内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语 新高考
考点六 非谓语动词
(请一定将做错的题和蒙对的题,用红笔做出改正标记)
(一)单句语法填空
1.(2022·新高考Ⅱ卷)When he saw a young child hanging from a sixthfloor apartment balcony (阳台), Henry ran one hundred metres, jumped over a 1.2metre fence, and held out his arms to catch the ________ (fall) child.
答案:falling child和fall之间是主动关系,同时表示正在进行的含义,应用现在分词作定语。故填falling。
2.(2022·新高考Ⅱ卷)He pushed a chair onto the balcony, and climbed up ________ (see) them.
答案:to see 此处表示他爬到阳台为了看他们,应用动词不定式作目的状语。故填to see。
3.(2022·全国甲卷)A visuallychallenged man from Beijing recently hiked (徒步) 40 days to Xi'an, as a first step ________ (journey) the Belt and Road route (路线) by foot.
答案:to journey 句意:近日,一名来自北京的盲人徒步40天来到西安,作为“一带一路”徒步旅行的第一步。journey为动词,意为“旅行”,step前面有序数词,应用不定式作后置定语。故填to journey。
4.(2022·全国甲卷)Inspired by the Belt and Road Forum for International Cooperation ________ (hold) in Beijing, Cao decided to cover the route by hiking as a tribute (致敬) to the ancient Silk Road.
答案:held 句意:受到在北京举行的“一带一路”国际合作高峰论坛的启发,曹晟康决定徒步穿越这条路线,以向古代丝绸之路致敬。hold与the Belt and Road Forum for International Cooperation在逻辑上为被动关系,应用过去分词作后置定语。故填held。
5.(2023·湖北省武汉市第一中学高三月考)He makes every effort ________ (pursue) a dream—becoming the best lion dance performer.
答案:to pursue 此处为动词不定式作目的状语。故填to pursue。
6.(2023·湖南省长沙市雅礼中学高三月考)The railway was first planned in the 1950s, but the technical difficulties were too much ________ (overcome).
答案:to overcome 此处为句型too ... to do ... “太……以至于不能做……”,用动词不定式作结果状语。故填to overcome。
7.(2023·陕西省渭南市高三阶段检测)You will see that the boat ________ (build) with porcelain looks like a takeout box.
答案:built boat和build为逻辑上的被动关系,应用过去分词built作后置定语。故填built。
8.(2023·河南省实验中学高三第二次月考)Now I am confused about how ________ (solve) the problem.
答案:to solve 此处为“疑问词+不定式”作介词about的宾语。故填to solve。
9.(2023·贵州省六校联盟高三实用性联考)________ (recycle) something is to make it into something else.
答案:To recycle to do ... is to do ... 意为“做……就是做……”。此处为动词不定式作主语。故填To recycle。
10.(2023·安徽省示范高中高三第二次联考)In order ________ (survive), a species requires enough fo