内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语 新高考
考点一 冠词
(请一定将做错的题和蒙对的题,用红笔做出改正标记)
(一)用适当的冠词填空,不需要的画“/”
1.(2022·新高考Ⅰ卷)Covering an area about three times ________ size of Yellowstone National Park, the GPNP will be one of the first national parks in the country.
答案:the times在此表示“倍数”,此处为“倍数+the size/height/length ... +of ...”结构,表示“尺寸/高度/长度……是……的……倍”。故填the。
2.(2022·新高考Ⅱ卷)________ Brown family live in an apartment building outside Toronto.
答案:The 句意:布朗一家住在多伦多郊外的一栋公寓楼里。The Brown family=The Browns,表示“布朗一家人”。置于句首,单词首字母应大写。故填The。
3.(2022·全国甲卷)________ friend of his, Wu Fan, volunteered to be his companion during the trip.
答案:A 句意:他的一位朋友吴凡在旅行中自愿成为他的同伴。此处泛指“他的一位朋友”,应用不定冠词,friend的发音以辅音音素开头,应用a;设空处位于句首,单词首字母大写。故填A。
4.(2023·江西省高三联考)Do you have a dream of learning to play________
guitar and need to focus for an hour each day while you practice?
答案:the 表示弹奏西方乐器,前应用定冠词修饰。故填the。
5.(2023·辽宁省渤海大学附中高三月考)I was a new teacher, and I gave ________ honest account of the students' work.
答案:an 此处account表示泛指,且honest的发音以元音音素开头。故填an。
6.(2023·河北省名校联盟高三摸底考试)We aim to continue inspiring all generations through the wonders of space exploration while maintaining ________ highest level of safety for all.
答案:the 句意:我们旨在通过太空探索的奇迹,继续激励世世代代的人,同时为所有人保持最高安全水平。形容词最高级前应用定冠词the修饰。故填the。
7.(2023·江苏省南京市第一中学高三一模)Residents of Chapel Hill were able to help club members plant milkweed for ________ young to eat.
答案:the the+形容词表示“一类人或物”。故填the。
8.(2023·湖北省高三考试)Lavi began reading books about China as a boy in ________ 1970s.
答案:the 句意:拉维在20世纪70年代还是小孩子,那时他就开始阅读有关中国的书籍。in the 1970s意为“在20世纪70年代”。故填the。
9.(2023·云南省玉溪第一中学高三检测)Besides the Suez Canal, China's ancient Silk Road also played ________ important role in trade and cultural exchanges between China and Europe.
答案:an 句意:除了苏伊士运河,中国古代丝绸之路在中欧贸易和文化交流中也发挥了重要作用。play an important role in ... 意为“在……中起了重要作用”。故填an。
10.(2023·河北省石家庄二中高三月考)At ________ end of the second day, we had 20 beautiful gift boxes, each displaying a mouthwatering selection of cookies.
答案:the at the end of是固定