内容正文:
高中选修2冀教版
【寒假专版】F版词汇真题精讲
寒假专版
【Unit 1】Achieving My Best
寒假词汇积累与运用
本讲核心词汇
monthly/'maneli/adj.每月的
brainstorm /'bremnsto:m/v.&n.
真诚的
belief/bI'lifn.看法:信念:信集体讨论:集思广益
grateful/'grertfl/adj.感激的:感
仰
unusual/n'ju:3la/adj.不寻常谢的
database/'dertabeIs/n.数据库
的:与众不同的
administration /ad mmI'streifn/
reference/'refrans/n.说到(或straightforward/,strert'fo:wad/n.管理部门,行政部门
写到)的事:涉及:参考
ad.简单的:坦率的
fulfillment/fl'filmant/n.实现
relate /r'let/v.联系;把…联shelter∫elta(r)/n.收容所:居missionary/mIfenri/n.传教士
系起来
所
AD/,er'di:/abbr.公元
countless./'kaontlas/adj.无数的;cloth /klpe0/n.(一块)布;布料tendency/'tendansi/n.趋势;倾
数不胜数的
beard /biad/n.胡须,络腮胡子向:偏好
limit/'lmt/n.限制;限度v.限lea即ip/v.跳:跳跃;猛冲n.relay /r'le/v.转发(信息、消
制;限定
跳跃;剧增
息等)
inspiring/m'sparern/adj.鼓舞pursue /p3'sju:/V.追求;致力于reputation/,repju'teun/n.名誉;
人心的:激励的
extend/k'stend/v.延续(时间):名声
interpretation/n,t3pra'tejn/n.扩展
socialize/'saufalaIz/V.(和他
理解;解释
awep/n.惊叹;敬畏v.使惊人)交往,交际
faith /fer0/n.信心;信任;宗教叹;使敬畏
信仰
genuine/'d3 enjum/ad.真正的:
直击真题高效讲
真题解析
1.真题1
-What's your
about the future of AI?
-I think it will bring more convenience to our life.
A.belief
B.database
C.shelter
高中选修2冀教版
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
答案:A
核心词汇:belief/bI'lifn.看法;信念;信仰
核心知识点:
词性:可数名词,复数形式beliefs。
搭配:one's belief about..(某人对…的看法):religious belief(宗教信仰)。
2.真题2
The company has a large
of customer information to analyze market trends
A.reference
B.database
C.fulfillment
答案:B
核心词汇:database/deitabeis/n.数据库
核心知识点:
词性:可数名词,复数形式databases。.
搭配:a database of..(…的数据库):build a database(建立数据库)。
3.真题3
Teachers often ask students to
theory with practice in learning.
A.relate
B.relay
C.socialize
答案:A
核心词汇:relate/r'let/v.联系;把…联系起来
核心知识点:
固定搭配:relate..with.(把…与…联系起来):relate to(涉及;与…相关)。
词性:动词,名词形式relation。
4.真题4
There are
stars in the sky on a clear night
A.countless
B.unusual
C.genuine
答案:A
核心词汇:countless/'kaontlas/adj.无数的;数不胜数的
核心知识点:
词性:形容词,无比较级。
搭配:countless stars(无数的星星):countless opportunities(无数的机会),
5.真题5
高中选修2冀教版
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
We should
our time wisely to balance study and rest.
A.limit
B.extend
C.pursue
答案:A
核心词汇:limit/'lmt/v.限制:限定n.限制:限度
核心知识点:
词性:动词/名词,形容词形式limited。
搭配:limit time(限制时间):set a limit(设定限度)。
6.真题6
His
story encouraged many young people to follow their dreams.
A.inspiring
B.grateful
C.straightforward
答案:A
核心词汇:inspiring/m'spararn)/adj.鼓舞人心的;激励的
核心知识点:
词性:形容词,动词形式inspire(鼓舞)。
搭配:an inspiring story(鼓舞人心的故事);inspiring speech(励志演讲)。
7.真题7
Different people may have different
of the same poem
A.interpretation
B.reputation
C.tendency
答案:A
核心词汇:interpretation/m,t3pra'teIn/n.理解;解释
核心知识点:
词性:可数名词,动词形式interpret(解释)。
搭配:an interpretation of..(对…的解释):different interpretations(不同的理解)。
8.真题8
She has strong
in herself and never gives up easily.
A.faith
B.awe
C.fulfillment
答案:A
核心词汇:faith /fer/n.信心;信任:宗教信仰
核心知识点:
3
高中选修2冀教版
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
词性:不可数名词。
固定搭配:have faith in(对…有信心):lose faith(失去信心)。
9.真题9
The team needs to
ideas to solve the problem creatively.
A.brainstorm
B.leap
C.socialize
答案:A
核心词汇:brainstorm/'bremsto:m/v.&n.集体讨论:集思广益
核心知识点:
词性:动词/名词。
搭配:brainstorm ideas(集思广益想办法):have a brainstorm(进行集体讨论)。
10.真题10
It's
for him to arrive late-he's usually on time
A.unusual
B.genuine
C.grateful
答案:A
核心词汇:unusual/nju:3u/adj.不寻常的:与众不同的
核心知识点:
词性:形容词,反义词usal(平常的)。
搭配:unusual behavior(不寻常的行为):unusual weather(反常的天气)。
11.真题11
The instructions for the game are
and easy to follow.
A.straightforward
B.countless
C.inspiring
答案:A
核心词汇:straightforward/,streit'fo:wad/adj.简单的;坦率的
核心知识点:
词性:形容词。
搭配:straightforward instructions(简单明了的说明):straightforward person(坦率的人)。
12.真题12
Many homeless people find
in the local shelter during winter.
A.shelter
B.cloth
4
高中选修2冀教版
【寒假专版】F版词汇真题精讲
C.beard
答案:A
核心词汇:shelter∫elta(r)/n.收容所;居所
核心知识点:
词性:可数名词,动词形式shelter(遮蔽)。
搭配:homeless shelter(收容所):take shelter(躲避)。
13.真题13
He decided to
a career in medicine to help sick people
A.pursue
B.extend
C.relay
答案:A
核心词汇:pursue/p3'sju:/V.追求:致力于
核心知识点:
词性:动词,名词形式pursuit(追求)。
搭配:pursue a career(追求事业);pursue goals(追求目标)。
14.真题14
We are
to our teachers for their help and support.
A.grateful
B.genuine
C.unusual
答案:A
核心词汇:grateful/'grertfl/adj.感激的:感谢的
核心知识点:
固定搭配:be grateful to sb.for sth.(因某事感谢某人)。
词性:形容词,名词形式gratitude(感激)。
真题精准训练
实战演练
一、
单项选择
1.What's your
about the future of AI?
A.belief
B.database
C.shelter
高中选修2冀教版
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
2.The company has a large
of customer information to analyze market trends.
A.reference
B.database
C.fulfillment
3.Teachers often ask students to
theory with practice in learning
A.relate
B.relay
C.socialize
4.There are
stars in the sky on a clear night.
A.countless
B.unusual
C.genuine
5.We should
our time wisely to balance study and rest.
A.limit
B.extend
C.pursue
6.His
story encouraged many young people to follow their dreams.
A.inspiring
B.grateful
C.straightforward
7.Different people may have different
of the same poem.
A.interpretation
B.reputation
C.tendency
8.She has strong
in herself and never gives up easily.
A.faith
B.awe
C.fulfillment
二、用所给单词的适当形式填空
1.He has a strong
(believe)that hard work leads to success
2.The team needs to
(brainstorm)ideas to solve the problem creatively
3.Her
(interpret)of the poem impressed the teacher deeply.
4.We should be
(gratitude)to our parents for their love and support.
6
高中选修2冀教版
【寒假专版】
F版词汇真题精讲
5.The
(limit)of this method are becoming obvious.
6.The
(inspire)speech made everyone feel confident about the future.
三、首字母填空
1.People often have different i
of the same event.
2.She has f
in her ability to overcome all difficulties.
3.The company is building a large d to store customer data.
4.There are c_
stars in the universe,which is amazing.
5.It'su
for him to be late-he's always on time.
6.We need to r
theory with practice to improve our skills.
四、语篇填空
阅读短文,用括号内所给单词的适当形式填空或根据上下文补全单词,使短文通顺。
Everyone has their own b_
about life.Some people bthat success comes from hard work,
while others may have different i.To achieve goals,we need to I our time well and
our dreams bravely.When facing challenges,it's important to have f in ourselves and
stayresilient.Sometimes,we can_(brainstorm)ideas with others or read.
(inspire)stories
to get motivation.Remember,even small steps can lead to great
(achieve)if we keep going.
参考答案
I单项选择
1.A2.B3.A4.A5.A6.A7.A8.A
Ⅱ.用所给单词的适当形式填空
1.belief 2.brainstorm 3.interpretation 4.grateful 5.limits 6.inspiring
I首字母填空
1.interpretations 2.faith 3.database 4.countless 5.unusual 6.relate
V.语篇填空
1.beliefs 2.believe 3.interpretations 4.limit 5.pursue 6.faith 7.brainstorm
8
inspiring 9.achievements
7