内容正文:
WELCOME UNIT
三年高考真题重组训练
第5组
WELCOME UNIT
阅读AB+七选五+语法填空+应用文写作
Ⅰ.阅读
(2023·新课标Ⅱ卷)Reading Art: Art for Book Lovers is a celebration of an everyday object—the book, represented here in almost three hundred artworks from museums around the world. The image of the reader appears throughout history, in art made long before books as we now know them came into being. In artists' representations of books and reading, we see moments of shared humanity that go beyond culture and time.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
3
In this “book of books,” artworks are selected and arranged in a way that emphasizes these connections between different eras and cultures. We see scenes of children learning to read at home or at school, with the book as a focus for relations between the generations. Adults are portrayed (描绘) alone in many settings and poses—absorbed in a volume, deep in thought or lost in a moment of leisure. These scenes may have been painted hundreds of years ago, but they record moments we can all relate to.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
4
Books themselves may be used symbolically in paintings to demonstrate the intellect (才智), wealth or faith of the subject. Before the wide use of the printing press, books were treasured objects and could be works of art in their own right. More recently, as books have become inexpensive or even throwaway, artists have used them as the raw material for artworks—transforming covers, pages or even complete volumes into paintings and sculptures.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
5
Continued developments in communication technologies were once believed to make the printed page outdated. From a 21st-century point of view, the printed book is certainly ancient, but it remains as interactive as any battery-powered e-reader. To serve its function, a book must be activated by a user: the cover opened, the pages parted, the contents reviewed, perhaps notes written down or words underlined. And in contrast to our increasingly networked lives where the information we consume is monitored and tracked, a printed book still offers the chance of a wholly private, “off-line” activity.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
6
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了一本收录近三百件来自博物馆和世界各地的收藏品的书。书中以艺术作品的形式记录了不同时期人们阅读的场景,论述了在通信技术发达的现在,纸质书仍具有互动性,并没有过时。
篇章导读
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
7
1.Where is the text most probably taken from?
A.An introduction to a book.
B.An essay on the art of writing.
C.A guidebook to a museum.
D.A review of modern paintings.
答案:A 推理判断题。根据第一段中的“Reading Art: Art for Book Lovers is ... around the world.”及第二段中的“In this ‘book of books,’ ... different eras and cultures.”可知,本文介绍了收录近三百件来自博物馆和世界各地的收藏品的一本书,由此可推知,本文最有可能出自一本书的序言。故选A。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
8
2.What are the selected artworks about?
A.Wealth and intellect.
B.Home and school.
C.Books and reading.
D.Work and leisure.
答案:C 细节理解题。根据第二段中的“artworks are selected ... the generations (艺术品的选择和排列方式强调了不同时代和文化之间的联系。我们看到孩子们在家里或学校学习阅读的场景,这本书是几代人之间关系的焦点)”可知,选定的艺术品是关于书籍和阅读的。故选C。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
9
3.What do the underlined words “relate to” in paragraph 2 mean?
A.Understand. B.Paint.
C.Seize. D.Transform.
答案:A 词义猜测题。根据第二段中的“Adults are portrayed (描绘) ... moment of leisure.(在不同场景中、不同姿势的成年人都被描绘成独自一人——或全神贯注地看书,或陷入沉思,或沉浸在片刻的休闲中。)”可推知,画线词所在句指这些场景可能是数百年前绘制的,但这些瞬间我们都能感同身受,即relate to意为“理解,认识到”。故选A。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
10
4.What does the author want to say by mentioning the e-reader?
A.The printed book is not totally out of date.
B.Technology has changed the way we read.
C.Our lives in the 21st century are networked.
D.People now rarely have the patience to read.
答案:A 推理判断题。根据最后一段中的“it remains as interactive as any battery-powered e-reader (它仍然像任何电池供电的电子阅读器一样具有互动性)”以及“a printed book still offers the chance of a wholly private, ‘off-line’ activity (印刷书籍仍然提供了完全私人的‘离线’活动的机会)”可推知,作者提到电子阅读器是想表达印刷书籍并没有完全过时。故选A。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
11
(2023·新课标Ⅰ卷)When John Todd was a child, he loved to explore the woods around his house, observing how nature solved problems. A dirty stream, for example, often became clear after flowing through plants and along rocks where tiny creatures lived. When he got older, John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making.
After studying agriculture, medicine, and fisheries in college, John went back to observing nature and asking questions. Why can certain plants trap harmful bacteria (细菌)?
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
12
Which kinds of fish can eat cancer-causing chemicals? With the right combination of animals and plants, he figured, maybe he could clean up waste the way nature did. He decided to build what he would later call an eco-machine.
The task John set for himself was to remove harmful substances from some sludge (污泥). First, he constructed a series of clear fiberglass tanks connected to each other. Then he went around to local ponds and streams and brought back some plants and animals. He placed them in the tanks and waited. Little by little, these different kinds of life got used to one another and formed their own ecosystem. After a few weeks, John added the sludge.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
13
He was amazed at the results. The plants and animals in the eco-machine took the sludge as food and began to eat it! Within weeks, it had all been digested, and all that was left was pure water.
Over the years, John has taken on many big jobs. He developed a greenhouse-like facility that treated sewage (污水) from 1,600 homes in South Burlington. He also designed an eco-machine to clean canal water in Fuzhou, a city in southeast China.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
14
篇章导读:本文是一篇记叙文。John Todd (约翰·托德)从小就喜欢探索且爱思考,他利用自然可以自我修复的原理建造了一个生态机器,来净化污水。
篇章导读
“Ecological design” is the name John gives to what he does. “Life on Earth is kind of a box of spare parts for the inventor,” he says. “You put organisms in new relationships and observe what's happening. Then you let these new systems develop their own ways to self-repair.”
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
15
5.What can we learn about John from the first two paragraphs?
A.He was fond of traveling.
B.He enjoyed being alone.
C.He had an inquiring mind.
D.He longed to be a doctor.
答案:C 推理判断题。根据第一段“When John Todd was a child ... the messes people were making.”以及第二段中的“After studying agriculture ... fish can eat cancer-causing chemicals?”可推知,John好学爱问。故选C。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
16
6.Why did John put the sludge into the tanks?
A.To feed the animals.
B.To build an ecosystem.
C.To protect the plants.
D.To test the eco-machine.
答案:D 细节理解题。根据第三段最后一句“After a few weeks, John added the sludge.”以及倒数第三段“He was amazed at the results ... all that was left was pure water. (他对结果感到惊讶。生态机器里的动植物把污泥当成了食物,开始吃了起来!几周之内,它就被完全消化了,只剩下纯净水。)”可知,John把污泥放进罐子里是为了测试生态机器。故选D。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
17
7.What is the author's purpose in mentioning Fuzhou?
A.To review John's research plans.
B.To show an application of John's idea.
C.To compare John's different jobs.
D.To erase doubts about John's invention.
答案:B 推理判断题。根据倒数第二段“Over the years ... a city in southeast China. (这些年来,约翰承担了许多重大工作。他开发了一个类似温室的设施,可以处理来自南伯灵顿1,600户家庭的污水。他还设计了一种生态机器来清洁中国东南部城市福州的运河水。)”可推知,作者提到福州的目的是展示John想法的应用。故选B。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
18
8.What is the basis for John's work?
A.Nature can repair itself.
B.Organisms need water to survive.
C.Life on Earth is diverse.
D.Most tiny creatures live in groups.
答案:A 细节理解题。根据最后一段中的“You put organisms in ... ways to self-repair. (你把生物体放在新的关系中,观察会发生什么。然后让这些新系统发展自己的自我修复方式。)”可知,John工作的基础原理是自然可以自我修复。故选A。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
19
Ⅱ.七选五
(2023·新课标Ⅱ卷)As an artist who shares her journey on social media, I'm often asked by curious followers how to begin an art journey. Unfortunately, there is no magic list I can offer. I do remember, though, what it was like to be a complete beginner. So I've put together some good tips for starting an art journey.
•Start small. I suggest using a sketchbook (素描本) for small studies. These small studies provide inspiration and may be a springboard for more complex works in the future. __1__ You'll want to look back on your journey to see how far you've come.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
20
•Paint often and paint from life. There's no better way to improve than to put in those brush miles. Whether you paint still lifes, portraits, or landscapes, paint from life as much as possible. __2__
•Continually challenge yourself to try something new. __3__ Artistic growth can be a bit painful. Welcome to the club; we've all been there. I love taking on challenges. I once took up a challenge to create a painting every day for a month and post the works online.
•__4__ Seeking and accepting constructive feedback (反馈) is crucial to growth. I post my work on social media and, in turn, have met some of the kindest people. They make me feel valued and respected, no matter my level of artistic ability.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
21
The journey you're on won't follow a straight path. __5__ Push through, give it time and put in the effort. You will harvest the rewards of an artistic life.
A.Get out of your comfort zone.
B.Make career plans and set goals.
C.Don't throw away your beginner art.
D.Share your work if you feel comfortable doing so.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
22
E.You'll hit roadblocks, and you'll feel discouraged at times.
F.Evaluate your performance and, if needed, redefine your role.
G.You'll develop that painting muscle memory that only comes with repetition.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了一些开启艺术之旅的好建议。
篇章导读
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
23
1.C 根据后文“You'll want to look back on your journey to see how far you've come. (你会想要回顾一下自己的艺术之旅,看看自己已经取得多少进步。)”可知,C项(不要扔掉你初学时的艺术作品。)和后文形成顺承关系。故选C。
2.G 根据本段主题句“Paint often and paint from life.”可知,本段提出建议要经常绘画,G项(你会逐渐形成只有通过反复练习才能获得的绘画肌肉记忆。)符合语境。故选G。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
24
3.A 根据前文“Continually challenge yourself to try something new. (不断挑战自己,尝试新事物。)”以及后文“Artistic growth can be a bit painful. (艺术的成长可能会有点痛苦。)”可知,A项(走出你的舒适区。)承前启后。故选A。
4.D 根据后文“Seeking and accepting constructive feedback (反馈) ... artistic ability.”可知,本段主要讲述了分享自己的作品,D项(如果你感觉舒适的话,分享你的作品。)符合语境,是本段的中心句。故选D。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
25
5.E 根据前文“The journey you're on won't follow a straight path. (你的旅程不会是一条笔直的道路。)”以及后文“Push through ... an artistic life. (坚持下去,给它时间,付出努力。你将收获艺术生活的回报。)”可知,E项(你会遇到障碍,有时你会感到气馁。)承前启后。故选E。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
26
Ⅲ.语法填空
(2022·新高考Ⅰ卷)The Chinese government recently finalized a plan to set up a Giant Panda National Park (GPNP). __1__ (cover) an area about three times __2__ size of Yellowstone National Park, the GPNP will be one of the first national parks in the country. The plan will extend protection to a significant number of areas that __3__ (be) previously unprotected, bringing many of the existing protected areas for giant pandas under one authority __4__ (increase) effectiveness and reduce inconsistencies in management.
After a three-year pilot period, the GPNP will be officially set up next year. The GPNP __5__ (design) to reflect the guiding principle of “protecting the authenticity and integrity (完整性) of natural ecosystems,
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
27
preserving biological diversity, protecting ecological buffer zones, __6__ leaving behind precious natural assets (资产) for future generations”. The GPNP's main goal is to improve connectivity between separate __7__ (population) and homes of giant pandas, and __8__ (eventual) achieve a desired level of population in the wild.
Giant pandas also serve __9__ an umbrella species (物种), bringing protection to a host of plants and animals in the southwestern and northwestern parts of China. The GPNP is intended to provide stronger protection for all the species __10__ live within the Giant Panda Range and significantly improve the health of the ecosystem in the area.
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
28
1.________ 2.________ 3. ________ 4.________
5.________ 6.________ 7.________ 8.________
9.________ 10.________
篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章报道了中国设立大熊猫国家公园(GPNP)的情况。
篇章导读
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
29
1.Covering 考查非谓语动词。主语the GPNP与动词cover为主动关系,应用现在分词作状语。句首单词首字母大写。故填Covering。
2.the 考查冠词。times表示“倍数”,此处为“倍数+the size/height/length ...+of…”结构,表示“是……的……倍”。故填the。
3.were 考查动词的时态和主谓一致。设空处作定语从句中的谓语,先行词是areas,从句谓语应用复数;结合设空后的previously可知,此处应用一般过去时。故填were。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
30
4.to increase 考查非谓语动词。句意:该计划将把保护范围扩大到很多以前未受保护的区域,这样许多现有的大熊猫保护区就被纳入了统一管理,从而能提高效率,减少管理混乱。此处应用不定式短语作目的状语。故填to increase。
5.is designed 考查动词的时态和语态。设空处作谓语,主语the GPNP与动词design为被动关系,且句子陈述的是现在的状态,因此应用一般现在时的被动语态。故填is designed。
6.and 考查连词。此处protecting ..., preserving ..., protecting ... 和leaving ... 是四个并列成分,都作the guiding principle of中介词of的宾语。故填and。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
31
7.populations 考查名词。此处population表示“某领域的生物,族群”,是可数名词,结合设空后的并列成分homes可知,此处应用名词复数。故填populations。
8.eventually 考查词性转换。此处应用副词作状语修饰谓语动词achieve。故填eventually。
9.as 考查介词。句意:大熊猫也担任伞护物种的角色,为中国西南和西北地区的很多动植物带来保护。serve as意为“充当/担任……”。故填as。
10.that 考查定语从句的引导词。设空处引导定语从句,在从句中作主语,先行词前有all修饰时,关系词应用that。故填that。
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
32
Ⅳ.应用文写作
(2024·浙江高考1月)请你写一篇短文向校英文报“Sports and Health”栏目投稿,向同学们推荐一项适合课间开展的运动,内容包括:
1.介绍这项运动;
2.说明推荐理由。
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
33
注意:1.词数80个左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
34
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
35
答案
Ⅱ.七选五
Ⅰ.阅读
Ⅲ.语法填空
Ⅳ.应用文写作
36
R
Stand Up and Exercise, Everybody!
[精彩范文]
Stand Up and Exercise, Everybody!
Everybody! Are you tired of sitting in class all day? How about incorporating some physical activities into your daily routine? One great option is the “Stand Up and Stretch” exercise. This simple routine involves standing up from your chair, stretching your arms, legs and back, and taking a few deep breaths. It's a quick and easy way to get your blood flowing and reenergize your body and mind. This exercise is recommended for several reasons.
金版教程 高考总复习首选用卷 英语
Firstly, it helps to combat the negative effects of prolonged sitting, such as back pain and stiffness. Secondly, it can improve your focus and concentration, making it easier to stay engaged in class. Lastly, it promotes a healthy and active lifestyle, which is essential for overall wellbeing.
Therefore, next time you feel a bit sluggish during class, remember to stand up and stretch! It's a small exercise but can make a big difference to you.
1
$$