内容正文:
知识过关 培基固本
PART 01
考点突破 广记博览
PART 02
语法链接 难点释疑
PART 03
直击高考 真题演练
PART 04
精练提升 拾级而上
点击进入Word
金山办公软件有限公司
汇报人:WPS
谢谢欣赏
Thank you for watching !
金山办公软件有限公司
汇报人:WPS
60
一、词汇通关
1.________ adj.好动的;活跃的
2.________adv.事实上
3.________ n.药物;疗法
4.________ v.使增长;使兴旺
5.________v.患(病);发展
6.________n.体温;温度
7.________v.经受(痛苦);遭受
8.________n.精神压力;压力
9.________adv.令人遗憾地;不幸地
10.________ n.气力;努力
11.________v.使变小
12.________ n.健康
13.________ adj.肉体的;身体的
14.________ v.忽视;不理睬
15.illness n.________
16.manual adj.________
17.handle v.________
18.energy n.________
19.cancer n.________
20.selfrespect n.________
21.depression n.________
22.appointment n.________
23.technician n.________
24.cough n.________
25.terrible adj.________
答案:1.active 2.actually 3.cure 4.boost 5.develop 6.temperature 7.suffer 8.stress 9.sadly 10.effort 11.reduce 12.fitness 13.physical 14.ignore 15.疾病 16.靠劳力的;手工的 17.处理;应付 18.精力 19.癌症 20.自尊(心) 21.抑郁 22.预约 23.技术人员 24.咳嗽 25.可怕的;糟糕的
二、短语速记
1.________结果
2.________燃尽;烧掉
3.________帮忙
4.________看上去健康;显得不错
5.________ 玩得开心
6.________走来走去
7.________熬夜
8.________恢复
9.________ 忍受;遭受
10.________注意
11.________预约
12.________避免做某事
13.________咳嗽很厉害
14.________得了重感冒
15.________吃药
16.________好好休息
17.heavy food________
18.do more exercises ________
19.sore throat ________
20.under great pressure________
21.What is more ________
22.washing machine________
23.public transport________
24.junk food ________
25.dry eyes________
26.lose one's temper________
27.manual work ________
28.have chances to do sth________
答案:1.as a result 2.burn off 3.give sb.a hand 4.look well 5.enjoy oneself 6.move around 7.stay up late 8.recover from 9.suffer from 10.pay attention to 11.make an appointment 12.avoid doing sth 13.have a bad cough 14.have a bad cold 15.take the medicine 16.have a good rest 17.难以消化的食物 18.多锻炼 19.喉咙痛 20.压力很大 21.而且 22.洗衣机 23.公共交通 24.垃圾食品 25.眼睛干涩 26.发脾气27.体力劳动 28.有机会做某事
三、句型再现
1.Here is my ________ ________.这是我的预约号。
2.________ ________ with you?你怎么了?
3.________ ________ have you been like this? 你像这样多久了?
4.Take this medicine one tablet three times a day,________ ________ ________ and ________ ________ ________ ________.
这个药每天吃三次,每次一粒,多喝水,好好休息。
5.You ________ ________ heavy food.你应该避免难以消化的食物。
6.When can I ________ ________ it?我什么时候能恢复?
7.I'm afraid you ________ ________ ________ ________.你恐怕得了重感冒。
8.What else should I________ ________ ________?我还应该注意些什么其他的?
答案:1.appointment number 2.What's wrong 3.How long 4.drink more water;have a good rest 5.should avoid 6.recover from 7.have a bad cold 8.pay attention to
一、重点词汇
1.active adj.好动的,活跃的
[原句呈现]
People are less active nowadays,partly because technology has made our lives easier.
现在的人们缺乏运动,有一部分原因是因为科技让我们的生活变得更轻松了。
[拓展归纳]
(1)act v.扮演,行动
action n.行动,行为
actor n.男演员
actress n.女演员
active adj.好动的,活跃的
actively adv.好动地,活跃地
activity n.活动 复数:activities
take an active part in 积极参加
[即学活用]
(1)She ________ ________ ________ ________ ________school life.
她积极参加学校活动。
(2)Being physically ________ is good for health.
身体锻炼对健康有益。
答案:(1)takes an active part in (2)active
2.appointment n.预约
[原句呈现]
Here is my appointment number.
这是我的预约号。
[拓展归纳]
(1)make an appointment 约会,预约
(2)have an appointment with... 和……有约
[即学活用]
(1)You should ________ ________ ________ before going to the hospital.
去医院之前你应该先预约。
(2)I________ ________ ________ ________Mr.Wang.
我今天跟王先生有个约会。
答案:(1)make an appointment
(2)have an appointment with
3.depression n.抑郁
[原句呈现]
What's more,physical activity can also boost selfrespect,mood,sleep quality and energy,as well as reduce your risk of suffering from stress and depression.
更重要的是,体育活动还可以提升自尊、情绪、睡眠质量和精力,并降低你遭受压力和抑郁的风险。
[拓展归纳]
(1)depress v.压;使抑郁;使沮丧;使消沉
(2)depressed adj.沮丧的,抑郁的;意志消沉的
(3)depressing adj.压抑的;使人沮丧的
(4)be depressed about 对……感到沮丧
[即学活用]
(1)Within weeks,her ________had begun to ease as she cycled.
几周之内,她的抑郁症随着骑自行车(这种运动)开始缓解。
(2)Don't ask someone why they're ________ or what they________ ________ ________.
不要问他们为什么会沮丧,也不要问他们因为什么而沮丧。
(3)The bad news________ all of us.
那个坏消息令我们沮丧。
答案:(1)depression (2)depressed are depressed about
(3)depressed
4.develop v.发展
[原句呈现]
People who exercise often have fewer chances to develop many longterm illnesses such as heart disease and cancer.
经常锻炼的人确实不太可能患各种长期疾病,如心脏病和癌症。
[拓展归纳]
(1)develop v.形成;成长;发育;产生
(2)developing adj.发展中的
(3)developed adj.发达的(国家或地区);成熟的
(4)development n.发展,发育,产生
(5)with the development of 随着……的发展
[即学活用]
(1)It helps people ________ a positive lifestyle.
它帮助人们养成积极的生活方式。
(2)Our teacher encourages students to ________ various professional skills.
我们老师鼓励学生们发展各种专业技能。
(3)________ ________ ________ ________technology,people's lives have become more and more convenient.
随着科技的发展,人们的生活变得越来越方便。
答案:(1)develop (2)develop (3)With the development of
5.effort n.努力;气力
[原句呈现]
Yet,in spite of the common problems,many of us make no effort to boost our mental health.
然而,尽管有这些常见的问题,我们中的许多人并没有努力改善我们的心理健康。
[拓展归纳]
(1)make no effort to do 不努力做
(2)make an effort to do 努力去做
[即学活用]
(1)It doesn't need much ________.
这事不需花多大气力。
(2)You should ________ ________ ________ ________ your work.
你应该更加努力地工作。
(3)Everybody should________ ________ ________ ________ reduce pollution.
每个人都应为减少污染尽一份力。
答案:(1)effort (2)put more effort into (3)make an effort to
6.energy n.精力,体能
[原句呈现]
What's more,physical activity can also boost selfrespect,mood,sleep quality and energy...
更重要的是,体育活动还可以提升自尊、情绪、睡眠质量和精力……
[拓展归纳]
energy n.能量;能源;精力;活力;干劲;力量
energetic adj.精力充沛的
energetically adv.精力充沛地;充满活力地
[即学活用]
(1)It takes a lot of ________ to run a marathon.
跑马拉松要花费很多精力。
(2)She's always________ ________ ________.
她总是充满活力。
(3)Look !________ ________ she is!
看她多精神!
答案:(1)energy (2)full of energy (3)How energetic
7.fitness n.健康;健身
[原句呈现]
There aren't many people in the fitness center.(P25)
健身中心里的人不多。
[拓展归纳]
ness 名词后缀,如:
illness、sadness、kindness、safeness、happiness、loneliness等。
fit adj.健康的;合适的
keep fit =keep healthy 保持健康
[即学活用]
(1)He is interested in________.
他对健身很感兴趣。
(2)Now________has become an important element in our lives.
现在健康已经成为我们生活中的一个要素。
(3)Good eating habits can help us to________ ________.
良好的饮食习惯可以帮助我们保持健康。
答案:(1)fitness (2)fitness (3)keep fit/healthy
8.physical adj.身体的
[原句呈现]
What's more,physical activity can also boost selfrespect,mood,sleep quality and energy......(P20)
更重要的是,体育活动还可以提升自尊、情绪、睡眠质量和精力……
[拓展归纳]
physical adj.躯体的;客观存在的;现实的;物质的;有形的
physical health 身体健康
mental health 心理健康
physically adv.身体地
[即学活用]
(1)________ ________ is as important as________ ________.
心理健康跟身体健康一样重要。
(2)________ ________is an important factor in maintaining fitness.
进行体育活动是保持身体健康的一个重要因素。
答案:(1)Mental health、physical health (2)Physical activity
二、重点句型
1.What's wrong with you?你怎么啦?
[拓展归纳]
用于询问对方怎么了或关心别人时的表达:
What's the matter/ trouble with you?
What happened (to you)?
What's up?
Is anything the matter with you?
[即学活用]
(1)—Hey,________ ________?嘿,你怎么啦?
—I have a sore throat.我喉咙痛。
(2)________ ________ ________ with you?You look pale.
你怎么啦?脸色苍白的。
答案:(1)What's wrong/up (2)What’s the matter/ trouble
2.How long have you been like this?你这样多久了?
[拓展归纳]
how long 多长时间;多久
常见特殊疑问词组还有:how old、how soon、how often、how much、how many、how far
辨析:how long 和how soon
how long 用Since+过去的时间点;For+一段时间来回答,用于现在完成时。
how soon用In+时间段回答,多用于一般将来时,一般不与过去时连用。
[即学活用]
(1)—________ ________ have you been like this?你这样多久了?
—Since yesterday evening自从昨天晚上。
(2)—________ ________will you come back?你多久回来?
—A year,maybe two.一年,或者两年。
答案:(1)How long (2)How soon
3.It will take about one week.大约需要一周的时间。
[拓展归纳]
spend、cost、take与pay
(1)spend的主语必需是人,常用来下面结构:
spend time/money on sth.在……上耗费时间(金钱)
spend time/money (in) doing sth.耗费时间(金钱)做某事
(2)cost的主语是物或者某类活动,也可以表明“值”,常见使用方法如下:
sth.costs (sb.)+金钱 某物花了(某人)多少钱
注意:cost的过去时及过去分词都是cost,并且不能用于被动句。
(3)take后边常跟双宾语,常见使用方法:
It takes sb.+时间+to do sth.做某事花了某人多少时间
(4)pay的使用方法是:
pay (sb.) money for sth.付钱(给某人)买……
pay for sth.付……的钱
[即学活用]
(1)It ________ me two hours to write the letter.写这封信花了我两钟头的时间。
(2)He________half an hour ________ English every morning.
他每日早晨花三十分钟读英文。
(3)He________ one hour ________ the housework every day.
他每天花一小时做家务活。
答案:(1)took (2)spends;reading (3)spends;on
4.Fewer people are doing manual work,and most of us have jobs that involve little physical effort.从事体力劳动的人越来越少,我们多数人的工作很少需要体力劳动。
[拓展归纳]
本句包含了that引导的定语从句,句中 involve little physical effort 修饰前面的名词 jobs。
*that 引导定语从句,在从句中作主语时,此时不可以省略。
*that 引导定语从句,在从句中作宾语时,此时可以省略。
[即学活用]
(1)I prefer the red car________ is made in China.
我喜欢那辆中国制造的红车。
(2)Exercise is a great cure________ we have always had.
运动是我们一直拥有的好方法。
答案:(1)that/which (2)that/which
5.People who exercise often do have fewer chances to develop mainly long term illnesses.经常锻炼的人确实很少患上各种长期疾病。
[拓展归纳]
本句包含了who引导的定语从句,修饰前面的名词 people。who 引导定语从句,在从句中作主语时,不可以省略,做宾语时可以省略。
[即学活用]
The person________ was here yesterday is a musician.
昨天来这儿的那个人是位音乐家。
答案:who/that
6....As well as reducing your risk of suffering from stress and depression...
而且能减少你遭受压力过大和抑郁的风险。
[拓展归纳]
本句中 as well as 意为“而且”,被视作介词,后接动名词。这种用法主要见于主句谓语为简单时态(即一般现在时和一般过去时)。
如果主句谓语为复合时态(即其中含有情态动词或助动词),as well as后
的动词通常要与情态动词或助动词后的动词形式保持一致。
[即学活用]
(1)He sings as well as ________the piano.
他不但会弹钢琴,而且会唱歌。
(2)I have to feed the animals as well as ________ ________the children.
我不但要照顾孩子们,而且还要喂那些动物。
答案:(1)playing (2)look after
三、交际用语
询问与提供信息
询问
回答
What can I do for you?
What should I do?
What's wrong with you?
How long have you been like this?
What can I do about it?
When can I recover from it?
Well,the health report said I am overweight.
You should...
I have a sore throat and a terrible cough.
Since yesterday evening.
Take this medicine one tablet three times a day and drink more water.
It will take about...
[即学活用]
Jim:Good morning,Sir.Here is my appointment number.
Doctor:Thank you.So,1.________
Jim:I have a sore throat and a terrible cough.
Doctor:I see.2.________
Jim:Since yesterday.
Doctor:Please open your mouth and say “AH”.Hmmm,3.________
Jim:What can I do about it?I feel really bad.
Doctor:Take this medicine one tablet three times a day and drink more water.
Jim:Thank you.4.________
Doctor:Well,5.________
A.I'm afraid you have a bad cold.
B.When can I recover from it?
C.Since yesterday.
D.what's wrong with you?
E.I feel terrible.
F.How long have you been like this?
G.it will take about one week.
答案:1.D 2.F 3.A 4.B 5.G
主语+系动词+表语
主语+谓语+宾语+状语
主语
主语
系动词:be动词
keep、remain等
seem、appear、look等
feel、sound、smell、taste等
become、grow,等
谓语:动作
表语:说明主语的身份、性质、品性、特征和状态。
宾语:动作的承受者
状语:说明地点、时间、原因、目的、结果、条件、方向、程度、方式等。
You looks tired.
I bought a book at the bookstore.
[即学活用]
一、阅读以下句子,将其按句型分类。
1.People are less active nowadays.
2.We have ignored it for too long.
3.There are washing machines to wash our clothes.
4.You don't look well.
5.Is there anything I can do about it?
6.We enjoy ourselves in front of a screen.
答案:1.4/ 2.6/ 3.5
句 型
句子
主语+系动词+表语
主语+谓语+宾语+状语
there be 结构
There be结构
形式
There is/are+某物/人+某地/时
意义
表示某地/时有某物/人。
主谓一
致原则
1.当动词be后所接的名词是单数可数名词或不可数名词时,be 应该取单数is(考虑句子时态);当其后所接的名词是复数的可数名词时,be用复数are(考虑句子时态)。
2.There be 后面是几个并列名词做补语时,动词be的形式和最靠近它的那个名词保持数的一致(就近原则)。
[即学活用]
二、用be的适当形式填空。
1.There________a beautiful garden in our school.
2.There________some water in the glass.
3.There________many birds and a lion in the forest.
4.There________a mother and three kids in the house.
5.________there a cup of tea on the table?
答案:1.is 2.is 3.are 4.is 5.Is
1.(2020春考真题)There________ a Chinese painting show at Shandong Museum next week.
A.be
B.will be
C.have
D.will have
B 解析:考察There be句型的一般将来时。句意:下周山东博物馆会有一场国画展。根据时间状语next week可知,本句需用一般将来时,基本形式是There will be/There is going to be,故选B。
2.(2022春考真题)Young people are encouraged to take an ________part in sports.
A.act
B.active
C.action
D.activity
B 解析:考察固定短语: take an active part in...积极参加。故选B。
3.(2021春考真题)—________?
—I have a headache.
A.What's wrong with you
B.What do you like best
C.What do you do
D.How do you do
A 解析:考察情景交际用语。回答是我头疼,所以对方问你怎么了?A选项:你怎么了?B选项:你最喜欢什么?C选项:你是做什么工作的?D选项:你好吗?故选A。
4.(2021春考真题)I will go to the hospital to have my eyes________tomorrow.
A.check
B.to check
C.checked
D.checking
C 解析:考查非谓语动词。句意:我明天要去医院检查眼睛。have sth.done表示“使(让,要,叫)某事被做”,强调主语意志,过去分词done所表示的动作由他人完成。故选C。
5.(2020春考真题)He asked the doctor to give him some advice ________ health.
A.to
B.in
C.on
D.at
C 解析:此题考查介词on的用法。give sb someadvice on sth.意为:给某人一些关于某方面的建议,故答案选C。
$$