内容正文:
编写说明:黑龙江省2026年春季高考一轮复习《英语知识点清单》,依据《中等职业学校英语课程标准》(2020年版)及历年高考真题进行编写。本资料将高考必备知识进行科学划分,系统总结归纳知识点,全面梳理高考题型。本专辑共三大部分:第一部分是按照基础语法知识点编写的语法知识清单,第二部分是针对课程标准和高考真题中高频词汇的语言知识清单,第三部分是依据各个高考题型编写的题型技巧清单。每份资料均配备配套讲义、课件和练习题。
本专题是黑龙江省2026年春季高考一轮复习《英语知识点清单》中词汇知识清单的第1个专题,内容为高频词汇和短语动词。
黑龙江省2026年春季高考一轮复习
英语词汇知识清单
专题1 高频词汇和短语动词(真题+模拟题)
【考点解读】
单词一直是英语学习的重点和难点。本文主要提供一些高频基础词汇,掌握词汇基础含义以及基本用法,对各种题型都有帮助。但复习时也要细致具体,关注基础,同时关注细节,注意拔高部分,掌握技巧,在考试中取得更好的成绩。
【高频词汇和短语动词·高考真题分类通关】
【考点一:考查高频词汇】
1.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第36题) Shall I stay or leave ? It is very hard for me to make a .
A . decision B . suggestion C . promotion D . speech
2.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第8题)Many African children from hunger .
A . result B . start C . benefit D . suffer
3. (2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第13题)The dress looks nice . How much does it ?
A . spend B . cost C . sell D . take
4.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第23题)It is wrong to lies .
A . say B . speak C . tell D . talk
5.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第18题) We can ' t to travel to France this summer .
A . apologize B . appoint C . admire D . afford
6.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第19题)We have no wine . Would you like a cup of tea ?
A . instead B . too C . either D . however
7.(2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第38题)They show great about my career choice .
A . information B . concern C .wish D . pride
8.(2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第40题)Could you write a of this course ?
A . slogan B . position C . diary D . summary
9.(2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第36题) His parents
are of him because of his excellent performance .
A . familiar B . proud C . full D . worried
10.(2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第6题) For some people , doing sports is a ( an ) habit .
A . everyday B . every day C . daily D . day
11. (2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第14题)I need to move the table into the room . Will you me a hand ?
A . get B . set C . lend D . borrow
12. (2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第18题)Her family was too poor to her training .
A . afford B . pay C . cost D . spend
13. (2019年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第11题)The comparty is making great effort to ___ their sales .
A . encourage B . promote C . decrease D . improve
14. (2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第18题)Some boys use the WeChat to rumors and cause troubles .
A . expand B . extend C . spread D . tell
【考点二:考查短语动词】
15.(2022年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第16题)We had to the plan because it was a terrible one .
A . throw up B . give up C . turn up D . make up
16.(2022年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第18题) Last month we in the English Speech Contest .
A . hang up B . took part C . made fun D . set off
17.(2022年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第24题)Can you help me my shirt ? I left it in your classroom .
A . look for B . look into C . look at D . look after
18. (2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第15题)Your father will drive to at the school gate after school .
A . get you up B . take you up C . make you up D . pick you up
19.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第20题) Unhealthy life styles will health problems .
A . agree with B . come out C . lead to D . result to
20. (2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第17题)I will never learning English . I shall continue to work hard on it .
A . hang up B . give up C . set off D . set up
21.(2021年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第19题)Your carelessness
will serious result .
A . lead to B . led to C . result to D . lead in
【高频词汇和短语动词·全真模拟题分类通关】
【考点一:考查高频词】
22.She ______ an invitation to the party but didn’t attend.
A. accepted B. received C. refused D. sent
23.The doctor advised him ______ smoking immediately.
A. stop B. to stop C. stopping D. stopped
24.They can’t afford ______ a new house with their salary.
A. buy B. to buy C. buying D. bought
25.When we ______ at the airport, the plane had already taken off.
A. arrive B. arrived C. have arrived D. had arrived
26.They ______ about the best way to solve the problem.
A. argued B. discussed C. said D. told
27.Our team ______ the basketball match yesterday.
A. beat B. won C. hit D. lost
28.The meeting ______ at 9 a.m. and lasted for two hours.
A. begins B. began C. has begun D. had begun
29.I ______ him because he always tells the truth.
A. believe B. think C. suppose D. guess
30.The window ______ by a stone yesterday.
A. breaks B. broke C. is broken D. was broken
31.The paper ______ easily if you put it near fire.
A. burns B. is burning C. burned D. was burned
32.Heavy rain can ______ traffic jams in the city.
A. cause B. make C. do D. take
33.We ______ New Year’s Eve with a big dinner every year.
A. congratulate B. celebrate C. wish D. honor
34.The teacher ______ our homework before class.
A. checked B. examined C. tested D. proved
35.She ______ a red dress for the party.
A. chose B. picked C. selected D. elected
36.He ______ stamps since he was 10 years old.
A. collects B. collected C. has collected D. had collected
37.We ______ with each other by sending emails.
A. connect B. communicate C. contact D. join
38.Don’t ______ your child with others—everyone is different.
A. compare B. contrast C. compete D. combine
39.The driver couldn’t ______ the car on the icy road.
A. manage B. control C. direct D. lead
40.She is ______ moving to a new city for work.
A. thinking B. considering C. expecting D. hoping
41.Despite the rain, the match ______ as planned.
A. continues B. continued C. has continued D. had continued
42.The bridge ______ the two sides of the river.
A. connects B. joins C. combines D. links
43.The book ______ all aspects of environmental protection.
A. covers B. includes C. contains D. holds
44.Look both ways before you ______ the street.
A. across B. cross C. through D. over
45.He ______ the money carefully before paying.
A. counted B. calculated C. numbered D. figured
46.Artists ______ beautiful works with their hands.
A. create B. invent C. discover D. find
47.She doesn’t ______ to speak in front of the class.
A. dare B. brave C. fear D. risk
48.How do you ______ with stress with exams?
A. deal B. solve C. handle D. cope
49.They ______ to start the project next month.
A. decide B. decided C. have decided D. had decided
50.Our success ______ on everyone’s hard work.
A. depends B. relies C. counts D. bases
51.The old building ______ to make way for a new park.
A. destroyed B. was destroyed C. has destroyed D. had destroyed
52.She ______ the gift from her friend but didn’t use it.
A. accepted B. received C. refused D. returned
53.The teacher advised us ______ the lessons before the exam.
A. review B. to review C. reviewing D. reviewed
54.They can’t afford ______ a new car with their salary.
A. buy B. to buy C. buying D. bought
55.When we ______ at the airport, the plane had already taken off.
A. arrive B. arrived C. have arrived D. had arrived
56.Our team ______ the basketball match yesterday.
A. beat B. won C. hit D. lost
57.The window ______ by a stone yesterday.
A. breaks B. broke C. is broken D. was broken
58.She is ______ moving to a new city for work.
A. thinking B. considering C. expecting D. hoping
59.The old man lived ______ in the village, but he never felt ______.
A. alone; lonely B. lonely; alone C. alive; lonely D. alone; alive
60.The movie was so ______ that all of us felt ______.
A. exciting; excited B. excited; exciting C. exciting; exciting D. excited; excited
61.It’s ______ to finish the work in such a short time.
A. possible B. impossible C. probable D. comfortable
62.She is ______ solving math problems—she always gets high scores.
A. able to B. good at C. afraid of D. proud of
63.The ______ boy can play the piano very well.
A. clever B. smart C. wise D. knowledgeable
64.She was ______ when she saw the ______ snake.
A. frightened; frightening B. frightening; frightened
C. frightened; frightened D. frightening; frightening
65.The room is too ______——we can’t fit more people in.
A. crowded B. empty C. noisy D. quiet
66.She walked ______ and found a beautiful garden.
A. ahead B. anymore C. besides D. actually
67.He doesn’t live here ______——he moved to another city.
A. ahead B. anymore C. besides D. clearly
68.The teacher explained the question ______.
A. clearly B. cheaply C. comfortably D. badly
69.It’s raining ______——we can’t go out.
A. heavily B. easily C. gradually D. quietly
70.______, she is a kind and helpful person.
A. Actually B. Besides C. Anymore D. Ahead
71.The company is ______ owned by local people.
A. mostly B. truly C. suddenly D. wisely
72.She has been busy ______ with her exams.
A. lately B. lastly C. forever D. normally
73.English is ______ used in international communication.
A. widely B. wisely C. heavily D. badly
74.She gave me some useful ______ on how to learn English.
A. advice B. advices C. suggestion D . suggestions
75.The ______ of the accident was carelessness.
A. reason B. excuse C. cause D. result
76.We had a ______ about the best way to solve the problem.
A. discussion B. decision C. competition D. conversation
77.I need to get some ______ about the project.
A. information B. message C. news D. fact
78.This is ______ room—they share it.
A. Tom and Jerry’s B. Tom’s and Jerry’s
C. Tom and Jerry D. Tom’s and Jerry
79.The ______ of the city is about 10 million.
A. population B. people C. number D. person
80.The ______ of the book is $20.
A. price B. cost C. pay D. spend
81.The question is ______, so no one can answer it.
A. difficult B. easy C. different D. same
82.The ______ result made us all ______.
A. disappointing; disappointed B. disappointed; disappointing
C. disappointing; disappointing D. disappointed; disappointed
83.It’s ______ to help others——you’ll feel happy too.
A. helpful B. helpless C. hopeful D. hopeless
84.He is ______ about his future——he believes he can succeed.
A. confident B. nervous C. worried D. afraid
85.The ______ man saved the girl from the fire.
A. brave B. cruel C. lazy D. boring
86.The ______ trip made us relaxed after the exam.
A. pleasant B. pleased C. angry D. awful
87.The ______ you study, the ______ grades you’ll get.
A. hard; good B. harder; better C. hardest; best D. hardly; well
88.This book is ______ than that one, but it’s ______.
A. thinner; interesting B. thinnest; more interesting
C. thinner; more interesting D. thin; interested
89.It’s ______ to be late for class.
A. impolite B. polite C. possible D. impossible
90.The ______ boy always tells lies—no one believes him.
A. honest B. dishonest C. kind D. friendly
91.The ______ building is our new library.
A. tall modern B. modern tall C. tallly modern D. modern tallly
92.The weather is ______ getting warmer in spring.
A. gradually B. suddenly C. lately D. forever
93.She ______ realized she had made a mistake.
A. suddenly B. gradually C. normally D. mostly
94.I don’t like coffee. ______, it’s too bitter.
A. Besides B. Actually C. Anymore D. Ahead
95.The project was ______ finished on time.
A. completely B. hardly C. badly D. differently
96.He runs ______ than his brother.
A. fast B. faster C. fastest D. fastly
97.She speaks English ______ of all the students.
A. best B. better C. well D. good
98.The math problem is ______ difficult for me to solve.
A. too B. very C. so D. quite
99.The room is ______ clean—you can eat on the floor.
A. completely B. clearly C. cheaply D. carefully
100.______, let’s thank our parents for their support.
A. Lastly B. Lately C. Forever D. Nowadays
101.The little girl slept ______ in her mother’s arms.
A. comfortably B. comfortable C. more comfortable D. most comfortable
102.We should protect the ______ and live in harmony with it.
A. nature B. culture C. custom D. spirit
103.The ______ of the book is to teach students about history.
A. meaning B. purpose C. culture D. spirit
104.The ______ between the two cultures is very clear.
A. difference B. danger C. decision D. discussion
105.She has a strong ______ to help others in need.
A. feeling B. habit C. hunger D. spirit
106.The ______ of the movie made everyone cry.
A. ending B. begin C. start D. open
107.She is interested in Chinese ______.
A. culture B. custom C. habit D. spirit
108.The ______ of the meeting is to discuss the new plan.
A. purpose B. chance C. choice D. danger
109.The ______ of the tree is about 10 meters.
A. height B. weight C. width D. length
【考点二:考查短语动词】
110.The boy has a good habit to _____ all the things in right places.
A. put away B. put up C. take away D. take up
111. I really need to take more exercise because I’m weight.
A. putting off B. putting on C. putting down D. putting away
112.Helen is going to work in an old people’s home to help ______ the old people.
A.look forward to B.look after C. look through D.look onto
113.It’s important for us to protect nature because we _____its rich resources to live.
A.depend on B.leave for C.give up D.lead to
114.The exam is over and the results will be on Friday afternoon.
A. put down B. put off C. put up D. put away
115.We have to ________ the bike ride because of the bad weather.
A. put off B. turn off C. take off D. get off
116. I _____ my father’s wet shoes and washed his feet.
A.took out B.took off C.took place D.took up
117.——Where is your father , Helen ?
——He is trying to _____a new shower in he bathroom.
A. put out B. put in C.put through D.put down
118.The energy from the sun and wind is very cheap and it will never _______.
A.come out B. put out C.carry out D. run out
119. ——Do you know our new manager?
—— Yes. He to be a friend of my brother.
A. turns up B. turns on C. turns out D. turns off
120.——What’s wrong with you, Eric? You look tired.
——I to prepare for the final exam last night.
A. picked up B. woke up C. put up D. stayed up[来源:Z|xx|k.Com]
121.Bob is taking the desks away because they ______ too much room.
A. stand up B. pick up C.take up D. listen up
122.Yunnan is beautiful and I’m ______ visiting it again.
A. keeping clear of B.suffering from C. looking forward to D. Running away from
123.Life is a journey with trouble, but with care and wisdom you can_____any problem you face.
A. work out B. hand out C. find out D. put out
124——Tom, it’s cold outside. ______ your coat when you go out. ——OK, Mom.
A. Take off B. Take away C. Put away D. Put on
125.——These problems are too hard to_______ . Will you give me some advice?
——There are many ways. The most important is to have a careful plan.
A. hand out B. work out C. look out D. break out
126.—Alice, don’t put your things here, ___________. —OK, I will.
A. put away them B. put on them C. put them away D. put them on
127.This food is free. You don't have to _________ it.
A. look for B. pay for C. ask for D. wait for
128.—— Mum, shall we go to the beach tomorrow?
—— It ______ the weather.
A.carries on B.lives on C.depends on D.holds on
129.——Jason, would you please ________ this notice?
——With pleasure.
A. put on B. put off C. put up D. put out
130.Maria ______ watch TV, but now she _____ listening to music.
A.used to , is used to B.is used to , used to C.used to, used to D.is used to , is used to
131.——The group of boys and girls to study in college this morning, full of nice dreams.
——I believe their dreams can come true one day.
A. set off B. fell off C. put off D. kept off
132.Jane is very busy these days, for she has a lot of problems to .
A. deal with B. keep up with C. agree with D. come up with
133.A father in the UK has _____a wonderful ideas to send his kids to school on time.
He takes his sons to their school in a white tank(坦克)
A. looked up to B. made up C. come up with D. shown up
134.—— I hope to be a volunteer on weekends.
——You could help to ________ the city parks.
A. cheer up B. make up C. take up D. clean up
135.This hotel _____ us _____ a large room.
A. provides, for B.offers ,to C.provides, with D.offers, with
136.Your mother always ______in you, right ?
A.take pride B.take proud C.takes pride D.takes proud
137.Sportsmen wanted to arrive earlier so that they could have time _____ before the race.
A.warm up B.hurry up C.get up D.give up
138.She realized she was wrong and ______the argument.
A.cheered up B.put up C.took up D.gave up
139.He ate a lot and did little exercise, so he ______ 10 pounds.
A.put on B.put away C.put out D. put off
140.This place ______ a factory but now it is a park.
A.used to being B.used to be C.is used to D.using to be
141.——Tom, what’s wrong with you. You look tired.
——Oh, I ______ late to watch a football game last night .I slept for only two hours.
A.gave up B.looked up C.set up D.stayed up
142.They heard the party was ______ because of the exam.
A.put on B.put up C.put off D.put down
143.——What should we do for the disabled children in the Children’s Home?
——You’re supposed to _____a study group to help them.
A.take up B.fix up C.set up D.stay up
144.——Waiter, I ordered beef noodles, but I can’t see any beef in the noodles.
——______ your glasses and you see the beef.
A.Put off B.Put up C.Put on D.Put into
145.——Look, what’s on the ground? ——Oh, it’s my sweater. Please _____.
A.pick it up B.put it on C.give it out D.take it off
146.——The song “Where did the time go?” ________ the old days and the love of my family.
——Sure. It’s my favorite song.
A. helps me out B. cheers me up C. regards me as D. reminds me of
147.Steven, go to bed now. You should ______before six tomorrow, or you’ll miss the plane.
A.get off B.get up C.get on D.get along
148.——The organization Wild Aid is _________ to protect wild animals. ---It has done a lot so far.
A. cheered up B. picked up C. taken up D. set up
149.——What are you going to do during the summer vacation?
——I’m going to ______ a new hobby like swimming or dancing.
A.take off B.take up C.take after D.take in
150.People have ______too many trees to make desks ,chairs, chopsticks and so on.
A.cut up B.cut down C.put up D.put off
151.——Jim, please help me _____ the cooked meat? I want to make fried cook. ----OK,mum.
A.cut down B.cut up C.cut off D.cut in
152.The fruit basket ______ a fresh smell.
A. gives off B. gives out C. gives up D.give in
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
$$
编写说明:黑龙江省2026年春季高考一轮复习《英语知识点清单》,依据《中等职业学校英语课程标准》(2020年版)及历年高考真题进行编写。本资料将高考必备知识进行科学划分,系统总结归纳知识点,全面梳理高考题型。本专辑共三大部分:第一部分是按照基础语法知识点编写的语法知识清单,第二部分是针对课程标准和高考真题中高频词汇的语言知识清单,第三部分是依据各个高考题型编写的题型技巧清单。每份资料均配备配套讲义、课件和练习题。
本专题是黑龙江省2026年春季高考一轮复习《英语知识点清单》中词汇知识清单的第1个专题,内容为高频词汇和短语动词。
黑龙江省2026年春季高考一轮复习
英语词汇知识清单
专题1 高频词汇和短语动词(真题+模拟题)
【考点解读】
单词一直是英语学习的重点和难点。本文主要提供一些高频基础词汇,掌握词汇基础含义以及基本用法,对各种题型都有帮助。但复习时也要细致具体,关注基础,同时关注细节,注意拔高部分,掌握技巧,在考试中取得更好的成绩。
【高频词汇和短语动词·高考真题分类通关】
【考点一:考查高频词汇】
1.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第36题) Shall I stay or leave ? It is very hard for me to make a .
A . decision B . suggestion C . promotion D . speech
答案:A.
解析:“make a decision” 为固定搭配,意为 “做决定”,符合 “留下还是离开” 的语境。
B. suggestion(建议)、C. promotion(晋升)、D. speech(演讲)均不与 “make a” 构成合理搭配。
2.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第8题)Many African children from hunger .
A . result B . start C . benefit D . suffer
答案:D.
解析:“suffer from” 为固定短语,意为 “遭受……”,“suffer from hunger” 即 “遭受饥饿”。
A. result(结果)需搭配 “in” 表示 “导致”,搭配 “from” 时意为 “由…… 引起”,但不符合题意;B. start(开始)、C. benefit(受益)均不符合语境。
3. (2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第13题)The dress looks nice . How much does it ?
A . spend B . cost C . sell D . take
答案:B.
解析:“cost” 的主语为物,表示 “某物花费多少钱”,符合 “裙子多少钱” 的提问。
A. spend 的主语为人(sb. spend money on sth.);C. sell(出售)与题意不符;D. take 常用于 “It takes sb. time/money to do sth.” 结构,此处不适用。
4.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第23题)It is wrong to lies .
A . say B . speak C . tell D . talk
答案:C.
解析:“tell lies” 为固定搭配,意为 “撒谎”。
A. say(说)、B. speak(讲话)、D. talk(谈论)均不与 “lies” 构成固定短语。
5.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第18题) We can ' t to travel to France this summer .
A . apologize B . appoint C . admire D . afford
答案:D.
解析:“afford to do sth.” 表示 “有能力做某事 / 负担得起”,否定句中 “can't afford to travel” 意为 “负担不起去法国旅行”。
A. apologize(道歉)、B. appoint(任命)、C. admire(钦佩)均不符合语境。
6.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第19题)We have no wine . Would you like a cup of tea ?
A . instead B . too C . either D . however
答案:A.
解析:“instead” 作副词,意为 “代替”,用于句末表示 “转而、替代”,符合 “没有酒,改喝茶” 的语境。B. too(也)、C. either(也,用于否定句)、D. however(然而)均不符合逻辑。
7.(2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第38题)They show great about my career choice .
A . information B . concern C .wish D . pride
答案:B.
解析:“show concern about” 为固定搭配,意为 “对…… 表示关心 / 担忧”。
A. information(信息)、C. wish(愿望)、D. pride(骄傲)均不与 “show...about” 构成合理搭配。
8.(2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第40题)Could you write a of this course ?
A . slogan B . position C . diary D . summary
答案:D.
解析:“summary” 意为 “总结”,“write a summary of the course” 即 “写课程总结”。
A. slogan(标语)、B. position(职位)、C. diary(日记)均不符合题意。
9.(2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第36题) His parents
are of him because of his excellent performance .
A . familiar B . proud C . full D . worried
答案:B.
解析:“be proud of” 为固定短语,意为 “为…… 感到骄傲”,符合 “因出色表现而自豪” 的语境。
A. familiar(熟悉的)需搭配 “with”;C. full(满的)搭配 “of” 表示 “充满”;D. worried(担心的)搭配 “about”,均不符合题意。
10.(2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第6题) For some people , doing sports is a ( an ) habit .
A . everyday B . every day C . daily D . day
答案:C.
解析:“daily” 为形容词,意为 “日常的”,“daily habit” 即 “日常习惯”。
A. everyday(日常的)虽为形容词,但更侧重 “普通的”,此处 “daily” 更符合 “每天做运动” 的习惯;B. every day(每天)为副词短语,不能修饰名词;D. day(天)为名词,不符合语法。
11. (2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第14题)I need to move the table into the room . Will you me a hand ?
A . get B . set C . lend D . borrow
答案:C.
解析:“lend sb. a hand” 为固定短语,意为 “帮某人一把”。
A. get(获得)、B. set(设置)、D. borrow(借入)均不构成此搭配。
12. (2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第18题)Her family was too poor to her training .
A . afford B . pay C . cost D . spend
答案:A.
解析:“afford sth.” 表示 “负担得起某物”,“too poor to afford training” 即 “太穷而负担不起训练费用”。B. pay(支付)需搭配 “for”;C. cost(花费,主语为物)、D. spend(主语为人,搭配 “on” 或 “in doing”)均不符合结构。
13. (2019年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第11题)The comparty is making great effort to ___ their sales .
A . encourage B . promote C . decrease D . improve
答案:B.
解析:“promote sales” 为固定搭配,意为 “促进销售”。
A. encourage(鼓励)后接人或行为;C. decrease(减少)与题意相反;D. improve(改善)虽有 “提升” 之意,但 “promote sales” 更常用。
14. (2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第18题)Some boys use the WeChat to rumors and cause troubles .
A . expand B . extend C . spread D . tell
答案:C.
解析:“spread rumors” 为固定搭配,意为 “传播谣言”。
A. expand(扩大,指规模)、B. extend(延伸,指时间或空间)、D. tell(告诉)均不与 “rumors” 构成 “传播” 的含义。
【考点二:考查短语动词】
15.(2022年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第16题)We had to the plan because it was a terrible one .
A . throw up B . give up C . turn up D . make up
答案:B. give up
解析:give up 表示 “放弃”,符合语境 “因为计划糟糕,我们不得不放弃”。
throw up 意为 “呕吐”;turn up 表示 “出现;调大”;make up 意为 “编造;组成”,均不符合题意。
16.(2022年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第18题) Last month we in the English Speech Contest .
A . hang up B . took part C . made fun D . set off
答案:B.
解析:take part in 为固定搭配,意为 “参加(活动)”,与 “英语演讲比赛” 搭配合理。
hang up 表示 “挂断电话”;make fun of 为 “取笑”;set off 意为 “出发;引爆”,均与题意不符。
17.(2022年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第24题)Can you help me my shirt ? I left it in your classroom .
A . look for B . look into C . look at D . look after
答案:A.
解析:look for 表示 “寻找”,符合 “找衬衫” 的语境。
look into 意为 “调查”;look at 为 “看”;look after 表示 “照顾”,均不符合题意。
18. (2023年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第15题)Your father will drive to at the school gate after school .
A . get you up B . take you up C . make you up D . pick you up
答案:D.
解析:pick sb. up 为固定短语,意为 “开车接某人”,符合 “父亲放学后开车到校门接你” 的场景。
get sb. up 表示 “叫醒某人”;take up 意为 “开始从事;占据”;make sb. up 为 “给某人化妆”,均不符合语境。
19.(2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第20题) Unhealthy life styles will health problems .
A . agree with B . come out C . lead to D . result to
答案:C.
解析:lead to 表示 “导致”,后接结果,符合 “不健康的生活方式导致健康问题” 的逻辑。
agree with 意为 “同意”;come out 表示 “出版;出现”;result to 搭配错误,正确用法为 result in(导致),故排除 D。
20. (2024年黑龙江省职业教育春季高考英语试卷第17题)I will never learning English . I shall continue to work hard on it .
A . hang up B . give up C . set off D . set up
答案:B.
解析:give up doing sth. 表示 “放弃做某事”,与 “继续努力学英语” 形成对比,符合语境。
hang up 意为 “挂断”;set off 表示 “出发”;set up 为 “建立”,均不符合题意。
21.(2021年黑龙江省中等职业学校毕业生专业对口升学考试招生英语试卷第19题)Your carelessness
will serious result .
A . lead to B . led to C . result to D . lead in
答案:
解析:
will 后接动词原形,排除 B(led 为过去式)。
lead to 表示 “导致”,正确;result to 搭配错误,应为 result in;lead in 意为 “引入”,不符合语境。
【高频词汇和短语动词·全真模拟题分类通关】
【考点一:考查高频词】
22.She ______ an invitation to the party but didn’t attend.
A. accepted B. received C. refused D. sent
答案:B
解析:receive an invitation 表示 “收到邀请”(客观收到),accept 表示 “接受”(主观同意)。句中 “没参加” 说明仅 “收到” 未 “接受”,故选 B。
23.The doctor advised him ______ smoking immediately.
A. stop B. to stop C. stopping D. stopped
答案:B
解析:advise sb. to do sth. 为固定结构,意为 “建议某人做某事”,故选 B。
24.They can’t afford ______ a new house with their salary.
A. buy B. to buy C. buying D. bought
答案:B
解析:afford to do sth. 表示 “有能力做某事”,后接不定式,故选 B。
25.When we ______ at the airport, the plane had already taken off.
A. arrive B. arrived C. have arrived D. had arrived
答案:B
解析:“到达机场” 发生在 “飞机起飞” 之后,用一般过去时 arrived;“起飞” 用过去完成时 had taken off,故选 B。
26.They ______ about the best way to solve the problem.
A. argued B. discussed C. said D. told
答案:A
解析:argue about sth. 表示 “就某事争论”,强调观点冲突;discuss(讨论)后不接 about,故选 A。
27.Our team ______ the basketball match yesterday.
A. beat B. won C. hit D. lost
答案:B
解析:win + 比赛 / 奖项(match, prize),beat + 对手(team, opponent)。句中宾语为 match,用 won,故选 B。
28.The meeting ______ at 9 a.m. and lasted for two hours.
A. begins B. began C. has begun D. had begun
答案:B
解析:and 连接并列谓语,lasted 为过去式,begin 也用过去式 began,故选 B。
29.I ______ him because he always tells the truth.
A. believe B. think C. suppose D. guess
答案:A
解析:believe sb. 表示 “相信某人的话”,think/suppose/guess 均侧重 “认为 / 猜测”,不符合 “他总说真话” 的语境,故选 A。
30.The window ______ by a stone yesterday.
A. breaks B. broke C. is broken D. was broken
答案:D
解析:window 与 break 为被动关系,用 be broken;yesterday 提示过去时,用 was broken,故选 D。
31.The paper ______ easily if you put it near fire.
A. burns B. is burning C. burned D. was burned
答案:A
解析:描述客观规律用一般现在时,burn 此处为不及物动词 “燃烧”,主动形式表被动含义,故选 A。
32.Heavy rain can ______ traffic jams in the city.
A. cause B. make C. do D. take
答案:A
解析:cause sth. 表示 “导致某事”,make 后接复合宾语(make sth. + adj.),故选 A。
33.We ______ New Year’s Eve with a big dinner every year.
A. congratulate B. celebrate C. wish D. honor
答案:B
解析:celebrate + 节日 / 事件(New Year’s Eve, birthday),congratulate + 人(congratulate sb. on sth.),故选 B。
34.The teacher ______ our homework before class.
A. checked B. examined C. tested D. proved
答案:A
解析:check homework 表示 “检查作业”(侧重核对对错),examine(医学检查)、test(测试)、prove(证明)均不匹配,故选 A。
35.She ______ a red dress for the party.
A. chose B. picked C. selected D. elected
答案:A
解析:choose sth. 为通用表达 “选择某物”,pick(挑选)后接 from,select(精心挑选)、elect(选举)不符合语境,故选 A。
36.He ______ stamps since he was 10 years old.
A. collects B. collected C. has collected D. had collected
答案:C
解析:since + 过去时间点,主句用现在完成时 has collected,故选 C。
37.We ______ with each other by sending emails.
A. connect B. communicate C. contact D. join
答案:B
解析:communicate with sb. 表示 “与某人交流”,connect(连接)、contact(联系,及物动词)、join(加入)均不搭配,故选 B。
38.Don’t ______ your child with others—everyone is different.
A. compare B. contrast C. compete D. combine
答案:A
解析:compare...with... 表示 “把… 与… 比较”,contrast(对比)后接 to,compete(竞争)、combine(结合)不符合语境,故选 A。
39.The driver couldn’t ______ the car on the icy road.
A. manage B. control C. direct D. lead
答案:B
解析:control the car 表示 “控制车辆”,manage(管理)、direct(指导)、lead(领导)均不匹配,故选 B。
40.She is ______ moving to a new city for work.
A. thinking B. considering C. expecting D. hoping
答案:B
解析:consider doing sth. 表示 “考虑做某事”,think 后接 of doing,expect/hope 后接 to do,故选 B。
41.Despite the rain, the match ______ as planned.
A. continues B. continued C. has continued D. had continued
答案:B
解析:描述过去发生的动作,用一般过去时 continued,故选 B。
42.The bridge ______ the two sides of the river.
A. connects B. joins C. combines D. links
答案:A
解析:connect...to/with... 表示 “把… 连接起来”,join(加入)、combine(结合)、link(链接,更侧重逻辑关系)不符合语境,故选 A。
43.The book ______ all aspects of environmental protection.
A. covers B. includes C. contains D. holds
答案:A
解析:cover 表示 “涵盖(主题 / 内容)”,include(包含部分)、contain(包含内容)、hold(容纳)均不匹配,故选 A。
44.Look both ways before you ______ the street.
A. across B. cross C. through D. over
答案:B
解析:cross 为动词 “穿过”,后接宾语;across/through/over 为介词,不能单独作谓语,故选 B。
45.He ______ the money carefully before paying.
A. counted B. calculated C. numbered D. figured
答案:A
解析:count money 表示 “数钱”,calculate(计算)、number(编号)、figure(估算)均不符合语境,故选 A。
46.Artists ______ beautiful works with their hands.
A. create B. invent C. discover D. find
答案:A
解析:create works 表示 “创作作品”,invent(发明)、discover(发现)、find(找到)均不匹配,故选 A。
47.She doesn’t ______ to speak in front of the class.
A. dare B. brave C. fear D. risk
答案:A
解析:dare to do sth. 表示 “敢于做某事”,brave(勇敢的,形容词)、fear(害怕,后接 of doing)、risk(冒险,后接 doing)均不符合结构,故选 A。
48.How do you ______ with stress with exams?
A. deal B. solve C. handle D. cope
答案:A
解析:deal with sth. 表示 “处理某事”,solve(解决,及物动词)、handle(及物动词)、cope(cope with)中,只有 deal 与 with 搭配,故选 A。
49.They ______ to start the project next month.
A. decide B. decided C. have decided D. had decided
答案:C
解析:“决定下个月开始” 强调对现在的影响,用现在完成时 have decided,故选 C。
50.Our success ______ on everyone’s hard work.
A. depends B. relies C. counts D. bases
答案:A
解析:depend on sth. 表示 “依赖某事”,rely on(依赖)、count on(指望)、base on(基于)中,depend on 最符合语境,故选 A。
51.The old building ______ to make way for a new park.
A. destroyed B. was destroyed C. has destroyed D. had destroyed
答案:B
解析:building 与 destroy 为被动关系,用 be destroyed;根据语境用一般过去时,故选 B。
52.She ______ the gift from her friend but didn’t use it.
A. accepted B. received C. refused D. returned
答案:B
解析:receive 强调 “客观收到”,accept 表示 “主观接受”。句中 “收到礼物但未使用” 用 received 更合适。
53.The teacher advised us ______ the lessons before the exam.
A. review B. to review C. reviewing D. reviewed
答案:B
解析:advise sb. to do sth. 为固定结构,意为 “建议某人做某事”。
54.They can’t afford ______ a new car with their salary.
A. buy B. to buy C. buying D. bought
答案:B
解析:afford to do sth. 表示 “有能力做某事”,后接不定式。
55.When we ______ at the airport, the plane had already taken off.
A. arrive B. arrived C. have arrived D. had arrived
答案:B
解析:“到达机场” 为过去动作,用一般过去时 arrived,“飞机起飞” 用过去完成时。
56.Our team ______ the basketball match yesterday.
A. beat B. won C. hit D. lost
答案:B
解析:win + 比赛(match),beat + 对手(team),句中宾语为 match,用 won。
57.The window ______ by a stone yesterday.
A. breaks B. broke C. is broken D. was broken
答案:D
解析:window 与 break 为被动关系,yesterday 提示过去时,用 was broken。
58.She is ______ moving to a new city for work.
A. thinking B. considering C. expecting D. hoping
答案:B
解析:consider doing sth. 表示 “考虑做某事”,其他选项后不接动名词。
59.The old man lived ______ in the village, but he never felt ______.
A. alone; lonely B. lonely; alone C. alive; lonely D. alone; alive
答案:A
解析:alone(独自)表状态,lonely(孤独)表感受,句意为 “独自生活但不孤独”。
60.The movie was so ______ that all of us felt ______.
A. exciting; excited B. excited; exciting C. exciting; exciting D. excited; excited
答案:A
解析:-ing 形容词修饰事物,-ed 形容词修饰人,“电影令人兴奋,我们感到兴奋”。
61.It’s ______ to finish the work in such a short time.
A. possible B. impossible C. probable D. comfortable
答案:B
解析:impossible(不可能的)符合 “短时间内完成工作” 的语境。
62.She is ______ solving math problems—she always gets high scores.
A. able to B. good at C. afraid of D. proud of
答案:B
解析:be good at doing sth.(擅长做某事),后接动名词,able to 后接动词原形。
63.The ______ boy can play the piano very well.
A. clever B. smart C. wise D. knowledgeable
答案:A
解析:clever(聪明的)侧重学习能力,符合 “弹钢琴” 的语境。
64.She was ______ when she saw the ______ snake.
A. frightened; frightening B. frightening; frightened
C. frightened; frightened D. frightening; frightening
答案:A
解析:frightened(感到害怕)修饰人,frightening(令人害怕)修饰物。
65.The room is too ______——we can’t fit more people in.
A. crowded B. empty C. noisy D. quiet
答案:A
解析:crowded(拥挤的)与 “装不下更多人” 对应。
66.She walked ______ and found a beautiful garden.
A. ahead B. anymore C. besides D. actually
答案:A
解析:ahead(向前)符合 “走路发现花园” 的语境。
67.He doesn’t live here ______——he moved to another city.
A. ahead B. anymore C. besides D. clearly
答案:B
解析:not...anymore(不再)为固定搭配。
68.The teacher explained the question ______.
A. clearly B. cheaply C. comfortably D. badly
答案:A
解析:clearly(清楚地)符合 “解释问题” 的语境。
69.It’s raining ______——we can’t go out.
A. heavily B. easily C. gradually D. quietly
答案:A
解析:rain heavily(雨下得大)为固定搭配。
70.______, she is a kind and helpful person.
A. Actually B. Besides C. Anymore D. Ahead
答案:A
解析:actually(事实上)用于强调真实情况。
71.The company is ______ owned by local people.
A. mostly B. truly C. suddenly D. wisely
答案:A
解析:mostly(主要地)表示 “公司主要由当地人所有”。
72.She has been busy ______ with her exams.
A. lately B. lastly C. forever D. normally
答案:A
解析:lately(最近)与完成时连用,lastly(最后)不符合语境。
73.English is ______ used in international communication.
A. widely B. wisely C. heavily D. badly
答案:A
解析:widely used(广泛使用)为固定搭配。
74.She gave me some useful ______ on how to learn English.
A. advice B. advices C. suggestion D . suggestions
答案:A
解析:advice 为不可数名词,suggestion 为可数名词,some 后接不可数名词或可数复数,此处 A 正确。
75.The ______ of the accident was carelessness.
A. reason B. excuse C. cause D. result
答案:C
解析:cause(原因)侧重直接因素,“事故的原因” 用 cause。
76.We had a ______ about the best way to solve the problem.
A. discussion B. decision C. competition D. conversation
答案:A
解析:have a discussion(进行讨论)为固定搭配。
77.I need to get some ______ about the project.
A. information B. message C. news D. fact
答案:A
解析:information(信息)为不可数名词,some 后可接。
78.This is ______ room—they share it.
A. Tom and Jerry’s B. Tom’s and Jerry’s
C. Tom and Jerry D. Tom’s and Jerry
答案:A
解析:两人共有的房间用 Tom and Jerry’s(汤姆和杰瑞的)。
79.The ______ of the city is about 10 million.
A. population B. people C. number D. person
答案:A
解析:population(人口)为集合名词,描述城市人口用 population。
80.The ______ of the book is $20.
A. price B. cost C. pay D. spend
答案:A
解析:price(价格)指商品标价,cost(成本)、pay/spend(花费)不符合。
81.The question is ______, so no one can answer it.
A. difficult B. easy C. different D. same
答案:A
解析:difficult(困难的)与 “没人能回答” 对应,easy(容易的)、different(不同的)、same(相同的,前需加 the)不符合,故选 A。
82.The ______ result made us all ______.
A. disappointing; disappointed B. disappointed; disappointing
C. disappointing; disappointing D. disappointed; disappointed
答案:A
解析:disappointing(令人失望的)修饰结果,disappointed(感到失望的)修饰人,故选 A。
83.It’s ______ to help others——you’ll feel happy too.
A. helpful B. helpless C. hopeful D. hopeless
答案:A
解析:helpful(有帮助的)符合 “帮助他人” 的语境,helpless(无助的)、hopeful(有希望的)、hopeless(无望的)不符合,故选 A。
84.He is ______ about his future——he believes he can succeed.
A. confident B. nervous C. worried D. afraid
答案:A
解析:be confident about(对… 自信),与 “相信能成功” 对应;nervous(紧张的)、worried(担忧的)、afraid(害怕的)不符合,故选 A。
85.The ______ man saved the girl from the fire.
A. brave B. cruel C. lazy D. boring
答案:A
解析:brave(勇敢的)符合 “救火” 的语境,cruel(残酷的)、lazy(懒惰的)、boring(无聊的)不符合,故选 A。
86.The ______ trip made us relaxed after the exam.
A. pleasant B. pleased C. angry D. awful
答案:A
解析:pleasant(令人愉快的)修饰事物,pleased(感到高兴的)修饰人,angry(生气的)、awful(糟糕的)不符合,故选 A。
87.The ______ you study, the ______ grades you’ll get.
A. hard; good B. harder; better C. hardest; best D. hardly; well
答案:B
解析:“the + 比较级…, the + 比较级…” 表示 “越… 越…”,hard 的比较级为 harder,good 的比较级为 better,故选 B。
88.This book is ______ than that one, but it’s ______.
A. thinner; interesting B. thinnest; more interesting
C. thinner; more interesting D. thin; interested
答案:C
解析:than 提示比较级,thinner(更薄的),interesting 的比较级为 more interesting,故选 C。
89.It’s ______ to be late for class.
A. impolite B. polite C. possible D. impossible
答案:A
解析:impolite(不礼貌的)符合 “上课迟到” 的语境,polite(礼貌的)、possible(可能的)、impossible(不可能的)不符合,故选 A。
90.The ______ boy always tells lies—no one believes him.
A. honest B. dishonest C. kind D. friendly
答案:B
解析:dishonest(不诚实的)与 “说谎” 对应,honest(诚实的)、kind(善良的)、friendly(友好的)不符合,故选 B。
91.The ______ building is our new library.
A. tall modern B. modern tall C. tallly modern D. modern tallly
答案:A
解析:形状(tall)+ 时代(modern),形容词无需加 - ly,故选 A。
92.The weather is ______ getting warmer in spring.
A. gradually B. suddenly C. lately D. forever
答案:A
解析:gradually(逐渐地)符合 “春天天气变暖” 的规律,suddenly(突然)、lately(最近)、forever(永远)不符合,故选 A。
93.She ______ realized she had made a mistake.
A. suddenly B. gradually C. normally D. mostly
答案:A
解析:suddenly(突然地)与 “意识到错误” 的瞬间动作对应,gradually(逐渐)、normally(通常)、mostly(主要)不符合,故选 A。
94.I don’t like coffee. ______, it’s too bitter.
A. Besides B. Actually C. Anymore D. Ahead
答案:A
解析:besides(此外)用于补充原因 “咖啡太苦”,actually(事实上)、anymore(不再)、ahead(向前)不符合,故选 A。
95.The project was ______ finished on time.
A. completely B. hardly C. badly D. differently
答案:A
解析:completely(彻底地)与 “按时完成项目” 对应,hardly(几乎不)、badly(糟糕地)、differently(不同地)不符合,故选 A。
96.He runs ______ than his brother.
A. fast B. faster C. fastest D. fastly
答案:B
解析:than 提示比较级,fast 的比较级为 faster,故选 B。
97.She speaks English ______ of all the students.
A. best B. better C. well D. good
答案:A
解析:of all 提示最高级,well 的最高级为 best,故选 A。
98.The math problem is ______ difficult for me to solve.
A. too B. very C. so D. quite
答案:A
解析:too...to...(太… 而不能)为固定结构,其他副词不接 to do,故选 A。
99.The room is ______ clean—you can eat on the floor.
A. completely B. clearly C. cheaply D. carefully
答案:A
解析:completely(完全地)修饰 clean,强调 “房间非常干净”,其他副词不符合,故选 A。
100.______, let’s thank our parents for their support.
A. Lastly B. Lately C. Forever D. Nowadays
答案:A
解析:lastly(最后)用于总结,lately(最近)、forever(永远)、nowadays(如今)不符合,故选 A。
101.The little girl slept ______ in her mother’s arms.
A. comfortably B. comfortable C. more comfortable D. most comfortable
答案:A
解析:comfortably(舒适地)修饰动词 slept,其他选项为形容词,故选 A。
102.We should protect the ______ and live in harmony with it.
A. nature B. culture C. custom D. spirit
答案:A
解析:protect the nature(保护自然)为固定搭配,culture(文化)、custom(风俗)、spirit(精神)不符合,故选 A。
103.The ______ of the book is to teach students about history.
A. meaning B. purpose C. culture D. spirit
答案:B
解析:purpose(目的)符合 “书的目的是教历史” 的语境,meaning(意义)、culture(文化)、spirit(精神)不符合,故选 B。
104.The ______ between the two cultures is very clear.
A. difference B. danger C. decision D. discussion
答案:A
解析:difference(差异)与 “两种文化的区别” 对应,danger(危险)、decision(决定)、discussion(讨论)不符合,故选 A。
105.She has a strong ______ to help others in need.
A. feeling B. habit C. hunger D. spirit
答案:A
解析:feeling(感觉)符合 “帮助他人的强烈感觉”,habit(习惯)、hunger(饥饿)、spirit(精神)不符合,故选 A。
106.The ______ of the movie made everyone cry.
A. ending B. begin C. start D. open
答案:A
解析:ending(结局)符合 “电影结局让人流泪”,begin/start(开始)、open(开放)不符合,故选 A。
107.She is interested in Chinese ______.
A. culture B. custom C. habit D. spirit
答案:A
解析:Chinese culture(中国文化)为固定搭配,custom(风俗)、habit(习惯)、spirit(精神)不符合,故选 A。
108.The ______ of the meeting is to discuss the new plan.
A. purpose B. chance C. choice D. danger
答案:A
解析:the purpose of(… 的目的)为固定短语,chance(机会)、choice(选择)、danger(危险)不符合,故选 A。
109.The ______ of the tree is about 10 meters.
A. height B. weight C. width D. length
答案:A
解析:height(高度)与 “树高 10 米” 对应,weight(重量)、width(宽度)、length(长度)不符合,故选 A。
【考点二:考查短语动词】
110.The boy has a good habit to _____ all the things in right places.
A. put away B. put up C. take away D. take up
答案:A.
解析:put away 表示 “收起、放好”,符合句意 “男孩有个好习惯,把所有东西放在合适的地方”。
put up(张贴、搭建)、take away(拿走)、take up(开始从事、占据)均不符合语境。
111. I really need to take more exercise because I’m weight.
A. putting off B. putting on C. putting down D. putting away
答案:B.
解析:put on weight 是固定搭配,意为 “增重”,与 “需要多锻炼” 的原因匹配。
put off(推迟)、put down(放下、记下)、put away(收起)均不与 “weight” 搭配。
112.Helen is going to work in an old people’s home to help ______ the old people.
A.look forward to B.look after C. look through D.look onto
答案:B.
解析:look after 表示 “照顾”,符合 “在养老院帮助老人” 的语境。
look forward to(期待)、look through(浏览)、look onto(朝向)均不符合语义。
113.It’s important for us to protect nature because we _____its rich resources to live.
A.depend on B.leave for C.give up D.lead to
答案:A.
解析:depend on 意为 “依赖”,句意为 “保护自然很重要,因为我们依赖其资源生存”。
leave for(动身去)、give up(放弃)、lead to(导致)均不符合逻辑。
114.The exam is over and the results will be on Friday afternoon.
A. put down B. put off C. put up D. put away
答案:C.
解析:put up 有 “张贴” 之意,“成绩将在周五下午张贴” 符合语境。
put down(放下)、put off(推迟)、put away(收起)均不符合语义。
115.We have to ________ the bike ride because of the bad weather.
A. put off B. turn off C. take off D. get off
答案:A.
解析:put off 表示 “推迟”,因天气不好推迟骑行符合逻辑。
turn off(关闭)、take off(起飞、脱下)、get off(下车)均不符合语境。
116. I _____ my father’s wet shoes and washed his feet.
A.took out B.took off C.took place D.took up
答案:B.
解析:take off 意为 “脱下”,“脱下父亲的湿鞋” 符合动作描述。
take out(取出)、take place(发生)、take up(开始从事)均不符合语义。
117.——Where is your father , Helen ?
——He is trying to _____a new shower in he bathroom.
A. put out B. put in C.put through D.put down
答案:B.
解析:put in 有 “安装” 之意,“安装新淋浴器” 符合语境。
put out(扑灭)、put through(接通电话)、put down(放下)均不符合语义。
118.The energy from the sun and wind is very cheap and it will never _______.
A.come out B. put out C.carry out D. run out
答案:D.
解析:run out 表示 “用完、耗尽”,太阳能和风能不会耗尽,符合句意。
come out(出版)、put out(扑灭)、carry out(执行)均不符合逻辑。
119. ——Do you know our new manager?
—— Yes. He to be a friend of my brother.
A. turns up B. turns on C. turns out D. turns off
答案:C.
解析:turn out 意为 “结果是、证明是”,“新经理结果是我哥哥的朋友” 符合语境。
turn up(出现)、turn on(打开)、turn off(关闭)均不符合语义。
120.——What’s wrong with you, Eric? You look tired.
——I to prepare for the final exam last night.
A. picked up B. woke up C. put up D. stayed up[来源:Z|xx|k.Com]
答案:D.
解析:stay up 表示 “熬夜”,“昨晚熬夜准备考试” 解释了 “看起来累” 的原因。
pick up(捡起)、wake up(醒来)、put up(张贴)均不符合语境。
121.Bob is taking the desks away because they ______ too much room.
A. stand up B. pick up C.take up D. listen up
答案:C.
解析:take up 意为 “占据(空间)”,“桌子占太多空间” 符合句意。
stand up(站起来)、pick up(捡起)、listen up(注意听)均不符合语义。
122.Yunnan is beautiful and I’m ______ visiting it again.
A. keeping clear of B.suffering from C. looking forward to D. Running away from
答案:C.
解析:look forward to 表示 “期待”,后接动名词,符合 “期待再次游览云南” 的语境。
keep clear of(避开)、suffer from(遭受)、run away from(逃离)均不符合逻辑。
123.Life is a journey with trouble, but with care and wisdom you can_____any problem you face.
A. work out B. hand out C. find out D. put out
答案:A.
解析:work out 意为 “解决(问题)”,“用智慧解决面临的问题” 符合语义。
hand out(分发)、find out(查明)、put out(扑灭)均不符合语境。
124——Tom, it’s cold outside. ______ your coat when you go out. ——OK, Mom.
A. Take off B. Take away C. Put away D. Put on
答案:D.
解析:put on 表示 “穿上”,“外面冷,出去时穿上外套” 符合语境。
take off(脱下)、take away(拿走)、put away(收起)均不符合语义。
125.——These problems are too hard to_______ . Will you give me some advice?
——There are many ways. The most important is to have a careful plan.
A. hand out B. work out C. look out D. break out
答案:B.
解析:work out 意为 “解决”,“问题太难解决” 符合句意。
hand out(分发)、look out(小心)、break out(爆发)均不符合逻辑。
126.—Alice, don’t put your things here, ___________. —OK, I will.
A. put away them B. put on them C. put them away D. put them on
答案:C.
解析:put away 是 “动词 + 副词” 结构,代词 “them” 需放在中间,即 “put them away”,意为 “把它们收起来”。
127.This food is free. You don't have to _________ it.
A. look for B. pay for C. ask for D. wait for
答案:B.
解析:pay for 表示 “支付”,“食物免费,无需付钱” 符合语义。
look for(寻找)、ask for(请求)、wait for(等待)均不符合语境。
128.—— Mum, shall we go to the beach tomorrow?
—— It ______ the weather.
A.carries on B.lives on C.depends on D.holds on
答案:C.
解析:depend on 意为 “取决于”,“是否去海滩取决于天气” 符合逻辑。
carry on(继续)、live on(以…… 为生)、hold on(坚持)均不符合语义。
129.——Jason, would you please ________ this notice?
——With pleasure.
A. put on B. put off C. put up D. put out
答案:C.
解析:put up 表示 “张贴(通知)”,符合 “张贴通知” 的语境。
130.Maria ______ watch TV, but now she _____ listening to music.
A.used to , is used to B.is used to , used to C.used to, used to D.is used to , is used to
答案:A.
解析:used to do sth. 表示 “过去常常做某事”,be used to doing sth. 表示 “习惯于做某事”。
句意为 “Maria 过去常看电视,现在习惯听音乐”,故选 A。
131.——The group of boys and girls to study in college this morning, full of nice dreams.
——I believe their dreams can come true one day.
A. set off B. fell off C. put off D. kept off
答案:A.
解析:set off 意为 “出发”,“今早出发去大学” 符合语境。
fall off(跌落)、put off(推迟)、keep off(避开)均不符合语义。
132.Jane is very busy these days, for she has a lot of problems to .
A. deal with B. keep up with C. agree with D. come up with
答案:A.
解析:deal with 表示 “处理(问题)”,“有很多问题要处理” 符合句意。
keep up with(跟上)、agree with(同意)、come up with(想出)均不符合逻辑。
133.A father in the UK has _____a wonderful ideas to send his kids to school on time.
He takes his sons to their school in a white tank(坦克)
A. looked up to B. made up C. come up with D. shown up
答案:C.
解析:come up with 意为 “想出(主意)”,“想出用坦克送孩子上学的主意” 符合语境。
134.—— I hope to be a volunteer on weekends.
——You could help to ________ the city parks.
A. cheer up B. make up C. take up D. clean up
答案:D.
解析:clean up 表示 “清理”,“帮助清理城市公园” 符合志愿者的工作内容。
135.This hotel _____ us _____ a large room.
A. provides, for B.offers ,to C.provides, with D.offers, with
答案:C.
解析:provide sb. with sth. 是固定搭配,意为 “为某人提供某物”,符合语法结构。
136.Your mother always ______in you, right ?
A.take pride B.take proud C.takes pride D.takes proud
答案:C.
解析:take pride in 是固定短语,意为 “为…… 感到骄傲”,主语 “your mother” 是第三人称单数,故用 “takes pride”。
137.Sportsmen wanted to arrive earlier so that they could have time _____ before the race.
A.warm up B.hurry up C.get up D.give up
答案:A.
解析:warm up 表示 “热身”,“比赛前有时间热身” 符合体育场景。
hurry up(快点)、get up(起床)、give up(放弃)均不符合语境。
138.She realized she was wrong and ______the argument.
A.cheered up B.put up C.took up D.gave up
答案:D.
解析:give up 意为 “放弃”,“意识到错误并放弃争论” 符合语义。
cheer up(振作)、put up(张贴)、take up(开始从事)均不符合逻辑。
139.He ate a lot and did little exercise, so he ______ 10 pounds.
A.put on B.put away C.put out D. put off
答案:A.
解析:put on weight 是固定搭配,意为 “增重”,与 “吃得多、锻炼少” 的结果匹配。
140.This place ______ a factory but now it is a park.
A.used to being B.used to be C.is used to D.using to be
答案:B.
解析:used to be 表示 “过去曾经是”,“过去是工厂,现在是公园” 符合语境。
141.——Tom, what’s wrong with you. You look tired.
——Oh, I ______ late to watch a football game last night .I slept for only two hours.
A.gave up B.looked up C.set up D.stayed up
答案:D.
解析:stay up late 表示 “熬夜到很晚”,“昨晚熬夜看球赛,只睡了两小时” 解释了疲劳的原因。
142.They heard the party was ______ because of the exam.
A.put on B.put up C.put off D.put down
答案:C.
解析:put off 意为 “推迟”,“派对因考试推迟” 符合逻辑。
143.——What should we do for the disabled children in the Children’s Home?
——You’re supposed to _____a study group to help them.
A.take up B.fix up C.set up D.stay up
答案:C.
解析:set up 表示 “建立、成立”,“成立学习小组帮助残疾儿童” 符合语境。
144.——Waiter, I ordered beef noodles, but I can’t see any beef in the noodles.
——______ your glasses and you see the beef.
A.Put off B.Put up C.Put on D.Put into
答案:C.
解析:put on glasses 表示 “戴上眼镜”,与 “就能看到牛肉” 的建议匹配。
145.——Look, what’s on the ground? ——Oh, it’s my sweater. Please _____.
A.pick it up B.put it on C.give it out D.take it off
答案:A.
解析:pick up 意为 “捡起”,“地上的毛衣,请捡起来” 符合语境。
146.——The song “Where did the time go?” ________ the old days and the love of my family.
——Sure. It’s my favorite song.
A. helps me out B. cheers me up C. regards me as D. reminds me of
答案:D.
解析:remind sb. of sth. 表示 “使某人想起某事”,“歌曲让我想起旧日和家人的爱” 符合语义。
147.Steven, go to bed now. You should ______before six tomorrow, or you’ll miss the plane.
A.get off B.get up C.get on D.get along
答案:B.
解析:get up 表示 “起床”,“明天六点前起床以免错过飞机” 符合语境。
148.——The organization Wild Aid is _________ to protect wild animals. ---It has done a lot so far.
A. cheered up B. picked up C. taken up D. set up
答案:D.
解析:set up 意为 “成立、建立”,“Wild Aid 组织被建立来保护野生动物” 符合语义。
149.——What are you going to do during the summer vacation?
——I’m going to ______ a new hobby like swimming or dancing.
A.take off B.take up C.take after D.take in
答案:B.
解析:take up 表示 “开始从事(新爱好)”,“开始游泳或跳舞的新爱好” 符合语境。
150.People have ______too many trees to make desks ,chairs, chopsticks and so on.
A.cut up B.cut down C.put up D.put off
答案:B.
解析:cut down 意为 “砍伐”,“砍伐太多树木制作家具” 符合句意。
cut up(切碎)、put up(张贴)、put off(推迟)均不符合逻辑。
151.——Jim, please help me _____ the cooked meat? I want to make fried cook. ----OK,mum.
A.cut down B.cut up C.cut off D.cut in
答案:B.
解析:cut up 表示 “切碎”,“帮我切碎熟肉” 符合制作油炸食品的需求。
cut down(砍伐)、cut off(切断)、cut in(插嘴)均不符合语义。
152.The fruit basket ______ a fresh smell.
A. gives off B. gives out C. gives up D.give in
答案:A.
解析:give off 意为 “散发(气味)”,“果篮散发出新鲜气味” 符合语境。
give out(分发)、give up(放弃)、give in(屈服)均不符合逻辑。
原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
学科网(北京)股份有限公司
$$