内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语 新高考
考点五 动词的时态和语态
(请一定将做错的题和蒙对的题,用红笔做出改正标记)
(一)单句语法填空
1.(2022·新高考Ⅰ卷)The GPNP ________ (design) to reflect the guiding principle of “protecting the authenticity and integrity (完整性) of natural ecosystems, preserving biological diversity, protecting ecological buffer zones, and leaving behind precious natural assets (资产) for future generations”.
答案:is designed 主语the GPNP与动词design为被动关系,且句子陈述的是现在的状态,应用一般现在时的被动语态。故填is designed。
2.(2022·新高考Ⅱ卷)Henry ________ (fix) his car when he heard the screams.
答案:was fixing be doing ... when ... “正在做……(这时)突然……”;根据设空后heard可知,此处描述的是过去的事情。故填was fixing。
3.(2022·新高考Ⅱ卷)He quickly ________ (throw) his tools aside, and started running, arms out.
答案:threw 设空处和started并列作谓语,时态保持一致,应用一般过去时。故填threw。
4.(2022·全国乙卷)The snow ________ (mark) only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, which turned white in the winter.
答案:was marked 句意:雪地上只有小动物的痕迹:狐狸、土狼、老鼠和各种野兔,它们在冬天会变成白色。根据设空后turned可知,此处应用一般过去时;且主语The snow和mark之间为被动关系。故填was marked。
5.(2023·江苏省常州市第一中学高三质量检测)They ________ (anticipate) moving to a bigger workplace by the end of the year.
答案:have anticipated 根据by the end of the year可知,句子时态应用现在完成时。故填have anticipated。
6.(2023·河南省洛阳高三摸底考试)Before April 18, 2020, 31 provinces ________ (set) up websites for online training companies.
答案:had set 句意:2020年4月18日前,31个省(市)为在线培训公司建立了网站。April 18, 2020为过去时间,before+过去时间表示“过去的过去”,应用过去完成时。故填had set。
7.(2023·浙江省十校联盟高三月考)My passion ________ (arouse) by those passengers, so I took my children to the museum too.
答案:was aroused arouse与主语my passion是被动关系,根据后半句中took可知,句中的时态为一般过去时。故填was aroused。
8.(2023·北京交通大学附属中学高三诊断练习)Five months later, they were asked to translate the vocabulary they ________ (learn) into German in a multiplechoice test.
答案:had learned 句意:五个月后,他们被要求在多项选择测试中将所学词汇翻译成德语。learn这个动作发生在were asked之前,属“过去的过去”,应用过去完成时。故填had learned。
9.(2023·天津市滨海新区大港油田实验中学高三一模)More efforts, as reported, ________ (make) in the years ahead to accelerate the supplyside structural reform.
答案:will