摘要:
**基本信息**
初中英语单元复习专项训练,聚焦“Be wise with money”单元核心词汇、短语及语法,通过“背诵积累-语篇默写”递进设计强化语言能力。
**专项设计**
|模块|题量/典例|题型特征|知识逻辑|
|----|-----------|----------|----------|
|背诵积累|核心词16个、短语8个、语法1句型|音标词性释义对照、课文原句配例|从词汇(mall/budget等)到短语(save for a rainy day等)再到语法(some/any与there be句型),构建基础语言要素网络|
|语篇化默写|单句回填10题、语篇填空16空、短语应用6题、金句5句|挖空式默写、情境对话填空|以家庭购物对话为语篇载体,实现词汇(cost/manage)、短语(new mall)、语法(there be)的综合应用,形成“词-句-篇”能力链|
内容正文:
Unit 7 Be wise with money 背诵默写过关单(语篇版)
-2026-2027学年译林版七年级英语上册
(译林版·2024年国家教材委员会审核通过)
第一部分 背诵积累
一、单元核心词(语篇高频词)
英文
音标
词性
中文释义
mall
/mɔːl/
n.
购物商场
across
/əˈkrɒs/
prep.
在…对面;从…一边到 另一边;遍及
need
/niːd/
n.
需要的事物;需要
cost
/kɒst/
vt.
需付费,价钱为
manage
/ˈmænɪdʒ/
vt.
明智地使用 vt. & vi. 管理
budget
/ˈbʌdʒɪt/
n.
预算
cover
/ˈkʌvə(r)/
vt.
足以支付,够付;覆盖
education
/ˌedʒuˈkeɪʃn/
n.
教育
pay
/peɪ/
vi. & vt.
付款
flat
/flæt/
n. 〈
英〉公寓
daily
/ˈdeɪli/
adj.
每日的
expensive
/ɪkˈspensɪv/
adj.
昂贵的
save
/seɪv/
vt. & vi.
储蓄;节省
bank
/bæŋk/
n.
银行
account
/əˈkaʊnt/
n.
账户
rainy
/ˈreɪni/
adj.
阴雨的
二、单元核心短语
英文短语
中文释义
family manages
家人管理(钱财)
save for a rainy day
未雨绸缪;为不时之需存钱
questions below
下面的问题
using money
用钱;使用金钱
family spends
家庭花费
every year
每年
new mall
新商场
mall across
(街)对面的商场
三、语法聚焦(配课文原句)
句型/语法点
中文说明
例句
Using some/any & there be some/any 与 there be 句型
some 用于肯定句,any 用于否定句/疑问句;there be 表示存在,be 动词与最近的主语保持一致。
There’s a new mall across the street.
街对面有一家新的商场。
第二部分 语篇化默写
一、单句回填:根据中文句意,在横线上填入课文原词/短语
课文原句(挖空)
答案
Mum: There’s a new ______ across the street.
Let’s go ______.
______: OK.
Can I have a new pair of ______ shoes?
Mum: Of ______.
And we also ______ a new computer.
Simon: That will ______ a lot of money.
Mum: Don’t ______.
Your dad and I ______ money well.
We make a ______ every year.
二、语篇填空:阅读下面短文,在横线处填入适当的单词(每空一词)
Mum: There’s a new (1)______ (2)______ the (3)______. Let’s go (4)______. (5)______: OK. Can I have a new pair of sports shoes? Mum: Of course. And we also (6)______ a new computer. Simon: That will (7)______ a lot of money. Mum: Don’t worry. Your dad and I (8)______ money well. We make a (9)______ every year. Simon: What’s in the budget? Mum: Well … we need to (10)______ your (11)______ first. Then we have to (12)______ for our (13)______, car, food and other (14)______ needs every month. All these cost about 50 per cent of our budget. Simon: Where does the other half go? Mum: We spend about 30 per cent on special things. Simon: Like what? Mum: Like taking holidays. Holidays can be (15)______. Simon: Do we (16)______ any money? Mum:
【语篇译文】
三、短语在句中:根据中文句意,在横线上填入本单元短语
含短语的句子(挖空)
答案
We make a budget ______
Mum: There’s a ______ across the street
Mum: There’s a new ______ across the street.
Let’s go ______.
______: OK.
Can I have a new pair of ______ shoes?
四、金句积累·汉译英:根据中文写出英文原句
中文
英文
参考答案
一、单句回填
1. Mum: There’s a new ______ across the street.
答案:mall
2. Let’s go ______.
答案:shopping
3. ______: OK.
答案:Simon
4. Can I have a new pair of ______ shoes?
答案:sports
5. Mum: Of ______.
答案:course
6. And we also ______ a new computer.
答案:need
7. Simon: That will ______ a lot of money.
答案:cost
8. Mum: Don’t ______.
答案:worry
9. Your dad and I ______ money well.
答案:manage
10. We make a ______ every year.
答案:budget
二、语篇填空
Mum: There’s a new (1)mall (2)across the (3)street. Let’s go (4)shopping. (5)Simon: OK. Can I have a new pair of sports shoes? Mum: Of course. And we also (6)need a new computer. Simon: That will (7)cost a lot of money. Mum: Don’t worry. Your dad and I (8)manage money well. We make a (9)budget every year. Simon: What’s in the budget? Mum: Well … we need to (10)cover your (11)education first. Then we have to (12)pay for our (13)flat, car, food and other (14)daily needs every month. All these cost about 50 per cent of our budget. Simon: Where does the other half go? Mum: We spend about 30 per cent on special things. Simon: Like what? Mum: Like taking holidays. Holidays can be (15)expensive. Simon: Do we (16)save any money? Mum:
挖空词对应:(1)mall;(2)across;(3)street;(4)shopping;(5)Simon;(6)need;(7)cost;(8)manage;(9)budget;(10)cover;(11)education;(12)pay;(13)flat;(14)daily;(15)expensive;(16)save
三、短语在句中
1. We make a budget ______ → every year
2. Mum: There’s a ______ across the street → new mall
3. Mum: There’s a new ______ across the street. → mall
4. Let’s go ______. → shopping
5. ______: OK. → Simon
6. Can I have a new pair of ______ shoes? → sports
四、金句汉译英
1.
Mum: There’s a new mall across the street.
2.
And we also need a new computer.
3.
Simon: That will cost a lot of money.
4.
Your dad and I manage money well.
5.
We make a budget every year.
学科网(北京)股份有限公司
$