内容正文:
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】Unit3 Creativity
【Unit3】Creativity一
固定搭配精讲
全部单元单词
genius /'d3i:nias/n.
天才人
三角形物体
越的
物:(某领域的)天才
*controversial kontra'v3:fl/adj.
noble/'nabl/ad.贵族的;高贵
scream/skri:m/v.尖叫
引起争论的:有争议的
的
professor /pr3'fesa()/n.教授
applaud /a'plo:dw.称赞:赞许;royal/'roIl/adj.皇家的:王室
maturity /ma'tfvarati/n.(思想鼓掌
的
行为、作品等)成熟
compose /kam'pazw.作曲;创beauty/'bju.ti//h.美;美丽
sculptor/'skAlpta)m.雕刻家;
作
output/'aotpot/n.(人、机器、
雕塑家
symphony/'sImfani/n.交响乐;机构的)产量,输出量
*cubism/'kju:brzom/n.立体主
交响曲
opera'Dpr3h.歌剧;歌剧艺术
义,立体派
brilliant/'briliant/adj.很成功的:devotion/d'vanh.奉献;忠
found /faund/v.创建;创办
聪颖的;技艺高的
诚:专心;热心
*triangle /'traraengl/n
三角形:superb/su:'p3b/adj.极佳的:卓
固定及常见搭配
1.
genius/'d3inis/n.天才人物:(某领域的)天才
核心搭配:
a genius for sth.某方面的天赋
a musical/artistic genius音乐/艺术天才
the genius of sb.某人的才华
精讲:
genius作“天才人物”讲时为可数名词,指“天赋”时为不可数名词,常用搭配“a genius for'”
后接具体领域。
例句:
Mozart showed a genius for music at an early age.
真题链接:
His_for invention led to many important discoveries.(答案:genius).
2.compose /kam'pauz/v.作曲;创作
核心搭配:
compose music创作音乐
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 3 Creativity
compose a song/poem写歌/作诗
be composed of由…组成(被动语态)
精讲:
主动语态侧重“创作行为”,被动搭配“be composed of'”强调构成成分,需注意区分动词含义。
例句:
The musician spent three months composing the symphony.
真题链接:
Water is._of hydrogen and oxygen.(答案:composed)
3.found/faund/v.创建:创办
核心搭配:
found a company/school创办公司/学校
be founded in+年份成立于某年份
精讲:
found为及物动词,过去式和过去分词均为founded,注意与find(发现)的过去式found区分。
例句:
The university was founded in 1920.
真题链接:
This organization was by a group of scientists in2005.(答案:founded)
4.applaud'plb:dw.称赞:赞许;鼓掌
核心搭配:
applaud sb.for sth.因某事称赞某人
applaud the decision赞同决定
give a round of applause鼓掌(名词短语)
精讲:
applaud可作及物或不及物动词,作“称赞”讲时后接人或事物,搭配“applaud sb.for”为高频
用法。
例句:
The audience applauded the actor for his excellent performance.
真题链接:
We all her for her courage and determination.(答案:applauded)
5.devotion/d'van/n.奉献:忠诚:专心
核心搭配:
devotion to sth.对某事的投入/,忠诚
devotion to duty忠于职守
show devotion to表现出对…的热爱
精讲:
devotion为不可数名词,后常接介词to,to后可接名词或动名词。
例句:
2
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 3 Creativity
Her devotion to teaching won the respect of students
真题链接:
His_to his work made him successful in his career.(答案:devotion)
6.brilliant./'briliant/adj.很成功的;聪颖的:技艺高的
核心搭配:
a brilliant idea绝妙的主意
a brilliant student聪明的学生
brilliant performance精彩的表演
精讲:
brilliant可修饰人、想法或成果,强调“卓越、闪耀”,反义词为dull。
例句:
She came up with a brilliant solution to the problem
真题链接:
The scientist made a_discovery in the field of medicine.(brilliant)
7.controversial/,kDntr3'v3/adj.引起争论的:有争议的
核心搭配:
a controversial issue有争议的间题
controversial decision引起争议的决定
be controversial among sb..在某群体中引起争议
精讲:
controversial常作定语修饰名词,描述事物存在不同意见的特性。
例句:
The new policy is controversial among the public.
真题链接:
The artist'sstyle divided opinions among critics.(controversial)
8.symphony/'simfani/n.交响乐;交响曲
核心搭配:
a symphony orchestra交响乐团
compose a symphony创作交响曲
play a symphony演奏交响乐
精讲:
symphony为可数名词,常与“创作、演奏、乐团”等词汇搭配,特指大型管弦乐作品。
例句:
Beethoven's Ninth Symphony is one of the greatest works in music history.
真题链接:
The orchestra will perform Mozart's 40ththis weekend.(Symphony)
9.beauty/bju:ti/n.美;美丽
3
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 3 Creativity
核心搭配:
natural beauty自然美
the beauty of nature/art自然/艺术之美
inner beauty内在美
精讲:
beauty可指具体的美景或抽象的美感,作“美人”讲时为可数名词,指抽象概念时为不可数名
词。
例句:
We were deeply impressed by the beauty of the sunset.
真题链接:
She is not only known for her outer beauty but also her_.(答案:inner beauty)
10.noble/nawb/adj.贵族的;高贵的
核心搭配:
noble character高尚的品格
noble family贵族家庭
noble idea崇高的理想
精讲:
noble可描述人的品质、出身或抽象概念,强调“高尚、有尊严”。
例句:
He showed a noble attitude when facing difficulties.
真题链接:
Her_actions inspired many people around her..(答、:noble)
11.output/'avtpot/n.(人、机器、机构的)产量,输出量
核心搭配:
increase output提高产量
agricultural output农业产量
output of sth.…的产出
精讲:
output为不可数名词,常用搭配“increase/reduce output'”描述产量变化,也可指计算机等设备的
“输出”。
例句:
The factory has doubled its output this year.
真题链接:
The country'sgrain_has been growing steadily.(答案:output)
12.opera/'Dpr3m.歌剧:歌剧艺术
核心搭配:
perform an opera演出歌剧
go to the opera去看歌剧
4
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 3 Creativity
opera house歌剧院
精讲:
opera为可数名词,常与“演出、观看、剧院”等词汇搭配,特指一种综合艺术形式。
例句:
They are going to watch an opera at the Sydney Opera House.
真题链接:
Mozart wrote many famous_during his short life.(答案:operas)
综合训练
综合训练
一、单项选择
1.Her for music became obvious when she started composing at the age of five.
·A.genius
·B.beauty
·C.output
·D.devotion
2.The committeethe mayor's decision to reduce air pollution.
·A.founded
·B.applauded
·C.composed
·D.performed
3.Water_hydrogen and oxygen
·A.composes of
5
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】Unit3 Creativity
·B.is composed of
·C.is founding by
·D.is applauded for
4.Beethoven's Ninth is considered a masterpiece in classical music.
·A.Opera
·B.Symphony
·C.Output
·D.Beauty
5.The organization_in 1990 has now become a leader in environmental protection.
·A.founding
·B.founded
·C.compose
·D.composed
二、根据句意及汉语提示完成单词
1.The artist's_(有争议的)style caused heated discussions among critics..
2.We should admire her(to helping homeless children.
3.The_(贵族的)family has a history of over300 years..
4.The sunset over the sea showed the great_()of nature.
5.The factory plans to_(提高产量)by50%next year.
三、首字母填空
6
高中选择性必修第二册沪教版
【固定搭配精讲】
Unit 3 Creativity
1.Mozart was a musical g who wrote hundreds of works in his short life
2.The audience gave a long round of aafter the pianist's performance.
3.The new policy is camong the public because of its high cost.
4.She showed great dto her research,working 12 hours a day.
5.The s_orchestra will perform Tchaikovsky's works this weekend.
四、用所给单词的适当形式填空
1.The school was(found)in 1949 and has a history of over 70 years.
2.He spent three years(compose)his first symphony.
3.We all admire her(devote)to teaching disabled children
4.The(beauty)of the ancient city attracts millions of tourists yearly
5.It is(controversial)to build a new airport in the nature reserve.
参考答案
I.单项选择
1.A2.B3B4.B5.B
Ⅱ.根据句意及汉语提示完成单词
1.controversial 2.devotion 3.noble 4.beauty 5.increase output
I首字母填空
1.genius 2.applause 3.controversial 4.devotion 5.symphony
V.用所给单词的适当形式填空
1.founded 2.composing 3.devotion 4.beauty 5.controversial
7