内容正文:
知识过关 培基固本
PART 01
考点突破 广记博览
PART 02
语法链接 难点释疑
PART 03
直击高考 真题演练
PART 04
精练提升 拾级而上
点击进入Word
金山办公软件有限公司
汇报人:WPS
谢谢欣赏
Thank you for watching !
金山办公软件有限公司
汇报人:WPS
61
一、词汇通关
1.__________ n. 选择;选择权
2.__________ v. 覆盖 n.盖子
3.__________ prep. 遍及;贯穿
4.__________ adj. 全国的;国家的
5.__________ n. 敬业;付出
6.__________ vt. 发现;找到
7.__________ v. 感受;经历
8.__________ v. 避免
9.comfortable adj.__________
10.unique adj.__________
11.ticket n.__________
12.local adj.__________
13.ethnic adj.__________
14.luggage n.__________
15.reservation n.__________
16.Egypt n.__________
17.journey n.__________
18.quit v.__________
19.wellknown adj.__________
20.travel n.__________
21.daily adj.__________
22.dynasty n.__________
23.geographer n.__________
24.double adj.__________
25.marvelous adj.__________
26.Italy n.__________
27.product n.__________
28.hardship n.__________
29.record v.__________
30.major adj.__________
31.eventually adv.__________
32.vegetation n.__________
33.France n.__________
34.agency n.__________
答案:1.option 2.cover 3.throughout 4.national 5.devotion 6.discover 7.experience 8.avoid 9.舒服的;安逸的 10.唯一的,独一无二的 11.票;券 12. 当地的;地方的 13.民族的,种族的 14.行李 15.预定 16.埃及 17.旅行,路程 18.放弃,离校,戒掉 19.著名的 20.旅行 21.每日的;日常的 22.王朝;朝代 23.地理学家 24.两倍;双的 25.了不起的;不可思议的;非凡的;神乎其神 26.意大利 27.产品,制品 28.艰苦,贫困 29.录制,记录 30.主要的 31.最终地 32.植物(总称),草木 33. 法国 34.代理公司
二、短语速记
1.照顾 __________
2.以……而著名 __________
3.允许某人做某事 __________
4.放弃 __________
5.由于 __________
6.考虑做某事 __________
7.为了做…… __________
8.对做某事感兴趣 __________
9.喜欢做某事 __________
10.实现某人的梦想 __________
11.被……覆盖 __________
12.作为……而出名__________
13.值得做 __________
14.be rich in __________
15.can't wait to do__________
16.take effort to__________
17.retire from __________
18.pass through__________
19.set off__________
20.scenic spot__________
21.pass away __________
22.hold on __________
23.as much as possible __________
24.all sorts of__________
25.on the other hand __________
26.be surprised by__________
答案:1.take care of 2.be famous for 3.allow sb to do sth 4.give up 5.due to 6.think of doing 7.in order to do 8.become/be interested in doing 9.enjoy doing 10.achieve one’s dream/realize one’s dream/make one’s dream come true 11.be covered by 12.be famous as 13.be worth doing 14.富含…… 15.迫不及待做某事 16.努力 17.从.……退休 18.穿过;通过 19.动身,起程;使爆发 20.景点 21.去世;消失;过世;度过 22.坚持,继续,别挂断电话,等一等 23.尽可能多得 24.各种各样的 25.另一方面 26.使……吃惊;使……感到意外;被……惊到了
三、句型再现
1.We are now __________ __________ __________ __________Yunnan Province. __________ __________ __________ us is Shangri-La.
我们现在在云南省的北部。在我们面前的是香格里拉。
2.What is __________ __________ __________ scenic spot here?
这里最著名的景点是什么?
3.ShangriLa __________ __________ __________ the Pudacuo National Park, the Tiger Leaping Gorge, and...
香格里拉以普达措国家公园、虎跳峡等而闻名。
4.Could you __________ __________ __________ __________ ShangriLa?
你能告诉我们更多关于香格里拉的事情吗?
5.I __________ __________ __________ get there.
我等不及要去那里了。
6.However,Xu never __________ __________ his dream of traveling.
然而,徐从未放弃他的旅游梦想。
7._________ _________ __________ __________ his family, Xu __________ __________ for the first time at 22 and took four major trips in his lifetime.
在家人的支持下,徐在22岁时第一次出发,一生中经历了四次重要的旅行。
8.__________ __________ __________ enjoy more first-hand experiences, he avoided comfortable travel options .
为了享有更多亲身经历,他没有选择舒适的出行方式.
9.The upper part of the mountains __________ __________ __________ snow all year round.
山脉的上部终年被雪覆盖.
10.Although he experienced _________ __________ __________ __________ and hardships, Xu never __________ __________ __________.
尽管经历了种种艰难困苦,徐从未想过放弃。
答案:1.in the north of In front of 2.the most famous 3.is famous for
4.tell us more about 5.can’t wait to 6.gave up 7.With the support of,set off 8.In order to 9.is covered by 10.all sorts of difficulties; thought of quitting
一、重点词汇
1.avoid v.避免
[原句呈现]
In order to enjoy more firsthand experiences, he avoided comfortable travel options and chose to go almost everywhere on foot often carrying his luggage on his back.
为了享有更多亲身经历,他没有选择舒适的出行方式,几乎不论去哪里都选择背负行李徒步。
[拓展归纳]
avoid doing sth. 避免做某事
avoid sth. 避免某事
辨析: avoid与 escape
avoid 侧重有意识地躲避开要冒险或有危险的事物或情况。
escape 多指避开实际的威胁,暗示威胁或危险正在迫近。
[即学活用]
(1)They want __________ __________ unnecessary losses.
他们希望避免不必要的损失。
(2)You should __________ __________ heavy food.
你应该避免吃难以消化的食物。
答案:(1) to avoid (2) avoid eating
2.comfortable adj. 舒适的;舒服的
[原句呈现]
In order to enjoy more first-hand experiences, he avoided comfortable travel options ...
为了享有更多亲身经历,他没有选择舒适的出行方式……
[拓展归纳]
(1)comfortably adv. 舒服地;安乐地
(2)comfort v.安慰;慰藉;使放松 n. 舒适;自在;安慰
(3)comfort zone 安全区, 舒适区
[即学活用]
(1)It pushes us past our __________ __________. 它推动我们走出舒适区。
(2)She knows when to __________ you or tell jokes.她知道什么时候安慰你,什么时候讲笑话。
(3)It's such a __________ bed.
这床真舒服
答案:(1)comfort zones (2) comfort (3)comfortable
3.cover v. 覆盖
[原句呈现]
The upper part of the mountains is covered by snow all year round...
山脉的上部终年被雪覆盖……
[拓展归纳]
(1)cover n. 盖子;封面
(2)covered adj. 有遮盖物的;(尤指)有顶的;有屋顶的
(3)be covered with 用……覆盖
be covered by 被……覆盖
book cover 图书封面
[即学活用]
(1)We can see her name on the ________.我们可以在封面上看到她的名字。
(2)5G networks ____________________ many cities in China soon.
5G网络将很快覆盖中国的许多城市。
(3)The whole earth seems to________ __________ __________ a layer of mist.
整个大地好像被一层银纱裹住,又好像被一层薄雾笼罩着。
答案:(1)cover (2)will cover (3)be covered with
4.devotion n. 敬业,付出
[原句呈现]
Due to his devotion, the diary eventually became The Travel Notes of Xu Xiake, which is well-known for its value in Chinese geographic history.
由于他的奉献,这本日记最终成为《徐霞客的游记》,其在中国地理史上的价值是众所周知的。
[拓展归纳]
(1)devote vt. 致力于;奉献.
(2)devoted adj. 献身的;忠诚的 v.献身于……;致力于……(devote的过去分词)
(3)selfless devotion 无私奉献
be devoted to 投身于;献身于;致力于
devote oneself to 献身于……;致力于……;专心从事(研究等)
devote to 忠于
[即学活用]
(1)__________ themselves __________ a worthy cause. 献身于有价值的事业。
(2)We should __________ __________ __________ __________ our study.我们应把更多精力投入到学习中去。
(3)The spirit of __________ __________ is honourable. 这种献身精神可敬。
答案:(1)Devote to (2)devote more energy to (3)selfless devotion
5.discover v. 发现,找到
[原句呈现]
The really important thing is to go with the senses awake, with a hunger to learn, to discover, to ask questions...(P9)
真正重要的是保持清醒的感官,渴望学习、发现和提问……
[拓展归纳]
discovery n.发现,找到
后缀y名词后缀:
army n. 军队 company n. 公司 country n. 国 difficulty n. 困难
energy n.能量 geography n.地理(学)
honesty n.诚实 memory n.记忆力
[即学活用]
(1)On arriving home I __________ they had gone. 我一到家就发现他们已经离开了。
(2)The report __________ __________ on Friday.这个报告周五被发现。
答案:(1)discovered (2) was discovered
6.experience v. 感受,经历
[原句呈现]
On our journey you will experience their special songs and dances.
在我们的旅程中,您将体验他们独特的歌舞。
[拓展归纳]
(1)experience用作名词的基本意思是“经验”,指由实践得来的知识和技能,是不可数名词,既没有复数形式,也不与不定冠词连用;
(2)experience也可作“经历,阅历”解,指具体的经验,亲身见过、做过或遭受的事,此时是可数名词,其单数可表示一具体活动的结果;
(3)experience用作动词的基本意思是“经历”,指人们在生活中所遇到的事情,经过或通过学习、实践取得经验的过程。也可用来表示“体验”“感受”。
personal experience 亲身经历 ; 切身体会
[即学活用]
(1)Do you have any __________ __________? 你有什么工作经验吗?
(2)You will __________ a dream of fantasy. 你将会经历一个梦幻之旅。
(3)The earthquake was quite __________ __________.
那次地震可真是一次不寻常的经历。
答案:(1)work experience (2)experience (3) an experience
7.France n. 法国
[原句呈现]
I'm from France. 我来自法国。
[拓展归纳]
国家与国人变化规律:
加拿大 Canada-Canadian
中国 China-Chinese
英格兰 England-Englishman
法国 France-Frenchman
意大利 Italy-Italian
日本 Japan-Japanese
国人变复数巧记口诀:
中日不变,英法变,其他“s”加后边。
[口诀诠释]
即Chinese,Japanese单复数同形;
Englishman,Frenchman的复数为Englishmen,Frenchmen;
其他像American,Australian,Russian,Canadian,Korean, German等的复数形式是在后面加“s”。
[即学活用]
(1)Rice __________ always the main food for __________ __________.
大米一直是中国人的主要食物。
(2)It helped the __________ become literate. 它帮助德国人识字。
答案:(1)is;the Chinese (2)Germans
8.major adj. 主要的
[原句呈现]
With the support of his family, Xu set off for the first time at 22 and took four major trips in his lifetime.
在家人的支持下,徐在22岁时第一次出发,一生中经历了四次重要的旅行。
[拓展归纳]
major v.主修 n.主修科目;主修课程
major in专业, 主修
major problem 主要的问题;重大问题;重大难题
play a major role in 在……中起主要作用
[即学活用]
(1)People can't fish in the river's __________ tributaries.
人们不能在这条河的主要支流捕鱼。
(2)I __________ __________ computer science in college. 我大学主修计算机专业。
(3)Mary __________ __________ __________ __________ __________ the game 玛丽在游戏中担任主要角色。
答案:(1)major (2)majored in (3)plays a major role in
9.national adj.国民的;全国的;国家的;国有的;
[原句呈现]
Shangri-La is famous for the Pudacuo National Park, the Tiger Leaping Gorge, and ...香格里拉以普达措国家公园、虎跳峡和香格里拉而闻名……
[拓展归纳]
nation n. 民族;国家;北美印第安部落
native n. 当地人;土著
nationwide adj. 全国范围的;全国性的
nationality n. 国籍;民族;族
[即学活用]
(1)Beijing Opera is __________ __________ __________ and it is full of Chinese cultural traditions.
京剧是中国的国剧,充满了中国的文化传统。
(2)Tea is the British __________ drink. 茶是英国的国民饮品。
(3)What is your __________? 你的国籍是什么?
答案:(1)China’s national opera (2)national (3)nationality
10.quit v. 放弃(quitting; quitted/quit; quitted/quit)
[原句呈现]
Although he experienced all sorts of difficulties and hardships, Xu never thought of quitting.
尽管经历了种种艰难困苦,徐从未想过放弃。
[拓展归纳]
quit doing sth. = give up doing sth.放弃做某事
quit one's job 辞职
[即学活用]
(1)One luxury brand employee __________ __________ __________. 一名奢侈品牌员工辞去了工作。
(2)However, Felicia didn't quit __________(try) to achieve her dream.
答案:(1)quit her job (2)trying
二、重点句型
1.Xu spent over 30 years traveling throughout the country, carefully studying the places he passed through and recording his experiences and discoveries in his diary.
徐霞客花费了30多年时间游历祖国,细心研究他走过的地方,并把他的经历和发现记录在日记中。
[拓展归纳]
carefully studying the places...在这里是非谓语动词短语用作伴随状语的用法。
[即学活用]
The students crowed into the hall, __________ __________.学生们涌入大厅,兴奋地叫喊着。
答案:shouting excitedly
2.Due to his devotion, the diary eventually became The Travel Notes of Xu Xiake, which is well-known for its value in Chinese geographic history.由于他所做的贡献,这些日记最终成为《徐霞客游记》一书,并因其在中国地理史上的价值而闻名。
[拓展归纳]
which is wellknown for its value in Chinese geographic history是非限制性定语从句,修饰前面的名词短语 The Travel Notes of Xu Xiake。
[即学活用]
The film,__________ was adapted from a famous novel, was criticized by the audience.那部改编于著名小说的电影招致了观众的批评。
答案:which
三、交际用语
询问与提供信息
询问
回答
We are now in the...
In front of us is...
What is the most famous scenic spot here?
Shangri-La is famous for ...
It's really worth visiting.
Could you tell us more about ...?
I can't wait to get there.
There are a great many! Shangri-La is famous for the Pudacuo National Park, the Tiger Leaping Gorge, and...Shangri-La is also rich in ethnic culture.
[即学活用]
(Sandra and Luke plan their trip
to Cape Town. S=Sandra L=Luke)
S:OK, that's the flight (航班). Let's look for a hotel now. 1.__________
L:Three nights—Friday, Saturday and Sunday. Are there any hotels near the airport?
S:Yes, there are. But they are expensive. Just a minute...No, there aren't any cheap hotels near the airport. They are all expensive. 2.__________
L:Wow! Well, what about a youth hostel(青年旅社)? Is there a youth hostel near the airport?
S:OK, let's see. I don't think so...No, there isn't. I don't like youth hostels. 3.__________
L:OK. Let's look in the city centre. Are there any cheap hotels there?
S:Yes, of course there are.
L:Well, that's good. And is there a bus to the city centre?
S:A bus from the airport? Yes, there is. 4.__________ There isn't a train, but that's OK.
L:And there are taxis, too.
S:5.__________ OK, so let's look at these hotels.
A.I think the bus is fine.
B.We need a room for two.
C.Do you like a youth hostel?
D.Is it for two nights or three?
E.They aren't very comfortable.
F.There's a bus every twenty minutes.
G.This one is four hundred dollars a night.
答案:1.D 2.G 3.E 4.F 5.A
一、一般过去时要点
一般过去时表示过去某个时间里发生的动作或存在的状态。动词的一般过去式一般由动词原形加ed构成。常和表示过去的时间状语连用,如:yesterday、 the day before yesterday、three days ago、in 1949、last week/month/year、just now、at that time等.
二、一般过去时的用法
1.表示确定的过去时间里发生的动作或存在的状态 如:
I was a student two years ago. 两年前我是一名学生。
We saw her in a shop this morning 今天早上我们看见她在一家商店里。
2.表示在过去一段时间内经常性、习惯性的动作。如:
He usually went to school by bike last year. 他去年通常骑自行车去学校。
My brother was often late for school last week. 上个星期我弟弟上学经常迟到。
3.在时间状语从句和条件状语从句中,常用一般过去时表示过去将来时。如:
The teacher said we would go out for a picnic if it was fine the next Sunday.
老师说如果下星期日天气好,我们出去野餐。
He said he would phone me when he arrived there. 他说当他到那儿时,他会给我打电话。
4.表示刚刚发生的事情。如:
What did you say?你说了什么?
What did you see?你看见了什么?
三、疑难拓展
1.描述过去特定时间内一次完成的有先后顺序的几个动作,此时一般不出现表示过去的时间状语,需要通过情景来判断。如:
Tom got up quickly, took his bag and rushed out of his room.
汤姆迅速起床,背上书包,冲出了他的房间。
2.追忆逝去的人或过去的事,常用过去时。如:
Thomas Edison was a great inventor. 托马斯.爱迪生是一位伟大的发明家。
3.wish, wonder, think, hope, know等动词用在一般过去时中,表示动作或状态都已成为过去,现已不复存在。
I didn't know you were coming.我不知道你要来。
[即学活用]
用括号内所给词的适当形式填空。
1.Tom was late. He __________(open) the door quietly, __________(move) in and__________(walk) quietly to his seat.
2.__________ they __________(play) chess in the classroom yesterday?
3.She __________(not visit) her aunt last Wednesday. She __________(stay) at home and __________(do) some cleaning.
4. —When __________ you __________(buy) the jacket?
—I __________(buy) it two days ago.
答案:1.opened; moved; walked 2.Did; play 3.didn’t visit; stayed; did
4.did; buy; bought
1.(2021春考真题)Sam __________ his coat as soon as he came into the room.
A.took off
B.put off
C.turned off
D.cut off
A 解析:考察短语辨析。Sam一进房间就脱掉了外套。A.脱下;B.推迟;C.关闭;D.切断。根据句意故选A。
2.(2022春考真题)—Li Ling,could you tell me __________ the new Tshirt?
—I bought it in a shop on the Internet.
A.where did you buy
B.where will you buy
C.where you bought
D.where you will buy
C 解析:考察宾语从句的时态:宾语从句用陈述语序,排除A和B选项,回答是过去买的,时态需要保持一致,故选C。
3.(2022春考真题-短文填空)I found there __________(be) a lot of choices such as a cashier, a salesperson or a waitress.
were 解析:考察There be句型的主谓一致。句意:我发现有很多选择,比如收银员、销售人员或女服务员。choices是复数,本题是宾语从句,主过从必过,所以填were。
$$