内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语 新高考
考点三 形容词和副词
(请一定将做错的题和蒙对的题,用红笔做出改正标记)
(一)单句语法填空
1.(2022·新高考Ⅱ卷)Failure to provide enough chaperones will result in an extra charge of $50 per ________ (absence) adult.
答案:absent 句意:未能提供足够的陪护将导致每名缺席的成人额外收费50美元。此处应用形容词修饰名词adult。故填absent。
2.(2022·新高考Ⅰ卷)The GPNP's main goal is to improve connectivity between separate populations and homes of giant pandas, and ________ (eventual) achieve a desired level of population in the wild.
答案:eventually 此处应用副词作状语,修饰动词achieve。故填eventually。
3.(2022·新高考Ⅱ卷)Participants were ________ (random) divided into two groups.
答案:randomly 句意:参与者被随机分成两个小组。此处应用副词修饰were divided。故填randomly。
4.(2022·全国甲卷)Cao believes this will make the hiking trip even more ________ (meaning).
答案:meaningful 句意:曹晟康认为这将使这次徒步旅行更加有意义。此处是make的复合结构,应用形容词meaningful作宾语补足语。故填meaningful。
5.(2022·全国乙卷)As a main promoter of the International Tea Day, the birthplace of tea and the ________ (large) teaproducing country, China has a responsibility to work with other countries to promote the healthy development of the tea industry.
答案:largest 根据定冠词the可知,此处指中国是最大产茶国,应用形容词的最高级。故填largest。
6.(2023·北京市八一学校高三学习反馈)I believe my dream will ________ (definite) come true.
答案:definitely 句意:我相信我的梦想一定会实现。修饰动词短语come true,用副词,在句中作状语。故填definitely。
7.(2023·河北省廊坊市高三阶段练习)They don't take our traditional culture as ________ (serious) as we do.
答案:seriously 句意:他们不会像我们那样认真对待我们自己的传统文化。固定结构as ... as表示原级比较,此处修饰动词take应用副词原级。故填 seriously。
8.(2023·广东省高三大联考)When ________ (frighten), dogs curl their tails in, while cats wrap theirs around themselves.
答案:frightened 句意:受到惊吓时,狗会卷起尾巴,而猫会把尾巴绕在自己身上。此处应用ed结尾的形容词,表示“感到……的”。故填frightened。
9.(2023·湖北省九师联盟高三质量检测)When I was elected president, my friends said it was one of the ________ (good) campaigns they had ever seen.
答案:best one of+the+形容词的最高级+名词复数意为“最……之一”。故填best。
10.(2023·江苏省南京市第一中学高三摸底考试)________ (will) to give in, the factory was rebuilt and the production line restarted soon after.
答案:Unwilling 句意:不愿认输,工厂被重建,生产线很快重新启动。此处表示不愿意认输,所以工厂被重建