内容正文:
第七节 考点7 特殊句型·虚拟语气
分考点一 特殊句型
1.(2022·山东省青岛市高三二模)It was he ________ read the books in the library yesterday.
答案:who/that
2.(2022·重庆市高三质量检测)When ________ (ask) about her future plan, she had no idea whether she would continue to compete in freestyle skiing.
答案:asked
3.(2022·山东省泰安市高三一模)As the mangroves (红树林) disappeared, so ________ the fish that live among their roots.
答案:did
4.(2022·江苏省苏州实验中学高三调研)Only if we concentrate on reducing carbon emissions together ________ we hope to make our environment better.
答案:can
5.(2022·江西南昌高三二模)While ________ (prepare) for the coming day, I love listening to music as my regular morning routine.
答案:preparing
6.(2022·黑龙江哈尔滨九中高三三模)Was it a bottle of sand ________ really saved them in the desert?
答案:that
7.(2022·上海市七宝中学高三模拟)So competitive is the Internet industry ________ it is not strange that interns quit jobs halfway.
答案:that
8.(2022·吉林省吉林市高三调研)However, with more tourists________ (come), more rubbish needs collecting.
答案:coming
9.(2022·黑龙江绥化高三阶段测试)Not only ________ we exchange contact information to meet in Dubai, but we joined other travel group members who rented a boat for an afternoon trip.
答案:did
10.(2022·上海市松江区高三二模)With these nerves ________ (relax), people can lower the symptoms of their diseases, enhance their appreciation for life, and increase the acceptance of various experiences in their lives.
答案:relaxed
分考点二 虚拟语气
1.(2022·广西柳州市高三三模)Had we not taken a chance, we ________ (miss) the joyful life.
答案:would have missed
2.(2022·江苏省六校高三下联合调研)If we didn't see any rain soon we ________ (lose) everything.
答案:would lose
3.(2022·湖北省七市高三年联合统一调研)It is high time that we ________ (join) hands to protect the only home we have.
答案:joined/should join
4.(2022·云南省昆明市高三一模)It's suggested that no more than three main colors ________ (use) for a design.
答案:(should) be used
5.(2022·辽东湾实验高中高三测试)I wish I ________ (speak) Welsh again but I suppose I never will.
答案:could speak
6.(2022·辽宁省沈阳市高三三模)We were so incredibly blessed to have them in our