内容正文:
高中必修三人教
【Unit4】
Space Exploration
Space Exploration
【Unit4】Space Exploration
固定搭配精讲
全部单元单词
space /spers/n.太空:空间;间轨道运行:环绕…运行
out of control失去控制
隔:t.分隔:隔开
launch /lo:ntf/vt..发射;发起;创gravity/graevati/n.重力:引力:
space exploration太空探索
办:n.发射:发行:投放市场严重性
explore /ik'splb:r)/t.&vi.探rocket/'okit/n.火箭;i.迅速gravitational/,graevI'te3nl/adj:
索:勘探:探究
上升:猛增:t.用火箭运送
重力的:引力的
exploration/.ekspla'ren/m.探missile/'misail/n.导弹;飞弹weight /wert/.h.重量;体重:t.
索:勘探:探究
capsule/kapsju:1/h.太空舱;胶加重量于;使变重
astronaut/'estr3n3t/h.宇航员;囊;密封舱
weightless/wertlas/adj.失重的:
航天员
crew /kru:/n.全体机组人员;全无重量的
cosmonaut/'kpzman3:th.(俄)体船员;一群人
weightlessness /'weitlasnas/n.
宇航员:航天员
commander/ka'na:nda(r)/m.指重
spacecraft/sperskra:ft/h.航天挥官;司令官
float /flaut/i.&t.漂浮:浮动:
器:宇宙飞船
command /k3'ma:nd/vt.&n.命飘动:n.漂浮物:浮板
spaceship/'spersfip/n.字宙飞船令;指挥:控制
orbit/'obtn.轨道;vt.&vi.沿
satellite/'saetlat/h.卫星;人造control /kan'trUl/t.&n.控制;轨道运行;环绕…运行
卫星
支配;管理
circle/s3k/n.圆:圆形:圈子:
orbit/'obtn.轨道;t.&i.沿in control of控制:管理;掌握t.&vi.环绕:盘旋
固定及常见搭配
1.space /spers/n.太空;空间:间隔;t.分隔:隔开
核心搭配:
space exploration太空探索
in space在太空中
a space between.…之间的间隔
精讲:
pce表示“太空”时为不可数名词,前不加冠词:表示“间隔”时为可数名词。
例句:
Space exploration has always attracted scientists around the world.
高中必修三人教
【Unit4】
Space Exploration
真题链接:
We need more_in the classroom for students to move around.(答案:space)
2.
explore /ik'splb:(r)/t.&vi.探索;勘探:探究
核心搭配:
explore space探索太空
explore the unknown探索未知
explore ways to do sth.探索做某事的方法
精讲:
explore强调“深入研究或考察”,其名词形式为exploration。
例句:
Scientists are trying to explore the secrets of the universe.
真题链接:
The team plans to_the Amazon rainforest next month.
(答案:explore)
3.astronaut/'aestran:t/m.宇航员;航天员
核心搭配:
an astronaut一名宇航员
train as an astronaut接受宇航员训练
astronaut training宇航员训练
精讲:
astronaut特指“美国或其他非俄罗斯的宇航员”,俄罗斯宇航员用cosmonaut。.
例句:
Yuri Gagarin was the first astronaut to travel in space
真题链接:
My dream is to become an一and work on the space station.(答案:astronaut)
4.launch1ont∫vt.发射;发起;创办:n.发射:发行:投放市场
核心搭配:
launch a satellite发射卫星
launch a project发起一个项目
he launch of..…的发射/启动
精讲:
作动词时,宾语可接“航天器、导弹、计划”等;作名词时常用搭配the launch of。
例句:
China successfully launched its first Mars probe in 2020.
真题链接:
The一of the new spaceship will be broadcast live on TV.(答案:launch)
5.gravity/'graevati/n.重力:引力;严重性
核心搭配:
2
高中必修三人教
【nit4】
Space Exploration
eath's gravity地球引力
the gravity of the situation形势的严重性
zero gravity零重力
精讲:
gravity为不可数名词,常与“地球、月球”等搭配表示“天体引力”。
例句:
Without gravity,we would float in the air.
真题链接:
Astronauts experience weightlessness because there is no in space.
(答案:gravity)
6.weightless/'weitlas/adj.失重的;无重量的
核心搭配:
weightless environment失重环境
feel weightless感到失重
精讲:
weightless由“weight(重量)+-less(否定后缀)”构成,反义词为weighty(重的)。
例句:
Astronauts learn to adapt to weightless conditions in space.
真题链接:
Ina_state,objects float freely.(答案:weightless)
7.orbit/'obtn.轨道:t.&vi.沿轨道运行:环绕…运行
核心搭配:
in orbit在轨道上
orbit the earth环绕地球运行
enter orbit进入轨道
精讲:
obit作动词时,主语通常为“卫星、航天器”等天体。
例句:
The satellite has been orbiting the earth for two years.
真题链接:
The spaceship will_the moon three times before landing.(答案:orbit)
8.control/kan'tral/t.&n.控制:支配;管理
核心搭配:
in control of控制;管理
out of control失去控制
take control of取得对…的控制
精讲:
in control of强调“主动掌控”,out of control为固定短语表示“失控”。
例句:
3
高中必修三人教
【nit4】
Space Exploration
The pilot was able to keep the plane in control during the storm.
真题链接:
The car went
.and hit a tree.(答案:out of control)
9.1 oat /flaut/vi..&t.漂浮;浮动;飘动:n.漂浮物:浮板
核心搭配:
float in space在太空中漂浮
float on water漂浮在水上
a float in the parade游行中的花车
精讲:
float作不及物动词时,常用“float+介词短语”表示漂浮状态。
例句:
Leaves float on the surface of the lake in autumn.
真题链接:
In space,astronauts_because of weightlessness.
(答案:f1oat)
l0.command/k3'mand/t.&n.命令:指挥;控制
核心搭配:
command sb.to do sth.命令某人做某事
take command of指挥;掌控
in command指挥(作表语)
精讲:
command后接不定式作宾补时,不定式不带to(即command sb.do sth.),但被动语态需加to。
例句:
The general commanded his soldiers to attack the enemy.
真题链接:
The captain is_of the spaceship crew.(答案:in command)
11.circle/'s3kl/n.圆:圆形;圈子;t.&vi.环绕:盘旋
核心搭配:
draw a circle画一个圆
circle around环绕…盘旋
a circle of friends一群朋友
精讲:
circle作动词时,可表示“鸟类、飞机等盘旋”或“天体环绕运行”。
例句:
Birds circle above the forest looking for food.
真题链接:
The plane_the airport before landing safely.(答案:circled)
12.launch /lo:ntf/vt.发射;发起;创办:n.发射:发行:投放市场
4
高中必修三人教
【nit4】
Space Exploration
核心搭配:
launch a rocket发射火箭
launch a campaign发起一场运动
product launch产品发布
精讲:
launch作“发射”时,宾语多为“火箭、卫星、航天器”等。
例句:
The company will launch a new smartphone next month
真题链接:
The rocket was一from the space center in Florida.(答案:launched)
l3.satellite/'sat lat/h.卫星;人造卫星
核心搭配:
artificial satellite人造卫星
communication satellite通信卫星
launch a satellite发射卫星
精讲:
satellite为可数名词,常与“发射、轨道、通信”等动词或名词搭配。
例句:
This satellite is used for weather forecasting.
真题链接:
China has sent many一into space to study the earth.(答案:satellites)
14.crew /kru:/n.全体机组人员;全体船员;一群人
核心搭配:
the spaceship crew宇宙飞船全体船员
crew member机组人员
a crew of1010人一组
精讲:
crw为集合名词,作主语时谓语动词可用单数或复数(强调整体用单数,强调个体用复数)。
例句:
The crew are preparing for the upcoming mission.
真题链接:
The_successfully completed the spacewalk.(答案:crew)
第二部分单词综合训练(人教版高中必修三难度)
5
高中必修三人教
【nit4】
Space Exploration
综合训练
一、
单项选择
1.Scientists are working hard to-the mysteries of the universe.
·A.explore
·B.explain
·C.examine
·D.exchange
2.The of the new satellite will take place next Monday.
·A.launch
·B.orbit
·C.gravity
·D.command
3.Astronauts experience_when they are in space.
·A.weightless
·B.weightlessness
·C.gravity
·D.float
4.The spaceship willthe Earth for three days before landing.
·A.circle
6
高中必修三人教
【Unit4】
Space Exploration
·B.float
·C.control
·D.launch
5.Without_,we would not stay on the ground.
·A.space
·B.gravity
·C.satellite
·D.crew
二、根据句意及汉语提示完成单词
l.China has made great achievements in__(太空探索)in recent years.
2.The_(宇航员)spent six months living on the space station.
3.We need more(in the room to place the new bookshelf.
4.The satellite was successfully sent into (yesterday.
5.The一(全体机组人员)are preparing for the upcoming mission.
三、首字母填空
1.The rocket will be 1from the space center at 9:00 a.m.
2.Ahave to receive strict training before going into space.
3.In zero g,objects will float freely in the air
4.The new communication swill improve internet coverage in rural areas.
5.The team plans to ethe deep sea to find new species.
四、用所给单词的适当形式填空
>
高中必修三人教
【nit4】
Space Exploration
1.The government announced the_(launch)of a new space program last week.
2.Astronauts must adapt to_(weightless)environments during their stay in space.
3.The satellite has been(orbit)the Earth for over a year.
4.She dreams of_(become)an astronaut and traveling to Mars.
5.The(explore)of Mars is one of the most exciting projects in space science.
参考答案
I单项选择
1.A2.A3.B4.A5B
IⅡ根据句意及汉语提示完成单词
1.space exploration 2.astronaut
3.space 4.orbit
5.crew
I首字母填空
1.launched 2.Astronauts 3.gravity 4.satellite 5.explore
V.用所给单词的适当形式填空
1.launch 2.weightless 3.orbiting 4.becoming 5.exploration
P