内容正文:
金版教程 高考总复习首选用卷 英语 新高考
考点二 代词和介词
(请一定将做错的题和蒙对的题,用红笔做出改正标记)
(一)单句语法填空
1.(2022·新高考Ⅰ卷)Giant pandas also serve ________ an umbrella species (物种), bringing protection to a host of plants and animals in the southwestern and northwestern parts of China.
答案:as 句意:大熊猫也担任伞护物种的角色,为中国西南和西北地区的很多动植物带来保护。serve as “充当/担任……”。故填as。
2.(2022·全国甲卷)He flew 4,700 kilometers ________ Xi'an to Kashgar on Sept. 20, planning to hike back to Xi'an in five months.
答案:from 此处表示“从西安飞往喀什”,应用介词from。故填from。
3.(2022·全国乙卷)The Chinese Ancient Tea Museum was officially unveiled (揭幕) at the ceremony, opening ________ (it) first exhibition: The Avenue of Truth—A Special Exhibition of Pu'er Tea.
答案:its 句意:在开幕式上,中国古茶博物馆正式揭牌,开启了它的第一个展览:大道遗真——普洱茶专题展。名词exhibition前应用形容词性物主代词修饰。故填its。
4.(2023·湖北省九师联盟高三质量检测)I asked ________ (she) if she had ever been to the top of the mountain.
答案:her 此处应用宾格作ask的宾语。故填her。
5.(2023·江苏省三名校高三质量联测)I pay close attention ________ both packaging and price.
答案:to pay attention to “关注;注意”。故填to。
6.(2023·湖南省永州市第一中学高三摸底考试)The WMO warns that Africa's 1.3 billion people remain “extremely vulnerable (脆弱的)” as the continent keeps getting warmer ________ a faster rate.
答案:at 句意:世界气象组织警告说,随着这个大陆以更快的速度变暖,非洲的13亿人口仍然“极其脆弱”。at a(n) ... rate “以……速度”,是固定短语。故填at。
7.(2023·河北省名校联盟高三摸底考试)Bing Dwen Dwen is a giant panda ________ a high sense of science and technology.
答案:with 句意:冰墩墩是一只具有高科技感的大熊猫。后跟名词作宾语,表示“具有”应用介词with。故填with。
8.(2023·陕西省西安市高三月考)Education, which helps broaden people's horizons, makes ________ (they) better understand the life and culture of other ethnic groups.
答案:them 指代上文people,并且作make的宾语,应用they的宾格形式。故填them。
9.(2023·江苏省苏州市高三月考)All is based ________ the philosophy of change—how you see, how you change.
答案:on be based on “以……为基础”。故填on。
10.(2023·四川省内江市高中高三摸底考试)However, the railway quickly proved to be a great success and within six months, more than 25,000 people were using ________ every day.
答案:it 此处用it指代前句的railway。故填it。
11.(2023·天津市大港一中高三摸底考试)________ our arriving at the airport