内容正文:
第六节 考点6 主语从句·宾语从句·表语从句·同位语从句
分考点一 主语从句
1.(2022·陕西省西安中学高三模考)However, ________ matters most is their attitude, especially how they face difficulties.
答案:what
2.(2022·江苏省连云港市高三调研考试)It is assumed, for a person to be healthy, ________ yin and yang forces should be in balance.
答案:that
3.(2022·广东省梅州市高三一模)It's true ________ going to university abroad is a very expensive option.
答案:that
4.(2022·江苏省如皋市第一中学高三检测)They argue that ________ the study is showing can't prove test scores can be an obstacle for students.
答案:what
5.(2022·安徽省黄山市高中毕业班质量检测)________ finishes within the shortest time wins.
答案:Whoever
6.(2022·山东省青岛市第一中学高三模考)It seems to me ________ Henry doesn't want friends.
答案:that
7.(2022·陕西省宝鸡市陈仓区高考模拟)It doesn't really matter ________ other people are happy or not, because I feel I'm doing my best and I'm enjoying the entire process.
答案:whether
8.(2022·黑龙江省高三下学期联合考试)________ turns out that timing is important in determining whether we succeed.
答案:It
9.(2022·安徽省合肥庐阳区高三阶段检测)________ attracts people most was an 8inchtall plush stuffed animal version of the Beijing Olympics mascot—Bing Dwen Dwen.
答案:What
10.(2022·江苏省南京市第一中学高三模考)________ Joe and Mandy each approach their travel plans is just one example of the many ways in which men and women differ.
答案:How
分考点二 宾语从句
1.(2022·河北省高三全过程纵向评价)We believe that our great Chinese people will achieve ________ others can in the space area.
答案:what
2.(2022·云南省昆明市高三上学期期末)The cash amount changes based on ________ it is given to one individual or shared among a group of people.
答案:whether
3.(2022·黑龙江省绥化市高中联盟校联考)However, I finally decided to continue interacting with the new person and see ________ it could lead.
答案:where
4.(2022·天津市耀华中学高考实战摸底测试)Great honors will be given to ________ has successfully rescued the victims of the earthquake.
答案:whoever
5.(2022·浙江省七彩联盟高三下学期阶段性联考)There have been many theories about ________ social and emotional skills are not as strong as they could be.
答案:why
6.(2022·海南省琼海市嘉积中学高三阶段检测)The researchers also look