内容正文:
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
必修一专版
Welcome Unit-
固定搭配精讲
全部单元单词
exchange/ks'temd3n.交换;交nation/'nen/h.国家;民族:国a.m./,er'en/abbr.上午;午前:午
流:t.交换:交流:交易:兑换民
夜至正午
lecture/'Iektfo(r)/h.讲座;讲课;designer/d'zana(r)/n.设计者senior/'sinia(r)/adj.级别(或地
教训;vi.开讲座;讲课:t.训design/dzam/n.设计;设计方位)高的:n.较年长的人
斥
案:t.设计;筹划
senior high school(美国)高中
registration/red3 'strerf/n.登campus/'kemp3sh.校园:校区atlast终于;最终
记:注册:挂号
formal/'fml/adj.正式的:正规outgoing/'awtg3o四/a.爱交际
register/'red3Ista()/t.&vi.登的
的:外向的
记;注册
anxious/'aenkfos/adj.焦虑的:不impression/Im'pre fn/n.印象;感
sex/seks/n.性别
安的
想
female/fi:merl/adj.女性的;雌annoyed/A'nId/adj.恼怒的;生impress/m'pres/vt..使钦佩;给
的:n.雌性动植物;女子
气的
…留下深刻的好印象;vi.留
male/merl/adj.男性的:雄的:n.annoy /a'not.使恼怒;打扰下印象:引人注目
雄性动植物:男子
frightened/'fraitnd/adj.惊吓的;make an impressio留下好印象
nationality /naefa'naelati/n.
害怕的
what if要是…会怎么样呢?
籍:民族
p.n./pi:'em/abbr.下午;午后
固定及常见搭配
1.exchange /iks'temd3h.交换;交流:t.交换:交流:交易:兑换
核心搭配:
exchange sth.with sb.与某人交换某物
cultural exchange文化交流
exchange for兑换;交换
精讲:
作动词时常用双宾语结构,作名词时可构成“形容词+exchange”表示“某类交流”。
例句:
Students often exchange ideas with their teachers in class.
真题链接:
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
We should have more
with foreign students to improve our language skills.(答案:exchange)
2.register/'red3Ista(r)/t.&vi.登记;注册
核心搭配:
register for注册;报名参加
register with向…登记
register sth.登记某物
精讲:
后接课程、活动等时用register for,后接机构、部门时用register with:
例句:
You need to register for the course before next Friday.
真题链接:
All the new students must
at the school office first.(答案:register)
3.design/d'zan/m.设计;设计方案;t.设计;筹划
核心搭配:
design sth.for sb./sth.为…设计某物
by design故意地
design to do sth.计划做某事
精讲:
作动词时可接双宾语或动词不定式,作名词时常用“the design of sth.”表示“某物的设计”。
例句:
The architect designed a new library for our school.
真题链接:
This building was
by a famous designer from France.(答案:designed)
4.anxious/'ek∫3s/adj.焦虑的:不安的
核心搭配:
be anxious about担心.
be anxious to do sth.渴望做某事
be anxious for sth.渴望某物
精讲:
表示“担心”时后接about,“渴望”时后接不定式或for+名词。
例句:
Parents are always anxious about their children's safety.
真题链接:
She is
to know the result of the exam.(答案:anxious)
5.annoy /a'not.使恼怒;打扰
核心搭配:
2
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
annoy sb.with sth.因某事打扰某人
be annoyed at/about sth.对某事感到恼怒
be annoyed with sb.对某人感到恼怒
精讲:
anoy的形容词形式是annoyed(修饰人)和annoying(修饰物),搭配中注意介词at/about与
with的区别。
例句:
His constant noise annoyed me a lot
真题链接:
My brother was
with me for breaking his toy car.(答案:annoyed)
6.impress/m'pres/vt.使钦佩;给…留下深刻的好印象;vi.留下印象
核心搭配:
impress sb.with sth.用某物给某人留下印象
be impressed by/with对…印象深刻
impress on sb.sth.使某人铭记某事
精讲:
常用被动结构“be impressed by/with”,主动结构中“impress sb.with sth.”与“impress sth.on
b.”可互换。
例句:
The beautiful scenery impressed all the visitors.
真题链接:
I was deeply
by her excellent performance in the competition.(答案:impressed)
7.make an impression留下好印象
核心搭配:
make a good impression on sb.给某人留下好印象
nake a bad impression留下坏印象
精讲:
后接介词on引出对象,impression前可加形容词修饰印象的好坏。
例句:
Wearing formal clothes can help you make a good impression on the interviewer.
真题链接:
He tried his best to
a good
on his new classmates.(答案:make impression)
8.senior/'si:nia()/adj.级别(或地位)高的:n.较年长的人
核心搭配:
senior to比…年长/级别高
senior high school高中
a senior student高年级学生
精讲:
3
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
表示比较时用介词to,不用than,作名词时可指“学长、学姐”或“年长者”。
例句:
He is three years senior to me.
真题链接:
My brother is a
student in No.1 Middle School..(答案:senior)
9.atlast终于:最终
核心搭配:
at last位于句首或句尾,强调经过努力或等待后发生
精讲:
同义词组有finally、in the end,at last更口语化,常用于叙述经过波折后的结果。
例句:
After hours of hiking,we arrived at the top of the mountain at last
真题链接:
,we succeeded in solving the difficult problem.(答案:At last)
l0.what if要是…会怎么样呢?
核心搭配:
what if+从句(一般现在时表将来)要是…怎么办?
what if we do sth.我们做某事怎么样?
精讲:
用于提出假设或征求意见,从句常用一般现在时代替将来时。
例句:
What if it rains tomorrow?Shall we still go camping?
真题链接:
we can't finish the project on time?(答案:What if)
l1.nationality/nee'naelati/n.国籍;民族
核心搭配:
sb.’s nationality某人的国籍
different nationalities不同民族
精讲:
询问国籍时用“What's your nationality?”,而非“Where are you from?”(询问来自哪里)。
例句:
The survey asked about people's age,gender and nationality.
真题链接:
-What's your_?I'm Chinese.(答案:nationality)
12.formal/'fo:ml/adj.正式的:正规的
核心搭配:
formal clothes正式服装
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
formal language正式语言
a formal letter正式信件
精讲:
反义词是informal(非正式的),常用于描述场合、语言、服装等的正式程度。
例句:
You should wear formal clothes to attend the wedding
真题链接:
We need to write a
invitation to the headmaster.
(答案:formal)
l3.campus/kemp9s/h.校园;校区
核心搭配:
on campus在校园内
campus life校园生活
around the campus校园周围
精讲:
campus前常用介词on,“on campus”是固定搭配,中间不加冠词。
例句:
Students are not allowed to leave campus after 10 p.m.
真题链接:
Our school
is very beautiful with many trees and flowers.(答案:campus).
14.outgoing/'atg9w四/adj.爱交际的;外向的
核心搭配:
an outgoing person外向的人
be outgoing in personality性格外向
精讲:
反义词是shy(害羞的),常用“be outgoing”描述性格特点。
例句:
Lily is an outgoing girl who makes friends easily
真题链接:
My best friend is very
and everyone likes to talk with her.(答案:outgoing)
综合训练
综合训练
一、
单项选择
1.We should have more
with foreign students to improve our language skills.
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
·A.exchange
·B.exchanges
·C.changing
·D.change
2.All the new students must
at the school office first.
·A.register
·B.record
·C.review
·D.return
3.This building was
by a famous designer from France.
·A.design
·B.designed
·C.designing
·D.designs
4.She is to know the result of the exam.
·A.anxious
·B.angy
·C.afraid
·D.asleep
6
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
5.My brother was
with me for breaking his toy car.
·A.annoyed
·B.annoying
·C.annoy
·D.annoys
6.I was deeply
by her excellent performance in the competition.
·A.impress
·B.impression
·C.impressed
·D.impressing
7.He tried his best to
a good
on his new classmates.
·A.make,impression
·B.do,impression
·C.make;expression
·D.do,expression
8.My brother is a」
student in No.1 Middle School.
·A.senior
·B.junior
·C.high
7
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
·D.low
9
we succeeded in solving the difficult problem.
·A.At last
·B.In end
·C.Finally
·D.Last
10.-What's your?-I'm Chinese
·A.nation
·B.nationality
·C.national
·D.native
二、根据句意及汉语提示完成单词
1.
Students often
(交换)ideas with their teachers in class.
2.You need to
(注册)for the course before next Friday.
3.The architect
(设计)a new library for our school.
4.Parents are always
(担心)about their children's safety.
5.Wearing formal clothes can help you__(留下好印象)on the interviewer.
6.He is three years__(年长的)tome,
7.After hours of hiking,we arrived at the top of the mountain
(终于).
8.Our school
(is very beautiful with many trees and flowers.
三、首字母填空
8
高中必修一人教
【必修一专版】
C版固定搭配精讲
1.We should have more e with foreign students to improve our language skills.
2.You need torfor the course before next Friday.
3.This building was d by a famous designer from France.
4.Parents are always a about their children's safety.
5.He tried his best to m a good i on his new classmates.
6.She is an o
girl who makes friends easily.
7.-What's your n ?-I'm Chinese.
8.You should wear f
clothes to attend the wedding.
四、用所给单词的适当形式填空
1.We should have more cultural(exchange)with foreign countries.
2.All the new students must
(register)at the school office first.
3.This building was(design)by a famous designer from France.
4.She is
(anxious)to know the result of the exam.
5.My brother was(annoy)with me for breaking his toy car.
6.I was deeply_(impress)by her excellent performance in the competition.
7.Wearing formal clothes can help you make a good(impress)on the interviewer.
8.My best friend is very(outgoing)and everyone likes to talk with her.
参考答案
I单项选择
1.A2.A3.B4.A5.A6.C7.A8.A9.A10.B
IⅡ.根据句意及汉语提示完成单词
1.exchange
2.register 3.designed 4.anxious 5.make a good impression
6.senior 7.at
last 8.campus
L首字母填空
1.exchange 2.register 3.designed 4.anxious 5.make;impression 6.outgoing
7.nation-
ality 8.formal
9
高中必修一人教
【必修一专版】C版固定搭配精讲
V.用所给单词的适当形式填空
1.exchanges
2.register
r3.designed 4.anxious
5.annoyed 6.impressed
7.impression
8.outgoing
10