内容正文:
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 4 Inspiration
固定搭配精讲
Unit 4 Inspiration
高中英语·沪教版·选择性必修第二册
全部单元单词
*accompany /a'kAmpani/v.陪同:*stem/stem/n.(花草的)茎:(花
*hint/hint/v.暗示;透露:示意:
陪伴
叶的)梗,柄
n.提示;示意
*beam /bi:m/m.光线
*sin/sn/n.罪:罪恶:罪过
pessimistic /.pesI'mistik/adj.
brick /brik/n.砖;砖块
*ladder/'leda(r)/m.梯子
观的:悲观主义的
blank /blaenk/ad.空的:无图画fate/fert/m.命运的安排
ambitious/en'bs/adj.有野心
(或装饰、标记)的
amateur/'cemt(r)h.业余爱好的:有雄心的
*nonsense/'nonsns/n.谬论;胡者;业余运动员;ad.业余的pond /ppnd/n.池塘,尤指人工的
扯:胡言乱语
humble/'hmbl/adj.谦逊的:虚labour/'leba()/n.体力劳动
shade小eIdn.窗帘:帘布;阴凉心的
carpet/kapt/h.地毯
处;背阴:(树)荫
*amid月'mId/prep.在…过程
firm/f3m/adj.牢固的:稳固的中:在…中
固定及常见搭配
1.accompany'kAmpani/v.陪同;陪伴
核心搭配:
accompany sb..tosp.陪同某人去某地
accompany sb.on sth.用某物为某人伴奏
be accompanied by sb.由某人陪同
精讲:
accompany为及物动词,后直接接宾语,搭配中tosp.”表示目的地,”on sth.”多与乐器搭配。
例句:
My mother accompanied me to the airport yesterday.
真题链接:
The singer was accompanied the piano by her sister.(答案:on)
2.beam/bim/h.光线
核心搭配:
a beam of light一束光线
sunbeam阳光光束
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 4 Inspiration
beam from.从…射出光线
精讲:
beam作“光线”讲时为可数名词,常用'a beam of”表示“一束”,可与sun,moon等词搭配。
例句:
A beam of sunlight came through the window.
真题链接:
We could see the
of the flashlight in the dar'k.(答案:beam)
3.hint/hmtv.暗示;n.提示
核心搭配:
hint at sth.暗示某事
give sb.a hint给某人提示
take a hint领会暗示
精讲:
动词搭配中hint at”后接抽象事物(如想法、可能性),名词搭配give a hint”为常用短语。
例句:
She hinted at her intention to leave the company
真题链接:
Can you give me a
on how to solve this math problem?(答案:hint)
4.amid/A'mIdprep.在…过程中
核心搭配:
amid the noise在喧闹中
amid difficulties在困难中
amid all this在这一切中
精讲:
anid后接名词或名词短语,强调“在复杂环境或众多事物中”,比among更正式。
例句:
The old man walked slowly amid the crowd.
真题链接:
the cheers of the audience,the singer stepped onto the stage.(Amid)
5.firm/f3m/adj.牢固的:稳固的
核心搭配:
a firm handshake有力的握手
hold firm保持坚定
be firm with sb.对某人严格
精讲:
fim可形容具体事物(如物体稳固)或抽象品质(如意志坚定),搭配be firm with'”后接人。
例句:
Parents should be firm with their children about safety rules.
2
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 4 Inspiration
真题链接:
The chair is not
enough,please fix it..(答案:firm)
6.stem/stem/m.(花草的)茎
核心搭配:
the stem of a flower花茎
stem from起源于(动词短语)
cut the stem剪断花茎
精讲:
stem作名词时指植物的茎,作动词短语”stem from”表示“根源在于”,为高频考点。
例句:
The problem stems from a lack of communication.
真题链接
The rose's
_was broken when it fell off the table..(答案:sten)
7.shade /ferd/n.阴凉处;窗帘
核心搭配:
in the shade在阴凉处
draw the shade拉上窗帘
provide shade提供阴凉
精讲:
shade作“阴凉处”为不可数名词,作“窗帘”为可数名词,搭配in the shade'”表地点。
例句:
We sat in the shade of the big tree.
真题链接:
It's too sunny,please draw the_to keep the room cool.(答案:shade)
8.ambitious/em'bras/adj.有雄心的
核心搭配:
be ambitious for success渴望成功
be ambitious to do sth.渴望做某事
an ambitious plan宏伟的计划
精讲:
ambitious后接'for sth.”或to do sth.”,表示“对…有雄心”,注意区分褒贬义(可指“有野心
的”)。
例句:
She is ambitious to become a doctor in the future.
真题链接:
His
goal is to climb Mount Everest next year..(答案:ambitious)
9.labour/'leba)/m.体力劳动
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 4 Inspiration
核心搭配:
manual1 abour体力劳动
labour for hours劳作数小时
fruit of labour劳动成果
精讲:
labour为不可数名词,搭配'manual labour'”强调“体力”,区别于mental work(脑力劳动)。
例句:
Farmers often do hard labour in the fields.
真题链接:
The workers have been in
since early morning.(答案:labour)
l0.carpet./'ka:pIt/n.地毯
核心搭配:
on the carpet在地毯上
ared carpet红地毯
lay the carpet铺地毯
精讲:
carpet为可数名词,搭配'on the carpet''表地点,”red carpet”常喻指“隆重欢迎”。
例句:
She dropped the vase on the carpet,but it didn't break.
真题链接:
We need to buy a new
for the living room.(答案:carpet).
11.pond /pond/n.池塘
核心搭配:
a fish pond鱼塘
by the pond在池塘边
ate on the pond在池塘上滑冰
精讲:
pond指人工或自然小池塘,常用搭配与“位置、用途”相关,如fish pond强调功能。
例句:
Children like to feed ducks by the pond.
真题链接:
There are many lotus flowers in the
in summer.
(答案:pond)
l2.pessimistic/,pes'mIstik/adj.悲观的
核心搭配:
be pessimistic about对…悲观
a pessimistic view悲观的看法
精讲:
pessimistic为形容词,仅用于系表结构,搭配be pessimistic about''后接事物或情况。
4
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 4 Inspiration
例句:
Don't be pessimistic about your future;everything will get better.
真题链接:
He is
about the result of the exam because he didn't study hard.(pessimistic)
综合训练
综合训练
一、
单项选择
1.My father will
me to the train station tomorrow morning
·A.accompany
·B.company
·C.achieve
·D.accept
2.The pianist accompanied the singer the guitar at the concert.
·A.in
·B.o
·C.with
·D.at
3.A bright
of moonlight came through the window and lit up the room.
·A.beam
·B.light
J
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 4 Inspiration
·C.ray
·D.shine
4.The problem
from a misunderstanding between the two parties.
·A.stems
·B.begins
·C.starts
·D.comes
5.You need to be
with children when they make mistakes,but also let them know the rules.
·A.firm
·B.sot
·C.weak
·D.strict
6.She at her plans to travel around the world next year.
·A.hinted
·B.suggested
·cC.told
·D.spoke
7.
the heavy rain,they still managed to arrive at the meeting on time
·A.Among
6
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】Unit4 Inspiration
·B.Amid
·C.Between
·D.During
8.Don't be
about your exam result;you've prepared well
·A.pessimistic
·B.optimistic
·C.realistic
·D.idealistic
二、根据句意及汉语提示完成单词
1.The old man walked slowly
(在…中)the busy street.
2.We sat in the
(阴凉处)of the big tree to avoid the hot sun,
3.Her
(雄心勃勃的)dream is to start her own company by the age of30.
4.The workers have been doing hard(体力劳动in the factory all day.
5.The
(地毯)in the living room needs to be cleaned.
6.There are many ducks swimming in the(near the park.
三、首字母填空
1.The singer was a by her brother on the piano during the performance.
2.Can you give me a h on how to improve my English writing?
3.The little girl picked a flower and held it by the s
4.He is a to become a scientist and has been working hard for it.
5.The f handshake showed his confidence and sincerity.
7
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 4 Inspiration
四、用所给单词的适当形式填空
1.The team's success
(stem)from their hard work and cooperation.
2.She is
(ambition)to win the first prize in the competition
3.The children enjoy playing in the
(shade)of the old tree.
(pessimistic)about the future will only make things worse.
5.The
(labour)of the farmers finally paid off with a good harvest.
参考答案
I单项选择
1.A2B
3.A4.A5.A6.A7.B8.A
Ⅱ.根据句意及汉语提示完成单词
1.amid 2.shade 3.ambitious
4.labour
5.carpet 6.pond
I首字母填空
1.accompanied 2.hint 3.stem
4.ambitious 5.firm
V.用所给单词的适当形式填空
1.stems 2.ambitious 3.shade 4.Being pessimistic 5.labour
P