内容正文:
学科网书城围
品牌书店·知名教辅·正版资源
b.zxxk.com●
您身边的互联网+教辅专家
专题二
代词、介词
[代词]
】单句语法填空
1.(2022新高考【卷)
(she)notice included what kind of training she
wanted to do,how many days a week and how many hours she wanted to spend on
each session,and her age.
答案:Her此处应用形容词性物主代词修饰名词notice,位于句首,单词首
字母大写。故填Her。
2.(202l·北京高考)If you do not receive any update within six months,
means that your application has not been successful.
答案:tt指代上句话的内容,故填t。
3.(2022·吉林省长春市高三下学期质量监测)in ancient times,young women,
especially daughters of rich families,hardly stepped out of
(they)houses
答案:their设空处修饰名词houses应用形容词性物主代词。故填their。
4.(2022·辽宁省鞍山市高三二模)
is time to present a modern China
and ordinary Chinese people,especially the younger generation,instead of focusing on
history.
答案:It It is time to“到了.的时候了”,故填t。
5.(2022山东省肥城市高三三模)At the party,all the people dress
(they)in hanfit,a type of dress worn by the ancient Han people.
答案:themselves此处指所有人都穿着汉服。固定搭配dress oneself in“穿
着”。故填themselves。
6.(2022·陕西省西安市高三一模)I want to be with
(they)in the
kitchen
答案:them
前面是介词with,后面跟人称代词的宾格,故填them。
7.(2022·天津市高三一模)And yes,.for the most part,
(that)stories did
live up to the reality
答案:those根据后面的stories可知,此处应用复数,故填those。
1
学科网书城
品牌书店·知名教辅·正版资源
b.zxxk.com
您身边的互联网+教辅专家
8.(2022·江西省赣州市高三一模)The library is my most favorite place where I
can bury
(me)in reading.
答案:myself bury oneself in“埋头于,专心致志于”。故填myself。
9.(2022·黑龙江哈尔滨高三一模)Birds are friends of
human beings,
please bear in mind that to protect them is to protect
.(we)
答案:us:ourselves“我们与human beings”为同位语,同为介词of的宾语,
第一空应用人称代词的宾格,第二空指我们自己”,应用反身代词。故填s:
ourselves。
l0.(2022-河北省高三联考)Here are the healthy foods you should eat more and
the unhealthy
you should eat less.
答案:ones前面提到the healthy foods,此处表示不健康的食物',指代同
名异物,且为复数。故填ones。
ll.(2022·四川省宜宾市高三月考)Give your disturbed mind a little time and it
will settle down on
(it)own.
答案:its on one'sown独自地”,故填its。
12.(2022山东省枣庄市高三考试)Sichuan Opera,
of the oldest local
operas in China,is popular in Sichuan Province.
答案:one one of-十形容词最高级十名词复数表示“最.之一”,故填one。
13