内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语 新高考
考点十一 情态动词和虚拟语气
(请一定将做错的题和蒙对的题,用红笔做出改正标记)
(一)单句语法填空
1.(2022·新高考Ⅰ卷)Everyone ________ play a part in reducing waste, whether by not purchasing more food than necessary in your weekly shopping or by asking restaurants to not include the side dish you won't eat.
答案:can 此处指每个人都可以在减少浪费方面发挥作用。应用情态动词can,表示“能够”。故填can。
2.(2022·新高考Ⅰ卷)Even worse, I had unthinkingly bought way too much; I ________ have made six salads with what I threw out.
答案:could 此处指“我”本可以用扔掉的东西做六份沙拉。could have done “本可以做某事,但是实际上却没有做”。故填could。
3.(2022·全国甲卷)In humans, babies ________ put a round shape in a round hole from around one year of age, but it will be another year before they are able to do the same with less symmetrical (对称的) shapes.
答案:can 此处指婴儿从一岁左右就可以把一个圆形的物品放进一个圆形的洞里。此处表示能力。故填can。
4.(2023·天津市滨海新区高三第一次模拟)I needn't ________ (worry) before I came to the new school, for my classmates here are very friendly to me.
答案:have worried 句意:我来新学校之前本没有必要担心,因为在这里我的同学对我非常友好。needn't have done “本没有必要做而实际上做了”。故填have worried。
5.(2023·“西南汇”高三联考)At 5pm, he ________ be off his device, and we brought it into our bedroom to minimize temptation.
答案:must 此处指他必须关掉他的电子设备。故填must。
6.(2023·湖南省长沙市长郡中学高三摸底考试)After the photographs of Bei Bei were published, my editor suggested I ________ (ask) zoo administrators if I could return periodically to document the first year of the cub's life.
答案:(should) ask suggest表示建议时,宾语从句用虚拟语气,should可以省略。故填(should)ask。
7.(2023·四川省遂宁市高三考试)Given the sensitivities involved, all the information ________ be available so that people can reach their own conclusions.
答案:should 句意:考虑到所涉及的敏感性,所有信息都应公开,以便人们能够得出自己的结论。should意为“应该”。故填should。
8.(2023·重庆市巴蜀中学高三阶段检测)In fact, even if you ________ (be) to exercise for the sake of your mind alone, it would be well worth doing.
答案:were 句意:事实上,即使你只是为了你的头脑而锻炼,那也是非常值得的。表示对将来情况的虚拟,主句谓语使用了would+动词原形,条件状语从句用were+to do。故填were。
9.(2023·黑龙江省鹤岗市第一中学高三考试)My room is a mess, but I ________ clean it before I go out tonight, for I can do it in the morning.