/by doing ... 以做……结束
to conclude 总之,总而言之,最后
(2)draw/reach/come to/arrive at a conclusion (that ... )得出结论
in conclusion 总而言之
【语用点拨】
(1)He concluded by wishing everyone a safe trip home. 他讲话结束时祝愿大家回家一路平安。(祝福)
(2)The evening concluded with dinner and speeches. 这个夜晚以晚宴和演讲结束。(活动介绍)
(3)To conclude, I wish the conference a great success! 最后,预祝大会取得圆满成功!(期待)
(4)In conclusion, walking is a cheap, safe, enjoyable, and readily available form of exercise. 总之,散步是一种廉价、安全、有趣而又随时可以开展的运动形式。(总结)
(5)I've come to the conclusion that he's not the right person for the job. 我断定他不适合做这项工作。(个人感受)
【语境运用】单句语法填空/一句多译
①He concluded his speech with/by a famous saying “A friend in need is a friend indeed.”
②In conclusion (conclude), we should give a second thought to these ratings before buying some products or services.
③我从我自己的经历中得出结论:有志者,事竟成。
I drew/reached/came to/arrived at a conclusion from my own experiences that where there is a will, there is a way.(conclusion)
=I concluded from my own experiences that where there is a will, there is a way.(conclude)
6 cheer up (使)高兴起来,(使)振作起来
【知识归纳】
cheer sb up 使某人振作起来
cheer sb on (比赛中)以喝彩声鼓励;为某人加油
cheer for 为……而欢呼/加油
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①Give Mary a call; she needs cheering up.
②As David approached the finish line, all the runners cheered him on.
③The whole playground was excited with the audience cheering enthusiastically for the athletes.
④振作起来,你一定能克服当前的困难。
Cheer up and you are bound to overcome the present difficulty.
7 强调句型
【知识归纳】
(1)强调句型的基本结构为“It is/was+被强调部分+who/that+其他部分”。若被强调的是人,可用that或who;若被强调的部分是事或物,一般用that。强调句型可用来强调句子的主语、宾语、表语和状语,但不能用于强调句子的谓语部分(强调谓语部分时用do/does/did)。
(2)强调句的一般疑问句结构为“Is/Was it+被强调部分+who/that ... ?”。
(3)强调句的特殊疑问句结构为“疑问词+is/was it+that ... ?”。
(4)对not ... until ... 句型中的时间状语(从句)进行强调时,其结构为“It is/was not until+被强调部分+that+其他部分”。
【语境运用】单句语法填空/完成句子
①It is not what she said but the way she did the thing that impressed me most.
②It was not until afternoon that they reached the meeting.
③你第一次遇见他就是在北京吗?
Was it in Beijing that you first met him?
④过马路时,务必小心!
Do be careful when you cross the street!
Ⅲ 语基过关检测
维度一 单句语法填空
1.(2024·天津市耀华中学高三月考)Not being prepared for the job you have applied for will leave a bad impression on the interviewers.
2.(2024·浙江省绍兴市高三模拟预测)Use the spoon to gently (gentle) remove the egg from the bowl.
3.(2024·河北省高三学生全过程纵向评价考试)We do not live and work alone, and the systems we use impact our interactions (interact) with others.
4.(人教XB2U4)They were surprised to see that all the signs and advertisements (advertise) were in French and many people spoke English with an accent.
5.(2024·福建省厦门双十中学高三月考)To my amusement (amuse), he chirped back and even climbed into my hand.
6.(2024·贵州省贵阳第一中学高三月考)But our societies should critically examine (examination) structures—such as work norms and school cultures—that prevent people from getting enough rest.
7.(北师XB3U9)In comparison with other species, cloning primates has proved to be “much harder”, and doing so with nonreproductive cells was even more complicated (complicate).
8.(2024·海南省陵水中学高三月考)Reflecting on lessons is sometimes the most difficult and essential (essence) part of the process.
9.Never be satisfied with yourself, or you will fall behind others.
10.(2024·江苏省南通市如皋市高三调研)It was not until much later that he first saw a piano when he visited his cousin's house in Huarong.
维度二 语篇练习
根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
Charlie Chaplin was a British actor, filmmaker and ①composer (作曲家). He became famous in the 1910s, when films were silent and in black and white.
Charlie Chaplin was ②one of the best comedy actors of his time (他那个时代最好的喜剧演员之一) because he knew how to use his body and facial features to make people laugh. ③In my opinion (在我看来), the funniest thing about Charlie Chaplin was the way he walked when he was acting as the Tramp, ④who is his most famous character (这是他最著名的人物).
My favourite scene is in the factory where Charlie Chaplin is working on a production line. When a bee starts circling around Charlie's face, he ⑤falls behind (落后) with his work. It so funny to watch him trying to keep up!
The power of Charlie Chaplin's works is not only in his acting, but also in the stories and characters he created.The Tramp is a symbol of the silent cinema and even after so many years, he is still able to make people laugh.
Ⅳ 读写用·素养提升
维度一 一词多义/熟词生义
(一)根据语境选出加黑词spot的词性和含义
A.n. 污迹 B.n. 地点,处所 C.n. 粉刺
1.The baby's whole body was covered in small red spots.
2.He had a spot of grease on his tie.
3.This looks like a nice spot for a picnic.
答案:1.C 2.A 3.B
(二)根据语境选出加黑词wig的词性和含义
A.v. 激动,发狂 B.n. 假发
1.Jo wore a long wig that made her look very elegant.
2.Because the bad behaviour outside, the old man wigged out to his son.
答案:1.B 2.A
维度二 构词法
(2024·广东省珠海市斗门区第一中学高三阶段性考试)Built originally to house a circus, the Royal Carré Theatre is more than 130 years old.
派生词:circ 圆,环+-us 名词后缀,表示场所;原指古罗马圆形斗牛场;circus意为马戏团。
维度三 长难句分析
(2024·广东省广州市第三中学高三测试)Having spent more than a decade on the dance floor, ROME—Niccolo Filippi, a 23yearold Italian dance performer, recently decided to explore Chinese culture and its traditional dance forms and believes that this experience will not only boost his career, but also broaden his horizons beyond the world of dance.
一划主干:Niccolo Filippi decided to explore Chinese culture and its traditional dance forms and believes that ... world of dance。
二括修饰:非谓语动词Having spent ... 与逻辑主语Niccolo Filippi是主动关系;a 23yearold Italian dance performer是Niccolo Filippi的同位语;that this experience ... beyond the world of dance是宾语从句。
三会意:23岁的意大利舞蹈演员Niccolo Filippi(尼可洛·菲利皮)在舞池里待了十多年,最近他决定探索中国文化及其传统舞蹈形式,并相信这段经历不仅会促进他的职业生涯,还会拓宽他在舞蹈世界之外的视野。
维度四 写作提能
完成句子/词汇升级/一句多译
1.这些药会起作用的,你很快就会感觉好多了。(意见表述)
These pills should do the trick, and you will feel much better in no time.
2.是你的帮助激励我更加自信。(感谢信)
It is your help that inspires me to be more confident.
3.It is necessary that children should learn how to distinguish right from wrong.essential
4.She blamed me for taking away what belong to her. tell off
5.商店门口站着一个男人,嘴里叼着一支没有点燃的雪茄。(人物描写)
A man stood in the doorway of a store, with an unlit cigar in his mouth.
=In the doorway of a store stood a man, with an unlit cigar in his mouth.
课时作业
Ⅰ.阅读
A
(2023·广西钦州市高三期末考试)You've probably heard the phrase, “Laughter is the best medicine.” Comedy on Referral has taken that idea and run with it, using standup comedy to help treat people struggling with trauma (精神创伤) and anxiety in partnership with the National Health Service (NHS).
The idea came from comedian Angie Belcher's experiences teaching comedy at Bristol University. She found that students often told her how much stronger and more resilient (有适应力的) they were thanks to standup comedy.
Inspired, she teamed up with the NHS in Bristol to create a sixweek comedy course for patients struggling with trauma in January 2022. Following the success of this initial course, Comedy on Referral won NHS funding to help men with trauma in London.
Talking to the Bristol Post, Belcher said, “Past traumas are perfect for comedy. Comedy doesn't come from the happy, perfect moments of your life, but from our everyday struggles and major life events. People who've been through big life experiences such as losing a loving one and ill health often can't wait to tell me their story, mostly because there's always something especially funny about the situation.”
Research has shown that laughter has positive psychological effects, such as decreasing levels of cortisol—the stress hormone—and increasing endorphins (内啡肽). It can even have physiological benefits, although less research has been done in this area. Current research has linked laughter and humour with increased levels of pain tolerance as well as shortterm cardiovascular benefits. More research is needed to prove these findings.
Nonetheless, the mental health benefits of regular laughter are widely accepted, and using comedy to treat mental health struggles could be a real breakthrough in the treatment of mental health.
篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章讲述了《推荐喜剧》采纳了“笑是最好的药”这一想法,与英国国家医疗服务体系合作,用单口喜剧来帮助治疗与创伤和焦虑作斗争的人。
1.Why is the phrase mentioned in Paragraph 1?
A.To stress the importance of laughter.
B.To explain the harm trauma causes.
C.To show the effect of standup comedy.
D.To state the idea behind Comedy on Referral.
答案:D 推理判断题。根据第一段内容(你可能听过这句话:“笑是最好的良药”,《推荐喜剧》采纳了这一想法,与英国国家医疗服务体系合作,用单口喜剧来帮助治疗与精神创伤和焦虑作斗争的人。)可推知,第一段中提到的“笑是最好的良药”是为了阐述《推荐喜剧》与英国国家医疗服务体系合作的意图。故选D。
2.How was the first sixweek comedy course for patients?
A.Ambiguous. B.Effective.
C.Controversial. D.Fruitless.
答案:B 细节理解题。根据第三段内容可知,开设的为期六周的课程是成功的,即为患者带来积极有效的作用。故选B。
3.What may contribute to a comedy according to Belcher?
A.Happy moments. B.Funny moments.
C.Struggling moments. D.Successful moments.
答案:C 细节理解题。根据第四段中Belcher (贝尔彻)所说的话“Comedy doesn't come ... and major life events.”可知,Belcher认为喜剧来源于生活中所遇到的各种创伤,或者是生活中的挣扎和生活中的重大事件。故选C。
4.What is the text?
A.A news report. B.A book review.
C.A comedy story. D.A diary entry.
答案:A 推理判断题。通读全文,尤其是根据第四段中的“Talking to the Bristol Post, Belcher said(贝尔彻在接受《布里斯托尔邮报》采访时说)”可知,文章讲述了《推荐喜剧》采纳了“笑是最好的药”这一想法,与英国国家医疗服务体系合作,用单口喜剧来帮助治疗与精神创伤和焦虑作斗争的人。由此可推知,文章是一篇新闻报道。故选A。
B
(2023·四川成都外国语学校高三模拟)Maeve Higgins once set herself a task. The Irishborn comedian wanted to see what life would be like if she stopped laughing at things that weren't funny. Turns out it wasn't as easy as she thought. “It was so hard,” she says. “Laughter is a lubricant (润滑油) and is expected, and it's really hard not to do it.”
Higgins suggests there's something particularly special about being part of the shared experience that is live comedy—that curious magic that occurs when people come together specifically to laugh.
Comedy is more than just a pleasant way to pass an evening, humour more than something to amuse. They're interwoven into our everyday existence. Whether you're sharing an amusing story at a party or telling a dark joke at a funeral, humour is everywhere. But what is it for? And can humour, as comedy, change how we feel, what we think or even what we do?
As an essential part of human interaction, humour has been on the minds of thinkers for centuries. One of the most enduring theories of humour was put forward by the philosopher Thomas Hobbes. It asserts that humour appears to make fun of the weak and exert superiority. While this is clearly the function of some comedy, it's far from a complete explanation for the overall purpose of humour.
For some comedians, it's not just about getting laughs—it's about changing what we think and maybe even what we do. If there's one comic who is really typical of this, it's Josie Long. A social justice activist and a comedian, Long has a reputation for delightful, optimistic humour and storytelling.
As her career has evolved, she has consciously put social and political topics at the heart of her act. She believes that comedians have a role to play in challenging some of the most pressing issues of the day.
British comic Stephen K Amos sells out venues seating thousands, year in, year out. Amos firmly believes that when comics consciously deal with pressing or controversial (有争议的) social issues like racism, they can reach people on a much more meaningful level than that achieved by briefly lifting someone's mood. And while it may be difficult to quantify, he says, the social and psychological impact of comedy deserves much greater recognition.
The research backs this up. Although the role of comedy is to be entertaining first and foremost, Sharon Lockyer, a sociologist who studies humour, has identified a number of possible other functions. These include challenging stereotypes (刻板印象).
Amos's work frequently settles the issues of race by challenging stereotypes. “I don't do things for shock value,” he says. “I do stuff that matters to me. In the old days it was just about doing jokes. We've moved on—people are talking about things that matter.”
篇章导读:本文是一篇说明文。文章通过Maeve Higgins (梅芙·希金斯)对喜剧具有的吸引力的理解引出喜剧所具有的作用——让人开怀大笑、影响人们的想法和促进社会的进步。
5.What do the first two paragraphs mainly talk about?
A.The benefits of laughing.
B.What a comedian's daily work is about.
C.Why Maeve Higgins chose to be a comedian.
D.Maeve Higgins' understanding of the appeal of comedy.
答案:D 段落大意题。通读前两段可知,前两段主要讲述Maeve Higgins对喜剧的魅力和吸引力的理解。故选D。
6.What does the underlined phrase in Paragraph 4 most probably mean?
A.Protect the weak from the evil.
B.Encourage people to be stronger.
C.Be determined to improve oneself.
D.Show you are better than other people.
答案:D 词义猜测题。根据画线短语前面的“humour appears to make fun of the weak(幽默的作用似乎是为了取笑弱者)”可知,and后面的内容是幽默的第二个作用,它应该与“取笑弱者”的感情色彩类似,由此可知,画线短语最可能意为“表明你比其他人更优秀”。故选D。
7.According to the article, how does comedy have an effect on social issues?
A.By gradually influencing people's attitudes.
B.By urging politicians to try and solve the issues.
C.By quickly yet thoroughly changing people's thinking.
D.By calling on the whole society to pay attention to the issues.
答案:A 推理判断题。根据倒数第三段中的“Amos firmly believes that ... deserves much greater recognition.(Amos (阿莫斯)坚信当喜剧演员有意识地处理诸如种族主义之类的紧迫或有争议的社会问题时,喜剧演员所能带给人们的意义要比短暂提升某人的情绪要有意义得多。他说,尽管这可能难以量化,但喜剧对社会和心理的影响值得更多的认可。)”可推知,喜剧通过逐渐影响人们对某些问题的态度从而对社会问题产生影响。故选A。
8.According to the article, which of the following does comedy not include?
A.Getting people to laugh.
B.Promoting social progress.
C.Influencing people's ideas.
D.Making people more productive.
答案:D 细节理解题。根据第五段中的“For some comedians ... what we do.(对于一些喜剧演员来说,喜剧的作用不仅仅在于使人开怀大笑,还在于改变我们的想法,甚至改变我们做的事情。)”以及第六段“As her career has evolved ... issues of the day.(随着事业的发展,她有意识地将社会和政治话题作为行为的核心。她认为,喜剧演员可以在挑战当今最紧迫的问题中发挥作用。)”可知,文中并未提到喜剧使人们更有工作效率。故选D。
Ⅱ.完形填空
(2024·辽宁省重点高中沈阳市郊联体高三月考)He, handsome and attractive though small, is 73 this year, but looks much younger than he actually is. My mom got the 1 from my grandpa. And thank God so did I. You can never imagine how genuinely 2 and fascinating he could be. My grandpa absolutely leads a 3 life of old age, unlike other retired elderly people just walking with their pet birds, or 4 time at home as couch potatoes do.
He takes to cooking tasty cuisine, singing Karaoke, collecting antiques, and experiencing brand new dimensions of cultures. “Stopping to smell the roses and passing on the happiness is a 5 factor of people's happy life,” he always 6 his peers. “He is always doing everything with his 7 —so cool and enviable!” my grandpa's friends remarked. They also 8 my grandpa for his blog where he writes much, 9 his distinct opinion of life. One night his blog caught my eye. There was a 10 , at the very beginning, of him hugging my grandma with fireworks blooming on Times Square last Valentine's Day. “People say reality 11 and fantasy begins when the fireworks display starts, but for me both 12 a great deal. I take great joy in everyday life 13 I can hold the hands of my love.” he said beneath the photo.
I couldn't believe those were from my grandpa, I mean, from a 73yearold person. Now I finally see the true meaning of the saying that 14 is not a time of life but a state of mind. I love my grandpa for the interesting and romantic 15 he has.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者的外祖父——一位73岁的退休老人,依然保持年轻的心态,过着丰富多彩的生活。
1.A.build B.manner
C.genes D.characters
答案:C 根据上文“He, handsome and attractive though small, is 73 this year, but looks much younger than he actually is.”和下文“And thank God so did I.”可知,这里指妈妈遗传了外祖父的基因。故选C。
2.A.grateful B.modern
C.conventional D.plain
答案:B 根据下文“He takes to cooking ... dimensions of cultures.”可知,外祖父是个很赶时髦的人。故选B。
3.A.regular B.messy
C.colorful D.rural
答案:C 根据下文“unlike other retired elderly people just walking with their pet birds”可知,外祖父的晚年生活是丰富多彩的。故选C。
4.A.valuing B.killing
C.saving D.sparing
答案:B 根据下文“couch potatoes”可知,此处指消磨时间。故选B。
5.A.pointless B.limited
C.critical D.single
答案:C 根据上文“Stopping to smell the roses and passing on the happiness”可知,外祖父认为停下来闻闻玫瑰,把幸福传递下去,是人们幸福生活的关键因素。故选C。
6.A.warns B.requires
C.reminds D.forces
答案:C 根据下文“his peers”可知,外祖父总是提醒同龄人幸福生活的关键因素是什么。故选C。
7.A.fellow B.doctor
C.daughter D.wife
答案:D 根据下文“at the very beginning, of him hugging my grandma with fireworks blooming on Times Square last Valentine's Day”可知,外祖父很爱外祖母,所以总是和他的妻子一起做任何事情。故选D。
8.A.envy B.recall
C.meet D.watch
答案:A 根据上文“‘He is always doing everything with his 7 —so cool and enviable!’ my grandpa's friends remarked.”可知,他们也羡慕外祖父的博客。故选A。
9.A.changing B.evaluating
C.rejecting D.voicing
答案:D 根据上文“his blog where he writes much”可知,外祖父在博客上写了很多东西,发表对生活的独特看法。故选D。
10.A.scene B.section
C.photo D.sentence
答案:C scene 场景;section 部分;photo 照片;sentence 句子。根据下文“he said beneath the photo”可知,此处是信息词photo的复现。故选C。
11.A.fades away B.lights up
C.works out D.turns on
答案:A fade away 逐渐消失;light up 点亮;work out 锻炼;turn on 打开。根据下文“and fantasy begins when the fireworks display starts”可知,烟花表演开始时,现实逐渐消失,幻想开始。故选A。
12.A.rise B.cost
C.win D.count
答案:D 根据上文“People say reality 11 and fantasy begins when the fireworks display starts, but”可知,外祖父认为“现实”和“幻想”同等重要。故选D。
13.A.as long as B.and
C.as far as D.but
答案:A 此处引导条件状语从句,表示只要能牵着爱人的手,外祖父每天都很快乐。故选A。
14.A.passion B.youth
C.commitment D.optimism
答案:B passion 激情;youth 青春;commitment 承诺;optimism 乐观。此处指青春不是一段时间,而是一种心态。故选B。
15.A.experience B.personality
C.appearance D.inspiration
答案:B experience 经历;personality 个性;appearance 外貌;inspiration 灵感。根据上文“interesting and romantic”可知,这里指外祖父的个性既有趣又浪漫。故选B。
1
学科网(北京)股份有限公司
$$