内容正文:
知识过关 培基固本
PART 01
考点突破 广记博览
PART 02
语法链接 难点释疑
PART 03
直击高考 真题演练
PART 04
精练提升 拾级而上
点击进入Word
金山办公软件有限公司
汇报人:WPS
谢谢欣赏
Thank you for watching !
金山办公软件有限公司
汇报人:WPS
71
一、词汇通关
1.________ adj.真实的;实际的
2.________ n.艺术家
3.________ n.世纪
4.________ n.文明
5.________ adj.好奇的
6.________ n.交流;交换
7.________ adj.有魅力的
8.________ adj.活泼的
9.memory n.________
10.painting n.________
11.technology n.________
12.treasure n.________
13.Western adj.________
14.impress v.________
答案:1.actual 2.artist 3.century 4.civilization 5.curious 6.exchange 7.attractive 8.lively 9.记忆 10.画作 11.科技 12.财宝;珍品 13.西方国家的 14.使留下印象
二、 短语速记
1.为……做准备________
2.被……吸引________
3.既不……也不……________
4.在两者之间________
5.讨论________
6.追溯到________
7.the Silk Road________
8.one of________
9.be influenced by________
10.be full of________
11.as early as________
12.search for________
答案:1.prepare for 2.be attracted to 3.neither...nor... 4.between...and...
5.talk about 6.date back to 7.丝绸之路 8.……之一 9.被……影响 10.充满 11.早在……的时候;尽早 12.搜寻
三、句型再现
1. How long have you ________ ________the exhibition?
你为这次展览准备了多久?
2. He is thought to be________ ________the greatest artists and sculptors of the 20th century.
他被认为是20世纪最伟大的艺术家和雕塑家之一
3. What do you________ ________Picasso?
关于毕加索你了解什么?
4.________are you________recently?
你最近进展如何?
5.Have you________ ________Mo Gao Cave?
你听说过莫高窟吗?
答案:1.prepared for 2.one of 3.know about 4.How;doing 5.heard of
一、重点词汇
1.impress vt.使留下印象;盖印;强征;传送
[原句呈现]
Which artist or works impress you most in the exhibition? 哪个艺术家或作品在展览中给你留下了最深刻的印象?
[拓展归纳]
(1)impression n.印象;效果,影响;
impression of 有……样的印象 impression on 对……的印象
first impression 第一印象
Her presentation made a deep impression on me.她的报告给我留下了深刻地印象。
(2) impressed adj.印象深刻的;受感动的 (impress的过去式和过去分词)
be impressed by 被……所感动;被……给予深刻印象
be impressed with 对……印象深刻
We are very impressed with your performance.我们对你的表演印象很深刻。
[即学活用]
(1) His speech________(impress)me yesterday.
(2) The little boy wants to make a good________on his teacher.
A.impress
B.impression
C.impresses
D.impressed
答案:(1) impressed (2) B
2.idea n.想法;主意
[原句呈现]
I think even today we are influenced by the ideas.我认为即使在今天,我们也会受到这些想法的影响。
[拓展归纳]
good idea 好主意
It's a good idea to go camping on the weekend.周末去露营是一个好主意。
That sounds like a good idea./Sounds like a good idea 听起来是一个好主意
[即学活用]
—Why not go to the seaside this weekend?
—Sounds like a good________.
A.advice
B.news
C.idea
D.information
答案: C
3.attractive adj.有魅力的
[原句呈现]
Those eyes are also very attractive.那双眼睛也很吸引人.
[拓展归纳]
(1) attract v.吸引
The exhibition has attracted thousands of visitors.展览吸引了成千上万的参观者。
(2)be attracted to 被……吸引
I think I am most attracted to the works of the Spanish painter Marco Polo.我想我最喜欢的是西班牙画家马可波罗的作品。
(3)attraction n.吸引力
City life holds little attraction for me.我对城市生活不感兴趣。
[即学活用]
(1)Perter is________(attract) to the famous painting.
(2)This book written by Marco Polo is so________.
A.attract
B.attractive
C.attraction
D.attracted
答案: (1)attracted (2) B
4.famous adj.著名的
[原句呈现]
The famous explorer to travel this sea route was Zheng He in the Ming Dynasty.
明代郑和是最著名的航海探险家。
[拓展归纳]
(1)人+be+famous+for”表示“某人以某种知识、技能等出名”, “人+be+famous+as”表示“某人以某种身份出名”
Mo Yan is famous as a writer. 莫言作为作家而出名。
(2)“地名+be+famous+for/as”表示“以某种特产而出名/以某种产地或地方而出名”。
Qing Dao is famous for its beautiful seaside.青岛因为美丽的海滩而出名。
[即学活用]
(1) He is famous________his skill in playing football.
A.as
B.for
C.to
D.in
(2) The town is famous________a wineproducing place.
A.as
B.for
C.to
D.In
答案: (1)B (2)A
5.send v.发送;派遣
[原句呈现]
Chinese emissary Gan Ying was sent to search for “Da Qin”
中国使者甘英被派去寻找“大秦”。
[拓展归纳]
(1)be sent to 被送到……
The gift was sent to her office.礼物被送到了她的办公室。
(2)send for 派人去叫; 请 (某人) 来
Please send for a doctor.请派人去请医生。
(3)send up 发射
The spaceship was sent up last week.宇宙飞船上周发射升空了。
(4)send out 发送出去
I sent out all the invitations.我送出了所有的邀请函。
[即学活用]
(1)The boss________ ________the manager to discuss the budget.老板派人请经理一起商讨预算。
(2)The company________its employees on business trips abroad every year.
A.send
B.sent
C.sending
D.sends
答案: (1) sent for (2) D
6.invention n.发明
[原句呈现]
These inventions helped boost the development of Western societies.这些发明促进了西方社会的发展。
[拓展归纳]
(1)invent v.发明
Edison invented the electric light lamp.爱迪生发明了电灯。
(2)inventor n.发明家
He is one of the greatest inventors in the world.他是世界上最伟大的发明家之一。
[即学活用]
(1)The fact was that China was the first country to________paper.
事实是中国是发明纸的第一个国家。
(2)Such changes have not been seen since the________of the printing press.
自从发明了印刷机,这种变革还没有出现过。
答案: (1) invent (2) invention
7.exchange n.交换,互换
[原句呈现]
The Silk Road was a path of cultural exchanges between the East and the West.
丝绸之路是东西方文化交流的一条道路。
[拓展归纳]
(1)exchange sth 即“交换某物”。
exchange gifts 交换礼物
exchange ideas交换想法
exchange A for B 即 “用A来换B”。
exchange dollars for RMB 美元换人民币
(2)exchange v.交换
They don't exchange ideas, they exchange images.
他们不交换想法,他们交换图像。
[即学活用]
(1)Your ideas can be________during the meeting.
A.exchange
B.exchanging
C.exchanged
D.exchanges
(2)Here is a twoway student________in action.
一个双向学生交换活动正在运行中。
答案: (1)C (2)exchange
8.successful adj.成功的
[原句呈现]
Marco Polo's father and uncle were successful Silk Road merchants.
马可·波罗的父亲和叔叔都是成功的丝绸之路商人。
[拓展归纳]
(1)successfully adv.成功地
The spacecrafts landed successfully.宇宙飞船成功着陆了。
(2)success n.成功;(一件)成功的事
This meeting was a great success.这次会议很成功。
(3)succeed v.成功
succeed in doing 成功做某事
He succeed in returning home .他成功回家了。
[即学活用]
(1)Mike and Jane________(success) in passing the driving test yesterday.
(2)They were________in winning the contract.
他们终于成功的争取到了那份合同。
答案: (1)succeeded (2) successful
9.curious adj.好奇的
[原句呈现]
The eyes of the artist in the picture are curious.画中艺术家的眼睛很好奇。
[拓展归纳]
(1)be curious about 对……感到好奇
People were curious about the flying machine.
人们对飞行器感到好奇。
(2)curiously adv.好奇地
Everyone around looked at me curiously.周围的人都好奇地看着我。
[即学活用]
(1)The students________ ________ ________the works of the artist.
(2)“Are you really an artist?” Sara asked________.
“你真是画家吗?”萨拉好奇地问道。
答案: (1) are curious about (2)curiously
10.inspire v.鼓舞;鼓励
[原句呈现]
His books inspired many travelers after him.他的书激励了许多追随他的旅行家。
[拓展归纳]
(1)inspire sb.to do sth.激励某人去做某事
His report inspired many people to think.他的报告激励人们去思考。
(2)inspiring adj.鼓舞人心的
He is an inspiring writer.他是一位鼓舞人心的作家。
(3)inspiration n.灵感
We can find inspiration in life.我们能在生活中找到灵感。
[即学活用]
(1)This success will________me to greater efforts.
A.inspires
B.inspired
C.inspire
D.inspiring
(2) I think that his________speech spoke to every person.
A.inspiring
B.inspire
C.inspired
D.inspires
答案: (1) C (2) A
11.actual adj.实际的
[原句呈现]
Did you know that the Silk Road was neither an actual road nor a single route? 你知道吗,丝绸之路既不是一条真正的道路,也不是一条单一的路线?
[拓展归纳]
(1)actual 是形容词,意为“真实的”,相当于real;
(2)actually 是副词,意为“实际上,事实上”,相当于really或in fact。
Actually, it would be much better to do it later.
事实上,以后再办这件事可能要好得多。
[即学活用]
(1)It's not________(actual) raining now.
(2)The________cost was higher than we expected.
实际成本比我们预计的要高。
答案: (1) actually (2) actual
12.lively adj.活泼的;充满趣味的
[原句呈现]
Both of them are lively civilization.它们都是生机勃勃的文明。
[拓展归纳]
(1) live v.居住;生活;以……为生
I live in a big house.我住在一所大房子里。
(2) living adj.活着的 n.生活方式;生计
People in this country enjoy a high standard of living.
这个国家的人民享有很高的生活水平。
[即学活用]
(1) The cost of________(live) has risen sharply.
(2)He showed a________interest in politics.
A.living
B.live
C.lives
D.lively
答案: (1) living (2) D
13.memory n.记忆
[原句呈现]
The whole experience is still fresh in my memory.整个经历使我记忆犹新。
[拓展归纳]
(1) in one's memory 在某人的记忆里
A person can keep any amount of information
in one's long-term memory.
一个人可以在长期记忆中保留大量的信息。
(2) in memory of 为了纪念……
In memory of the great scientist, a new library has been built.
为了纪念那位伟大的科学家,建了一栋新的图书馆。
(3) memorize v.记住
It is important to memorize these regulations.
记住这些规则很重要。
[即学活用]
(1) He studied his map, trying to________the way of the Silk Road.
A.memory
B.memorize
C.memorizing
D.memories
(2)Let's observe a minute's silence________ ________ ________the dead.
让我们为死者静默一分钟.
答案: (1)B (2)in memory of
二、重点句型
1.So how long have you prepared for the exhibition? 那么你为展览准备了多长时间?
[拓展归纳]
辨析:How soon、How long、How far与How often
How often问频率,意思是“多久一次”,答语是:Once/twice/Three times a week/year/……等。
—How often do you go home?你多久回家一次?
—Once a week.一周一次。
How soon问时间间隔,意思是“过多久”,答语是:In+一段时间
—How soon will he come back?他还有多久回来?
—In a week.还要一周。
How long意为 “多久,多长”, 答语是: “For/Since+时间”
—How long does it take from your home to school?你家到学校要多长时间?
— For 2 hours. 二小时。
How far问距离,意思是“多远”,答语是:“数字+kilometers”或者 “……分钟/小时的路程、车程。”
— How far is it from your home to school?你家到学校有多远?
—20 minutes' walk.20 分钟的路程。
[即学活用]
(1)—________can we board our plane ?
—In twenty minutes.
A.How much
B.How often
C.How long
D.How soon
(2)—Xiao Wang,________will it take to fly to Guangzhou ?
—Sorry, I do not know.
A.how far
B.how soon
C.how many
D.how long
答案:(1)D (2)D
2.Did you know that the Silk Road is neither an actual road nor a single route? 你知道吗,丝绸之路既不是一条真正的道路,也不是一条单一的路线?
[拓展归纳]
(1)neither...nor... 既不……也不……; either...or...要么……要么;not only...but also...不但……而且……,它们连接两个主语时,其谓语动词应与最近的一个主语在人称和数上保持一致,这就是我们通常说的“就近原则”。
Not only Miya but also her parents are fond of Peking Opera.米亚和她的父母都喜欢京剧。
(2)both...and...表示两者都……,动词谓语用复数。
Both you and I are good students.你和我都是好学生.
[即学活用]
(1) I asked John and Mary some easy questions, but________of them could answer them.
A.none
B.both
C.all
D.neither
(2) —Which is more useful, Math or English?
—I think________them are useful.
A.either of
B.none of
C.both of
D.all of
答案:(1)D (2)C
三、交际用语
人类文明与多元文化
询问
回答
What do you know about...?
What do you think of...?
Which artist impresses you most?
Have you heard of...?
Could you tell me...?
I wonder if you could tell me something about...?
I think it is interesting.
I think I was impressed
by...
Yes, he is thought to be...
No problem./Of
course.
/Certainly
[即学活用]
1.—Tell me what the exhibition was like?
—Sure,________.
A.That's all right
B.You are welcome
C.It was wonderful
D.Not your business
2.—Which work is your favorite?
—________.
A.Thank you so much.
B.It is the Portrait.
C.It doesn't matter.
D.It's not your business.
答案:1.C 2.B
宾语从句
一、定义:
宾语从句是一种名词性从句,在主从复合句中充当宾语,宾语从句位于及物动词、介词或复合谓语之后。在一句话中用来充作宾语的句子叫做宾语从句。无论主句是陈述句还是疑问句,宾语从句都必须使用陈述语序,即“主句+连词+宾语从句(主语+谓语+……)”句式。
二、分类:
根据连接词在从句中所担任的不同成分,可分为以下四种:
1.连接词+谓语。连接词在从句中作主语。常见的连接词有:who、what、which等。
Could you tell me who plays basketball well?你能告诉我谁篮球打得好?
2.连接词+名词+谓语。连接词在从句中作主语的定语。常见的连接词有:whose、
what、which、how many、how much等。
He asked whose handwriting was the best in our class.他问我们班上谁的书法最好。
3.连接词+主语+谓语。连接词在从句中作宾语、状语或表语。常见的连接词有:
who(m)、what、which、how many、how much、when、why、how、where、if /whether(在句中不充当任何成分)等。
He didn't know whether he would go there or not.他不知道是否去。
4.连接词+名词+主语+谓语。连接词在从句中作宾语或表语的定语。常见的连接词有:what,which,how many,how much,how等。
Do you know how many students our school has?你知道我们学校有多少人吗?
She asked me if I knew whose coat it was.她问我是否知道这是谁的外套。
三、用法:
宾语从句中引导词(连接词)的用法。引导词有:
连词:that (that 常可省略)、whether、if
代词:who、whose、what、which
副词:when、where、how、why 等。
1.连词:that (that 常可省略)
He told me (that) he would go to the college the next year 他告诉我他明年上大学.
2.由whether/if引导的宾语从句,是由一般疑问句变化来的。意为“是否”。宾语从句要用陈述句语序。一般说来,在宾语从句中whether与if可以互换,但在特殊情况下if与whether是不能互换的。
Nobody knew whether he could pass the test.没有人知道他是否会通过考试.
I wonder whether/if they will come to our school.
注意:只能用whether,不能用if引导的宾语从句
(1)在带to的不定式前
We haven't decided whether to walk there.我们还没决定是否步行去那里。
(2)在介词的后面
I'm thinking of whether we should go to see the film.我在考虑是否去看电影。
(3)在有些动词(如discuss)之后,只能用whether,而不用if引导宾语从句。
We discussed whether we had a sports meeting next week.我们讨论了下星期是否开运动会。
(4)直接与or not连用时
例句:I don't know whether that he can come on time or not.我不知道他能不能准时来。
3.宾语从句的连接代词有:who, whom, whose, which, what,在句中担任主语、宾语、定语或者表语。
Can you tell me whom you are talking to? 你能告诉我你在和谁说话吗?
4.英语中的连接副词有:when, where, why, how,在句中担任状语的成分。
I don't know when he will come here.我不知道他什么时候来这里。
四、在宾语从句中的注意事项:
1.that 在口语中常被省略,但在正式的文体中,不能省略;并且它一般不能引导介词的宾语从句,但可引导except, but, in 等少数介词的宾语从句。
I didn't know (that) he was Mary.我不知道他就是玛丽。
I will do anything I can to help you except that I'm busy.只要我不忙,我愿做任何事情来帮助你。
2.宾语从句之后带有宾补成分时,一般须用it作形式宾语,把宾语从句放到句末,此时的that不能省。
The boy has made it clear that he must take part in the sports meeting.那个男孩已清楚的表明他必须参加运动会。
3.动词advise,ask,demand,desire,insist,order,propose,request,suggest等代的宾语从句须用虚拟语气,即:(should)do的形式。
He suggested that we (should) get there on time.他建议我们要准时赶到那儿。
4.宾语从句的时态与主句的时态须一致。
(1)当主句的谓语动词时态是现在时或一般将来时,从句的谓语动词可用任何所需要的时态表示。
He often says that he will help me when I'm in need.他总是说会在我需要的时候帮助我。
(2)当主句的谓语动词的时态为过去时,从句的谓语动词须用过去时。
I didn't know he was a teacher.我不知道他是老师。
(3)当从句的内容是客观真理或客观事实,即使主句谓语动词为过去时,从句仍用一般现在时。
My teacher told us practice makes perfect.老师告诉我们熟能生巧。
Ten years ago, my father told me the sun rises in the east and sets in the west.
十年前,父亲告诉我太阳东升西落。
5.宾语从句的语序必须为陈述语序
在宾语从句中,无论主句是陈述句还是疑问句,宾语从句都必须使用陈述语序,即“主句+连词+宾语从句(主语+谓语+……)”句式。特别强调:宾语从句主语和谓语的语序是陈述语序,而不是疑问句或者倒装结构。
He asked whose handwriting was the best in our class.他问我们班上谁的书法最好。
The teacher asked us how many people there were in the room.老师问我们房间里有多少人。
[即学活用]
1.Could you tell me what________this time yesterday?
A.they are doing
B.are they doing
C.they were doing
D.were they doing
2.Excuse me, sir, I'd like to know________.
A.why was the train late
B.why the train was late
C.why is the train late
D.why the train late
3.Do you know where________now?
A.he is
B.he was
C.is he
D.was he
答案:1.C 2.B 3.A
1.(2022春考真题)—Li Ling, could you tell me________the new Tshirt?
—I bought it in a shop on the Internet.
A.where did you buy
B.where will you buy
C.where you bought
D.where you will buy
C 解析:本题考查宾语从句。句意:——李玲,你能告诉我你在哪里买的新t恤吗?——我在网上商店买的。tell动词,后面的句子是宾语从句,宾语从句要求用陈述语序,所以AB排除,根据答语:我在网上商店买的。可知已经买了,所以要用一般过去时态。故选C。
2.(2022春考真题)It is reported________Gao Tingyu set an Olympic record at the Bei-jing 2022 Winter Olympics.
A.whether
B.that
C.what
D.when
B 解析:考查主语从句连接词。句意:据报道,高廷宇在2022年北京冬奥会上创造了奥运会纪录。whether是否;that引导名词性从句,只起连接作用;what什么;when何时。根据“It is reported”和Gao Tingyu set an Olympic record at the Beiing 2022 Winter Olympics可知,句子不缺成分。因此选that连接。故选B。
3.(2019春考真题) —Could you tell me________for the coming summer vacation?
—I'll join a summer camp in Xi'an.
A.what did you do
B.what you did
C.what will you do
D.what you will do
D 解析:本题考查宾语从句的时态和语序。句意:——你能告诉我为了即将到来的暑假,你将会做什么?——我将会加入一个在西安的夏令营。tell sb.sth 告诉某人某物(事),本句是what引导的宾语从句,需用陈述语序,故排除选项A.C两项。根据句中“for the coming summer vacation”(即将到来的暑假)知用一般将来时。故为D。
4. (2018春考真题)—I wonder________a film.
—Once a month.
A.when you see
B.where you see
C.whether you have seen
D.how often you see
D 解析:考查疑问词。句意:——你多久看一次电影? —— 一个月一次。根据这个对话中的答语 once a month 一个月一次可知,这里是在询问看电影的频率,疑问词应该用 how often。故选D。
5. (2017春考真题)—I really hope________everything goes well.
—So do I.
A.what
B.which
C.why
D.that
D 解析:考查宾语从句的引导词。翻译:——我真的希望一切都顺利。——我也是。动词 hope后接宾语从句,从句不缺成分,而what、which和why在句中要作成分,排除A、B、C,that只引导宾语从句,不作成分,无实意,选D。
6.(2016春考真题)—Someone is knocking at the door,Mom!
—Go and see________.
A.who is it
B.who it is
C.who is he
D.who he is
B 解析:考查宾语从句。句意:——妈妈,有人正在按门铃。——请去看看那是谁。根据句子结构,此空处是一个宾语从句,从句用陈述语序。根据someone is ringing the doorbell“有人正在按门铃”,可知,并不确定是谁在按门铃,所以此处要用代词it指代不知性别的人。故选B。
7.(2015春考真题)He doesn't know________he should accept his friend's suggestion or not.
A.that
B.what
C.whether
D.if
C 解析:本题考查宾语从句引导词的用法。句意:他不知道他是否应该接受他朋友的建议。根据与 or not连用时只能用whether。答案为C。
$$