内容正文:
WELCOME UNIT
第二部分 语法过关
第十节 并列句
高考感知
考点梳理
难点突破
对点演练
目录
CONTENTS
1
2
3
4
高考感知
目录
高考感知
1.(2024·九省联考)He is happy with the improvement he sees in his students' writing ________ in his own writing.
答案:and 句意:他很高兴看到他的学生和他自己的书写都有了改善。设空处前后表示并列,应用and连接。故填and。
2.(2024·九省联考)Slowly easing into a training program will help reduce the risk of injury, ________ you can continue on with your new running routine.
答案:so 句意:慢慢地进入训练计划将有助于降低受伤风险,因此您就可以继续新的跑步习惯。故填so。
答案
目录
高考感知
3.(2023·新课标Ⅱ卷)It's been an honor to watch the panda programme develop ________ to see the pandas settle into their new home.
答案:and 句意:我很荣幸能看到熊猫项目的发展,看到熊猫们在新家安顿下来。“to watch the panda programme develop”和“to see the pandas settle into their new home”两者是并列关系,应用and连接。故填and。
4.(2023·新课标Ⅰ卷)To eat one, you have to decide whether to bite a small hole in it first, releasing the stream and risking a spill (溢出), ________ to put the whole dumpling in your mouth, letting the hot soup explode on your tongue.
答案:or 句意:吃小笼包的时候,你必须要决定是先咬一个小口流出汤汁,还是把整个小笼包放进嘴里,让热汤在舌头上爆炸。whether ... or ... “是……还是……”,为固定搭配。故填or。
答案
目录
高考感知
5.(2023·浙江高考1月)During China's dynastic period, emperors planned the city of Beijing ________ arranged the residential areas according to social classes.
答案:and 设空处连接两个并列谓语动词planned和arranged,应用连词and。故填and。
6.(2023·全国甲卷)It took weeks and it was backbreaking work, ________ I know he was proud of my skills.
答案:but/yet 句意:这花了几个星期的时间,是一项非常辛苦的工作,但我知道他为我的技能感到骄傲。由句意可知,此处表示转折。故填but/yet。
答案
目录
高考感知
7.(2023·全国乙卷)Although landscapes in the Midwest tend to be quite similar, either farm fields ________ highways, sometimes I find distinctive character in the hills or lakes.
答案:or 连词either ... or ... “无论是……还是……”,表示选择关系。故填or。
8.(2023·全国乙卷)Writing is one of humanity's later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorded their concerns not only in writing ________ in things.
答案:but not only ... but (also) ... “不仅……而且……”。故填but。
答案
目录
高考感知
9.(2023·全国乙卷)It is a distinct visual contrast (反差) that shouldn't work, ________ somehow these two very different worlds make a good combination.
答案:but/yet 句意:这种明显的视觉反差本行不通,但不知何故,这两个截然不同的世界却很好地结合在了一起。根据句意可知,前后两分句之间构成转折关系,应用连词but或yet。故填but/yet。
10.(2023·全国乙卷)Indoor plants might look as if they just sit around not doing much, ________ in many ways they are the unsung heroes of the home.
答案:but/yet 句意:室内植物可能看起来只是无所事事,但在许多方面,它们是家庭的无名英雄。此处表示转折,应用连词but/yet。故填but/yet。
答案
考点梳理
目录
考点梳理
考点 连接并列句的连词
含有两个或更多的相互并列的主谓结构的句子,叫作并列句。并列句用连词、逗号、分号来连接,并列连词所连接的简单句被称为分句。其基本结构是:分句+连接并列句的连词+分句。
连词 示例
表示增补或并列关系的连词:and, both ... and ..., neither ... nor ..., not only ... but (also) ... 等 ①The teacher's name is David, and the student's name is John. 老师的名字是大卫,学生的名字是约翰。
②Not only did the restaurant overcharge me, but they hadn't served me well. 这家餐馆不仅要价太高,而且对我的服务也不周到。
目录
考点梳理
表示选择关系的连词:or, or else, otherwise, either ... or ..., whether ... or ... , not ... but ... ①Hurry up, or you'll miss the train. 赶快,否则你就要错过火车了。
②I must work much harder, otherwise I cannot catch up with the other classmates. 我必须更努力学习,要不然我就赶不上其他同学了。
表示转折关系的连词:but, yet, while, whereas ①He was a little man with thick glasses, but he had a strange way of making his classes lively and interesting. 他个子矮小,戴着厚厚的眼镜,但他有独特的方法使课堂生动有趣。
②Some experiments are difficult while others are easy.有些实验很难,而有些实验很容易。
目录
考点梳理
表示因果关系的连词:for, so ①The oil must be out, for the lamp has gone out. 油一定用完了,因为灯已熄灭。
②August is the time of the year for rice harvest, so every day I work from dawn until dark.八月是每年稻谷收割的时节,因此,我每天从早干到晚。
以and, as well as, neither(nor)连接的并列句中,后面的某些成分常被省略 ①We study English and they (study) German.我们学英语,而他们学德语。
②He often goes to the museum as well as (he often goes) to the concert.他经常去博物馆,也常去音乐会。
用so, neither(nor)代替前句中出现的句子成分,这时语序需倒装 ①He likes to study English, so do I.他喜欢学英语,我也喜欢。
②I haven't seen the film, neither has he.我没看过这部电影,他也没看过。
目录
难点突破
目录
难点突破
一、试题难点
难点1 连词的选用。表示并列、转折、选择等关系时分别用不同的连词。
难点2 while的用法。区分while用作从属连词和并列连词时的意义及用法。
难点3 for作为并列连词与作为介词的不同意义。
二、解题策略
策略1 理解句意,正确判断。表示并列用and,表示转折用but或yet,表示选择用or。
策略2 while可以用作从属连词,意为“当……的时候”,引导时间状语从句。用于句首时,可以表示“尽管,虽然”,引导让步状语从句。而while用作并列连词时,只能置于句中,表示“而,然而”,前后分句属于并列对应的关系。
策略3 for用作并列连词时,意为“因为”,前面往往有逗号与句子隔开。此时,for表达的原因往往是补充说明的原因。
目录
对点演练
目录
对点演练
维度一 单句语法填空
1.(2024·陕西省渭南市韩城市象山中学高三月考)You can either come to our club in room 202 on the first floor, buiding 5, ________ call us at 023-8555955.
答案: or 句意:您可以来我们俱乐部5号楼一楼202室,也可以致电023-8555955。根据句意可知,此处表示选择,either ... or ... “要么……要么……”。故填or。
2.(2024·陕西省渭南市象山中学高三月考)At school, some students are active ________ some are shy, but they can be good friends with each other.
答案: while 句意:在学校,一些学生是积极的,而一些很害羞,但是他们可以互相成为好朋友。设空前后表示对比,应用连词while。故填while。
答案
*
目录
对点演练
3. (2024·上海市青浦区高三期末教学质量监测)Life is moving and we can stamp our feet in rejection, ________ we can gracefully embrace the mess, tidying as we go.
答案:or 句意:生活在继续,我们可以跺脚拒绝,也可以优雅地拥抱混乱,一边前行,一边整理。设空处前后文为选择关系,应用or连接。故填or。
4.(2024·贵州省贵阳市高三检测)It is not only a means of communication ________ a way to develop one's character, discipline, and spirituality.
答案:but 句意:它不仅是一种交流手段,也是一种培养个性、纪律和灵性的方式。句中not only ... but (also) ... 是固定结构,意为“不仅……而且……”。故填but。
答案
*
目录
对点演练
5.(2024·山西省大同市高三学情调研)The state of being of the grass was similar to the state of being of people, ________ the experience of this resemblance gave him great pleasure.
答案:and 句意:草的存在状态和人的存在状态是相似的,这种相似的体验给了他极大的快乐。结合句意可知,设空前后是顺承关系,应用连词and连接。故填and。
6.(2024·云南省昆明市高三质检)These alternative “living” collections can be damaged by natural disasters, outbreaks of disease, ________ war.
答案:or 句意:这些可供选择的“活”藏品可能会因自然灾害、疾病暴发或战争而受损。句中natural disasters, outbreaks of disease与war之间为并列关系,设空处应用连词连接三种可能的情况,连词or“或者”符合句意。故填or。
答案
*
目录
对点演练
7.(2024·四川省绵阳南山中学实验学校高三月考)The teaching ability of teachers in developed areas is generally better, ________ most of the teachers in less developed areas are possibly less competent in their work.
答案:while/whereas/but 根据上文“in developed areas”以及下文“in less developed areas”可知,上下句之间为转折关系,应使用表示转折关系的连词while或whereas或but。故填while/whereas/but。
8.(2023·宁夏回族自治区银川一中高三第一次模拟)Basically, a tip may be provided, such as indicating ________ the answer is a person, a place, or a thing.
答案:whether whether ... or ... 表示“是……还是……”。故填whether。
答案
*
目录
对点演练
9.(2024·广东省广州市高三检测)More light was needed, ________ a neighbor called nearly every home in the village—32 of them.
答案:so 句意:因为需要更多的光线,所以一个邻居给村里几乎所有的家庭打了电话——共有32户人家。此处表示因果关系,应用so。故填so。
10.(2024·江西省宜春市宜丰中学高三月考)Post must be made before 11:59 pm on April 28, ________ the post will not be counted as a valid entry.
答案: otherwise/or 设空处意为“否则,不然”,应用otherwise/or。故填otherwise/or。
答案
*
目录
对点演练
维度二 语法填空
(2024·山东省淄博市高三期末统考)Papercut, a traditional Chinese folk decorative art, takes the scissors or knife as the tool and colored paper as the material to cut out various motifs (花纹) or patterns, which are either __1__ (wear) by women on the hair or glued to windows, gates, or doors __2__ (bring) good luck and avoid disasters. The pictures should be __3__ (skill) done to ensure the completeness.
The first paper cuts __4__ (find) in tombs from the time of the northern and southern Dynasty (386-589), __5__ circular paper cuts of horses and monkeys. By the southern Song Dynasty (1127-1297) paper-cutting had become so popular among all walks of the society __6__ it was no longer a specialized field among craftsmen. In many parts of China, paper cutting skill has become __7__ must for women, old and young, __8__ as a symbol of a clever mind and nimble (灵巧的) fingers, it also brings high reputation for them.
答案
*
目录
对点演练
Chinese paper cutting art is a living fossil of history, with the richest historical cultural understanding and distinct characteristics __9__ (vary) from region to region. Therefore, its cultural value far exceeds the Chinese paper cutting art itself. Going global, it has gained __10__ (popular) among foreign friends, thus turning a Chinese folk art into the cultural treasure of the whole world.
1.________ 2.________ 3.________ 4.________ 5.________
6.________ 7.________ 8.________ 9.________ 10.________
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了剪纸的历史以及发展。
篇章导读
*
目录
对点演练
1.worn 考查动词的语态。句意:剪纸是中国传统的民间装饰艺术,以剪刀或刀为工具,以彩色纸为材料,剪出各种花纹或图案,或被女性戴在头发上,或粘在窗户、大门或门上,以带来好运和避免灾难。此处为一般现在时的被动语态。故填worn。
2.to bring 考查非谓语动词。此处应用不定式作目的状语。故填to bring。
3.skillfully 考查词性转换。此处应用副词修饰动词done。故填skillfully。
4.were found 考查动词的时态和语态。根据时间状语from the time of the northern and southern Dynasty (386-589)可知,应用一般过去时,且主语与谓语构成被动关系。故填were found。
5.including 考查介词。此处应用介词including表示“包括”。故填including。
答案
*
目录
对点演练
6.that 考查状语从句的连接词。设空处引导结果状语从句,应用so ... that ... 表示“如此……以至于……”。故填that。
7.a 考查冠词。此处泛指“一件必须做的事”,且must的发音以辅音音素开头。故填a。
8.and 考查连词。设空处前后文之间为并列关系,应用连词and连接。故填and。
9.varying 考查非谓语动词。vary与the richest historical cultural understanding and distinct characteristics构成主动关系,应用现在分词作宾补。故填varying。
10.popularity 考查词性转换。此处应用名词作动词gained的宾语。故填popularity。
答案
*
目录
对点演练
维度三 完成句子
1.(2024·浙江省尖子生高三深研模拟)蜜蜂在花丛中嗡嗡作响,鸟儿唱着优美的歌曲,微风携带着泥土的芬芳。
→Honeybees buzzed among the flowers, birds sang beautiful songs, ____________
________________________________________________.
2.(2023·湖南省“一起考”大联考高三模拟考试)我喜欢看到学生们试图理解来自18世纪的某个人,无论是杰斐逊还是与他生活密切相关的人。
→I love seeing students try to make sense of somebody from the 18th century, ____________ Jefferson ____________ whose life was closely connected with his own.
and gentle breezes carried the sweet smell of dirt
whether it is
or somebody
答案
*
目录
对点演练
3.(2024·河南省洛阳市洛宁县第一高级中学高三月考)当丽莎和我说话的时候,一个大约八岁的小男孩向我们走来。
→____________________________, a little boy of about eight years old came to us.
4.(2024·黑龙江省齐齐哈尔地区普高联谊校高三月考)然而,45%的受访家长承认他们的孩子不会说第二语言。
→However, 45 percent of parents surveyed admit __________________________
__________________________________________________.
While Lisa and I were talking
that their child or children cannot speak a second language
答案
*
目录
对点演练
5.(2024·湖南省长沙市麓山国际实验学校高三检测)他说他看到了戒指,但以为是假的,所以他拿了钱,并把钱包从码头扔进了海里。
→He said he saw the ring but thought it was fake, ___________________________
_______________________________________________ the dock into the ocean.
so he took the money and threw the wallet off
答案
*
R
$$