内容正文:
专题二 “各就各位”话动词
第三讲 动词的时态和语态
1.(2022·新高考Ⅰ卷)My husband, our children and I ________ (have) wonderful camping experiences over the past ten years.
答案:have had 根据时间状语over the past ten years可知,此处应用现在完成时。故填have had。
2.(2022·新高考Ⅰ卷)He hesitated and then said he ________ (decide) not to run.
答案:had decided 句意:他犹豫了一下,然后说他已经决定不参加长跑了。表示“过去的过去”,应用过去完成时。故填had decided。
3.(2022·新高考Ⅱ卷)Henry ________ (fix) his car when he heard the screams.
答案:was fixing 此处为be doing ... when ... “正在做……(这时)突然……”;根据heard可知,描述的是过去的事情。故填was fixing。
4.(2022·全国甲卷)The more time you spend in any given country, the more comfortable you ________ (begin) to feel with its foreign cultural practices.
答案:will begin the more ... the more ... 结构中,第一个分句相当于条件状语从句,第二个分句相当于主句,遵循“主将从现”的原则。故填will begin。
5.(2022·全国乙卷)The snow ________ (mark) only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, which turned white in the winter.
答案:was marked The snow和mark之间为被动关系,且根据which turned white可知,此处应用一般过去时的被动语态。故填was marked。
6.(2022·新高考Ⅰ卷)Now, every year when my husband pulls our camper out of the garage, we ________ (fill) with a sense of excitement, wondering what camping fun and adventure we will experience next.
答案:are filled 句意:现在,每年当我丈夫把露营车从车库里拉出来时,我们都会充满兴奋,想知道接下来我们会经历什么样的露营乐趣和冒险。根据every year ... out of the garage可知,此处应用一般现在时。be filled with意为“充满”。故填are filled。
7.(2022·北京高考)Early last year, I ________ (trouble) by an anxiety that crippled (削弱) my ability to do anything.
答案:was troubled Early last year表明应用一般过去时;I和trouble是被动关系。故填was troubled。
8.(2022·全国甲卷)Sherman Cymru's theatre in the Cathays area of Cardiff ________ (reopen) in February 2012.
答案:reopened 根据时间状语in February 2012可知,此处应用一般过去时。故填reopened。
9.(2022·全国甲卷)This special building is a place in which theatre ________ (make) and where children, artists, writers and anyone else have the opportunity (机会) to do creative things.
答案:is made 主语theatre与谓语动词make构成被动关系;根据is可知,此处应用一般现在时。故填is made。
10.(2022· 新高考Ⅰ卷)David had a brain disease which ________ (prevent) him