内容正文:
高中选修4冀教版
【寒假专版】F版词汇真题精讲
寒假专版
【Unit2】Poetry-Calling Forth The Riches
of Life
寒假词汇积累与运用
本讲核心词汇
billow/'ble/v.鼓起;涌出
练的
captain/'kapti/n.船长;首领
raye/n.光线;射线
restrict'strikt/v.限制:限定;fling/四/V.扔;掷;抛
domain/d'men/n.领域;范围束缚
bugle/'bju:gl/n.军号
hrive/Orarv/v.兴旺发达;蓬勃immortalize/'mo:talanz/v.使不bouquet/.bu'ke/n.花束
发展
朽:使名垂千古
sway/swe/V.(使)摇摆,摇动
philosophic/,fl3'spfik/adj..哲rank /raenk/v.属于某等级
pulse/pAls/n.脉搏;脉率
学的
extraordinaire/k'stro:dnari/adj.voyage/'vId3/n.航海;航行
inexhaustible/mnig'zo:stbl/adj.卓越的:杰出的:非凡的
victor/vIkta()/n.胜利者:获
用之不竭的:无穷无尽的
democrat/'demakraet/n.民主主胜者
vocabulary/wa'kaebjalari/n.词义者
nournful/'m3nfl/adj.悲痛的
汇:词汇量
extraordinary /ik'str:dnri/adj..tread/tred/v.踩:踏;践踏
fluent/flu:ant/adj.流利的:熟非凡的;卓越的
直击真题高效讲
真题解析
1.真题1
The company hopes to
in the international market with its new products.
A.thrive
B.billow
C.restrict
答案:A
核心词汇:thrive/raIv/v.兴旺发达:蓬勃发展
核心知识点:
词性:动词,第三人称单数形式thrives,过去式thrived/.thriven:
固定搭配:thrive in..(在…中蓬勃发展):thrive on..(因…而兴旺)。
高中选修4冀教版
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
2.真题2
To improve your English,you should try to expand your
by learning new words every day.
A.vocabulary
B.pulse
C.bouquet
答案:A
核心词汇:vocabulary /va'kaebjalari/n.词汇;词汇量
核心知识点:
词性:可数名词,复数形式vocabularies。
搭配:expand vocabulary(扩大词汇量);basic vocabulary(基础词汇)。
3.真题3
She can speak
English after studying abroad for three years.
A.fluent
B.mournful
C.philosophic
答案:A
核心词汇:fluent/'flu:ont/adj..流利的;熟练的
核心知识点:
词性:形容词,副词形式fluently。
搭配:speak fluent English(说流利的英语);be fluent in..(在…方面熟练)。
4.真题4
Parents should not
their children's hobbies too much;let them develop freely
A.restrict
B.immortalize
C.sway
答案:A
核心词汇:restrict/'strikt/v.限制:限定;束缚
核心知识点:
词性:动词,名词形式restriction。
固定搭配:restrict sb./sth.(限制某人/某物):restrict to.(限定于…)。
5.真题5
The novel"The Old Man and the Sea"has
the author Hemingway as one of the greatest writers
A.immortalized
B.ranked
C.flung
答案:A
核心词汇:immortalize /I'mo:talarz/v.使不朽:使名垂千古
2
高中选修4冀教版
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
核心知识点:
词性:动词,被动语态常用,意为“被载入史册;被永远铭记”。
派生词:immortal(adj.不朽的:永恒的)。
6.真题6
Einstein made great contributions to the
of physics.
A.domain
B.voyage
C.bugle
答案:A
核心词汇:domain/d№'menm/n.领域:范围
核心知识点:
词性:可数名词,指学术、知识、活动等的“领域;范畴”。
搭配:in the domain of..(在…领域):research domain(研究领域)。
7.真题7
The
of the ship announced that they would arrive at the port the next morning.
A.captain
B.victor
C.democrat
答案:A
核心词汇:captain/'kaeptmn/n.船长:首领
核心知识点:
词性:可数名词,可指“船长;机长:队长:上尉”等。
搭配:ship captain(船长);team captain(队长)。
8.真题8
After the long
across the atlantic.Columbus discovered the new World.
A.voyage
B.pulse
C.tread
答案:A
核心词汇:voyage/'voId3/n.航海;航行
核心知识点:
词性:可数名词,尤指“长途航海:航行”。
搭配:sea voyage(航海旅行):go on a voyage(进行航行)。
9.真题9
The
of the soldiers filled the air,signaling the start of the military parade.
A.bugle
3
高中选修4冀教版
【寒假专版】
,F版词汇真题精讲
B.ray
C.pulse
答案:A
核心词汇:bugle/bju:gl/n.军号
核心知识点:
词性:可数名词,指军队中使用的“军号:喇叭”。
搭配:bugle call(军号声;号角声):blow the bugle(吹军号)。
10.真题10
She
her arms around me and gave me a warm hug when we met again
A.flung
B.tread
C.ranked
答案:A
核心词汇:fling/flr四/v.扔:掷;抛
核心知识点:
词性:动词,过去式flung,过去分词flung。
搭配:fling sth.(扔某物):fling one's arms around sb.(张开双臂拥抱某人)。
11.真题11
The national flag
in the wind on the top of the mountain.
A.billowed
B.swayed
C.mourned
答案:A
核心词汇:billow/'ble/v.鼓起;涌出
核心知识点:
词性:动词,常指旗帜、布料等“(随风)鼓起:飘动”。
搭配:billow in the wind(在风中飘扬):smoke billowing(滚滚浓烟)。
12.真题12
With
energy,the young athletes kept training for hours without rest.
A.inexhaustible
B.extraordinary
C.mournful
答案:A
核心词汇:inexhaustible/,mIg'zo:stabl/adj.用之不竭的:无穷无尽的
核心知识点:
词性:形容词,否定前缀in-+exhaustible(可耗尽的)构成。
搭配:inexhaustible energy(无穷的精力);inexhaustible resources(取之不尽的资源)。
高中选修4冀教版
【寒假专版】F版词汇真题精讲
真题精准训练
实战演练
、
单项选择
1.The team needs to work hard to in the competitive market.
A.thrive
B.billow
C.restrict
2.Reading English novels is a good way to expand your
A.vocabulary
B.pulse
C.bouquet
3.After years of practice,he can speak
French
A.fluent
B.mournful
C.philosophic
4.The government plans to
the use of plastic bags to protect the environment.
A.restrict
B.immortalize
C.sway
5.The great poet was
through his beautiful poems.
A.immortalized
B.ranked
C.flung
6.This research belongs to theof chemistry.
A.domain
B.voyage
C.bugle
7.The
announced that the plane would take off in 30 minutes.
A.captain
B.victor
C.democrat
8.They went on a long
across the Pacific Ocean
A.voyage
高中选修4冀教版
【寒假专版】F版词汇真题精讲
B.pulse
C.tread
二、用所给单词的适当形式填空
1.The company has_
(thrive)since it introduced new technology.
2.You should increase your(vocabulary)by learning 10 words every day.
3.She speaks English(fluent)after living in the UK for five years.
4.The rules
(restrict)us from using mobile phones in class.
5.His brave actions
(immortalize)him in the history of the country.
6.She has made great achievements in the (domain)of medicine.
三、首字母填空
1.The national flag b in the wind during the ceremony.
2.He has ienergy and never feels tired even after working all day.
3.The ship's c guided the crew through the storm.
4.Columbus's v to the New World changed history.
5.The sound of the b woke up all the soldiers in the camp.
四、语篇填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空,使短文通顺、连
贯。
Hemingway is one of the greatest writers in the 1.
(domain)of literature.His novel "The Old
Man and the Sea"2.(immortalize)him as a literary giant.The story shows the old man's
struggle and his 3.(fluent)expression of courage.Many readers are inspired by his spirit to 4.
(thrive)in difficult situations.
In the story,the old man's boat sails on a long 5.(voyage)on the sea.Hefacesmany challenges
but never gives up.His determination is like an 6.(inexhaustible)source of power.This
novel has expanded the 7.(vocabulary)of literary works and has been translated into many
languages.It reminds us that we should not let difficulties 8.(restrict)our dreams.
6
高中选修4冀教版
【寒假专版】F版词汇真题精讲
参考答案
I单项选择
1.A2.A3.A4.A5.A6.A7.A8.A
Ⅱ用所给单词的适当形式填空
1.thrived 2.vocabulary 3.fluently 4.restrict 5.immortalized 6.domain
I.首字母填空
1.billowed
2.inexhaustible 3.captain 4.voyage 5.bugle
V.语篇填空
1.domain 2.immortalized 3.fluent 4.thrive 5.voyage 6.inexhaustible
7.vocabu-
lary 8.restrict
7