内容正文:
必修 第一册
WELCOME UNIT
【单元话题词汇】
Period 1 Listening and Speaking & Listening and Talking
内容索引
NEIRONGSUOYIN
听说素养 培育落实
课堂检测 素养达标
课时作业 巩固提升
听说素养 培育落实
Part 1 教材听力训练
(本部分内容见PPT课堂授课课件)
Part 2 发音规律
本单元主要帮助学生复习元音字母a,e,i,o,u的基本发音规律。元音字母在重读开音节中一般发字母的本音,在重读闭音节中也有规律可循。
1.元音字母a
在重读
音节中 在开音
节中/eI/ name, plane, Jane, baby
在闭音
节中/æ/ bag, dad, hat, map, black
在非重读音节中 /ə/ China, another, woman, breakfast
/I/ orange, village, cabbage
2.元音字母e
在重读
音节中 在开音节中/iː/ he, these, me, Chinese
在闭音节中/e/ bed, let, pen, desk, yes
在非重读
音节中 /ə/ hundred, student, open, children
/I/ chicken, pocket, begin
3.元音字母i
在重读
音节中 在开音节中/aI/ bike, five, drive, time, nice
在闭音节中/I/ fish, big, drink, sit, milk
在非重读
音节中 /ə//I/ holiday, beautiful, family, animal
/aI/ exercise, satellite
4.元音字母o
在重读
音节中 在开音节中/əʊ/ those, close, go, hope
在闭音节中/ɒ/ clock, not, box, shop
在非重读音节中 /ə/ second, tonight, somebody
/əʊ/ also, zero, photo
5.元音字母u
在重读
音节中 在开音节中/juː/ student, excuse, duty
在开音节中,u在辅音字母j, l, r, s后面时发/uː/ June, blue, ruler
在闭音节中/ʌ/ bus, cup, jump, much
在非重读音节中 /ə/ autumn, difficult
/ju/ popular, January,attitude
课堂检测 素养达标
Ⅰ.语音辨析
请选出一个与其他三个画线部分发音不同的单词
1.A.amazing B.arrangement
C.make D.pack
答案:D
2.A.bus B.butter
C.duck D.university
答案:D
3.A.bridge B.hide
C.writer D.bite
答案:A
4.A.phone B.hope
C.come D.smoke
答案:C
5.A.delete B.mend
C.spend D.enemy
答案:A
Ⅱ.场景模拟演练
John是一名高一新生,新学期开学的第一天他在校园里遇到来自美国的Mike,两人进行了交流。请听录音完成对话。
John:Hi,good morning.
Mike:1.______________.
John:Are you a teacher here?
Mike:No,I'm not.I'm a student.This is 2.________________________.
Good morning
my first senior school day
John:Oh,all right.
Mike:3.__________________.
John:Hi,I'm John.
Mike:4.________________,John.
John:Where are you from,Mike?
Mike:I'm from Seattle,Washington in the US.
John:Is that in the Northeast or Northwest?
My name is Mike
Glad to meet you
Mike:Northwest.Right near Canada.
John:5.__________________?
Mike:It is more damp than cold.
John:6.________________________________?
Mike:For more than 6 months.
Is it very cold there
How long have you been in China
课时作业 巩固提升
阅读理解
A
Dear Daisy,
Phew! I'm so glad the day is over.I'm really tired, but my first day at school went well.
First of all, we met outside the school building.I was very nervous because my primary school only had 300 pupils but in the middle school there are about 1,300.What a difference! The older pupils are really big.I felt so small waiting there in front of the school.
The head teacher came out and told us to go into the school hall.Then he called our names out to tell us which class we were in.My class teacher is called Mrs. Black.She took us to our classroom.It's on the 5th floor.We aren't allowed to use the lift! I couldn't believe it.
We spent all morning with Mrs. Black looking at our timetables.Everyone in the school had a different timetable.I'm worried that I'll forget my timetable and go to the wrong room.
Lunchtime was OK.I had salad, fish and fruit, which was quite good, and then I went to play football with some of the other boys.They were all friendly and I don't think it will take me long to make friends.
After lunch we started lessons.I had maths and then history, where we started to learn about ancient Greece.That looked interesting.I have to do some homework tonight to find out how the ancient Greek people lived, so I'm going to do an Internet search and look it up in the library.
So far so good.I am quite looking forward to tomorrow, even though I've got science.I hate science!
Yours,
Jason
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要介绍了作者第一天上学的情况。
2
3
1
1.Why did the head teacher come out?
A.To give the pupils a timetable.
B.To tell the pupils which class they were in.
C.To show the pupils how to use the lift.
D.To take the pupils to their classrooms.
答案:B
细节理解题。由文章第三段中“The head teacher came out and told us to go into the school hall.Then he called our names out to tell us which class we were in.(校长走了出来,让我们走进学校礼堂。然后他喊出我们的名字,告诉我们在哪个班)”可知,校长出来是为了告诉学生他们在哪个班。故选B。
2
3
1
2.What can we learn from the text?
A.Jason didn't realize the new school was smaller than his primary school.
B.Jason was lucky enough to have someone else in the same class.
C.Jason thought it unbelievable, for they are not allowed to use the lift.
D.Jason didn't think the boys were friendly when playing football.
答案:C
2
3
1
细节理解题。由文章第二段中“I was very nervous because my primary school only had 300 pupils but in the middle school there are about 1,300.What a difference! (我很紧张,因为我的小学只有300名学生,但中学大约有1 300名。真不一样!)”可知,Jason意识到新学校比他的小学大,故排除选项A。由文章第三段中“We aren't allowed to use the lift! I couldn't believe it.(我们不允许使用电梯!我简直不敢相信)”,故选C。由文章第五段中“then I went to play football with some of the other boys.They were all friendly (我和其他一些男孩一起去踢足球。他们都很友好)”可知,选项D错误。选项B没有提及。故选C。
2
3
1
3.How did Jason feel on the first day of his new school?
A.Terrible. B.Disappointed.
C.Worried. D.Good.
答案:D
2
3
1
推理判断题。由文章最后一段中“So far so good.I am quite looking forward to tomorrow (到目前为止还不错。我很期待明天)”可知,Jason认为新学校的第一天很好。故选D。
2
3
1
B
I am sitting at the table in my favorite Boston bookstore café, laptop open, writing.Ten minutes ago I ordered coffee.The server—a young, dark-haired woman with a broad smile and glasses—stopped and quietly said, “I just want to tell you how much your TED talk meant to me. You helped me find out what I really wanted to do with my life—go to medical school—and then you helped me do what I needed to do to get there.Thank you.”
Tears in my eyes, I asked, “What's your name?”
“Fetaine,” she said.Then we talked for the next ten minutes about Fetaine's challenges in the past and new-found excitement about her future.
Everyone who communicates with me is special and memorable, but this kind of communication happens far more often than I'd ever have expected: a stranger warmly greets me, shares a personal story about how they successfully dealt with difficulties, and then simply thanks me for my part in it.They are women and men, old and young, poor and wealthy.But something connects them: all have felt powerless in the face of great pressure and anxiety(焦虑), and all discovered a quite simple way to free themselves from that feeling of powerlessness.
For most writers, the book comes first, then the responses.For me, it was the other way around.First, I performed experiments that led to a talk I gave at the TED global conference in 2012.In that talk, I discussed some interesting findings about how we can quickly increase our confidence and decrease our anxiety in challenging situations.I also shared my own troubles and how I learned to become more confident.Soon after the twenty-one-minute video of the talk was posted on the Internet, I began hearing from people who had seen it.
Of course, watching my talk didn't magically give Fetaine the knowledge she needed to do well on Medical College Admission Test.But it may have helped her get out of the fear that could have prevented her from expressing the things she knew.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文,主要讲述了作者的TED演讲视频帮助了许多在生活中面临着压力和焦虑的人。
4.What happened in the Boston bookstore café?
A.The writer waited ten minutes for her coffee.
B.The writer came across a friend.
C.A waitress expressed her thanks to the writer.
D.A waitress encouraged the writer to give a TED talk.
答案:C
4
5
6
7
细节理解题。根据第一段中的“The server...stopped and quietly said, ‘I just want to tell you...Thank you.’”可知,在波士顿书店咖啡馆中,一位女服务员向作者表达了感谢,作者的TED演讲对她产生了深刻的影响。故选C。
4
5
6
7
5.What do those people who communicate with the writer have in common?
A.They once faced problems and felt helpless.
B.They shared personal stories about strangers.
C.They were famous but under great pressure.
D.They were afraid to communicate with others.
答案:A
4
5
6
7
细节理解题。根据第四段中的“But something connects them: all have felt powerless in the face of great pressure and anxiety, and all discovered a quite simple way to free themselves from that feeling of powerlessness.(但是他们之间有某种联系:所有人在面对巨大的压力和焦虑时都感到无能为力,并且都发现了一种非常简单的方法来将自己从那种无能为力的感觉中解放出来)”可知,所有和作者进行交流的人都有一个共同点:他们都曾遇到过问题并且感觉无能为力。故选A。
4
5
6
7
6.What may be the theme of the writer's talk in 2012?
A.How to increase confidence.
B.How to perform meaningful experiments.
C.How to overcome anxiety in a talk.
D.How to find interesting things in life.
答案:A
4
5
6
7
细节理解题。根据第五段中的“In that talk, I discussed some interesting findings about how we can quickly increase our confidence and decrease our anxiety in challenging situations.(在那次演讲中,我讨论了一些有趣的发现,即我们如何在充满挑战的情况下快速增强信心和减少焦虑)”可知,作者在2012年的演讲中讨论的是我们如何在充满挑战的情况下快速增强信心和减少焦虑。故选A。
4
5
6
7
7.How did the writer influence Fetaine in the writer's eyes?
A.She gave Fetaine power to look to the future.
B.She helped Fetaine with her knowledge.
C.She advised Fetaine to go to medical school.
D.She helped Fetaine to get a good job.
答案:A
4
5
6
7
推理判断题。根据最后一段可知,作者的演讲帮助Fetaine摆脱了恐惧,让她有勇气去表达自己。再结合第一段可知,Fetaine感谢作者的演讲帮助她找到了自己真正想做的事情。由此可推测出,作者给予了Fetaine面对未来所需的力量。故选A。
4
5
6
7
$$