内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语 新高考
考点七 并列句和状语从句
(请一定将做错的题和蒙对的题,用红笔做出改正标记)
(一)单句语法填空
1.(2022·新高考Ⅰ卷)________ that's hard to understand, let's keep it as simple as the arugula at the back of my refrigerator.
答案:If 此处为if引导的条件状语从句,表示“如果”。故填If。
2.(2022·全国乙卷)Helping the next generation to have a healthy and active childhood is of great importance, ________ the industry is playing its part.
答案:and 句意:帮助下一代有一个健康和积极的童年非常重要,该行业正在发挥其作用。前后两个分句为并列关系。故填and。
3.(2022·新高考Ⅰ卷)Such methods seem obvious, ________ so often we just don't think.
答案:yet/but “这些方法似乎很明显”和“我们经常就是想不到”为转折关系。故填yet/but。
4.(2022·新高考Ⅱ卷)________ you are first trying to think of ideas for an essay, put your pen to your paper and write nonstop for ten or fifteen minutes without letting your pen leave the paper.
答案:When 此处应用when引导时间状语从句,位于句首,首字母大写。故填When。
5.(2022·全国乙卷)________ technology might make daytoday communication possible, extra effort goes a long way on special days.
答案:Although/Though 句意:虽然技术可能使日常交流成为可能,但在特殊的日子里,额外的付出会带来深远的影响。设空处引导让步状语从句。故填Although/Though。
6.(2023·安徽省示范高中高三第二次联考)He planted hemp and then made it into cloth, so ________ people can wear clothes.
答案:that 此处应用so that引导目的状语从句。故填that。
7.(2023·四川省绵阳市高三二模)Not only will you learn, ________ you will make new friends.
答案:but not only ... but (also) ... “不但……而且……”。故填but。
8.(2023·河北省邢台市六校联考高三第一次月考)When________ (interview) the reasons for his success, he said he never saw himself as “special”—“Wearing a hearing aid is like wearing glasses.”
答案:interviewed 设空处构成状语从句的省略结构,从句补充完整为when he was interviewed ...,从句中省略了主语和be动词。故填interviewed。
9.(2023·山东省高三期中预测卷)On arriving at the end of the little river, I was extremely tired ________ I felt really happy and completely relaxed.
答案:but 句意:当我到达小河的尽头时,我非常累,但我感到非常高兴和完全放松。此处应用连词but表示转折关系。故填but。
10.(2023·广东省肇庆市高三月考)I call her “The singer” ________ she has a great gift for singing.
答案:because 句意:我叫她“歌手”,因为她有唱歌的天赋。because引导原因状语从句。故填because。
11.(2023·黑龙江省双鸭山市第一中学高三摸底考试)________ living nearby work or school are no longer