内容正文:
谓语和非谓语动词填空专项练习100题教师版
1. China has been actively developing its circular economy (循环经济) across all industries, turning waste into useful products, aiming to build a circular industrial system with its recycling industry _________ (reach) a 5-trillion-yuan output value by year-end.
答案:reaching
解析:本题考察“with + 宾语 + 宾补”的复合结构。其后的宾语 “its recycling industry” 与动词 “reach” 是主动关系,且表示一种伴随的状态或结果,因此使用现在分词 “reaching”。
句意:中国一直在各行业积极发展循环经济,变废为宝,旨在建立一个循环产业体系,到年底使其回收产业产值达到5万亿元。
2. Despite _________ (be) untraditional, vertical farms produce over 50 types of plants, ranging from leafy greens and herbs to experimental fruits and more!
答案:being
解析:”Despite” 是介词,意为“尽管”,后面需要接名词、代词或动名词。主语 “vertical farms” 与 “be” 是主动关系,因此使用动名词形式 “being”。
句意:尽管垂直农场并非传统形式,但它们生产超过50种植物,从叶菜和香草到实验性水果等等!
3. I solve this problem by _________(explain) to my students that if I catch them sleeping then they have to answer a question about the day’s learning in front of the class.
答案:explaining
解析:”by” 是介词,表示“通过……方式”,后面应接动名词作宾语。
句意:我通过向学生解释来解决这个问题:如果我抓到他们睡觉,他们就得在全班面前回答一个关于当天学习的问题。
4. China has nearly 300 million citizens aged 60 or above. The number is expected _________ (top) 400 million by 2035.
答案:to top
解析:”(be) expected to do sth” 是固定搭配,意为“预计会做某事”。这里表示“预计在2035年突破4亿”。
句意:中国有近3亿60岁及以上的公民。预计到2035年,这个数字将突破4亿。
5. My mother lives in the Canteen for Seniors, one of the dining halls which are partly funded by the government and offer discounted meals and delivery services to senior residents. I really appreciate her_________(offer) hot, nutritious and affordable meals.
答案:being offered
解析:动词 “appreciate” 后接动名词作宾语。主语 “I” 和逻辑主语 “her”(指代母亲)与动词 “offer” 的关系是:她(被提供)餐食,因此是被动关系,需用动名词的被动式 “being offered”。
句意:我母亲住在“长者食堂”,这是政府部分资助的餐厅之一,为老年居民提供折扣餐和送餐服务。我非常感谢她能被提供热乎乎、有营养且价格实惠的餐食。
6. _________ (surround) by snow-covered mountains that disappear into floating clouds, the Tibetan antelope move slowly across the green grass, their beauty _________(strike) anyone who observes them.
答案:Surrounded; striking
解析:第一个空:主语 “the Tibetan antelope” 与动词 “surround” 是被动关系(被雪山环绕),且该动作与主句谓语 “move” 同时发生,作原因状语,故用过去分词 “Surrounded”。第二个空:考察独立主格结构,此处their beauty是逻辑主语。”their beauty” 与 “strike”(打动)是主动关系,表示伴随的状态,故用现在分词 “striking”。
句意:被隐入浮云的雪山环绕,藏羚羊在绿草地上缓慢移动,它们的美深深打动了每一位观察者。
7. _________(save) the Tibetan antelope from extinction, the Chinese government established nature reserves, which serve as safe shelters for the antelopes and other high plain wildlife.
答案:To save
解析:空格位于句首,逻辑主语是 “the Chinese government”,其后的动作 “establish nature reserves” 是 “save” 的目的。表示目的应使用不定式。
句意:为了拯救藏羚羊免于灭绝,中国政府建立了自然保护区,作为藏羚羊和其他高原野生动物的安全庇护所。
8. A short video series _________ (call) Oracle Bone Stories has gained over 10 million views, each episode vividly _________(employ) animation to explain the origin of a character.
答案:called; employing
解析:第一个空:主语 “A short video series” 与动词 “call” 是被动关系(被称作……),作后置定语,故用过去分词 “called”。第二个空:考察独立主格结构作伴随状语。”each episode” 与 “employ” 是主动关系,故用现在分词 “employing”。
句意:一个名为《甲骨文故事》的短视频系列已获得超过1000万次观看,每集都生动地运用动画来解释一个汉字的起源。
9. I used _________(find) ancient writing boring, but now I realize each character is like a fascinating story.
答案:to find
解析:”used to do sth” 是固定搭配,表示“过去常常做某事”(现在不这样了)。注意区别于 “be/get used to doing sth”(习惯于做某事)。
句意:我过去觉得古代文字很无聊,但现在我意识到每个汉字都像一个迷人的故事。
10. The antelope population, which dropped sharply by over 50 percent in the 1980s and 1990s, has gradually recovered, and the species _________ (remove) from the endangered list in 2015.
答案:was removed
解析:本题需填入谓语动词。句子由 “and” 连接两个并列分句。第二个分句主语 “the species” 与动词 “remove” 是被动关系(被从名单上移除),且有明确过去时间 “in 2015”,故用一般过去时的被动语态 “was removed”。
句意:藏羚羊的数量在20世纪80年代和90年代急剧下降了50%以上,现已逐渐恢复,该物种于2015年从濒危名单上被移除。
11. Last year, an action plan for actively developing elderly meal assistance service _________ (approve) by the State Council executive meeting.
答案:was approved
解析:本题需填入谓语动词。主语 “an action plan” 与动词 “approve”(批准)是被动关系,且有时间状语 “Last year”,故用一般过去时的被动语态 “was approved”。
句意:去年,一份关于积极发展老年助餐服务的行动计划获国务院常务会议批准。
12. Students practice copying basic characters and _________ (interpret) their meanings, which fosters a deeper affection for Chinese culture.
答案:interpreting
解析:”and” 连接两个并列的成分作 “practice” 的宾语。”practice” 后接动名词作宾语 (“practise doing sth”),因此 “copying” 和 “interpreting” 应保持一致。
句意:学生们练习抄写基本汉字并解读其含义,这培养了他们对中国文化更深厚的感情。
13. By the 1990s, the number of the antelopes _________ (fall) from about 4 million to about 50,000.
答案:had fallen
解析:本题需填入谓语动词。时间状语 “By the 1990s”(到20世纪90年代为止)表示动作发生在“过去的过去”,主句描述的是在这个时间点之前已经完成的状态,因此用过去完成时 “had fallen”。
句意:到20世纪90年代,藏羚羊的数量已从约400万只下降到了约5万只。
14. Instead, I viewed her drive _________ (look) forward to doing things I took for granted as a powerful inspiration in my life.
答案:to look
解析:动词 “view” 的常用结构是 “view A as B”,把A看作B。本题中 “her drive” 是宾语,”as a powerful inspiration” 是宾补。”to look forward to...” 是不定式短语作后置定语,修饰 “drive”(动力),解释这个动力的内容是什么。
句意:相反,我把她那种对我认为理所当然的事情都充满期待的干劲,视为我生命中强大的激励。
15. He made numerous _________ (contribute) to the world, the most well-known _________ (be) the general theory of relativity and the famous formula E=mc².
答案:contributions; being
解析:第一个空:”make contributions to” 是固定搭配,”contribution” 为可数名词,前面有 “numerous”(大量的)修饰,故用复数 “contributions”。第二个空:考察独立主格结构作补充说明。”the most well-known” 与 “be” 是主动关系,且补充说明前文,用现在分词 “being”。
句意:他为世界做出了无数贡献,其中最著名的是广义相对论和著名的公式E=mc²。
16. The purple clay teapots _________ (make) in Yixing, Jiangsu Province are the most popular.
答案:made
解析:主语 “The purple clay teapots” 与动词 “make” 是被动关系(被制作),作后置定语,故用过去分词 “made”。
句意:江苏宜兴制作的紫砂壶是最受欢迎的。
17. The scenic area was thus established _________ (preserve) the lake’s charms in 2000.
答案:to preserve
解析:空格前是主谓结构,后面是名词短语,表示建立风景区的目的,应使用不定式作目的状语。
句意:该风景区因此于2000年建立,旨在保护湖泊的魅力。
18.Sweden’s Coop supermarkets chain received a ransom (赎金) demand after a ransomware (勒索软件) attack, but, instead of shutting down, the veteran workers there switched to manual operations, _________ (free) the company from the attackers’ control.
答案:freeing
解析:此处考查现在分词作结果状语。主句描述了员工切换到人工操作,这一动作直接导致了后面的结果——让公司摆脱了攻击者的控制。用现在分词 "freeing" 可以表示这种自然而然的结果。
句意:瑞典 Coop 超市连锁店在遭受勒索软件攻击后收到了赎金要求,但那里的老员工们没有选择停业,而是切换到了人工操作,从而使公司摆脱了攻击者的控制。
19. Great efforts from the scenic area’s management committee _________ (make) over the past decade to improve the lake’s water quality and protect the area’s biological diversity.
答案:have been made
解析:本题需填入谓语动词。主语 “Great efforts” 与动词 “make” 是被动关系。时间状语 “over the past decade”(在过去的十年里)表示从过去持续到现在的一段时间,通常与现在完成时连用。故用现在完成时的被动语态 “have been made”。
句意:在过去的十年里,风景区管理委员会做出了巨大的努力来改善湖泊水质和保护该地区的生物多样性。
20. With people deepening their understanding of traditional culture, cultural products _________ (inspire) by the solar terms have emerged.
答案:inspired
解析:主语 “cultural products” 与动词 “inspire”(启发,赋予灵感)是被动关系,作后置定语,故用过去分词 “inspired”。
句意:随着人们对传统文化理解的加深,受节气启发的文化产品已经涌现。
21. In China, iPhone is called “iFeng”. Feng comes from the Chinese word for “crazy”, which _________ (pronounce) as “feng”.
答案:is pronounced
解析:本题需填入谓语动词。主语 “which” 指代 “the Chinese word for “crazy”“,与动词 “pronounce” 是被动关系(被发音为……),描述一个客观事实,用一般现在时的被动语态 “is pronounced”。
句意:在中国,iPhone被称为“爱疯”。“疯”来自中文的“疯狂”一词,发音为“feng”。
22. A Chinese seal is a seal or stamp used to mark important documents, pieces of art, contracts, or any other item that _________ (require) a signature. When the seals are used, they _________ (dip) in either red ink or cinnabar(朱砂) paste.
答案:requires; are dipped
解析:第一个空:定语从句的先行词是 “any other item”(任何其他物品),是单数,且从句描述客观事实,故谓语动词用一般现在时第三人称单数 “requires”。第二个空:主句主语 “they” 指代 “the seals”,与动词 “dip”(蘸)是被动关系,且描述一般性操作,用一般现在时的被动语态 “are dipped”。
句意:中国印章是用来标记重要文件、艺术品、合同或任何其他需要签名的物品的印章。使用时,印章要蘸上红墨水或朱砂糊。
23. Krasznahorkai also wrote several books _________ (inspire) by his travels to China and Japan, including “A Mountain to the North, a Lake to the South, Paths to the West, a River to the East”, which _________ (publish) in Hungarian in 2003 and is now available in English.
答案:inspired; was published
解析:第一个空:宾语 “several books” 与动词 “inspire” 是被动关系(被旅行所启发),作后置定语,故用过去分词 “inspired”。第二个空:非限定性定语从句的先行词是书名(单数),与动词 “publish” 是被动关系,且有具体过去时间 “in 2003”,故用一般过去时的被动语态 “was published”。
句意:克拉斯诺霍尔考伊还写了几本受其中国和日本之旅启发的书,其中包括《北山,南湖,西路,东河》,该书于2003年以匈牙利语出版,现在已有英文版。
24. With his attention _________ (concentrate) on the shop along the roadside, he knocked an old man while _________ (ride) to school.
答案:concentrated; riding
解析:第一个空:考察“with + 宾语 + 宾补”结构。宾语 “his attention” 与动词 “concentrate” 是被动关系(注意力被集中),故用过去分词 “concentrated”。第二个空:”while” 后省略了 “he was”,主语 “he” 与动词 “ride” 是主动关系,故用现在分词 “riding”。
句意:他的注意力集中在路边的商店上,结果在骑车上学时撞倒了一位老人。
25. Till now, various activities _________ (hold) here to promote the produce from local farmers.
答案:have been held
解析:本题需填入谓语动词。主语 “various activities” 与动词 “hold” 是被动关系(被举办)。时间状语 “Till now”(直到现在)表示从过去持续到现在,通常与现在完成时连用。故用现在完成时的被动语态 “have been held”。
句意:迄今为止,这里已经举办了各种活动来推广当地农民的农产品。
26. You finally threw yourself into bed and opened a detective novel you _________(wait) for all day.
答案:had been waiting/had waited
解析:本题考察时态。主句谓语动词 threw...and opened 是一般过去时。定语从句中的动作 wait for(等待)发生在主句动作 opened(打开)之前,并且从句中的时间状语 all day 强调了这一等待动作持续了一整天。因此,需要用过去完成进行时 had been waiting 来表示“在过去某一时间(打开书之前)一直持续进行的动作”。填写 had waited(过去完成时),语法上不算错误,但更侧重 “等待” 这个动作在 “打开书” 前已经完成;而 had been waiting 更能体现 “等待” 的持续性,与时间状语 for all day 的语境匹配度更高,更符合 “一整天都在期待” 的语义。
句意:你终于把自己扔到床上,打开了那本你等了一天的侦探小说。
27. The problem _________ (discuss) at the meeting tomorrow is of vital importance.
答案:to be discussed
解析:主语 “The problem” 与动词 “discuss” 是被动关系。时间状语 “tomorrow” 表明动作发生在将来,作定语表示“将要被讨论的问题”,故用不定式的被动式 “to be discussed”。
句意:明天会议上将要讨论的问题至关重要。
28. There is no person in the world but _________ (have) the potential to achieve something meaningful, _________(provide) they are willing to learn from failures and persist in the face of challenges.
答案:has, provided/providing
解析:结构 “There is no + n. + but …” 中,but 是关系代词,相当于 who/that … not,具有否定意义。整个短语 “There is no person but …” 字面意为 “没有一个人不……”,即 “每个人都……”。由于 but 本身已含否定,其后的从句需用肯定形式,且主语 but 指代单数名词 person,因此谓语动词用第三人称单数 has。
类似例句:There is no one but knows this rule.(没有人不知道这条规则。)
第二空:“provided/providing (that)” 是连词,意为 “只要”,引导条件状语从句,相当于 if 或 on condition that。
句意:世界上所有人都有潜力取得有意义的成就,只要他们愿意从失败中学习并在挑战中坚持不懈。
29. Since the Ming Dynasty, to write couplets _________ (regard) as a mark of the cultural life of scholars.
答案:has been regarded
解析:第一个空:本题需填入谓语动词。主语 “to write couplets”(写对联这件事)与动词 “regard” 是被动关系(被视为……)。”Since the Ming Dynasty”(自明朝以来)表示从过去某一时间点持续到现在,通常与现在完成时连用。故用现在完成时的被动语态 “has been regarded”。
句意:自明朝以来,写对联就被视为文人文化生活的标志。
30. In order to make the package beautiful, the use of expensive materials and complex techniques _________ (be) unavoidable years ago.
答案:was
解析:本题需填入谓语动词。主语是 “the use”(使用),为单数。时间状语 “years ago” 表示过去,故用一般过去时 “was”。
句意:为了使包装美观,使用昂贵的材料和复杂的工艺在几年前是不可避免的。
31. _________ (express) appreciation, local people started to make clay figures of their boy savior Da A Fu.
答案:To express
解析:空格位于句首,逻辑主语是 “local people”,其后的动作 “started to make...” 是为了 “express appreciation”。表示目的应使用不定式。
句意:为了表达感激之情,当地人开始制作他们的小英雄大阿福的泥人像。
32. The rising demand, _________ (combine) with reduced habitat, has caused an alarming decrease in the number of plant and animal species _________ (use) for medicinal purposes at risk for many years.
答案:combined; used
解析:第一个空:逻辑主语 “The rising demand” 与动词 “combine” 是被动关系(与……相结合),作插入语或状语,故用过去分词 “combined”。第二个空:修饰前面的 “plant and animal species”(动植物物种),与动词 “use” 是被动关系(被用于……),作后置定语,故用过去分词 “used”。
句意:不断增长的需求,加上栖息地的减少,导致用于医药目的的动植物物种数量多年来急剧下降,令人担忧。
33. Traditional Chinese medicine is a health care system in which patients _________ (treat) with natural plant, animal and mineral remedies.
答案:are treated
解析:本题需填入从句的谓语动词。在定语从句中,主语 “patients” 与动词 “treat” 是被动关系(被治疗),且描述一般情况,用一般现在时的被动语态 “are treated”。
句意:中医是一种医疗体系,患者在其中接受天然植物、动物和矿物药物的治疗。
34. Bamboo weaving art, _________ (originate) from the Warring States Period 2000 years ago, _________ (become) an essential part of Chinese culture since then
答案:originating; has become
解析:第一个空:主语 “Bamboo weaving art” 与动词 “originate” 是主动关系(起源于……),作插入语或非限制性定语,故用现在分词 “originating”。第二个空:本题需填入主句的谓语动词。主语是 “Bamboo weaving art”(单数),时间状语 “since then”(从那时起)表示从过去持续到现在,需用现在完成时 “has become”。
句意:竹编艺术起源于2000年前的战国时期,从那时起已成为中国文化不可或缺的一部分。
35. The problem _________ (discuss) at the meeting yesterday took us more time than we _________ (expect).
答案:discussed; had expected
解析:第一个空:主语 “The problem” 与动词 “discuss” 是被动关系,且有具体过去时间 “yesterday”,作后置定语,表示“昨天被讨论的问题”,用过去分词 “discussed”。第二个空:”than” 引导比较状语从句,主句谓语 “took” 是一般过去时,而“期待”这个动作发生在“花费时间”之前,即“过去的过去”,故用过去完成时 “had expected”。
句意:昨天会议上讨论的问题花费的时间比我们预期的要多。
36. _________ (teach) English in the school for two decades, he knew every language point of the textbooks clearly.
答案:Having taught
解析:逻辑主语 “he” 与动词 “teach” 是主动关系,且 “teach” 的动作(教书二十年)发生在主句谓语 “knew” 之前,表示“教书二十年”这个经历导致了“熟知”的结果,故用现在分词的完成式 “Having taught” 作原因状语。
句意:由于在这所学校教了二十年英语,他对教材里的每个语言点都了如指掌。
37. The Global Alliance on Health and Pollution, which _________ (seek) to raise international attention to pollution issues and help governments create solutions _________ (fight) against the problem, _________ (consist) of more than 80 members.
答案:seeks; to fight; consists
解析:第一个空:非限定性定语从句的先行词是单数 “The Global Alliance”,从句描述其目的和功能,用一般现在时第三人称单数 “seeks”。第二个空:”solutions”(解决方案)后常接不定式作定语,表示“用来……的解决方案”,故用 “to fight”。第三个空:本题需填入主句的谓语动词。主语是单数 “The Global Alliance”,描述客观事实,用一般现在时第三人称单数 “consists”(”consist of” 意为“由……组成”)。
句意:全球健康与污染联盟致力于提高国际社会对污染问题的关注,并帮助政府制定对抗该问题的解决方案,它由80多个成员组成。
38. But for Laurence J. Brahm, an American documentary filmmaker, the first thing that _________ (spring) to mind is the concept of non-violence.
答案:springs
解析:本题需填入定语从句的谓语动词。先行词是 “the first thing”,定语从句描述一般性事实或习惯(每当想到中国时),且主句谓语是 “is”,所以从句也应用一般现在时。”that” 指代 “the first thing”,谓语动词用第三人称单数 “springs”。
句意:但对美国纪录片制作人龙安志来说,首先想到的是“非暴力”这个概念。
39. The reason _________ (lie) in that vertical farms are capable of growing a variety of produce at all times and providing people with local fresh foods at affordable prices.
答案:lies
解析:本题需填入谓语动词。主语是单数 “The reason”,且陈述客观事实,用一般现在时第三人称单数 “lies”(”lie in” 意为“在于”)。
句意:原因在于垂直农场能够随时种植各种农产品,并以实惠的价格为人们提供本地的新鲜食物。
40. The once-distant dream of having AI-driven personal assistants _________ (be) now a reality, as they manage our schedules, handle our communications, and offer personalized recommendations with extraordinary accuracy.
答案:is
解析:本题需填入谓语动词。主语是 “The once-distant dream”(单数),且描述当前的事实(梦想已成现实),用一般现在时单数 “is”。”of having...” 是介词短语作后置定语修饰 “dream”。
句意:拥有AI驱动的个人助理这个曾经的遥远梦想现在已成为现实,因为它们以极高的准确性管理我们的日程、处理我们的通讯并提供个性化推荐。
41. In recent years, with video games, films and toys serving as dynamic carriers of traditional Chinese culture, works like the game Black Myth: Wukong and the animations Ne Zha: Birth of the Demon Child and Ne Zha 2 _________ (gain) global success.
答案: have gained
解析: 时间状语“in recent years”(近年来)是现在完成时的典型标志,强调动作从过去持续至今并产生结果;主语“works”(作品)为复数形式,故谓语用“have gained”。
句意: 近年来,随着电子游戏、电影和玩具成为中华传统文化的动态载体,《黑神话:悟空》《哪吒之魔童降世》《哪吒2》等作品在全球范围内取得了成功。
42. Reinterpreting tradition through modern art, integrating classical ideas into current society, and _________ (turn) cultural wisdom into practical solutions are key to keeping these traditions alive and relevant.
答案: turning
解析: 句中“Reinterpreting...”、“integrating...”与设空处为并列的动名词短语共同作主语,需保持语法形式一致,因此将动词“turn”变为动名词“turning”。
句意: 通过现代艺术重新诠释传统,将古典思想融入当代社会,并将文化智慧转化为实用的解决方案,是保持这些传统生命力与相关性的关键。
43. Zhang Xiaoding, general manager of SGT, said that the company’s aim of creating Lady White Snake in 2021 was _________(innovate): “We want to converge (汇集) different types of art, and retell the legend through a blend of classical ballet and Chinese classical dance.”
答案: to innovate
解析: 本句中“the aim of...was...”为“……的目的是……”的结构,表语需用不定式“to do”结构体现具体、明确的目的,故填“to innovate”。
句意: SGT的总经理张晓定说,公司在2021年创作《白蛇传》的目的是创新:“我们希望汇集不同的艺术形式,通过古典芭蕾与中国古典舞的融合来重新讲述这个传说。”
44. So far, as a national-level inheritor, Pan Sayinhua _________ (spend) her entire life singing, teaching, and preserving the music that defines the identity of her people.
答案: has spent
解析: 时间状语“so far”(到目前为止)是现在完成时的核心标志,强调动作从过去开始持续至现在;主语“Pan Sayinhua”为单数第三人称,故谓语动词用“has spent”。
句意: 到目前为止,作为国家级传承人,潘萨银花用她的一生来歌唱、教学和保护这首定义了她民族身份的音乐。
45. There is no sense _________(complain) endlessly about the situation without taking any concrete actions to improve it, as progress can only be achieved through deliberate effort and practical solutions.
答案: complaining
解析: 考查固定搭配“there is no sense (in) doing”,意为“做某事无意义”,故填complaining。类似的还有There is no point/difficulty/trouble/fun/good/use/harm (in) doing
句意: 毫无意义的是,无休止地抱怨现状而不采取任何具体行动去改善它,因为进步只能通过有意识的努力和实际的解决方案来实现。
46. However, concerted efforts through safeguarding projects and cultural tourism are vital _________ (ensure) this craft continues to thrive for future generations as a precious cultural treasure.
答案: to ensure
解析: 考查形容词的固定搭配,“be vital to do sth”意为“做某事至关重要”,此处“to”为不定式符号,后接动词原形,故填“to ensure”。近义搭配有be vital/essential/critical/crucial to do
句意: 然而,通过保护项目和文化旅游等协同努力,对于确保这门技艺作为珍贵的文化遗产为子孙后代继续繁荣下去至关重要。
47. “Sponge city” , first _________ (propose) by Chinese landscape architect Kongjian Yu, uses natural water systems in urban sites _________ (reduce) the possibility of flooding, water shortages and the urban heat island effect, and it is now being practised all over the world.
答案: proposed; to reduce
解析:
① 第一空:“Sponge city”与动词“propose”之间为被动关系,此处用过去分词作后置定语,表被动和完成,故填“proposed”;
② 第二空:考查非谓语动词作目的状语,用不定式“to do”结构体现“利用城市自然水系”的目的,故填“to reduce”。
句意: “海绵城市”首先由中国景观设计师俞孔坚提出,它利用城市中的自然水系来降低洪水、水资源短缺和城市热岛效应的可能性,如今这种方法正在全世界范围内得到实践。
48. A city’s sponginess is affected by the balance between blue (ponds, lakes), green (grass, trees) and grey (buildings, hard surfaces) infrastructure (基础设施) with nature to quickly absorb heavy rainfall and later release the extra water into rivers and water systems slowly, _________( avoid ) the risk of a rapid rise in water levels.
答案: avoiding
解析: 设空处前无连词,需用非谓语动词;句子主语“a city’s sponginess”与动词“avoid”之间为主动关系,且“avoid”的动作是前文“吸收雨水、缓慢排水”带来的自然结果,故用现在分词“avoiding”作结果状语。
句意: 一个城市的“海绵性”受蓝(池塘、湖泊)、绿(草地、树木)和灰(建筑物、硬质地表)基础设施与自然之间平衡的影响,以快速吸收强降雨,随后将多余的水缓慢释放到河流和水系中,从而避免水位快速上涨的风险。
49. There are some good examples of “spongy cities,” and Auckland in New Zealand _________( top ) the list.
答案: tops
解析: 本句为并列句,前半句用一般现在时描述客观事实,后半句也需用一般现在时保持时态一致;主语“Auckland in New Zealand”为单数概念,故谓语动词用第三人称单数形式“tops”。
句意: 有许多“海绵城市”的优秀范例,而新西兰的奥克兰位居榜首。
50. When it came to faking a review, length was important to believability, as _________ (be) detail.
答案: was
解析: 本句考查“as”引导的倒装句,结构为“as + 助动词/系动词/情态动词 + 主语”,表示“……也一样”;前文的系动词为“was”,主语“detail”为单数概念,故填“was”。
句意: 在伪造评论时,长度对于可信度很重要,细节也是如此。
51. Over the course of the last century, people who have taken IQ tests _________( get ) increasingly better scores—on average, three points better for every decade that has passed.
答案: have been getting
解析: 时间状语“Over the course of the last century”(在过去一个世纪里)和后文“for every decade that has passed”强调动作从过去开始,持续到现在且仍在进行,用现在完成进行时(have/has been doing),主语“people”为复数,故填“have been getting”。
句意: 在上个世纪的过程中,参加智商测试的人们得分越来越高——平均每过十年,得分就会提高三分。
52. Flynn knew that intelligence is partly inherited from our parents and partly the result of our environment and experiences, but the improvement in test scores was happening too quickly _________( explain ) by heredity.
答案: to be explained
解析: 考查固定结构“too + 形容词/副词 + to do”(太……而不能……);且“the improvement”(分数的提升)与“explain”(解释)之间是被动关系(提升不能自己解释自己,而是被遗传解释),故用不定式的被动式“to be explained”。
句意: 弗林知道,智力部分遗传自父母,部分是我们的环境和经历的结果,但测试分数的提高速度太快,无法仅用遗传来解释。
53. Another possible factor _________(contribute) to the phenomenon is a change in educational styles, with teachers encouraging children _________(learn) by discovering things for themselves rather than just memorizing information.
答案: contributing; to learn
解析:
第一空:“Another possible factor ________ to the phenomenon” 中,factor 与 contribute 之间是主动关系,表示“促成这一现象的另一个因素”,此处用现在分词短语 contributing 作后置定语修饰 factor,相当于 “that contributes”。
第二空:“encouraging children ________ by discovering...” 中,encourage 的常用结构是 encourage sb. to do sth.,因此填 to learn。
句意: 促成这一现象的另一个因素可能是教育方式的改变,老师鼓励孩子们通过自主发现来学习,而不仅仅是记忆信息。
54. Flynn limited the possible explanations when _________(look) carefully at the test data and discovered that the improvement in scores was only on certain parts of the IQ test.
答案: looking
解析: 考查状语从句的省略,当从句的主语与主句主语一致(均为“Flynn”),且从句含be动词时,可省略从句的主语和be动词。原句为“when (he was) looking...”,故填现在分词“looking”。
句意: 弗林在仔细查看测试数据后,限定了可能的解释,并发现分数的提高仅体现在智商测试的某些部分。
55. For example, one part of the test shows a set of abstract shapes, and test-takers must look for patterns and connections between them and decide which shape should _________(add) to the set.
答案: be added
解析: “which shape”(哪个图形)与“add”(添加)之间是被动关系(图形被添加);且情态动词“should”后接动词原形,故用情态动词的被动式“be added”。
句意: 例如,测试的一部分展示了一组抽象图形,应试者必须寻找它们之间的模式和联系,并决定哪个图形应该被添加到这组图形中。
56. Supporters insist that wind must be part of a mix of renewables, nuclear and carbon, and that the country is committed to _________(meet) EU(European Union) targets for non-carbon energy generation.
答案: meeting
解析: 考查固定搭配“be committed to doing sth.”(致力于做某事),其中“to”是介词,后接动名词作宾语,故填“meeting”。
句意: 支持者坚持认为,风能必须是可再生能源、核能和碳基能源组合的一部分,并且国家致力于实现欧盟的非碳能源发电目标。
57. Against this background, the fact that there is an argument within the Government over whether to publish an official report on wind farms’ impact on the countryside _________(become) even more extraordinary.
答案: becomes/has become
解析: 本句强调当前的结果(这一事实变得格外反常),用现在完成时(have/has done)和一般现在时都可以;主语是“the fact”(单数),其后的“that”从句是同位语,不影响主谓一致,故填 “becomes/has become”。
句意: 在此背景下,政府内部就是否发布一份关于风电场对乡村影响的官方报告存在争论,这一事实变得更加非同寻常。
58. Equally, supporters must argue their case by acknowledging the concerns and _________(explain) why they are either misplaced or worthy of much attention.
答案: explaining
解析: “and”连接两个并列的成分,作介词“by”的宾语,形式需保持一致;前文是“acknowledging”(动名词),故后文“explain”也用动名词形式“explaining”。
句意: 同样,支持者必须在论证时承认这些关切,并解释它们要么是放错了地方,要么就值得高度关注。
59. The suggestion that further negotiations are to take place to produce an “acceptable” report _________(suggest) that the politics of coalition government are doing the country harm in a certain way.
答案: suggests
解析: 本句陈述客观事实,用一般现在时;主语是“The suggestion”(单数),其后的“that”从句是同位语,不影响主谓一致,故填“suggests”。
句意: 需要进行进一步谈判以产生一份“可接受的”报告,这个建议本身暗示着联合政府的政治在某种程度上正在损害国家利益。
60. _________(give) the sensitivities involved, all the information should be available so that people can reach their own conclusions.
答案: Given
解析: 考查介词用法,“given”此处为介词,意为“考虑到;鉴于”,后接名词/代词/名词性短语,位于句首首字母大写,故填“Given”。
句意: 考虑到所涉及的敏感性,所有信息都应该公开,以便人们能够得出自己的结论。
61. Since farmers only see birds eating their crops, this often leads to birds _________(consider) as pests that need _________(kill).
答案: being considered; killing/to be killed
解析:
① “lead to”中“to”是介词,后接动名词;“birds”与“consider”是被动关系,故用“being considered”(动名词的被动式);
② “need”后接动名词(主动表被动)或不定式的被动式,即“killing/to be killed”,均表示“需要被杀死”。
句意: 由于农民只看到鸟类吃掉他们的庄稼,这常常导致鸟类被认为是需要被消灭的害虫。
62. Then the wool is taken to India to make shawls, which _________(export) to rich countries in North America and Europe.
答案: are exported
解析: “which”指代先行词“shawls”(复数),作从句主语;“shawls”与“export”是被动关系,且整句为一般现在时,故用“are exported”。
句意: 然后,羊毛被运到印度制成披肩,这些披肩被出口到北美和欧洲的富裕国家。
63. The painting _________(assess) at 100,000 dollars was found stolen last week.
答案: assessed
解析: 句中已有谓语“was found”,“assess”作非谓语;“the painting”与“assess”是被动关系,用过去分词“assessed”作后置定语,表“被估价为10万美元的画作”。
句意: 那幅被估价为十万美元的画作上周被发现失窃了。
64. There’s no hurry _________(figure) out all the answers in your twenties, for life often unfolds its most meaningful lessons in the quiet moments of growth, exploration, and even confusion.
答案: to figure
解析: There’s no hurry to do” 意为 “不必急于做某事。类似的还有There is no need/time/problem to do.
句意: 二十多岁时,你不必急于找到所有答案,因为生活往往在成长、探索甚至迷茫的宁静时刻,展开它最有意义的教诲。
65. But that’s how nature is—always leaving us _________(astonish).
答案: astonished
解析: “leave sb. + adj.” 表示“使某人处于某种状态”;此处修饰人“us”,用“-ed”形容词“astonished”(感到惊讶的)。
句意: 但这就是自然的本性——总是让我们感到惊奇。
66. It is no use _________(argue) with him about the question for he won’t change his mind.
答案: arguing
解析: 固定句型“It is no use doing sth.”,表示“做某事是没用的”,故用动名词“arguing”。
句意: 就这个问题和他争论没有用,因为他不会改变主意。
67. When listening to the piece of music, we can imagine _________(surround) by a natural playground just perfect for walking and cycling.
答案: being surrounded
解析: “imagine”后接动名词作宾语;“we”与“surround”是被动关系,故用“being surrounded”(动名词的被动式),表“想象被自然的游乐场包围”。
句意: 聆听这首乐曲时,我们可以想象自己置身于一个非常适合散步和骑行的天然游乐场。
68. In 2013, the ancient architecture complex built in the Ming and Qing dynasties _________ (recognize) as one of the nation's major historical and cultural sites.
答案: was recognized
解析: 时间状语“In 2013”表示一般过去时;主语“the ancient architecture complex”与“recognize”是被动关系,且为单数,故用“was recognized”;固定搭配“be recognized as”表示“被认定为……”。
句意: 2013年,建于明清时期的这座古建筑群被认定为国家重点历史文化遗址之一。
69. In recent years, the village's unique building complex, as well as other Tujia cultural activities, _________ (attract) a stream of tourists.
答案: has attracted
解析: 时间状语“In recent years”是现在完成时的标志;“as well as”连接并列主语时,谓语动词与前面的主语保持一致,此处主语是“the village's unique building complex”(单数),故用“has attracted”。
句意: 近年来,该村独特的建筑群以及其他土家族文化活动吸引了大量游客。
70. According to Wu, fish _________ (raise) in rice fields are more popular among consumers as they are environmentally-friendly---the fish waste can add natural fertility (肥料) to the soil and hence promote rice yield.
答案: raised
解析: 句中已有谓语“are”,“raise”作非谓语;“fish”与“raise”是被动关系,用过去分词“raised”作后置定语,表“在稻田里饲养的鱼”。
句意: 据吴先生所说,在稻田里饲养的鱼更受消费者欢迎,因为它们是环境友好型的----鱼类废弃物可以为土壤增加天然肥料,从而促进水稻产量。
71. Quan Xiping, another 59-year-old villager, was among the first in the village _________ (establish) a family-run hotel while his son started an online specialty store, _________(capitalize) on the rapid growth of rural tourism in the area.
答案: to establish; capitalizing
解析:
① 固定结构“the first to do sth.”,表示“第一个做某事的人/物”,故用不定式“to establish”;
② 逗号后无连词,“capitalize”作非谓语;“his son”与“capitalize”是主动关系,用现在分词“capitalizing”作伴随状语;固定搭配“capitalize on”表示“利用”。
句意: 全西平是另一位59岁的村民,他是村里首批创办家庭旅馆的人之一,与此同时他的儿子开了一家线上特产店,以利用该地区乡村旅游的快速增长。
72. According to Gong, ________ (attract) young readers, magazines designers are using their imagination and creativity ________ (combine) diverse design elements and advanced technology.
答案: to attract; to combine
解析:
① 第一空表目的,用不定式“to attract”,即“为了吸引年轻读者”;
② 固定搭配“use sth. to do sth.”,表示“用某物做某事”,故第二空用“to combine”。
句意: 根据龚的说法,为了吸引年轻读者,杂志设计师们正在运用他们的想象力和创造力,将多样化的设计元素与先进技术结合起来。
73. ________ (compare) with our previous model, this new smartphone is lighter, faster, and more powerful.
答案: Compared
解析: 逗号后是主句,“compare”作非谓语;“this new smartphone”与“compare”是被动关系(被比较),故用过去分词“Compared”;固定搭配“compared with”表示“与……相比”。
句意: 与我们之前的型号相比,这款新智能手机更轻、更快、功能更强大。
74. ________ (compare) this new smartphone with our previous model, you will find this new smartphone is lighter, faster, and more powerful.
答案: Comparing
解析: 逗号后是主句,“compare”作非谓语;主语“you”与“compare”是主动关系(你去比较),故用现在分词“Comparing”作时间状语。
句意: 如果你将这款新智能手机与我们之前的型号进行比较,你会发现这款新的更轻、更快、功能更强大。
75. The account of the accident he provided ________(agree) with hers, which made the police suspicious.
答案: disagreed
解析: 句中无谓语,“he provided”是定语从句修饰“the account”;根据“made the police suspicious”(让警方产生怀疑)可知,他的陈述与她的“不一致”,故用“agree”的反义词“disagree”;结合语境,动作发生在过去,用过去式“disagreed”;固定搭配“disagree with”表示“与……不一致”。
句意: 他提供的事故陈述与她的不一致,这让警方产生了怀疑。
76. This time, they team up with a new character, Gary the snake, ________ (uncover) a conspiracy(共谋) involving historical injustice against reptiles(爬行动物).
答案: to uncover
解析: 空格处表目的,用不定式“to uncover”,即“联手新角色的目的是揭露阴谋”,“Gary the snake”是同位语,不影响非谓语的选择。
句意: 这一次,他们与一个新角色——蛇类加里联手,以揭露一个涉及对爬行动物历史不公的阴谋。
77. After __________ (recommend) many times, the science fiction called Thousand Leagues Under the Sea, has been read by most of my students.
答案: having been recommended/being recommended
解析: “After”是介词,后接动名词;“the science fiction”与“recommend”是被动关系,故可用“having been recommended”(动名词的完成被动式),强调推荐发生在阅读之前;也可用“being recommended”(动名词的被动式),因“after”已暗含时间先后。
句意: 在多次被推荐之后,这本名为《海底两万里》的科幻小说已被我的大多数学生阅读。
78. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives from which _________(study) how people manage their lives.
答案: to study
解析: from which to study... 是 “介词 + 关系代词 + 不定式” 的固定结构,属于定语从句的省略形式,完整形式为from which we can study。该结构将定语从句简化为不定式短语,使句子更简洁。当介词 + 关系代词引导的定语从句中,主语与主句主语一致(本句中从句逻辑主语为 we,与主句 our hope 的逻辑主体一致),且从句中含情态动词(can/may/will 等)时,可省略主语和情态动词,直接用 “介词 + 关系代词 + 不定式” 结构。常见的介词 + 关系代词 + 不定式结构还有the way in which to solve the problem(解决问题的方法)、a tool with which to repair the machine(修理机器的工具)等
句意: 我们希望在未来的几十年里,科学的进步能为我们研究人类如何经营自己的生活提供新的视角。
79. In the past, Chinese animation _________(see) as products for a younger audience, with its technical standards and narrative abilities _________(struggle) to match with Hollywood or Japanese animation.
答案: was seen; struggling
解析:
① 时间状语“In the past”表示一般过去时;“Chinese animation”与“see”是被动关系,故用“was seen”;固定搭配“be seen as”表示“被看作……”;
② 第二空是“with”的复合结构:“with + 宾语 + 宾补”;“its technical standards and narrative abilities”与“struggle”是主动关系,用现在分词“struggling”作宾补。
句意: 过去,中国动画被认为是面向年轻观众的产品,其技术标准和叙事能力都难以与好莱坞或日本动画匹敌。
80. However, Ne Zha 2 continues the high quality of its predecessor, _________ (showcase) visual effects, character development, and depth of storyline that demonstrate the maturity of the industrialization process in Chinese animation, as well as its ability _________(compete) with international animation giants.
答案: showcasing; to compete
解析:
① 逗号后无连词,“showcase”作非谓语;“Ne Zha 2”与“showcase”是主动关系,用现在分词“showcasing”作伴随状语,表“展现出视觉效果、人物塑造和剧情深度”;
② 名词“ability”后接不定式作后置定语,即“to compete”,表“与国际动画巨头竞争的能力”。
句意: 然而,《哪吒2》延续了前作的高质量,展现了其视觉效果、人物塑造和剧情深度,这些都展示了中国动画工业化进程的成熟度,以及其与国际动画巨头竞争的能力。
81. We toasted each other, we laughed, and the simple, homemade dishes _________ (taste) more delicious than anything cooked by a top chef.
答案:tasted
解析:句子为并列的一般过去时,前半句toasted、laughed均为过去式,taste在此处是实义动词“尝起来”,需保持时态一致,用过去式tasted。注意:taste表“尝起来”时也可作系动词,此处时态仍需匹配整体语境。
句意:我们互相举杯,开怀大笑,这些简单的家常菜尝起来,比顶级厨师做的任何菜都美味。
82. King Shahryar, betrayed (背叛) by his wife, decides to marry a new woman each night and have her _________ (kill) by morning to ensure he is never betrayed again.
答案:killed
解析:考查非谓语动词的have sb. done结构,意为“让某人被……”,her与kill之间是被动关系,因此用kill的过去分词killed。
句意:因被妻子背叛,国王山鲁亚尔决定每晚娶一位新妻子,并让她在清晨被处死,以确保自己再也不会遭受背叛。
83. Scheherazade volunteered to marry the king and Each evening, she began an engaging story but stopped at dawn, _________ (leave) him eager for more.
答案:leaving
解析:考查现在分词作结果状语。句子主干完整,she与leave(使……处于某种状态)之间是主动关系,且“让他渴望听更多”是“讲到黎明就停”的自然结果,因此用现在分词leaving。
句意:山鲁佐德自愿嫁给国王,每天晚上,她都会讲一个引人入胜的故事,却在黎明时分停下,让他满心渴望想继续听下去。
84. _________ (apply) these two skills to their own lives, skillful storytellers use the first to identify and pursue what gives their life meaning, while the second develops a mindset that _________ (prioritize) the “why” behind their actions over just the “how”.
答案:Applying;prioritizes
解析:
① 第一空:skillful storytellers与apply之间是主动关系,且“将两种技能运用到生活中”是伴随性动作,用现在分词作伴随状语,首字母大写为Applying;
② 第二空:that引导定语从句,先行词是a mindset(单数),从句谓语动词需与先行词保持数的一致,且句子为一般现在时,因此用prioritize的第三人称单数形式prioritizes。
句意:善于讲故事的人会将这两种技能运用到自己的生活中,他们运用第一种技能去发现并追寻赋予自己生命意义的事物,而第二种技能则会培养一种思维模式——将行为背后的“原因”置于单纯的“方式”之上。
85. We measured storytelling ability through self-reports, friend evaluations and expert reviews on lab experiments where each participant told one story about himself and the other with three _________ (give) random words.
答案:given
解析:考查过去分词作定语。words与give之间是被动关系(“被给出的随机单词”),因此用give的过去分词given,作前置定语修饰random words。
句意:我们通过自我评估、朋友评价以及实验室实验的专家评审来衡量讲故事的能力,在实验中,每位参与者讲述一个关于自己的故事,另一个则用三个随机给出的单词创作。
86. An ability to tolerate extreme cold is one of the advantages that women may have in this sport, with their distribution of fat _________ (be) helpful for _________ (regulate) body temperature in cold water.
答案:being;regulating
解析:
① 第一空:考查with的复合结构with + 宾语 + 宾补,fat的分布与be之间是主动关系,且表示客观状态,用现在分词being;
② 第二空:考查固定搭配be helpful for doing sth.,for是介词,后接动词的动名词形式,因此用regulating。
句意:耐受极寒的能力是女性在这项运动中可能拥有的优势之一,她们的脂肪分布有助于在冷水中调节体温。
87. Cassio Rippel, the ISSF Athletes Committee Chair, says that while men’s muscles tend to give them more _________ (stay) power, women’s lower body mass and lower centre of gravity, on average, allow them better balance control.
答案:staying
解析:考查动名词作定语。此处需要修饰名词power,stay的动名词形式staying可作定语,staying power为固定搭配,意为“耐力;持久力”。
句意:国际射联运动员委员会主席卡西奥·里佩尔表示,虽然男性的肌肉往往能赋予他们更强的耐力,但平均而言,女性更低的体重和重心让她们拥有更好的平衡控制能力。
88. An increasing number of female athletes _________ (break) gender barriers, achieving remarkable success in traditionally male-dominated sports in recent years.
答案:have broken
解析:考查时态。句尾的in recent years(近年来)是现在完成时的标志性时间状语,主语an increasing number of female athletes是复数,因此用have broken。
句意:近年来,越来越多的女运动员打破了性别壁垒,在传统上由男性主导的体育项目中取得了非凡的成就。
89. For many of us, the pressures of work and _________ (be) always connected online leave us feeling constantly busy.
答案:being
解析:考查并列结构与非谓语动词。and连接并列的介词宾语,与work并列的是“一直在线”这个状态,of是介词,后接动词的动名词形式,因此用being。
句意:对我们很多人来说,工作的压力以及时刻在线的状态,让我们感觉一直都很忙碌。
90. We become better at planning for what is truly important for our future, rather than just _________ (react) to what feels urgent right now.
答案:reacting
解析:考查并列结构与非谓语动词。rather than(而不是)连接并列的成分,与前面的planning(动名词)保持形式一致,因此用react的动名词形式reacting。
句意:我们会更善于为未来真正重要的事情做规划,而不是仅仅对当下看似紧急的事情做出反应。
91. If you are eager to learn more about the British Council’s regular programs, you won’t want to miss the Saturday Open House, where you can learn first-hand about the British Council’s _________ (teach) methods and curriculum.
答案:teaching
解析:此处需要填入一个形容词或分词来修饰后面的名词 "methods and curriculum"。动词 "teach" 的现在分词形式 "teaching" 在这里用作形容词,意为“教学的”,"teaching methods" 是固定搭配,指“教学方法”。
句意:如果你想了解更多关于英国文化协会常规项目的信息,你一定不想错过周六的开放日活动,在那里你可以亲身体验英国文化协会的教学方法和课程体系。
92. Interested in attending the British Council’s Open House? Register to secure your _________ (prefer) time for the trial class for your child.
答案:preferred
解析:此处需要填入一个形容词来修饰名词 "time"。动词 "prefer" 的过去分词形式 "preferred" 在这里用作形容词,意为“首选的”或“最喜爱的”,"preferred time" 指“你最方便/首选的时间”。
句意:有兴趣参加英国文化协会的开放日活动吗?请报名注册,为你孩子锁定心仪的试听课时间。
93. The black lace, part of a Self-Portrait dress _________ (make) in China, is believed to have originated from Mabu, a town in Wenzhou’s Pingyang county.
答案:made
解析:此处考查非谓语动词作后置定语。名词 "dress" 与动词 "make" 之间是被动关系(裙子是被制造的),因此需要用过去分词 "made" 来修饰,相当于定语从句 "which is made in China"。
句意:这条黑色蕾丝属于一件中国产的 Self-Portrait 连衣裙,据信它起源于温州平阳县的麻步镇。
94. Initially, they relied on global marketing themes, which led to disappointing sales and weak online engagement for the brand in China, _________(expose) the risk of a one-size-fits-all approach.
答案:exposing
解析:本句中,“_________(expose) the risk...”是主句“they relied on global marketing themes...”的结果状语,说明前文行为带来的伴随影响。动词的现在分词(exposing)在这里表自然结果或伴随情况。
句意:起初,他们依赖全球通用的营销主题,这导致该品牌在中国的销售额令人失望,在线互动也很弱,暴露了一刀切(统一)方法的风险。
95. For decades, Mabu’s lace businesses have been adapting to global demands, upgrading technology, following fashion trends from Paris to New York, and _________ (accelerate) production cycles to serve international markets efficiently.
答案:accelerating
解析:此处考查并列谓语结构。句子的主语是 "Mabu’s lace businesses",谓语动词是现在完成进行时 "have been..."。后面接了四个并列的现在分词短语作宾语:adapting..., upgrading..., following... 和 accelerating...。因此,"accelerate" 需要变为现在分词 "accelerating" 以保持结构平行。
句意:几十年来,麻步的蕾丝企业一直在适应全球需求、升级技术、紧跟从巴黎到纽约的时尚潮流,并加速生产周期,以高效服务国际市场。
96. Despite challenges like US tariff hikes, local entrepreneurs remain confident, _________ (believe) that the global demand for beauty and craftsmanship _________ (outweigh) political headwinds in the near future.
答案:believing; will outweigh
解析:
第一空:believing。此处是现在分词作伴随状语。主语 "entrepreneurs" 与动词 "believe" 是主动关系,用现在分词表示他们“保持自信”时伴随的心理状态。
第二空:will outweigh。此处是宾语从句的谓语动词。根据时间状语 "in the near future"(在不久的将来),从句需要用一般将来时。
句意:尽管面临诸如美国提高关税等挑战,当地的企业家们依然保持自信,相信在不久的将来,全球对于美和工艺的需求终将胜过政治上的逆风。
97. The value _________(place) on sleep is obvious: half would choose an extra hour of sleep over £20
答案:placed
解析:本句主语为“The value”,谓语是“is”,因此“________ on sleep”是修饰主语的后置定语。“价值”与“place”之间是被动关系,即“价值被赋予睡眠”, 此处需要用其过去分词形式“placed”构成过去分词短语作后置定语,相当于“that is placed on sleep”。
句意:人们赋予睡眠的价值是显而易见的:半数人会选择多睡一小时,而不是得到20英镑。
98. If you are a _________ (dedicate) surfer, you might want to try Barra da Tijuca, Rio’s longest beach, whose excellent waves attract a variety of surfers.
答案:dedicated
解析:此处需要填入一个形容词来修饰名词 "surfer"。动词 "dedicate" 的形容词形式是 "dedicated",意为“专注的、投入的、有奉献精神的”。"a dedicated surfer" 指“一位热衷于冲浪的人”。
句意:如果你是一位热衷于冲浪的发烧友,你可能想去试试巴拉·达·蒂茹卡,这是里约最长的海滩,其绝佳的浪涌吸引了各式各样的冲浪者。
99. Prainha Beach is quieter and popular with families, while Praia Vermelha features a cable car _________ (take) visitors to the top of Sugarloaf Mountain.
答案:taking
解析:此处考查非谓语动词作后置定语。名词 "cable car" 与动词 "take" 之间是主动关系(缆车带人上去),因此需要用现在分词 "taking" 来修饰,相当于定语从句 "which takes visitors..."。
句意:普拉伊尼亚海滩更为安静,深受家庭游客喜爱;而 Praia Vermelha 海滩则有一辆缆车,可将游客送往糖面包山山顶。
100. A YouGov poll(民意调查) confirms this _________(share) tiredness: one in eight adults in Great Britain reports feeling tired “all the time”, with a further quarter tired “most of the time”.
答案:shared
解析:空格前有指示代词“this”,后面是名词“tiredness”,说明空格处需要填入一个修饰“tiredness”的词。
从语义上看,句意为“YouGov民意调查证实了这种______疲倦”,结合上下文可知,这种疲倦是很多人共同感受到的(因为后文提到八分之一和四分之一的人感到疲倦),因此应填入表示“共同的、共有的”形容词shared。
句意:YouGov的一项民意调查证实了这种共同的疲倦感:在英国,八分之一的成年人表示自己“一直”感到疲倦,另有四分之一的人“大部分时间”感到疲倦。
学科网(北京)股份有限公司
$
谓语和非谓语动词填空专项练习100题学生版
1. China has been actively developing its circular economy (循环经济) across all industries, turning waste into useful products, aiming to build a circular industrial system with its recycling industry _________ (reach) a 5-trillion-yuan output value by year-end.
2. Despite _________ (be) untraditional, vertical farms produce over 50 types of plants, ranging from leafy greens and herbs to experimental fruits and more!
3. I solve this problem by _________(explain) to my students that if I catch them sleeping then they have to answer a question about the day’s learning in front of the class.
4. China has nearly 300 million citizens aged 60 or above. The number is expected _________ (top) 400 million by 2035.
5. My mother lives in the Canteen for Seniors, one of the dining halls which are partly funded by the government and offer discounted meals and delivery services to senior residents. I really appreciate her_________(offer) hot, nutritious and affordable meals.
6. _________ (surround) by snow-covered mountains that disappear into floating clouds, the Tibetan antelope move slowly across the green grass, their beauty _________(strike) anyone who observes them.
7. _________(save) the Tibetan antelope from extinction, the Chinese government established nature reserves, which serve as safe shelters for the antelopes and other high plain wildlife.
8. A short video series _________ (call) Oracle Bone Stories has gained over 10 million views, each episode vividly _________(employ) animation to explain the origin of a character.
9. I used _________(find) ancient writing boring, but now I realize each character is like a fascinating story.
10. The antelope population, which dropped sharply by over 50 percent in the 1980s and 1990s, has gradually recovered, and the species _________ (remove) from the endangered list in 2015.
11. Last year, an action plan for actively developing elderly meal assistance service _________ (approve) by the State Council executive meeting.
12. Students practice copying basic characters and _________ (interpret) their meanings, which fosters a deeper affection for Chinese culture.
13. By the 1990s, the number of the antelopes _________ (fall) from about 4 million to about 50,000.
14. Instead, I viewed her drive _________ (look) forward to doing things I took for granted as a powerful inspiration in my life.
15. He made numerous _________ (contribute) to the world, the most well-known _________ (be) the general theory of relativity and the famous formula E=mc2.
16. The purple clay teapots _________ (make) in Yixing, Jiangsu Province are the most popular.
17. The scenic area was thus established _________ (preserve) the lake’s charms in 2000.
18. Sweden’s Coop supermarkets chain received a ransom (赎金) demand after a ransomware (勒索软件) attack, but, instead of shutting down, the veteran workers there switched to manual operations, _________ (free) the company from the attackers’ control.
19. Great efforts from the scenic area’s management committee _________ (make) over the past decade to improve the lake’s water quality and protect the area’s biological diversity.
20. With people deepening their understanding of traditional culture, cultural products _________ (inspire) by the solar terms have emerged.
21. In China, iPhone is called “iFeng”. Feng comes from the Chinese word for “crazy”, which _________ (pronounce) as “feng”.
22. A Chinese seal is a seal or stamp used to mark important documents, pieces of art, contracts, or any other item that _________ (require) a signature. When the seals are used, they _________ (dip) in either red ink or cinnabar(朱砂) paste.
23. Krasznahorkai also wrote several books _________ (inspire) by his travels to China and Japan, including “A Mountain to the North, a Lake to the South, Paths to the West, a River to the East”, which _________ (publish) in Hungarian in 2003 and is now available in English.
24. With his attention _________ (concentrate) on the shop along the roadside, he knocked an old man while _________ (ride) to school.
25. Till now, various activities _________ (hold) here to promote the produce from local farmers.
26. You finally threw yourself into bed and opened a detective novel you _________(wait) for all day.
27. The problem _________ (discuss) at the meeting tomorrow is of vital importance.
28. There is no person in the world but _________ (have) the potential to achieve something meaningful, _________(provide) they are willing to learn from failures and persist in the face of challenges.
29. Since the Ming Dynasty, to write couplets _________ (regard) as a mark of the cultural life of scholars.
30. In order to make the package beautiful, the use of expensive materials and complex techniques _________ (be) unavoidable years ago.
31. _________ (express) appreciation, local people started to make clay figures of their boy savior Da A Fu.
32. The rising demand, _________ (combine) with reduced habitat, has caused an alarming decrease in the number of plant and animal species _________ (use) for medicinal purposes at risk for many years.
33. Traditional Chinese medicine is a health care system in which patients _________ (treat) with natural plant, animal and mineral remedies.
34. Bamboo weaving art, _________ (originate) from the Warring States Period 2000 years ago, _________ (become) an essential part of Chinese culture since then
35. The problem _________ (discuss) at the meeting yesterday took us more time than we _________ (expect).
36. _________ (teach) English in the school for two decades, he knew every language point of the textbooks clearly.
37. The Global Alliance on Health and Pollution, which _________ (seek) to raise international attention to pollution issues and help governments create solutions _________ (fight) against the problem, _________ (consist) of more than 80 members.
38. But for Laurence J. Brahm, an American documentary filmmaker, the first thing that _________ (spring) to mind is the concept of non-violence.
39. The reason _________ (lie) in that vertical farms are capable of growing a variety of produce at all times and providing people with local fresh foods at affordable prices.
40. The once-distant dream of having AI-driven personal assistants _________ (be) now a reality, as they manage our schedules, handle our communications, and offer personalized recommendations with extraordinary accuracy.
41. In recent years, with video games, films and toys serving as dynamic carriers of traditional Chinese culture, works like the game Black Myth: Wukong and the animations Ne Zha: Birth of the Demon Child and Ne Zha 2 _________ (gain) global success.
42. Reinterpreting tradition through modern art, integrating classical ideas into current society, and _________ (turn) cultural wisdom into practical solutions are key to keeping these traditions alive and relevant.
43. Zhang Xiaoding, general manager of SGT, said that the company’s aim of creating Lady White Snake in 2021 was _________(innovate): “We want to converge (汇集) different types of art, and retell the legend through a blend of classical ballet and Chinese classical dance.”
44. So far, as a national-level inheritor, Pan Sayinhua _________ (spend) her entire life singing, teaching, and preserving the music that defines the identity of her people.
45. There is no sense _________(complain) endlessly about the situation without taking any concrete actions to improve it, as progress can only be achieved through deliberate effort and practical solutions.
46. However, concerted efforts through safeguarding projects and cultural tourism are vital _________ (ensure) this craft continues to thrive for future generations as a precious cultural treasure.
47. “Sponge city” , first _________ (propose) by Chinese landscape architect Kongjian Yu, uses natural water systems in urban sites _________ (reduce) the possibility of flooding, water shortages and the urban heat island effect, and it is now being practised all over the world.
48. A city’s sponginess is affected by the balance between blue (ponds, lakes), green (grass, trees) and grey (buildings, hard surfaces) infrastructure (基础设施) with nature to quickly absorb heavy rainfall and later release the extra water into rivers and water systems slowly, _________( avoid ) the risk of a rapid rise in water levels.
49. There are some good examples of “spongy cities,” and Auckland in New Zealand _________( top ) the list.
50. When it came to faking a review, length was important to believability, as _________ (be) detail.
51. Over the course of the last century, people who have taken IQ tests _________( get ) increasingly better scores---on average, three points better for every decade that has passed.
52. Flynn knew that intelligence is partly inherited from our parents and partly the result of our environment and experiences, but the improvement in test scores was happening too quickly _________( explain ) by heredity.
53. Another possible factor _________(contribute) to the phenomenon is a change in educational styles, with teachers encouraging children _________(learn) by discovering things for themselves rather than just memorizing information.
54. Flynn limited the possible explanations when _________(look) carefully at the test data and discovered that the improvement in scores was only on certain parts of the IQ test.
55. For example, one part of the test shows a set of abstract shapes, and test-takers must look for patterns and connections between them and decide which shape should _________(add) to the set.
56. Supporters insist that wind must be part of a mix of renewables, nuclear and carbon, and that the country is committed to _________(meet) EU(European Union) targets for non-carbon energy generation.
57. Against this background, the fact that there is an argument within the Government over whether to publish an official report on wind farms’ impact on the countryside _________(become) even more extraordinary.
58. Equally, supporters must argue their case by acknowledging the concerns and _________(explain) why they are either misplaced or worthy of much attention.
59. The suggestion that further negotiations are to take place to produce an “acceptable” report _________(suggest) that the politics of coalition government are doing the country harm in a certain way.
60. _________(give) the sensitivities involved, all the information should be available so that people can reach their own conclusions.
61. Since farmers only see birds eating their crops, this often leads to birds _________(consider) as pests that need _________(kill).
62. Then the wool is taken to India to make shawls, which _________(export) to rich countries in North America and Europe.
63. The painting _________(assess) at 100,000 dollars was found stolen last week.
64. There’s no hurry _________(figure) out all the answers in your twenties, for life often unfolds its most meaningful lessons in the quiet moments of growth, exploration, and even confusion.
65. But that’s how nature is—always leaving us _________(astonish).
66. It is no use _________(argue) with him about the question for he won’t change his mind.
67. When listening to the piece of music, we can imagine _________(surround) by a natural playground just perfect for walking and cycling.
68. In 2013, the ancient architecture complex built in the Ming and Qing dynasties _________ (recognize) as one of the nation's major historical and cultural sites.
69. In recent years, the village's unique building complex, as well as other Tujia cultural activities, _________ (attract) a stream of tourists.
70. According to Wu, fish _________ (raise) in rice fields are more popular among consumers as they are environmentally-friendly---the fish waste can add natural fertility (肥料) to the soil and hence promote rice yield.
71. Quan Xiping, another 59-year-old villager, was among the first in the village _________ (establish) a family-run hotel while his son started an online specialty store, _________(capitalize) on the rapid growth of rural tourism in the area.
72. According to Gong, ________ (attract) young readers, magazines designers are using their imagination and creativity ________ (combine) diverse design elements and advanced technology.
73. ________ (compare) with our previous model, this new smartphone is lighter, faster, and more powerful.
74. ________ (compare) this new smartphone with our previous model, you will find this new smartphone is lighter, faster, and more powerful.
75. The account of the accident he provided ________(agree) with hers, which made the police suspicious.
76. This time, they team up with a new character, Gary the snake, ________ (uncover) a conspiracy(共谋) involving historical injustice against reptiles(爬行动物).
77. After __________ (recommend) many times, the science fiction called Thousand Leagues Under the Sea, has been read by most of my students.
78. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives from which _________(study) how people manage their lives.
79. In the past, Chinese animation _________(see) as products for a younger audience, with its technical standards and narrative abilities _________(struggle) to match with Hollywood or Japanese animation.
80. However, Ne Zha 2 continues the high quality of its predecessor, _________ (showcase) visual effects, character development, and depth of storyline that demonstrate the maturity of the industrialization process in Chinese animation, as well as its ability _________(compete) with international animation giants.
81. We toasted each other, we laughed, and the simple, homemade dishes _________ (taste) more delicious than anything cooked by a top chef.
82. King Shahryar, betrayed (背叛) by his wife, decides to marry a new woman each night and have her _________ (kill) by morning to ensure he is never betrayed again.
83. Scheherazade volunteered to marry the king and Each evening, she began an engaging story but stopped at dawn, _________ (leave) him eager for more.
84. _________ (apply) these two skills to their own lives, skillful storytellers use the first to identify and pursue what gives their life meaning, while the second develops a mindset that _________ (prioritize) the “why” behind their actions over just the “how”.
85. We measured storytelling ability through self-reports, friend evaluations and expert reviews on lab experiments where each participant told one story about himself and the other with three _________ (give) random words.
86. An ability to tolerate extreme cold is one of the advantages that women may have in this sport, with their distribution of fat _________ (be) helpful for _________ (regulate) body temperature in cold water.
87. Cassio Rippel, the ISSF Athletes Committee Chair, says that while men’s muscles tend to give them more _________ (stay) power, women’s lower body mass and lower centre of gravity, on average, allow them better balance control.
88. An increasing number of female athletes _________ (break) gender barriers, achieving remarkable success in traditionally male-dominated sports in recent years.
89. For many of us, the pressures of work and _________ (be) always connected online leave us feeling constantly busy.
90. We become better at planning for what is truly important for our future, rather than just _________ (react) to what feels urgent right now.
91. If you are eager to learn more about the British Council’s regular programs, you won’t want to miss the Saturday Open House, where you can learn first-hand about the British Council’s _________ (teach) methods and curriculum.
92. Interested in attending the British Council’s Open House? Register to secure your _________ (prefer) time for the trial class for your child.
93. The black lace, part of a Self-Portrait dress _________ (make) in China, is believed to have originated from Mabu, a town in Wenzhou’s Pingyang county.
94. Initially, they relied on global marketing themes, which led to disappointing sales and weak online engagement for the brand in China, _________(expose) the risk of a one-size-fits-all approach.
95. For decades, Mabu’s lace businesses have been adapting to global demands, upgrading technology, following fashion trends from Paris to New York, and _________ (accelerate) production cycles to serve international markets efficiently.
96. Despite challenges like US tariff hikes, local entrepreneurs remain confident, _________ (believe) that the global demand for beauty and craftsmanship _________ (outweigh) political headwinds in the near future.
97. The value _________(place) on sleep is obvious: half would choose an extra hour of sleep over £20
98. If you are a _________ (dedicate) surfer, you might want to try Barra da Tijuca, Rio’s longest beach, whose excellent waves attract a variety of surfers.
99. Prainha Beach is quieter and popular with families, while Praia Vermelha features a cable car _________ (take) visitors to the top of Sugarloaf Mountain.
100. A YouGov poll(民意调查) confirms this _________(share) tiredness: one in eight adults in Great Britain reports feeling tired “all the time”, with a further quarter tired “most of the time”.
学科网(北京)股份有限公司
$